Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 96-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία με διεκδικητές τον Μιλτιάδη Εβερτ και Γιώργο Σουφλιά - Σημερα η ανάδειξη των εκλεκτόρων απο τις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε μια επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας.

Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει νέες προοπτικές προς όφελος όλων των Κυπρίων, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος σε τηλεγράφημά του προς τον ομόλογό του της Κύπρου, Γλαυκο Κληρίδη.

Την πρόταση για εφ'όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα επανέλαβε η Τανσού Τσιλέρ απο το βήμα του ΟΗΕ.

Το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ηταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης του Πρωθυπουργού με αρμόδια μέλη της κυβέρνησης.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας προς την Αγκυρα για τη νέα βομβιστική επίθεση για τη νέα βομβιστική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκλογική και πολιτική επιτυχία χαρακτηρισε το αποτέλεσμα των εκλογών για το Συνασπισμό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Τα ΤΕΙ Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποφάσισαν την εγγραφή και πρόσθετων πρωτοετών σπουδαστών και φοιτητών.

Απο σήμερα το χειμερινό ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις καθώς και στα εμπορικά καταστήματα στην Αττική.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λάρισας κάθεται ο Γιάννης Καλαμπόκας.

Κλείνει επ' αόριστον απο σήμερα η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Ερευνες στα ΕΛΤΑ για τυχόν συνεργούς του Μιχαλόπουλου στην υπεξαίρεση 300 εκατομμυρίων δραχμών απο τα ΕΛΤΑ Τριπόλεως.

Δεν είναι απρόβλεπτο το εγκεφαλικό. Σημαντικές αποκαλύψεις στο Β'πανελλήνιο συνέδριο παθολογίας, που αρχίζει σήμερα.

Ο Ηρακλής στο μπάσκετ υποδέχεται σήμερα την ολλανδική Ντέν Μπός για το ευρωπαϊκό κύπελλο.

Με 2-1 έχασε η ΑΕΚ απο τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε πλήρη εξέλιξη έχουν μπεί οι διαδικασίες διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, ενω σημερα θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος για την ανάδειξη των εκλεκτόρων. Η διαδικασία εκλογής για ανάδειξη νέου ηγέτη στο κόμμα, αναμένεται - συμφωνα με πληροφορίες - να γίνει το βράδυ της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής. Οι δύο διεκδικητές της αρχηγίας Μιλτιάδης Εβερτ και Γιώργος Σουφλιάς, αναζητούν νέες συμμαχίες και έχουν αποδυθεί σε μια ξέφρενη κούρσα για την εξασφάλιση της υποστήριξης των εκλεκτόρων. Ο παραιτηθείς Πρόεδρος ειχε χθες το βράδυ συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος αναμένεται σήμερα να προβεί σε δηλώσεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την στάση, που θα τηρήσει στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. Ο Γιώργος Σουφλιάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο, ο οποίος εκτίμησε πως εάν εκλεγεί ο Μιλτιάδης Εβερτ θα δρομολογηθεί κύμα διώξεων αντιφρονούντων βουλευτών, το κόμμα θα οδηγηθεί σε διάσπαση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα.

Την ανάγκη ανάδειξης ενός ηγέτη, που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα επαναφέρει τις παλιές διακρίσεις, που έχουν ξεπεραστεί, τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προσθέτοντας οτι ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση στις επικίνδυνες εξελίξεις, που δρομολογούνται στα εθνικά θέματα και την οικονομία.Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Δήμα, με τον οποίο συζήτησε διαδικαστικά θέματα της εκλογής. Ο Βύρων Πολύδωρας κάλεσε τους κυρίους Εβερτ και Σουφλιά ν' αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους και τάχθηκε υπέρ του μεταβατικού προέδρου, που θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο, στο οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν χάριν του εαυτού τους αλλα χάριν του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, που αναμένει η κυβέρνηση απο τη Νέα Δημοκρατία, είναι να λάβει υπόψη της αυτή την παρατήρηση και να μην εξάγει την κρίση της, που τη μαστίζει, στους θεσμούς και στην κοινωνία, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε μιά επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας, την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε υψίστης εθνικής προτεραιότητας, τονίζοντας ότι θα επιβεβαιωθεί η σημασία, που προσδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό και θα προσεγγισθούν τα κοινά στοιχεία της στρατηγικής του ελληνισμού. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδευουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Τη βεβαιότητα ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει νέες προοπτικές, που θα είναι προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εμπέδωση στο νησί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη. Η ταχύτερη δυνατή επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου αποτελεί την μόνη διέξοδο από το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, προσθέτει ο κ. Στεφανόπουλος.

Την πρόταση για διάλογο εφ'όλης της ύλης με την Ελλάδα επανέλαβε απο το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ. Η κυρία Τσιλέρ δήλωσε οτι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και κατηγόρησε τον Ελληνα ομόλογό της, Θεόδωρο Πάγκαλο οτι απο την ομιλία του στο ίδιο βήμα, πριν λίγες μέρες δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό. Υπενθυμίζεται οτι ο κ. Πάγκαλος είχε καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τις απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων απο τα κατοχικά στρατεύματα του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. Για το Κυπριακό, η κυρία Τσιλέρ ζήτησε την άνευ όρων επανάληψη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα προβαίνει η Αθήνα, για τη νέα βομβιστική επίθεση, εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, από φανατικούς Ισλαμιστες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως προσπάθεια υπονόμευσης της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι καταδικάσθηκε και από κύκλους της Τουρκίας, ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης για την προσέγγιση της Αγκυρας με την Ευρώπη.

Εκλογική και πολιτική επιτυχία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών για τον Συνασπισμό, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του κόμματος στην Αθήνα. Η κοινωνία, σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, δεν θέλει από τον Συνασπισμό μόνο κριτική και έλεγχο αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Ο τόπος έχει ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και την κυβερνητική πολιτική εκτίμησε ο κ. Κωνσταντόπουλος και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεαστούν από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την κρίση στη Νεα Δημοκρατία.

Ομαλά γίνονται οι εγγραφές των πρόσθετων φοιτητών- σπουδαστών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χθές, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, το συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε την εγγραφή πρωτοετών σπουδαστών. Νωρίτερα και το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποφάσισε να εγγράψει όσους φοιτητές θα συμπεριλαμβάνονται σε ``τυχόν συμπληρωματικό κατάλογο που θα αποστείλει το υπουργείο Παιδείας``.

Επανέρχεται απο σήμερα το χειμερινό ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις καθώς και στα εμπορικά καταστήματα στην Αττική. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στους ΟΤΑ θα προσέρχονται στις 07.00 με 07.30, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στις 07.45, τα πολυκαταστήματα και εμπορικά θα ανοίγουν στις 8.30 και τα σούπερ μάρκετ στις 07.30.

Ενταση και πάλι στη Λάρισα, όπου σήμερα θα καθήσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ο Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση της απόφασης για να διερευνηθεί αν η ανθρωποκτονία έγινε εν βρασμώ ψυχής.

Επ' αόριστον κλείνει απο σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων με απόφαση του συλλόγου εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής με αίτημα τη λήψη μέτρων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την απομάκρυνση των τσιγγάνων και αλλοδαπών. Σε ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων, τονίζεται οτι τα άτομα αυτά εκτός του οτι παρακωλύουν το έργο των εργαζομένων είναι πρόξενοι απειλής για τη δημόσια υγεία, αφού διαθέτουν στην αγορά ακατάλληλα προϊόντα.

Στον Εισαγγελέα παραπέμπεται ο διαχειριστής των ΕΛΤΑ Τριπόλεως, κ. Μιχαλόπουλος, που κατηγορείται οτι υπεξαίρεσε 300 εκ. δραχμές. Ελεγκτές των ΕΛΤΑ συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι που πιθανόν έχουν συμμετοχή στην εγκληματική αυτή πράξη.

Η επιστημονική άποψη ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι απρόβλεπτο φαίνεται να καταρρίπτεται από πρόσφατες μελέτες επιστημόνων. Οπως είπαν Ελληνες καθηγητές σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 2ου πανελλήνιου συνεδρίου παθολογίας που αρχίζει αύριο στην Αθήνα, μία μαγνητική τομογραφία στα αγγεία του εγκεφάλου μετά τα 50 μπορεί να αποβεί σωτήρια για όσους έχουν ιστορικό εγκεφαλικών στην οικογένεια, καπνίζουν πολύ, εμφανίζουν αυξημένη πίεση, είναι παχύσαρκοι και έχουν υψηλή χοληστερίνη, πάσχουν από διαβήτη ή υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δυνατό παιχνίδι ήταν το βασικό χαρακτηριστικό στην ... μάχη της Κρήτης, όπου ο ΟΦΗ σε αγώνα της τρίτης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας νίκησε δύσκολα 2-1 την ΑΕΚ.

Θέμα ημερών είναι η ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρό, μετά την λακωνική δήλωση του κ Γιώργου Λυσσαρίδη ότι θα αποχωρήσει από την θέση του ΓΓΑ.

Νικηφόρα ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός το νέο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 εθνικής κατηγορίας των ανδρών. Οι `πράσινοι`` στο ντέρμπι της πρεμιέρας, που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου, νίκησαν 3-2 σετ την Ορεστιάδα.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, θα συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα τού Αρη, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Τσάρλς Σάκλεφορντ, πού αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη επιστρέφοντας στην Ευρώπη, μετά την κηδεία τού πατέρα του. Ο ξένος παίκτης, είναι απροπόνητος την τελευταία εβδομάδα καί όπως είναι φυσικό ο προπονητής τού Αρη, Σούλης Μαρκόπουλος δεν τον υπολογίζει γιά τον αυριανό αγώνα της Τετάρτης με την USK Πράγας γιά το κύπελλο Κόρατς.

Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ο Ηρακλής αντιμετωπίζει σήμερα στις 18.15 το απόγευμα την ολλανδική Ντεν Μπος γιά το Ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ. Αναφερόμενος στο ματς αυτό ο Τομ Νιούελ είπε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί κάθε παιχνίδι στην Ευρώπη έχει τη δική του ιδιομορφία καί τη δική του σημασία.

Στον Παναθηναϊκό θέλει να συνεχίσει την καριέρα του σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Ρόνι Σεϊκέλι, ο οποίος διεμήνυσε στην διοίκηση του συλλόγου του ότι δεν θα συμμετάσχει στις προπονήσεις της ομάδας σε περίπτωση που δεν του δοθεί άδεια να ``μετακομίσει`` στον Παναθηναϊκό.

Εικοσι παίκτες κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Πολυχρονίου στην εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, ενόψει του αγώνα με την αντίστοιχη της Δανίας που θα γίνει την μεθεπόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην Κοπεγχάγη στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου γιά το παγκόσμιο κύπελλο 1998. Είναι οι εξής: Ατματσίδης Κασάπης, Νικολαίδης, Μπατίστα (ΑΕΚ), Αλεξανδρής, Νταμπίζας, Καραταίδης, Νινιάδης (Ολυμπιακός), Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Παναθηναϊκός), Ζαγοράκης, Μιχόπουλος, Βρύζας (ΠΑΟΚ), Φραντζέσκος, Κωνσταντινίδης (ΟΦΗ), Ανατολάκης (Ηρακλής), Δώνης (Μπλάκμπερν) και Τσάρτας (Σεβίλη).

Εκκληση στον κόσμο του Πανιωνίου, για να κατακλύσει το γήπεδο της Γλυφάδας στο αυριανό δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι για την Ευρωλίγκα κόντρα στη Λιμόζ, απηύθυνε κατά την διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο τεχνικός των ``κυανέρυθρων`` Βλάντο Τζούροβιτς. Ο Σερβοέλληνας κόουτς, τόνισε ότι η γαλλική ομάδα, παρά τις δύο εντός έδρας ήττες, από Μακάμπι και Στεφανέλ Μιλάνου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,19 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,42, λίρα Κύπρου προς 523,00, γαλλικό φράγκο προς 47,22, ελβετικό φράγκο προς 194,27, γερμανικό μάρκο προς 159,79,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,99, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,92 και την ECU προς 304,86 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί βορειάδεις στο Αιγαίο και οι τοπικές βροχές στα Ανατολικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρου, ο οποίος στη Δυτική Ελλάδα θα είναι σχεδόν αίθριος.Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 8 εως 20 βαθμούς, στο υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο απο 12 εως 24 και στο Αιγαίο απο 16 εως 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 15 εως 22 και απο 13 εως 20 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 5:13:59