Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 99-05-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αγωνιά η Ειρήνη

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Αυξήθηκε η δημοτικότητα Σημίτη
  • [02] Η συνέντευξη Μητσοτάκη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Το "όχι" των δημοσιογράφων
  • [04] Χωρίς ηλεκτρικό συρμό
  • [05] Γενικές Εξετάσεις
  • [06] Θέρισε η ηρωϊνη
  • [07] Η βόμβα στη Eurobank
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Στο σκοτάδι η Σερβία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ετσεβίτ
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Οι συνέπειες στην Ελληνική Οικονομία
  • [11] Χρηματιστήριο-Ανοδος 5,22%
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αγωνιά η Ειρήνη

    03/05/99

    Σαράντα ημέρες μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και για πρώτη φορά διαφαίνεται μια σοβαρή μεταστροφή του κλίματος για ειρήνευση και βιώσιμη λύση στο Κόσσοβο.

    Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Ρώσος μεσολαβητής Βίκτορ Τσερνομίρτιν ο οποίος θα ενημερώσει τον Μπιλ Κλίντον για τις συνομιλίες του με τον Μιλόσεβιτς. Επίσης μεταφέρει επιστολή του Μπόρις Γέλτσιν προς τον αμερικανό.

    Στα θετικά των προσπαθειών καταγράφεται και η κίνηση καλής θέλησης του Μιλόσεβιτς να απελευθερώσει τους τρείς αμερικανούς στρατιώτες. Ο αιδεσιμότατος Τζάκσον εκτίμησε ότι ο Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος για πολιτική λύση και μεταφέρει επιστολή του στον αμερικανό πρόεδρο.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος για πολιτική λύση εκτίμησε ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον μετά την απελευθέρωση των τριών αμερικανών στρατιωτών. Ο Τζέσι Τζάκσον, κομίζει στον Πλανητάρχη επιστολή του Γιουγκοσλάβου προέδρου, ενώ απηύθηνε έκκληση στον Μπίλ Κλίντον για απ' ευθείας συνάντηση με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο πρόεδρος Κλίντον πάντως, ο οποίος θα συναντήσει αύριο στη Γερμανία τους τρείς στρατιώτες, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχισθούν.

    Στις ΗΠΑ, μετά την παράδοση των αιχμαλώτων, ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει την αντίδραση των ρεπουμπλικανών στους χειρισμούς του, οι οποίοι του στέρησαν ήδη το δικαίωμα να συνεχίσει τον πόλεμο, χωρίς να πάρει πρώτα την έγκρισή τους, ενώ την ίδια ώρα διεξάγουν συνομιλίες με Ρώσους και έρβους σε χωριστό επίπεδο.

    Την ίδια ώρα στο προσκήνιο επανέρχονται τα σκάνδαλα της αμερικανικής Προεδρίας, με πιο πρόσφατα τις διευκολύνσεις που παρειχε ο Λευκός Οικος σε κινέζους επιχειρηματίες με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος και η κλοπή πυρηνικής τεχνολογίας απο σινο-αμερικανούς πράκτορες.

    Το τέλος του πολέμου είναι θέμα ημερών δηλώνει εν' τω μεταξύ στο "ΕΘΝΟΣ", ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Νεμπόϊσα Βούγιοβιτς.

    Ηδη στη Βιέννη εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους βουλευτές με τη συμμετοχή και απεσταλμένου του Μιλόσεβιτς.

    Οι ΝΑΤΟϊκοι, πάντως, συνέχισαν το σφυροκόπημα της Γιουγκοσλαβίας.

    Επληξαν τον κεντρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα πολύωρη διακοπή ρεύματος στη Σερβία.

    Στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκων βρέθηκαν επίσης, το Κράλιεβο, το Βάλιεβο, η Νις, μια γέφυρα στον ποταμό Λιμ και ένας τηλεοπτικός αναμεταδότης στο Νόβισαντ.

    Στα Σκόπια φθάνει σήμερα ο Τόνι Μπλερ ενώ ο πρωθυπουργός της FYROM , μέσω της Ντεϊλι Τέλεγκραφ, εκφράζει φόβους για εμφύλιο πόλεμο, σε περίπτωση που η Δύση δεν καλύψει τις οικονομικές ανάγκες που προκάλεσε στη χώρα του η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Αυξήθηκε η δημοτικότητα Σημίτη

    03/05/1999

    Θετική στροφή της Ελληνικής κοινής γνώμης για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων λόγω της κρίσης της Γιουγκοσλαβίας.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της V-PRC για την εφημερίδα "Τα Νέα" η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει άνοδο 20 ποσοστιαίων μονάδων. Βελτίωση εμφανίζει και η εικόνα της κυβέρνησης.

    Σημαντική άνοδο κατά 12 μονάδες παρουσιάζει και η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή με αντίστοιχη βελτίωση της εικόνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Η συνέντευξη Μητσοτάκη

    03/05/1999

    Η πολιτική Σημίτη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνεντευξής του στα "ΝΕΑ," διευκρινίζοντας ταυτοχρόνως ότι δεν είναι δεκανίκι κανενός.

    Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής έχει πολλές ικανότητες αλλά είναι ακόμα άπειρος και αδοκίμαστος

    Παράλληλα διατυπώνει την πρόβλεψη ότι θα δούμε γυναίκα πρωθυπουργό σ'αυτή τη χώρα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [03] Το "όχι" των δημοσιογράφων

    03/05/1999

    Αντι-ΝΑΤΟϊκη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, διοργανωνει η ΕΣΗΕΑ στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Η συγκέντρωση συμπίπτει με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου

    Συγκλονιστικά είναι, εν' τω μεταξύ, τα στοιχεία που αποκαλύπτει η διεθνής οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" για δολοφονίες, διώξεις, και φυλακίσεις δημοσιογράφων.

    Δεκαεννέα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 1998 οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς.

    Πρωταθλήτριες χώρες στις διώξεις δημοσιογράφων είναι η Κίνα, η Αιθιοπία η Συρία, και η Τουρκία.

    [04] Χωρίς ηλεκτρικό συρμό

    03/05/1999

    Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο σήμερα η Αθήνα, λόγω της 24ωρης απεργίας των ηλεκτροδηγών στους ΗΣΑΠ.

    [05] Γενικές Εξετάσεις

    03/05/1999

    Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι από το Υπουργείο Παιδείας οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα των Γενικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους της Γ' Λυκείου.

    [06] Θέρισε η ηρωϊνη

    03/05/1999

    Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη νύχτα τη ζωή τους από χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα. Βρέθηκαν νεκροί στο Θησείο και το Γκάζι και τα στοιχεία τους παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστα.

    [07] Η βόμβα στη Eurobank

    03/05/1999

    Η οργάνωση "Επαναστατική Φράξια" για την ανατροπή- Κομάντο Χρήστος Τσουτσουβής ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του υποκαταστήματος της Eurobank στη Θεσσαλονίκη.

    Οι διωκτικές αρχές, βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό των δραστών, όπως άφησε να εννοηθεί ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δικάζονται, σήμερα ο Γιώργος Μπαλάφας και η Βασιλική Μίχου, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Στο σκοτάδι η Σερβία

    03/05/99

    Λίγες ωρες μετά την απελευθέρωση των τριών αμερικανών αιχμαλώτων απο το Βελιγράδι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, μεταξύ αυτών και τον κεντρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ομπρένοβατς, πνίγοντας τη Σερβία στο σκοτάδι.

    Το ρεύμα επανήλθε στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα λίγο πριν την αυγή, αρχικώς σε νοσοκομεία, στην εταιρία ύδρευσης και στα αρτοποιεία.

    Συμμαχικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης την κωμόπολη Βάλιεβο στη δυτική Σερβία, όπου χτυπήθηκε κατοικημένη περιοχή και μία βιομηχανική μονάδα. Σύμφωνα με τον πρακτορείο Τανγιουγκ, τραυματίσθηκαν τρεις άνθρωποι.

    Πύραυλοι έπληξαν και την περιοχή του Κράλιεβο,στην κεντρική Σερβία, όπου χτυπήθηκε μία γέφυρα στον ποταμό Λιμ κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Επίσης χτυπήθηκαν αναμεταδότες στη Βορεια Σερβία μια δεξαμενή καυσίμων κοντά στην Πρίστινα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [09] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ετσεβίτ

    03/05/1999

    Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ έδωσε σήμερα το πρωί εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στο νικητή των εκλογών της 18ης Απριλίου, τον Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    Στη νέα κυβέρνηση εκτός απροόπτου θα συμμετάσχουν το Αριστερό Δημοκρατικό κόμμα του Ετσεβίτ που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που ανεδείχθη δεύτερο και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ που κατέλαβε την τέταρτη θέση.

    Την ιδια ωρα με σκληρη γλωσσα τοσο ο Ετσεβιτ όσο και ο πρόεδρος Ντεμιρέλ επέκριναν την συμπεριφορά βουλευτίνας του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, που εμφανίστηκε στην χθεσινή πρώτη σύνοδο της νέας Βουλής φορώντας ισλαμική μαντήλα. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατηγόρησε για πρόκληση τη Μερβέ Καβακσί χαρακτηριζοντας την προβοκατορα.

    Η Καβακσι δεν ορκίστηκε όπως οι άλλοι συνάδελφοί της και θα δώσει τον απαιτούμενο από το σύνταγμα όρκο στην επόμενη σύνοδο της Βουλής, σε 10 ημέρες.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Οι συνέπειες στην Ελληνική Οικονομία

    03/05/1999

    Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην οποία συμμετείχαν 57 επιχειρηματίες, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία, λόγω της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.

    Εξετάστηκαν επίσης, οι επιχειρηματικές δυνατότητες μετά τη λήξη του πόλεμου, στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Γιουγκοσλαβίας.

    Στη Σοφοκλέους η εβδομάδα άνοιξε με καλούς οιωνούς και ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με άνοδο περίπου 4%.

    [11] Χρηματιστήριο-Ανοδος 5,22%

    30/04/1999

    Με άνοδο 5,22%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.806,33 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 147 δισεκατομμύρια 461 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Σε όλη την χώρα τη Τρίτη προβλέπεται ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές.

    Το πρωϊ θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αραιές νεφώσεις

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδιος καιρός και στην Θεσσαλονίκη ενώ στην συμπρωτεύουσα το πρωϊ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Η αραιή συννεφιά και η αυξημένη υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή κάμψη από τα μέσα της εβδομαδας.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή καταιγίδων στα Βόρεια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δυτικά και Βόρεια από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφώρ και στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφώρ, όμως και εδώ την Πέμπτη θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους με την ίδια ενταση.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση αρχικά στα Δυτικά και Βόρεια και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Monday, 3 May 1999 - 16:01:56 UTC