Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 99-04-28

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ενα ακόμη συγνώμη..

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ξιφουλκεί ο Ντεμιρέλ
  • [02] Υπόθεση Οτσαλάν
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Χτύπησαν οι τρομοκράτες
  • [04] Στόχος ο Τράγκας
  • [05] Αντι-ΝΑΤΟϊκό τροχαίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Ενα βήμα μπροστά..
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Διπλωματικές κινήσεις της Μόσχας
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Αισιοδοξεί ο Σημίτης για την οικονομεία
  • [09] Μετά τις βόμβες..τα δάνεια
  • [10] Χρηματιστήριο-Ανοδος 3,45%
  • [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ενα ακόμη συγνώμη..

    28/04/99

    Με ένα ακόμη συγνώμη απάντησε το ΝΑΤΟ για τη νέα σφαγή 16 αμάχων από τις βόμβες των ΝΑΤΟϊκων αεροσκαφών που ισοπέδωσαν την πόλη Σουρντούλιτσα.

    Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζώρτζ Ρόμπερτσον εξέφρασε τη λύπη του για τις τυχόν απώλειες και τις απέδωσε στο ενδεχόμενο να αστόχησαν ορισμένες από τις βόμβες και να έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές.

    Πρόκειται για τηλεκατευθυνόμενη βόμβα λέϊζερ που ξέφυγε από την τροχιά της είπε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας Τζέϊμι Σέϊ.

    Στο διπλωματικό πεδίο η Μόσχα εξακολουθεί να είναι στο επέκεντρο των προσπαθειών για πολιτική λύση.

    Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν μεταβαίνει αύριο στη Βόννη για να συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Αμυνας μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ειδικό μεσολαβητή.

    ''Είμαστε σύμφωνοι'' -είπε- ''σε ορισμένα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική λύση, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει υπερβολικές εκτιμήσεις αφού οι αποφάσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ λαβάνονται από όλα τα μέλη της Συμμαχίας''.

    Στη Ρωσική πρωτεύουσα μεταβαίνει απόψε και ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο οποίος αύριο το απόγευμα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Ελλάδας και του Καναδά.

    Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαδικασία ανάκλησης των 33 χιλιάδων εφέδρων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Antenna από την έδρα της συμμαχίας κάνουν λόγο για χερσαία επέμβαση εάν μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου δεν υπάρξει διπλωματική λύση.

    Το πρωϊ διεξήχθησαν συγκρούσεις στα σύνορα της Αλβανίας με τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ του στρατού του UCK και των Σερβικών στρατευμάτων που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν θέσεις κοντά στα χωριά Γιακόβα και Γιουνίκ.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης επανέλαβε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις και χαρακτήρισε τη χώρα μας γέφυρα ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης και τις χώρες της Βαλκανικής.

    Στη Θεσσαλονίκη παραμένει αποκλεισμένη εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε στα Σκόπια άρματα μάχης και Βρετανούς στρατιώτες ενώ στην Αθήνα συνταξιούχοι έκαναν αντιΝΑΤΟϊκη πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

    Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 590 χιλιάδες Αλβανοί Κοσσοβάροι έχουν καταφύγει στις όμορες χώρες.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ξιφουλκεί ο Ντεμιρέλ

    28/04/1999

    Με Ελληνοτουρκικό πολεμο απείλησε ο Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ εαν εφαρμοσθεί στην Κύπρο η λύση της Διζωνικής Ομοσπονδίας που επιθυμούν οι ΗΠΑ.

    [02] Υπόθεση Οτσαλάν

    28/04/1999

    Ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν αλλά δεν έδινε οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου καταθέτοντας στην Εξεταστικη Επιτροπή της Βουλής.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [03] Χτύπησαν οι τρομοκράτες

    27/04/1999

    Με αντι-ΝΑΤΟϊκο μανδυα το φονικό χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης "Επαναστατικοί Πυρήνες"

    Μία νεκρή και ένας ελαφρά τραυματίας ο απολογισμός της έκρηξης του ωρολογιακού μηχανισμού, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

    Νεκρή είναι η 39χρονη Ευγενία Κωνσταντίνου, και τραυματίας ο Ιωάννης Κανναβάς, υπάλληλοι εταιρείας πληροφορικής, που μετείχαν σε συνέδριο.

    Ο τραυματίας, κατέθεσε ότι δεν ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο πριν γίνει η έκρηξη, ενώ η αστυνομία υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους υπευθύνους του ξενοδοχείου για τοποθέτηση βόμβας, μετά από τρία προειδοποιητικά τηλεφωνήματα της οργάνωσης.

    Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης , η Ν.Δ και η Πολιτικη Ανοιξη..

    Τη νύχτα υπήρξε μπαράζ απειλητικών τηλεφωνημάτων, για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, που αποδείχθηκαν φάρσες. Προληπτικά εκκενώθηκε το Χίλτον.

    [04] Στόχος ο Τράγκας

    28/04/1999

    Στοχος βομβιστών το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα.

    Ο μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος κάτω από το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης της εφημερίδας "ΒΡΑΔΥΝΗ," εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία.

    [05] Αντι-ΝΑΤΟϊκό τροχαίο

    28/04/1999

    Υπάλληλος της Βουλής προκάλεσε τροχαίο στην εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης στη προσπαθειά του να εμποδίσει την ομαλή διέλευση ΝΑΤΟϊκής φάλαγγας .

    Πρόκειται για τον 30χρονο, Νικόλαο Χρηστάνη τον οποίο σταμάτησε για έλεγχο άνδρας της άμεσης δράσης για να του κάνει συστάσεις. Διερχόμενος οδηγός στη προσπάθεια του να μην πέσει πάνω στα δύο σταθμευμένα οχήματα συγκρούστηκε με Ι.Χ και στην συνεχεία παρέσυρε τον αστυνομικό τραυματίζοντας τον ελαφρά.

    Τραυματίας είναι ο αστυνομικός, Ανδρέας Κανελλάκης, 27 χρόνων.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [06] Ενα βήμα μπροστά..

    28/04/99

    Ετοιμο να σταματήσει τους βομβαρδισμούς , το ΝΑΤΟ άν υπάρξει σοβαρή δέσμευση ότι θα απομακρυνθούν τα Σερβικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν. Παράλληλα χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες του Στρόουμπ Τάλμποτ στη Μόσχα.

    Στο Βελιγράδι ο αντιπροέδρος της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς, είπε ότι οι δηλώσεις του περί παρουσίας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. είναι "κοινή θέση των Μιλόσεβιτς-Τσερνομίρντιν".

    Ο επικεφαλής του αμερικανικου Πενταγώνου, Ουϊλιαμ Κοέν επανέλαβε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο πρέπει να διοικείται από το ΝΑΤΟ.

    Η συνέχιση των ΝΑΤΟϊκων βομβαρδισμών θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Συμμαχίας εκτιμά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι μέσω της εφημερίδας "IL FOGLIO."

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [07] Διπλωματικές κινήσεις της Μόσχας

    28/04/1999

    Στο διπλωματικό τομέα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σήμερα στη Μόσχα, όπου θα διασταυρώσουν τις ιδέες τους για τη κρίση πολιτικοί απο τις χώρες του ΝΑΤΟ με ρώσους διπλωμάτες ενόψει και της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναμένεται στη Ρωσική πρωτευουσα σήμερα το βράδυ αφότου συναντηθεί στη Γερμανία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Μετά τον αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Στρόουμπ Τάλμποτ στη ρωσικη πρωτευουσα έφθασε σήμερα και ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ για συνομιλίες με την ρωσική ηγεσία για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο Σάρπινγκ είχε αμέσως μετά την άφιξή του στη Μόσχα συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Ο Σάρπινγκ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Γέλτσιν για την Γιουγκοσλαβία, Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    Στη ρωσική πρωτεύουσα φθάνει σημερα και ο έλλην ΥΠΕΞ Γιωργος Παπανδρεου, ενώ έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του καναδού ΥΠΕΞ Λόυντ Αξγουώρθι για αύριο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Βίκτορα Τσερνομίρντιν οι δύο πλευρές, ΝΑΤΟ και Βελιγραδι ακόμη απέχουν, όσον αφορά στους συμβιβασμούς που είναι έτοιμοι να δεχθούν, ενω βασική προυπόθεση για τους Σέρβους είναι ο τερματισμός των βομβαρδισμών πριν δεχθούν κάποιον συμβιβασμό.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ πάντως αφησε κάποια ελπίδα οτι το ΝΑΤΟ μπορεί να σταματήσει τους βομβαρδισμούς προσωρινά, άν υπάρξει σοβαρή δέσμευση ότι θα απομακρυνθουν τα σερβικά στρατεύματα απο το Κοσσυφοπέδιο.

    Στο καυτό ζητημα, όμως της ανάπτυξης διεθνούς εγγυητικής δύναμης το Βελιγράδι δέχεται μεν στρατό αλλά ελαφρά οπλισμένο και με αυξημένη ρωσική συμμετοχή. Ο Τσερνομίρντιν παράδεχθηκε πως οι γιουγκοσλαβικοί όροι απέχουν πολύ απο τους νατοικούς.

    Γεγονός που ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικου Πενταγώνου Ουιλιαμ Κοέν, ο οποίος επανελαβε οτι "οι ΗΠΑ θεωρούν πως οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο πρέπει να διοικείται απο το ΝΑΤΟ" και προειδοποιησε οτι "η Συμμαχία θα συνεχίσει την εκστρατεία κατα της Γιουγκοσλαβίας εως ότου το Βελιγράδι συμμορφωθεί".

    Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Κλίντον εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να καλέσει 33, 102 εφέδρους να παρουσιαστούν για υπηρεσία ενώ ανακοινώθηκε οτι τουλάχιστον 2,000 μέλη της Εθνικής Αεράμυνας σε 8 πολιτείες θα είναι οι πρώτοι που θα κινητοποιηθούν.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [08] Αισιοδοξεί ο Σημίτης για την οικονομεία

    28/04/1999

    Αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    "Βελτιώθηκαν -είπε- όλα τα μεγέθη κι η Ελλάδα πλησιάζει στο κέντρο της Ευρώπης"

    [09] Μετά τις βόμβες..τα δάνεια

    28/04/1999

    Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκη Ενωση θα επιφορτισθούν με το έργο της βοηθείας προς τις όμορες με τη Γιουγκοσλαβία χωρες

    Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύνοδος που οργάνωσε στην Ουάσιγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    [10] Χρηματιστήριο-Ανοδος 3,45%

    27/04/1999

    Με άνοδο 3,45%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.549,70 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 116 δισεκατομμύρια 793 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 29/04/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        302,5        310,8        306,1
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        165,0        169,5        166,9
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        489,8        503,2        495,5
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        200,6        206,1        203,0
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         49,2         50,5         49,7
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        253,5        260,4        256,5
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        204,7        210,3        207,1
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        198,0        203,4        200,3
                      E.C.U. (ECU)        322,8        331,6        326,5
    

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Και νέα μικρή άνοδο θα παρουσιάσει τη Πέμπτη η θερμοκρασία.

    Σχεδόν αίθριος θα είναι αρχικά ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο κατά περιόδους στα Δυτικά θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα Βόρεια.

    Το πρωϊ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα Ηπειρωτικά.

    Γενικά αίθριος καιρός στην Αττική με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έως τους 27 βαθμούς.

    Aρχικά αίθριος καιρός στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα. Το πρωϊ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία στην πόλη μέχρι τους 23 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Ανεβαίνει σταδιακά και το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία καθώς η μορφή του ρεύματος στην κεντρική Μεσόγειο ευνοεί τη μεταφορά θερμών αεριων μαζών απο τη βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας ενώ παράλληλα αυξάνει τη σχετική υγρασία, συνθήκες κατάλληλες για να διατηρηθούν οι πρωινές ομίχλες και η αυξημενη ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Ιδιο το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή και το Σαββατο, κατά διαστήματα αραιή συννεφιά, τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι παραμένουν ασθενείς και πρόσκαιρα στα πελάγη νότιοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακομη λιγο και θα πλησιάσει το μεσημερι στους 24 με 25 βαθμούς στα βόρεια, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 28 με 29 και στα νησιά στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 28 April 1999 - 16:07:52 UTC