Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 99-05-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συμφωνία 7 σημείων

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συγρατημένη αισιοδοξία από την Ελληνική κυβέρνηση
  • [02] Αντισυνταγματική η σύμπραξη της Ελλάδας
  • [03] Ν.Δ-Ευρωεκλογές
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Δεν απειλούν...τα τοξικά
  • [05] Χωρίς τρόλεϋ η πρωτεύουσα
  • [06] Αντιπολεμική διαμαρτυρία από αστυνομικούς
  • [07] Πρωταθλητές στα φάρμακα
  • [08] Θανατηφόρο τροχαίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου
  • [11] Τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα
  • [12] Εργατική Εστία-Εκδρομικό πρόγραμμα
  • [ΣΤ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συμφωνία 7 σημείων

    07/05/99

    Η πρώτη αντίδραση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο σχέδιο των 7 σημείων που επιτεύχθηκε στη Βόννη ήταν θετική. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος δήλωσε πως η πολιτική διευθέτηση είναι τώρα πιθανή, ωστόσο συνεχίζει να αρνείται ξένα στρατεύματα στο Κόσσοβο.

    Απο την πλευρά του ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα δήλωσε απο την Ιταλία πως θα προτιμούσε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη, αλλά αρνήθηκε να πεί αν υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές η αν η σερβική αστυνομία τον κρατούσε όμηρο.

    Στην Ουάσινγκτον θα συναντηθούν σήμερα η Μάντλιν Ολμπράιτ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Κοφι Ανάν αναμενεται να ορισει ως ειδκους απεσταλμενους του για την επιτευξη πολιτικής λύσης στο Κοσοβο τον πρωην πτωθυπουργό της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν. Νεα περιοδεία σε ευρωπαϊκες πρωτευουσες, ξεκινά εν τω μεταξυ, ο ρωσος μεσολαβητης Τσερνομιρντιν.

    Οι ΝATOικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν πάντως χθες το βράδυ.

    Πυκνά αντιαεροπορικά πυρά δέχθηκαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την πιο σφοδρή επίθεση που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα εναντίον της πόλης Νις, όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ενδέχεται να έχει καταρριφθεί κάποιο αεροσκάφος.

    Το πρακτορείο Τανγιουγκ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα μέσω του Ιντερνετ, ανέφερε ότι από τις 2.40 μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και περίπου για μία ώρα η πόλη Νις δέχθηκε επιθέσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. "Σ`αυτό το διάστημα ακούστηκαν μερικές εκρήξεις στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη", το αεροδρόμιο και δεξαμενές πετρελαίου.

    Η Γιουγκοσλαβική άμυνα απάντησε με πυκνά αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με πληροφορία που μεταδόθηκε στις 3.50 μέσω του Ιντερνετ, υπάρχουν ενδείξεις πως ένα NATOικό αεροσκάφος η πύραυλος έχει καταρριφθεί.

    Tα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ένας πύραυλος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο Νόβισαντ, ενώ τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν ένα χημικό εργοστάσιο κοντά στον Δούναβη στο Πράχοβο της ανατολικής Σερβίας.

    Αλλη μια γέφυρα χτυπήθηκε λιγο πριν τα μεσάνυχτα βορειοανατολικά του Βελιγραδίου κοντά στη μεθόριο με τη Ρουμανία, ενώ πυραυλοι του ΝΑΤΟ επληξαν τη νυχτα το Ποζάρεβιτς, ιδιαίτερη πατρίδα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Καθώς γίνεται κατανοητό, το Βελιγραδι, καλείται ν' απαντησει στις προτάσεις της Δύσης υπο την πίεση των συνεχιζόμενων βομβαρδισμων ενω ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλλιαμ Κοέν διεταξε την αποστολή επιπλέον 176 πολεμικών αεροσκαφών στην Ευρώπη για την ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων.

    Την ίδια ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε 13,1 δις δολλάρια για την ενίσχυση του πολέμου στο Κόσσοβο και των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων ανατον κόσμο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Συγρατημένη αισιοδοξία από την Ελληνική κυβέρνηση

    07/05/1999

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδεχθηκε η ελληνική πολιτική ηγεσία, τη συμφωνία του Πετερσμπεργκ.

    Οι επιπτώσεις του πολεμου στην ελληνική οικονομία είναι περιορισμένης έκτασης, δηλωσε, εν τω μεταξυ, στον ΑΝΤ, ο Γιαννος Παπαντωνιου. Σε μιση ωρα συνεδριαζει το υπουργικό συμβουλιο ενω τη Δευτέρα, ο κ. Παπαντωνίου θα υποβάλει σχεδιο οικονομικης ενισχυσης της χωρας απο το ΕΚΟΦΙΝ.

    [02] Αντισυνταγματική η σύμπραξη της Ελλάδας

    07/05/1999

    Αντισυνταγματική πραξη θεωρουν δύο αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και πέντε αρεοπαγίτες, ενδεχόμενη συμπραξη της Ελλαδας σε χερσαίες επιχειρησεις του ΝΑΤΟ.

    Οι ανώτατοι δικαστές κανουν εμμεσως λογο και για πολιτικες ευθυνες μελων της κυβερησης ενώ αφήνουν ανοιχτό ακομη και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    [03] Ν.Δ-Ευρωεκλογές

    06/05/1999

    Συνεδριάζει σημερα η εκτελεστική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με θεμα τις ευρωεκλογές. Στη συνεδριαση έχει προσκληθεί και ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης, ο οποίος, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παραστεί.

    Με προσωπικη επιθεση εναντιον του Κωστα Καραμανλη κυρηξε ο πρωθυπουργός την προεκλογικη εκστρατεια του ΠΑΣΟΚ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Δεν απειλούν...τα τοξικά

    07/05/1999

    Δεν απειλούν την υγεία του πληθυσμού οι συγκεντρώσεις διοξινών στον ελλαδικό χώρο, αποφάνθηκε ομόφωνα το Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας.

    Δηλητήρια στον αερα της Ελλαδας εντοπίζει, παντως, η εκθεση των καθηγητων, Ζερεφού, Μελά, Ραψομανίκη και Τσάγκα.

    [05] Χωρίς τρόλεϋ η πρωτεύουσα

    07/05/1999

    Νέα ταλαιπωρία σήμερα για το επιβατικό κοινό της Αθηνας.

    Χωρις τρολεϋ η Πρωτευουσα απο τις 11 το πρωί εως τις 3 μετα το μεσημερι. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα ακινητοποιηθεί και παλι απο τις 9 το βραδυ εως τα μεσανυχτα.

    [06] Αντιπολεμική διαμαρτυρία από αστυνομικούς

    06/05/1999

    Αντιπολεμική διαμαρτυρία διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή εξω απο την Αμερικανική πρεσβεία οι αστυνομικοί της χωρας.

    Συμφωνα με ανακοινωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Ελληνας αστυνομικός βρίσκεται σε άσχημη θέση τον τελευταίο καιρό με το να είναι υποχρεωμένος στη λήψη μέτρων σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται και αισθάνεται ότι χρησιμοποιείται διευκολύνοντας τη διέλευση στρατιωτικών ΝΑΤΟ ϊκών δυνάμεων ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

    [07] Πρωταθλητές στα φάρμακα

    06/05/1999

    Πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιωτικών είναι οι Ελληνες σύμφωνα με έρευνα της ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ, θυγατρικής του ΕΟΦ. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση αντιβιωτικών, ενώ το 73% των Ελλήνων παίρνουν αντιβιωτικά παρά την συμβουλή του γιατρού.

    Παρολα αυτα υποστηριζουν οι ειδικοι επιστημονες στην Ελλαδα εχουμε σχετικα χαμηλη ανθεκτικοτητα μικροβιων,κια ενας απο τους λογους ειναι οτι τα ελληνοπουλα δεν πανε σε βρεφονηπιακους σταθμους απο πολυ μικρη ηλικια.

    [08] Θανατηφόρο τροχαίο

    06/05/1999

    Θανατηφόρα πλαγιο-μετωπική σύγκρουση Ι.Χ με μοτοσυκλέτα έγινε στο κέντρο της Αθήνας.

    Νεκρός είναι ο μοτοσυκλετιστής Απόστολος Σαρρής και τραυματίες οι Παναγιώτης Σαββίδης και Αναστασία Δέδε , οδηγός και συνοδηγός αντίστοιχα του Ι.Χ μάρκας BMW, που εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα στη Βασιλίσσης Σοφίας.

    Η τροχαία έρευνα το ενδεχόμενο ο οδηγός της ΒΜW να έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στην προσπαθειά του να προσπεράσει Ι.Χ κατά τη διάρκεια κόντρας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [09] Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

    07/05/99

    Τουλάχιστον 15 πολίτες τραυματίσθηκαν απο τους ΝΑΤΟϊκους βομβαρδισμούς τη νύχτα στη Γιουγκοσλαβία. Πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν το Ποζάρεβιτς, ιδιαίτερη πατρίδα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και μία σιδηροδρομική γέφυρα στην κεντρική αρτηρία που συνδέει το Βελιγράδι με το Βουκουρέστι. Ολονύχτιο σφυροκόπημα δέχθηκε η πόλη Νις.

    Υπέρ της απόσυρσης των Σερβικών δυνάμεων απο το Κοσυφοπέδιο, τάσσεται το 44, 2% της Γιουγκοσλαβικής κοινής γνώμης σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΠΟΛΙΤΙΚΑ." Το 43,1% θα δεχόταν κάποια αναδίπλωση των δυνάμεων. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης εφόσον είναι άοπλη.

    Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας κατηγόρησε, εξάλλου, κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης ότι με τη στάση τους παρέχουν υποστήριξη στους ΝΑΤΟϊκους βομβαρδισμούς. Για ενδείξεις εντεινόμενων διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης του Βελιγραδίου έκανε λόγο το αμερικανικό τηλεοπτικό δικτυο CBS.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου

    07/05/1999

    Στην πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου από 1ης Αυγούστου συμφώνησαν Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ΟΤΟΕ. Η συμφωνία αναμενεται να επικυρωθεί, σημερα απο την ΟΤΟΕ.

    [11] Τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα

    07/05/1999

    Τσουχτερά τα προστιμα για τα ανασφαλιστα αυτοκίνητα . Θα φθανουν εως και τις 150 χιλιάδες δραχμες με παραλληλη αφαίρεση πινακίδων και αδειας κυκλοφορίας για ένα χρόνο.

    Διπλάσιο το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα φορτηγά. Στις 60 χιλιαδες το προστιμο για τα ανσφάλιστα μοτοποδηλάτα.

    Μονον ενα στα δυο αυτοκίνητα της Αττικης περνουν απο ΚΤΕΟ. Το ποσοστό πεφτει εως το 35% στην περιοχή της Θεσσαλονικης.

    [12] Εργατική Εστία-Εκδρομικό πρόγραμμα

    06/05/1999

    Ογδόντα χιλιάδες δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας μπορούν να πάρουν μέρος στο εκδρομικό πρόγραμμα για το φετινό καλοκαίρι και να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις έως τις 24 Μαίου στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    [ΣΤ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 07/05/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        296,7        304,8        300,3
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        164,0        169,5        166,0
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        485,6        498,8        491,5
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        199,5        204,9        201,9
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,9         50,2         49,5
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        245,7        252,2        248,7
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        204,9        210,5        207,4
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        199,0        204,5        201,4
                      E.C.U. (ECU)        320,9        329,6        324,8
    

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Οι βοριάδες, που η έντασή τους τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνει και τα 8 μποφώρ, και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Κατά τ'άλλα, παρά την τοπική συννεφιά, οι βροχές θα είναι λίγες και μόνο το απόγευμα στην Ηπειρο και τη Δυτική Στερεά.

    Στην Αττική, θα υπάρχουν λίγα σύννεφα που τοπικά κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού θα είναι περισσότερα.

    Οι άνεμοι θα πνεουν απο βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατα τόπους στα Ανατολικα 7 μποφώρ και η θερμοκρασία, σχετικα χαμηλή, θα κυμαίνεται στην Αθηνα απο 13 έως 21 βαθμούς.

    Και στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, που κατά διαστήματα θα είναι περισσότερα, ενώ οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι, όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας απο 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Η κάμψη της θερμοκρασίας άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή σε όλη τη χωρα, καθώς οι παροδικές βροχές και ιδιαίτερα οι βόρειοι άνεμοι επανέφεραν τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Πάντως τη Δευτέρα οι άνεμοι πρόσκαιρα ξαναγίνονται νότιοι και ανεβαίνει έτσι λίγο η θερμοκρασία.

    Το Σάββατο μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα είναι αίθριος, το απόγευμα όμως θα συννεφιάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά και ίσως εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

    Οι βόρειοι άνεμοι διατηρούνται, ασθενείς στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά θα φθάνουν τα 5 με 6 και κατά τόπους στο νότιο Αιγαίο και τα 7 μποφωρ, αλλα και εκεί σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία χωρίς αξιολογη μεταβολή θα πλησιάσει στους 18 με 19 βαθμούς στα βόρεια και στους 22 με 23 στην υπόλοιπη χωρα.

    Την Κυριακή, θα συννεφιάσει και πάλι στη διάρκεια του απογεύματος, μόνο όμως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, όπου ενδέχεται να βρέξει για λίγο τοπικά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά όμως παραμένουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά την ημέρα στο νότιο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία ανεβαίνει λιγο και θα φθασει το μεσημερι στα βόρεια στους 21 με 22 βαθμούς και στους 24 με 25 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Friday, 7 May 1999 - 8:44:38 UTC