Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: Sports News in Greek (PM), 98-07-03

Antenna Sports News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Last Updated: Friday, 03-Jul-98 22:58:44

Σ' 'εναν αγώνα θρίλερ, η Γαλλία νίκησε με 4-3 στα πέναλτι την Ιταλία και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή της συνάντησης, Γερμανίας-Κροατίας.

Το ματς παρακολούθησαν 80.000 φίλαθλοι, στο μεγαλοπρεπές Σταντ ντε Φρανς, του Σεν Ντενί και είδαν την κανονική διάρκεια και την παράταση να τελειώνουν χωρίς τέρματα.

Φαίνεται πως το 'χει η μοίρα των Ιταλών να την ``παθαίνουν`` από εκεί που δεν το ...περιμένουν. Η διαδικασία των πέναλτι ``ξύπνησε`` τον εφιάλτη του Μουντιάλ '94, όταν στον τελικό ο Ρομπέρτο Μπάτζιο είχε αστοχήσει από τη ``βούλα`` και το τρόπαιο είχε καταλήξει στην Βραζιλία. Σήμερα ήταν ο παραλίγο ...συνωνόματός του, Λουϊτζι Ντι Μπιάτζιο που έστειλε το τελευταίο πέναλτι στο δοκάρι και μαζί ολόκληρη την Ιταλία στην ...κόλαση.

Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι, αν και λιγότερο έμειροι, αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι. Με ``κρύο αίμα``, αντιστρόφως ανάλογο με την ηλικία τους, οι Ανρί, Τρεζεγκέ ευστόχησαν, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Ζιντάν, Μπλαν. Ο μόνος που δεν τα κατάφερε ήταν ο Λιζαραζού, όμως δεν πρόλαβε ούτε να ...κλάψει, αφού την απώλειά του κάλυψε ο Μπαρτέζ που απέκρουσε το αμέσως επόμενο πέναλτι του Αλμπερτίνι.

Ηταν ένα μάτς όπου φοβόταν ο ...Γιάννης το θεριό και το αντίθετο. Η Ιταλία ακολούθησε την συνήθη τακτική που αποσκοπεί στον...υπνωτισμό του αντιπάλου. Ομως, ο Εμέ Ζακέ ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει στους Ιταλούς να κάνει το παιχνίδι τους. Γι'αυτό και ξεκίνησε με το υπερβολικά ...συντηρητικό σύστημα των τριών αμυντικών χαφ (Ντεσάμπ, Καρεμπέ, Πετί).

Στο 4' η Γαλλία έχασε μεγάλη ευκαιρά να ``ανοίξει`` το σκορ. Ο Ζιντάν προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Παλιούκα, ο οποίος όμως ήταν έτοιμος και έδιωξε σε κόρνερ. Αμέσως μετά το κόρνερ ό Πετί έπιασε γυριστό σουτ, όμως βρήκε ξανά τον Παλιούκα σε ετοιμότητα. Η Ιταλία απάντησε με μια ωραία ατομική ενέργεια και σέντρα του Μοριέρο, την οποία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο Βιέρι, όμως υπό την πίεση του Τιράμ αστόχησε. Ο μέχρι στιγμής πρώτος σκόρερ του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν μόνιμη απειλή για την γαλλική άμυνα. Στο 35' ``αναστάτωσε`` πάλι τους Γάλλους αμυντικούς, όμως το δυνατό σουτ που επιχείρησε εξουδετερώθηκε από τον Μπαρτεζ.

Στο 64' ο Ζιντάν με εντυπωσιακή ενέργεια ξέφυγε από πλάγια και έβγαλε ``μπαλιά-λουκούμι`` στον Καρεμπέ, ο οποίος όμως σούταρε ...απελπιστικά αουτ. Ακριβώς στο επόμενο λεπτό, ο Εμέ Ζακέ πήρε το μεγάλο ρίσκο. Βλέποντας ότι η ομάδα του άρχιζε να ```κυριαρχεί`` στο γήπεδο αλλά να μην βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα, αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική της ``φουλ`` επίθεσης και έριξε στον αγώνα τους Ανρί και Τρεζεγκέ, τους δυο ``πιτσιρικάδες`` επιθετικούς που είναι ικανοί να φέρουν ...ταραχή σε οποιαδήποτε άμυνα.

Ταυτόχρονα, όμως, αποδυναμώθηκε η γαλλική άμυνα καθώς εκτός του Γκιβάρς αποσύρθηκε και ο Καρεμπέ. Από την αλλη πλευρά, ο Τσέζαρε Μαλντίνι ``απάντησε`` με την ...συνήθη του αλλαγή (Ρομπέρτο Μπάτζιο αντί Ντελ Πιέρο) αποδεικνύοντας ότι ούτε σ' αυτόν τον αγώνα ήταν διατεθειμένος αν ρισκάρει. Από το σημείο εκείνο, το θέμα ήταν ποιος από τους δύο θα δικαιωνόταν. Εστω κι αν κρίνουμε από τα πέναλτι, ο Ζακέ θα πρέπει να νοιώθει ικανοποιημένος καθώς και οι δύο νεαροί ευστόχησαν. Από την άλλη πλευρά, ο Μαλντίνι θα ήθελε σαν ...τρελλός να άλλαζαν οι ...κανονισμοί και να μπορούσε να συμπεριλάβει τον Ντελ Πιέρο στους 5 παίκτες που εκτέλεσαν πέναλτι...

Με την είσοδο των Ανρί, Τρεζεγκέ η Γαλλία έγινε πιο κινητική. Ο Ζιντάν ηταν ορεξάτος, καθώς επανήλθε μετά από απουσία δύο αγωνιστικών, αφού ήταν τιμωρημένος. Αρχισε, λοιπόν, να ``μοιράζει παιχνίδι`` και ο Λιζαραζού με τον Τιράμ να πλαγιοκοπούν την ιταλική άμυνα. Ομως η υπεροχή της ήταν ``φλύαρη``. Πέρα από τις ευκαιρίες που περιγράψαμε, οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν σε καμία στιγμή να πάρουν στα ...πόδια τους τον ολοκληρωτικό έλεγχο τους αγώνα. Οχι πως η Ιταλία παρουσίασε κάτι ιδιαίτερο. Ομως, το σύστημα ...κούτσα-κούτσα προς τη νίκη, απέδωσε αφού οι ``Ατζούρι`` ολοένα και περισσότερο απομάκρυναν το παιχνίδι από την περιοχή τους και άρχισαν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις γαι τη νίκη. Οπως για παράδειγμα έγινε στο 83'. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο εκτέλεσε φάουλ, ο Ντι Μπιάτζιο ``νίκησε`` τους Γάλλους αμυντικούς, όμως η κεφαλιά του πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μπαρτέζ. Μοιραία, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Κι αν μιλήσαμε για αμοιβαίο ``φόβο`` στην κανονική διάρκεια του αγώνα, τότε στην παράταση θα πρέπει να μιλάμε για ...τρόμο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν ...τόλμησε να προωθηθεί, γνωρίζοντας ότι μία αμυντική αδράνεια θα μπορούσε να συντελέσει στον ``ξαφθνικό θάνατο``. Ενα γκολ θα έκρινε τον νικητή, όμως κανείς δεν προσπαθούσε να το πετύχει!

Εξαίρεση αποτέλεσαν δύο φάσεις, μια για την κάθε ομάδα. Στο 102' ο Ρομπέρτο Μπάτζιο λίγο έλειψε να γίνει πάλι ο ``άνθρωπος της τελευταίας στιγμής``. Μετά από πάσα του Μοριέρο έπιασε απυθείας σουτ και είδε τη μπάλα να περνά ``ξυστά`` άουτ, από τον Μπαρτέζ που είχε μείνει ``αγαλμα``. Στο 119' ο Τζορκαέφ εκμετυαλλεύθηκε μια έξυπνη πάσα του Ζιντάν και βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Παλιούκα, ο οποίος έσωσε την Ιταλία. Ετσι, η πρόκριση κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

(c) ANT1 Radio 1998


Antenna Sports News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant1spgr2html v1.00 run on Friday, 3 July 1998 - 21:09:17 UTC