Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 96-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/09/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ραγδαίες και απρόβλεπτες οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία για την εκλογή νέου προέδρου.Απορρίφθηκε η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για μεταβατικό πρόεδρο,αλλεπάλληλες συσκέψεις στα γραφεία Εβερτ και Μητσοτάκη,ορατός ο κίνδυνος διάσπασης δηλώνει ο Στέφανος Μάνος.

Νέο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά για κοινή πορεία,απηύθυνε ο Κώστας Σημίτης στην παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εμμονή του Γεράσιμου Αρσένη στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου. Διατύπωσε επιφυλάξεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο εκτιμώντας ότι οδηγούν έμμεσα σε μια νέα Ζυρίχη.

Στη Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου ο Κώστας Σημίτης.Στις 10 του ίδιου μήνα θ'αρχίσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πάγωμα όλων των πιστώσεων προς την Τουρκία,αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα,απαντά ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην αμερικανική πρωτοβουλία για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής έντασης.

Ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Πολιτικής Ανοιξης,προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς,που τονίζει ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών και σύντομα θ'ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη από την οικογενειακή τραγωδία στου Ζωγράφου.Μάνα πνίγει το μόλις 40 ημερών αγοράκι της και προσπαθεί να δηλητηριάσει με χλωρίνη το 4χρονο κοριτσάκι της.

Στη μάχη του ευρωπαϊκού κυπέλλου μπάσκετ απόψε ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μπαρτσελόνα στην Ισπανία.

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός,από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες.Επικράτηση νοτίων ανέμων,τοπικά στο Ιόνιο ισχυρών.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 29 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ιδιαίτερα ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες,ενόψει της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.Η ανάγκη διατήρησης της ενότητας επανήλθε στο προσκήνιο, οιυποψήφιοι προχωρούν σε κινήσεις τακτικής,ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις υποψηφιότητες. Απορρίφθηκε εν τη γεννέσει της πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για μεταβατική προεδρία,υπό τον Τζανή Τζαννετάκη,που θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό.Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.Συσκέψεις επί συσκέψεων στα γραφεία των Μιλτιάδη Εβερτ και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος απειλεί να θέσει υποψηφιότητα,αν θέσει και ο κ. Εβερτ, όπως τον παροτρύνουν προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές,που συλλέγουν υπογραφές.Εκρηξη του Στέφανου Μάνου,που τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία πληρώνει τον εξαετή εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κυρίων Εβερτ και Μητσοτάκη, τους οποίους κάλεσε να αποσυρθούν, γιατί διαφορετικά ορατός είναι ο κίνδυνος διάσπασης.Την προσεχή Τρίτη θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι των νομαρχιακών επιτροπών και μετά δύο μέρες θα συνέλθει το εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και διάλογο για να βρεθεί κοινή γλώσσα και να διαμορφωθεί κοινή πορεία,έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου,μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.Ο κ. Σημίτης απηύθυνε επίσης έκκληση προς όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου να συνδράμει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και των σοβαρών προβλημάτων της χώρας,για τα οποία η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση.Η μάχη που έχουμε να δώσουμε,δεν είναι μόνο δική μας,αλλά όλων των Ελλήνων,καθώς η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στον 210 αιώνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Λευκωσία, την πρώτη Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δουβλίνο για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η Βουλή θα ανοίξει στις 7 Οκτωβρίου και στις 10 του ίδιου μήνα θα αρχίζει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το πάγωμα όλων των πιστώσεων προς την Τουρκία,αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία,η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενέκρινε πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου,να τεθεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας όχι μόνο ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του κουρδικού λαού αλλά και ο τερματισμός της παράνομης κατοχής της Κύπρου και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Την επιθυμία της Ουάσιγκτον ν'αναλάβει πρωτοβουλία για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης στην περιοχή του Αιγαίου και ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό,μετέφερε στον Θεόδωρο Πάγκαλο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ.Από την πλευρά του ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ελληνοτουρκικού διαλόγου,καθώς η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Αγκυρα να προσφύγει σε διεθνές όργανο,τις όποιες αξιώσεις της.

Την ανασυγκρότηση της δυνάμεων της Πολιτικής Ανοιξης σε πιο σύγχρονη και αποτελεσματική βάση,προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη του δήλωση μετά το αρνητικό για το κόμμα του αποτέλεσμα των εκλογών.Ο κ.Σαμαράς είπε ότι πήρε το μήνυμα και σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο από την οικογενειακή τραγωδία στου Ζωγράφου, όταν η Αθηνά Ψύλλια έπνιξε στην μπανιέρα το μόλις 40 ημερών αγοράκι της και προσπάθησε να δηλητηριάσει με χλωρίνη την τετράχρονη κόρη της Γεωργία,η οποία νοσηλέυεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων.Η παιδοκτόνος προσπάθησε στη συνέχεια να αυτοκτονήσει και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ευαγγελισμό.

Στο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται ο στρατιώτης Ιωάννης Μπαξεβανάκης, 20 ετών, που τραυματίστηκε ελαφρά στα κάτω άκρα, σε ατύχημα που έγινε το πρωί στο στρατόπεδο της περιοχής Τυμπάκι Κρήτης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την ελπίδα ότι το μπάσκετ θα έχει καλύτερη τύχη από το ποδόσφαιρο,ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε στην Ισπανία την Μπαρτσελώνα, στο δεύτερο αγώνα του γιά την Ευρωλίγκα.Ο αγώνας,που αποτελεί μια άτυπη ρεβάνς του περισυνού τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στο ποδόσφαιρο,μετα τον αποκλεισμό Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μοναδική Ελληνική ελπίδα γιά πρόκριση στον δεύτερο γύρο κάποιας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, παρέμεινε η ΑΕΚ, η οποία αντιμετωπίζει αύριο στο Χούμενε της Σλοβακίας την τοπική Χέμλον, την οποία είχε νικήσει με 1-0 πρίν 15 μέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,82 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 376,72, λίρα Κύπρου προς 522,29, γαλλικό φράγκο προς 47,20, ελβετικό φράγκο προς 195,46, γερμανικό μάρκο προς 159,79,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,91, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,63 και την ECU προς 304,63 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός στη δυτική Ελλάδα με τοπικές βροχές και καταιγίδες,κατά τόπους έντονες,ενώ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές.Στην ανατολική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 24 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 15 με 27 και στο Αιγαίο 18 με 29.Νεφώσεις με βροχή προς το βράδυ,ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 27 και 15 με 23 βαθμούς αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 4:59:37