Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ του Σερβικού στρατού με τους αντάρτες του

UCK

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Διπλωματικές Κινήσεις
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [02] Η επιστροφή των Αθηναίων
  • [03] Ερευνα για το περιβάλλον
  • [04] Θανατηφόρο τροχαίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [05] Συνεχίζεται ο εφιάλτης
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [06] H επόμενη μέρα
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [07] Μουσείο με..ζουζούνια
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Ερχονται τα εκκαθαριστικά
  • [09] Χρηματιστήριο - Ανοδος 2,72%
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ του Σερβικού στρατού με τους αντάρτες του

    UCK

    13/04/99

    Παραμεθόριο αλβανικό χωριό κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο καθώς και αλβανικό μεθοριακό φυλάκιο στην περιοχή Γκεμένιτσα,που αποτελούσε ορμητήριο του UCK έχουν καταλάβει σύμφωνα με το ΝΑΤΟ οι σερβικές δυνάμεις.

    Προηγήθηκε σφοδρότατο μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ του σερβικού στρατού και ανταρτών του UCK στα αλβανογιουγκοσλαβικά σύνορα.

    Στο μεταξύ συμφώνησαν ότι διαφωνούν η Μαντλήν Ωλμπράϊτ και ο Ιγκόρ Ιβάνωφ στη συνάντηση που είχαν στο Οσλο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα του Κοσυφοπεδίου, όμως οι διαφορές τους ως προς τη στρατιωτική δύναμη που θ'αναπτυχθεί στην περιοχή παρέμειναν αγεφύρωτες.

    Πάντως οι συναντήσεις, σύμφωνα με τον κ. Ιβάνωφ θα συνεχιστούν.

    Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ ανακοίνωσε την αποστολή και νέων δυνάμεων στα Βαλκάνια, ενώ ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων αποκάλυψε ότι επίλεκτες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται πίσω από τις σερβικές γραμμές στο Κόσσοβο και βοηθούν τ'αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να εντοπίζουν στόχους.

    Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ σημείωνε ότι η Ρωσια ειπε,ειναι ευπροσδεκτη ως μελος μιας διεθνους στρατιωτικης δυναμης στο Κοσσυφοπεδιο και τόνιζε οτι η Δυση θα καλοσωριζε τη βοηθεια της προκειμενου να βρεθει λυση στην κριση. Αυριο στην Εκτακτη Συνοδο Κορυφης της ΕΕ παρουσια και του Κοφι Αναν θα κατατεθει η πρωτοβουλια Σρεντερ για αναπτυξη δυναμεων του ΟΑΣΕ στο Κοσσοβο.

    Στην Αθηνα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ειχε συναντηση με την ηγεσια του υπουργειου Αμυνας.

    Ο κ.Τσοχατζοπουλος σε ερωτηση για το εαν ειναι αισιοδοξος απαντησε οτι υπαρχουν μια σειρα απο αναζητησεις και προσεγγισεις προς μια πολιτικη λυση και εξεφρασε την ελπιδα του οτι το γρηγοροτερο δυνατο θα υπαρξουν οι καταλληλες προυποθεσεις.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δήλωσε ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής των 15 ότι η ΕΕ μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη νέα γιουγκοσλαβική κρίση και η κυβέρνηση οφείλει να επιδράσει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σοκ εχει προκαλεσει στο μεταξυ στη διεθνη κοινη γνωμη το κτυπημα του τρενου απο πυραυλο Κρουζ οπου σκοτωθηκαν τουλαχιστον δεκα αμαχοι μεταξυ των οποιων και ενα μικρο κοριστακι.

    Συμφωνα με πληροφοριες απο Ελληνες επιτελεις το κτυπημα δεν μπορει να εγινε απο λαθος καθως η γεφυρα βομβαρδιστηκε απο δυο εφ 16 με βομβες Λειζερ και απο υψος 3 με 5 χιλιαδων ποδων που σημαινει οτι ειχαν οπτικη επαφη με το στοχο.

    Στο ΝΑΤΟ παντως επικρατει προβληματισμος καθως οι γιουγκοσλαβικες αρχες φαινεται να γνωριζουν απο πριν τους στοχους που πλητουν τα βομβαρδιστικα και εκτιματαται οτι στο αρχηγειο των επιχειρησεων υπαρχει κατασκοπος. Συμφωνα με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων της Ρωσιας Αλεξαντερ Αρβντέγεφ απο τους νατοικους βομβαρδισμους σκοτωθηκαν περισσοτεροι απο 400 πολιτες.

    Ο αρχηγος του Εργατικου Κομματος της Νοτιας Αυστραλιας ζητησε την μεσολαβηση του Ελληνα πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη για την απελευθερωση δυο υστραλων μελων φιλανθρωπικης Οργανωσης που κρατουνται στη Γιουγκοσλαβια και κατηγορουνται για κατασκοπεια.

    Προσφυγη στα Ηνωμενα Εθνη κατεθεσαν 98 Σερβοι και μια ελληνοκυπρια συζυγος Σερβου ζητωντας παυση των βομβαρδισμων λογω παραβιασης των ανθρωπινων δικαιωματων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Διπλωματικές Κινήσεις

    13/04/1999

    Στο διπλωματικό τομέα, στο προσκήνιο βρίσκεται η συνάντηση της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλήν Ολμπράιτ με το ρώσο ομόλογό της Ιγκόρ Ιβάνοφ στο Οσλο της Νορβηγίας, ιδιαίτερα μετα τη χθεσινή απόφαση της Συμμαχίας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Μόσχας στην κρίση του Κοσσόβου.

    Παράλληλα εξετάζεται και το γερμανικό σχέδιο για την επιτήρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και της επιστροφής των προσφύγων υπο την επίβλεψη του ΟΑΣΕ με συμμετοχή της Ρωσίας, μετα το τέλος του πολέμου.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε χθες, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, πως ρωσικά στρατεύματα μπορεί να ενωθούν με τα ΝΑΤΟικά και να σχηματίσουν μια δύναμη που θα διατηρήσει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, όταν θα λήξει ο πόλεμος, όπως συνέβη και στη γειτονική Βοσνία.

    Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του βρετανού ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κούκ: Η Δύση θα καλωσόριζε τη βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να βρεθεί μία λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε σήμερα ο Κούκ και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα είναι ευπρόσδεκτη ως μέλος μίας διεθνούς δύναμης που θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο για να αναλάβει την αστυνόμευση της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Στο τραπέζι μπορεί να βρεθεί και σχέδιο για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις της αμερικανίδας ΥΠΕΞ που μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο Ασσοσιέητεντ Πρέςς για ενδεχόμενο διχοτόμησης της σερβικής επαρχίας, ως μέρος ενος συμβιβασμού, υπο την προυπόθεση να υπάρξει σεβασμός στις ιερές ορθόδοξες τοποθεσίες.

    Χθες στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής της διπλωματίας των νατοικών χωρών επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους στη βομβιστική εκστρατεία κατα της Γιουγκοσλαβίας και κάλεσαν τον Σλόμπονταν μιλόσεβιτς να αποσύρει τα στρατεύματά του απο το Κόσοβο και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης με βάση τη συμφωνία του Ραμπουγέ.

    Τέλος την προσχωρηση της Γιουγκοσλαβιας στην πολιτικη ενωση Ρωσιας Λευκορωσιας,ψηφισαν χθες τα κοινοβουλια της Γιουγκοσλαβιας και της Σερβιας ενώ εισήλθε σήμερα τα ξημερώματα στο γιουγκοσλαβικό έδαφος η ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια προς το σερβικό λαό, μετά την καθυστέρησή της για δύο ημέρες από τις ουγγρικές μεθοριακές αρχές.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [02] Η επιστροφή των Αθηναίων

    13/04/99

    Πολύ αυξημένη η κίνηση στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου κυρίως από την Ελευσίνα έως το Δαφνί, όπου έχει παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αντιμετωπίζεται στο ύψος της Χαλυβουργικής.

    Αυξημένη αλλά με συνεχή ροή η κίνηση στην Αθηνών Λαμίας.

    Ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων που έγιναν κατά την Πασχαλινή έξοδο και ο αριθμός των νεκρών έχει προκαλέσει σοκ. 415 τροχαία έγιναν από τη Μεγάλη Πέμπτη, 45 οι νεκροί, 524 οι τραυματίες.

    [03] Ερευνα για το περιβάλλον

    13/04/99

    Ανοδο της στάθμης της θάλασσας, ξηρασία, διάβρωση και λειψυδρία θα αντιμετωπίσουν αρκετές περιοχές της χώρας μας τον προσεχή αιώνα σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών και τοπικών ερευνών.

    Σύμφωνα με σχετική έκθεση με τίτλο οι κλιματικές αλλαγές και η λεκάνη της Μεσογείου οι περιοχές που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης ης θάλασσας είναι η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Ρόδος και το Ναύπλιο ενώ η Καρδίτσα, η Νάουσα και η Ξάνθη απειλούνται με λειψυδρία.

    Σύμφωνα με το πόρισμα η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αποτελέσει την βασική αιτία πρόκλησης νέων απειλών για την υγεία, τα οικοσύστημα και τις περιοχές που βρέχονται από την Μεσόγειο.

    Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται και για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Κόσοβο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ο πόλεμος θα αποτελέσει τον αργό θάνατο για την υγεία των ανθρώπων καθώς παρενέργειες και αλλοιώσεις στην τροφική αλυσίδα αναμένεται να προσβληθούν από τα διάφορα χημικά παράγωγα όπως τοξικά, ίνες αλουμινίου και όξινη βροχή.

    [04] Θανατηφόρο τροχαίο

    13/04/99

    Τα ξημερώματα, στη Λεωφόρο Δεκελείας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα νεαρό ζευγάρι έχασε τη ζωή του, όταν η μηχανή στην οποια επέβαινε, συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [05] Συνεχίζεται ο εφιάλτης

    13/04/99

    Δώδεκα ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνησαν το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε μικρή απόσταση απο το κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα 15 εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πρίστινα

    Στην περιφέρεια του Βελιγραδίου, τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν, τις πρωϊνές ώρες, στρατιωτική μονάδα στη συνοικία Μπάνιτσα, τα διϋλιστήρια του Πάντσεβο, καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα.

    Επλήγησαν επίσης τα διϋλιστήρια του Νόβι Σάντ και αποθήκες με καύσιμα στην περιοχή του Σόμπορ,στη Βοϊβοντίνα.

    Στο Κοσσυφοπέδιο, στόχος ήταν οι αποθήκες καυσίμων της εταιρείας "Γιουγκοπετρόλ", στο Κόσοβο Πόλιε και ένα εργοστάσιο πλαστικών, ενώ βομβαρδίστηκε, για Τέταρτη φορά, το εργοστάσιο οικιακών συσκευών "Σλόμποντα", στην πόλη Τσάτσακ, στην κεντρική Σερβία.

    Στην πόλη Κρούσεβατς, τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια γέφυρα, στη πόλη Κράλιεβο το αεροδρόμιο, ενω δύο πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές, στην περιοχή της πόλης Ούζιτσε.

    Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας μετέδωσε πως ενα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή της Τούζλα, στη Βοσνία, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης, επιστρέφοντας από αποστολή στη Γιουγκοσλαβία.

    Εν' τω μεταξύ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία για να ανασύρουν τραυματίες και νεκρούς από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που χτυπήθηκε από ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, έχουν ανασυρθεί 10 απανθρακωμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κοριτσάκι, ένας νεκρός από το ποτάμι, και 16 τραυματιες.

    Η Ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και το προξενείο μας στην πόλη Νις, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων.

    Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι τα αεροσκάφη του βομβάρδισαν μια γέφυρα, πρόσθεσε όμως δεν είχαν πρόθεση να χτυπήσουν το τρένο.

    Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίστουν οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας επαναβεβαίωσαν οι 19 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Κάλεσαν τον Μιλόσεβιτς, να αποσύρει τα Σερβικά στρατεύματα από το Κόσοβο και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης με βάση τις συμφωνίες του Ραμπουγιέ.

    Για πρώτη φορά οι ΝΑΤΟΙκοί, στην ίδια ανακοίνωση, φαίνεται να αναγνωρίζουν τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ρωσίας.

    Ρόλο κλειδί στην Ελλάδα, αναγνώρισε η κ.Ολμπράιτ σε συνάντησή της στο περιθώριο της Συνόδου με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται, δηλώνει στα ΝΕΑ ο Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει ότι η πολιτική μας αποδίδει καρπούς παρά τη διαφορετική άποψη που έχει για τις νατοικές ενέργειες μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης

    Σε εξέλιξη βρίσκεται γερμανική πρωτοβουλία που θέλει την αναπτυξη δυνάμεων του ΟΑΣΕ και όχι νατοικών στο Κόσοβο για την επιτήρηση της εφαρμογής ειρηνευτικής διαδικασίας. Το σχεδιο αυτό θα συζητηθεί αύριο, στο εκτακτο Ευρωπαϊκο Συμβουλιο, παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ, Κοφι Αναν.

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να καταπνιγεί εν τη γενεσει της, πριν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και προκαλέσει την απο-σταθεροποίησή της, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλιντον.

    Τη δημόσια υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε χθες η ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου, μετά την συνάντηση που είχε για περισσότερη από μία ώρα στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης εξεταζει το αίτημα του ανωτάτου διοικητή του ΝΑΤΟ στρατηγού Γουέσλευ Κλάρκ για ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης της Συμμαχίας με επιπλέον 300 μαχητικά αεροσκάφη στις επιθέσεις της κατά της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε χθες βράδυ ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    Κι ενώ οι νατοικοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους για άλλη μια ημέρα τρόμου, πολυάριθμοι αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο διέσχισαν μαζικά, χθες βράδυ, τη Μορίνα, το κύριο πέρασμα στη αλβανο- γιουγκοσλαβική μεθόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ήδη έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο περί τους 650,000 ανθρώπους.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [06] H επόμενη μέρα

    13/04/1999

    Με το ΝΑΤΟ να εκτοξεύει βόμβες και πυραύλους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η Ευρώπη δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνει. Προωθεί βέβαια κάποιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, κυρίως για να καθησυχάσει τη Ρωσία, αλλά κυρίως σκέπτεται το "μετά", τους τρόπους και τα μέσα για να ανασυγκροτηθεί αυτή η διαλυμένη χώρα και να ενταχθεί στον πολιτισμένο κόσμο.

    Την περασμένη εβδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις και τη Ρωσία συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την "επόμενη μέρα". Ο τόπος που διάλεξαν ήταν συμβολικός: η Δρέσδη, μια πόλη που ισοπεδώθηκε μέσα σε μια νύχτα τον Φεβρουάριο του 1945, όταν τελείωνε ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πόλεμος. Πολλοί σημείωσαν τις ιστορικές αναλογίες: μια πόλη που ήταν πλημμυρισμένη κι αυτή με πρόσφυγες βομβαρδίστηκε και τότε από αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα. Οι νεκροί ήταν βέβαια πολύ περισσότεροι: τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός στην πραγματικότητα να είναι διπλάσιος, έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές καθώς ολόκληρη η πόλη τυλίχτηκε στις φλόγες. Παρά ταύτα, η Δρέσδη στάθηκε στα πόδια της ξανά.

    Μετά το τέλος αυτού του πολέμου, γράφει ο Ρούπερτ Κόρνουελ στην "Ιντιπέντεντ", θα υπάρχει ακόμη μια περιοχή που θα λέγεται Κόσοβο, την οποία οι Σέρβοι θα εξακολουθούν να θεωρούν λίκνο της ιστορίας τους και του πολιτισμού τους. Γύρω του θα εξακολουθούν να υπάρχουν εύθραυστα κράτη ή κρατικές οντότητες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στη Σερβία, είτε ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται ακόμη στην εξουσία είτε όχι, το σύνδρομο της καταδίωξης θα είναι ισχυρότερο από ποτέ. Κι όμως: μέσα απ'αυτό το χάος, οι διπλωμάτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν μια νέα βαλκανική τάξη.

    Επισήμως, η βάση μιας διευθέτησης για το Κόσοβο θα είναι ένα διευρυμένο Ραμπουγιέ - η αρχική συμφωνία δηλαδή της Ομάδας Επαφής, στην οποία θα έχουν προστεθεί οι όροι της αποχώρησης όλων των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων και η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία του Ραμπουγιέ είναι νεκρή. Επειτα από τα γεγονότα των τριων τελευταίων εβδομάδων, οποιοσδήποτε έλεγχος του Κοσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν είναι αποδεκτός ούτε από τους Αλβανούς ούτε από τη δυτική κοινή γνώμη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ολόκληρο το μεταπολεμικό Κόσοβο ή ένα μέρος του θα πρέπει να αποτελέσει ένα προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ.

    Η Δρέσδη χρειάστηκε πολλές δεκαετίες για να ανοικοδομηθεί. Στο Κόσοβο, το έργο αυτό θα χρειαζόταν ίσως λιγότερο χρόνο, αν και οι καταστροφές μεγαλώνουν καθημερινά. Υπολογίζεται ότι το κτίσιμο καινούργιας υποδομής και η παροχή ενός στοιχειώδους εισοδήματος στα 2 εκατομμύρια των Κοσοβάρων που έχουν χάσει τα πάντα θα κοστίσει τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια δρχ., ίσως και περισσότερο.

    Και δεν είναι μόνο το Κόσοβο. Βοήθεια θα χρειαστούν και τα γειτονικά φτωχά κράτη, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών στη Γιουγκοσλαβία θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολλάρια.

    Ο χάρτης της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επαναχαράχθηκε από τις διασκέψεις της Γιάλτας και του Πότσδαμ, ενώ η οικονομία της (τουλάχιστον στη Δύση) ανορθώθηκε με το Σχέδιο Μάρσαλ. Οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο θα χρειαστεί και σήμερα. Οι μεγάλες δυνάμεις γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ρίχνοντας απλώς στην περιοχή μερικές χιλιάδες στρατιώτες και μερικά δισεκατομμύρια δολλάρια, και στρέφοντας στη συνέχεια την προσοχή τους σε άλλη κατεύθυνση.

    Τα χρήματα για την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να προέλθουν από την Ευρώπη, αφού στη δική της αυλή έγινε ο πόλεμος. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν και πολιτικές πρωτοβουλίες: οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο συζήτησαν την προοπτική ένταξης των βαλκανικών χωρών τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, ως κίνητρο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, "η Ευρώπη των πολέμων και του εθνοτικού μίσους πρέπει να αποτελέσει οριστικά παρελθόν".

    Οι διπλωμάτες συζητούν επίσης την πιθανότητα πραγματοποίησης μιας πολιτικής διάσκεψης, στα πρότυπα εκείνων της Βιέννης (1815), των Βερσαλλιών (1919) και της Γιάλτας (1945). Στη διάσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος οι βαλκανικές χώρες, το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά. Το κυριότερο: θα καταστεί δυνατόν να συμμετάσχει και η Γιουγκοσλαβία σ'αυτή τη διαδικασία; Η ημερήσια διάταξη θα είναι κι αυτή φορτωμένη, αφού θα αφορά το μέλλον όχι μόνο του Κοσυφοπεδίου, αλλά και της Βοσνίας, της Σερβικής Δημοκρατίας (θα ενωθεί με τη Σερβία;) και του Μαυροβουνίου.

    Θα συνεχίσει να υπάρχει ένα κράτος που θα λέγεται Γιουγκοσλαβία; Θα γίνουν ειρηνικές ανταλλαγές πληθυσμών, με στόχο πιο ομοιογενή κράτη; Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, θα χρειαστεί ασφαλώς να περιμένουμε πολλούς ακόμη μήνες.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [07] Μουσείο με..ζουζούνια

    13/04/1999

    Τό πρώτο μουσείο μέ ζουζούνια δημιουργήθηκε στό Σιάτλ τών Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο άνθρωπος μύγα σάς περιμένει στήν είσοδο γιά νά σάς ξεναγήσει στούς χώρους του.

    Εκεί θά δείς όλον τόν μικρόκοσμο τών εντόμων σέ μεγέθυνση.

    Μύγες, ακρίδες καί άλλοι βασιλιάδες τού κόσμου τών εντόμων εκτίθενται σέ περίοπτες θέσεις.

    Συμβουλή μας είναι νά μείνετε μακρυά από τά πιάτα μέ τά μαμούνια πού καποιοι επιμένουν ότι είναι καταπληκτικά εδέσματα.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [08] Ερχονται τα εκκαθαριστικά

    13/04/99

    Αρχές Μαϊου, οι πρώτοι, περίπου 250.000 φορολογούμενοι, θα λάβουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας για τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος. Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμη εκκαθάριση σε περίπου 70.000 φορολογικές περσυνές δηλώσεις.

    [09] Χρηματιστήριο - Ανοδος 2,72%

    13/04/99

    Με άνοδο 2,72 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.720,16 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 126 δισεκατομμύρια 972 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Βορειοδυτικοί άνεμοι και σταδιακή βελτίωση του καιρού προβλέπονται για τη Τετάρτη στην χώρα.

    Αίθριος ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς κελσίου.

    Λίγα σύννεφα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στη συμπρωτεύουσα τους 19 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη και οι ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι θα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία του καιρού αυτή την έβδομάδα, ενώ μέχρι το Σάββατο η πιθανότητα να βρέξει είναι μικρή και μόνο στη Δυτική Ελλάδα.

    Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι καλός, με αραιή συννεφιά προς το μεσημέρι στη Δυτική Ελλάδα.

    Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις αρχικά ασθενείς, ενισχυόμενοι όμως προς το μεσημέρι στο Ιόνιο σε ισχυρούς, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς και θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 23 με 24 και στους 25 με 26 στην υπόλοιπη χώρα.

    Ζεστός και υγρός θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με αραιή συννεφιά, πιο πυκνή στα Δυτικά, νοτιάδες που η έντασή τους στο Ιόνιο θα φθάνει και τα 8 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο θα φθάσει το μεσημέρι στους 25 με 26 βαθμούς στα Βόρεια και στους 27 με 28 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Tuesday, 13 April 1999 - 15:37:12 UTC