Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ανησυχούν οι επιστήμονες για το τοξικό νέφος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Οι Ελληνες λένε "ΟΧΙ"
  • [02] H πανηγυρική του ΝΑΤΟ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Στο Ναυτοδικείο ο υποπλοίαρχος
  • [04] Φωτιές με τους πρώτους ανέμους
  • [05] Σεισμός
  • [06] Εκρηξη σε πολυκατοικία
  • [07] Νεκροί οι δύο ψαράδες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Ο πόλεμος συνεχίζεται
  • [09] Νύχτα βομβαρδισμών
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Προσοχή άμαχοι
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Πιλοτικό 35ωρο στις τράπεζες
  • [12] Νευρικότητα στη Σοφοκλέους
  • [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ανησυχούν οι επιστήμονες για το τοξικό νέφος

    19/04/99

    Καθυσυχάζει η κυβέρνηση τις ανησυχίες για κίνδυνο στην Ελλάδα απο ραδιενέργεια και τοξικά νέφη λόγω των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

    Τα στοιχεία που υπάρχουν δεν δικαιολογούν ανησυχία δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Λάμπρος Παπαδήμας και πρόσθεσε οτι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένη ραδιενέργεια ή για οποιαδήποτε ρύπανση από αερολύμματα στην Ελληνική περιοχή. Εάν είπε, υπάρξει κάτι θα ενημερωθεί το κοινό και θα ληφθούν μέτρα.

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Κώστας Λαλιώτης που δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες. Αύριο όπως είπε θα υπάρξει συνάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος με επιστήμονες και αρμοδίους απο το υπουργείο Υγείας

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου, είπε ο υπουργός, συνεχίζουν τις μετρήσεις στις διασυνοριακές των τιμών των ρύπων τόσο στο νερό όσο και στο έδαφος.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι προφορικά ο Δημόκριτος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό από πλευράς έκκλησης ραδιενέργειας όμως ζητήθηκε και γραπτή απάντηση.

    Σχετικά με τον κίνδυνο διαρροής τοξικών αερίων από τον βομβαρδισμό του πετροχημικού εργοστάσιου ο καθηγητής του Αριστοτελείου, Χρηστος Ζερεφός, δήλωσε στον Antenna ότι γίνονται μετρήσεις και τ'αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην κυβέρνηση ενώ για τη Γιουγκοσλαβία είπε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

    Ο κ.Ζερεφός επεσήμανε το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ευνοούν την μεταφορά στην χώρα μας μεγάλου μέρους του νέφους που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου όμως σημείωσε με νόημα ότι τα αποτελέσματα των ερευνων του θα τα παραδώσει στην Ελληνική κυβέρνηση αλλά και άλλες κυβερνήσεις και από 'κει και πέρα θα προχωρήσει σε επιστημονική σιώπη.

    Η οικολογική διάσταση του προβλήματος θα τεθεί και στη σύσκεψη των διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών που γίνεται αυτήν την ώρα στο Ελληνικό υπουργείο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Οι Ελληνες λένε "ΟΧΙ"

    19/04/1999

    Κατηγορηματικό ΟΧΙ στην παροχη απο την Ελλαδα διευκολύνσεων στα στρατευματα του ΝΑΤΟ λεει το 57% των ερωτηθεντων συμφωνα με δημοσκόπηση της V-PRC για την εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Το 25,7% δηλωνει, μαλιστα, οτι πρεπει να φυγει η Ελλαδα απο το ΝΑΤΟ. Σχεδον απολυτα αρνητικες είναι οι αποψεις για τους Μπιλ Κλιντον, Τονι Μπλερ και Χαβιε Σολανα. Αντιθετως θετικη είναι η αποψη της πλειοψηφίας για τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

    Μεγαλη απαγοητευση για τη σταση της Ευρωπαϊκης Ενωσης εκφραζει το 91,4% των ερωτηθεντων.

    Να μην παραχωρησει η Ελλαδα το λιμανι της Θεσσαλονικης σε περιπτωση χερσαίας επεμβασης δηλώνει , επισης, στα ΝΕΑ, ο Θόδωρος Παγκαλος.

    [02] H πανηγυρική του ΝΑΤΟ

    19/04/1999

    Συνάντηση Κώστα Σημίτη-Κόφι Αναν σήμερα στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συμμετάσχει, την Παρασκευή, στην πανυγηρική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ότι πρέπει να επιδιώξουμε λύση με πολιτικά μέσα και ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την ειρήνευση της περιοχής, όταν επέλθει.

    Στην Αθήνα, πραγματοποιείται, από το μεσημέρι, άτυπη σύνοδος ανώτατων στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και εκπροσώπων της Αλβανίας και των Σκοπίων στο πλάισιο της Ελληνικής πρωτοβουλίας για τη σταθεροποιηση και ανάπτυξη των Βαλκανίων.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [03] Στο Ναυτοδικείο ο υποπλοίαρχος

    19/04/1999

    Για ανυπακοή, θα δικαστεί την Τετάρτη από το Ναυτοδικείο του Πειραιά ο υποπλοίαρχος του αντιτορπιλικού "Θεμιστοκλής" επειδή αρνήθηκε να ταξιδέψει για την Αδριατική.

    Οι αρχές αναζητούν και έναν ναύτη που δεν επιβιβάσθηκε στο πλοίο.

    [04] Φωτιές με τους πρώτους ανέμους

    19/04/1999

    Στις φλογες εχει παραδωθει το Πηλιο και αποτεφρωνονται δασικες εκτασεις στην Τσαγκαραδα, το Ανηλιο, το Μακρυδακι, το Καλαμακι και το Κατιγιωργη.

    Σε εξελιξη και η φωτια στη Σκιαθο, στην περιοχη Παναγια Κουνίστρα.Στην προσπαθεια κατασβεσης της πυρκαγιας μετεχουν και 4 πυροσβεστικα αεροσκαφη

    [05] Σεισμός

    19/04/1999

    Ασθενή σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 08.38 το πρωί.

    Επίκεντρο ο θαλάσσιος χώρος του Αρτεμισίου της Βόρειας Εύβοιας.

    [06] Εκρηξη σε πολυκατοικία

    19/04/1999

    Ισχυρότατη έκρηξη ισοπέδωσε στις 04.00 τα ξημερώματα, τον ισόγειο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Γρηγορίου Μοσχοπούλου στον Αγιο Δημήτριο.

    Ο γιος του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας, Νίκος Γρηγοράκος, είχε συλληφθεί πριν από τρία χρόνια μαζί με του αδελφούς Μπιλή και τον Κώστα Γιαννόπουλο επειδή είχαν συστήσει συμμορία που εξεβίαζε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων

    [07] Νεκροί οι δύο ψαράδες

    19/04/1999

    Στα βράχια του Ακρωτηρίου Αράπης, εντοπίσθηκαν οι δύο από τους τρεις ψαράδες, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί στην περιοχή της Ιερισσούς Χαλκιδικής.

    Σώος βρέθηκε ο Νίκος Κουλακίδης, ενώ νεκρός ανασύρθηκε ο Βασίλης Σωτήρογλου. Εξακολουθεί να αγνοείται ο τρίτος ψαράς Νίκος Γαλτίδης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Ο πόλεμος συνεχίζεται

    19/04/99

    Το ΝΑΤΟ έχει ήδη, περάσει σε χερσαίες επιχειρήσεις, υποστήριξε ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Λαζάρεβιτς παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις αξιωματούχων τη Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με τον στρατιωτικό διοικητή της Πρίστινα, η τρίτη φάση ξεκίνησε με ορμητήριο την Αλβανία από τον UCK και Αλβανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τις εντολές της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Το Βελιγράδι ήδη διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με τα Τίρανα.

    [09] Νύχτα βομβαρδισμών

    19/04/99

    Στο έλεος των ΝΑΤΟϊκων ήταν για 26η νύχτα η Γιουγκοσλαβία.

    Τα ΝΑΤΟϊκα αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ, το Παράτσιν, το Μπάριτς, τη Σουμποτίτσα, το Κράλιεβο και το αεροδρόμιο της Πρίστινα.

    Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δικτυο RTS, η αντιαεροπορική άμυνα των Σέρβων, κατέρριψε τρία ΝΑΤΟϊκα αεροσκάφη.

    Ο αμερικανός πιλότος που βομβάρδισε την φάλλαγα των Κοσοβάρων προσφύγων, είχε ενημερωθεί απο Βρετανό συναδελφό του για την παρουσία αμάχων αποκαλύπτει σήμερα, η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [10] Προσοχή άμαχοι

    19/04/1999

    Υπάρχουν και πολιτικά οχήματα στην φάλαγγα, υπάρχει κίνδυνος να πληγούν άμαχοι.

    Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε μέσω ασυρμάτου ένας βρετανός πιλότος χάριερ που πετούσε στην περιοχή στον αμερικανό πιλότο του Εφ-16 που χτύπησε τελικά τα τρακτέρ των προσφύγων Κοσοβάρων στην Τζακοβίτσα την περασμένη Τετάρτη.

    Στην κορυφή της φάλαγγας,υπήρχε ένα στρατιωτικό όχημα. Ακολουθούσαν δύο τρακτέρ.Ο αμερικανός πιλότος-παρά την προειδοποίηση--αποφάσισε να προχωρήσει στον βομβαρδισμό. Το στρατιωτικό όχημα επλήγη όπως επίσης και τα δύο τρακτέρ γράφει η εφημερίδα Εξπρές,αποδίδοντας αυτή την πληροφορία σε βρετανικές στρατιωτικές πηγές.

    64 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο.Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Γιατί έριξε τις έξυπνες βόμβες του,ο αμερικανός πιλότος.

    Ηταν τόσο βέβαιος για την χειρουργική ακρίβεια του πλήγματος; Τον διακατείχε το γνωστό αίσθημα υπεροχής που οδηγεί σε αλαζονεία του τύπου τοπ- γκαν;

    Παγωμένοι παρακολουθήσαμε όλοι την κασέτα όπου ακούγεται η φωνή του πιλότου που εξηγεί την ενέργειά του.

    Το ΝΑΤΟ και το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεχίζουν να αντιφάσκουν. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Στηβ Πιετροπάολι διευκρινίζει ότι ο πιλότος που ακούσαμε χτύπησε μόνον το στρατιωτικό όχημα.

    "Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ο πιλότος του F-16 δεν θεωρείται ότι είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε άλλη επίθεση από αυτή που είπε ότι πραγματοποίησε εναντίον ενός στρατιωτικού οχήματος" τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Στηβ Πιέτροπάολι."Ο πιλότος έπληξε ένα στρατιωτικό όχημα και αν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ υποθέτουν άλλα πράγματα τότε δεν είναι ακριβείς,όπως βλέπω τα γεγονότα",πρόσθεσε.

    Ο πλοίαρχος Πιέτροπάολι τόνισε μάλιστα ότι ο πιλότος που πραγματοποίησε την επίθεση εξακολουθεί να μετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ταξίαρχος Τζιουζέπε Μαράνι λέει ότι παρουσίασε την κασέτα με την αναφορά του πιλότου,σαν παράδειγμα μόνο,για να δούμε πως επιχειρεί ένας πιλότος στην διάρκεια επίθεσης και ότι δεν είναι βέβαιο πως η φωνή του πιλότου εξιστορεί το συμβάν.

    Πρόκειται απλά για μπέρδεμα ή για συγκάλυψη μιας τραγωδίας;

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [11] Πιλοτικό 35ωρο στις τράπεζες

    16/04/1999

    Πιλοτικό πρόγραμμα 8 μηνών για 35ωρο στις τράπεζες πρότειναν οι τραπεζίτες στην 4η κατά σειρά συνάντηση με την ΟΤΟΕ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Η νέα συνάντηση της ΟΤΟΕ με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ορίσθηκε, για τις 27 Απριλίου.

    [12] Νευρικότητα στη Σοφοκλέους

    19/04/1999

    Νευρικότητα και μεγάλες απώλειες σήμερα στη Σοφοκλεους.

    Με πτώση 4,87 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.338,09 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 401 δισεκατομμύρια 360 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 20/04/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        302,1        310,4        305,6
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        164,4        168,9        166,3
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        489,0        502,3        494,7
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        200,9        206,3        203,2
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         49,0         50,3         49,5
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        256,1        263,1        259,1
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        204,1        209,7        206,5
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        197,0        202,4        199,3
                      E.C.U. (ECU)        321,6        330,3        325,3
    

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Μικρή άνοδο θα σημειώσει τη Τρίτη η θερμοκρασία.

    Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός τη Τρίτη, με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα τα Ηπειρωτικά.

    Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες.

    Αίθριος καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έως τους 22 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην πόλη μέχρι τους 19 βαθμούς Κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Καθαρά ανοιξιάτικος ο καιρός αυτή την εβδομάδα, με αρκετή ηλιοφάνεια, καλοτάξιδη θάλασσα και θερμοκρασία να επανέρχεται σταδιακά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή στους 23 με 25 βαθμούς. Αλλαγή με νοτιάδες και τοπικές βροχές περιμενουμε από το Σάββατο.

    Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός την Τετάρτη, με κάπως περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα ηπειρωτικά, καθώς οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα πλησιάσει στους 20 με 21 βαθμούς στα Βόρεια και στους 22 με 24 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Πέμπτη στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα συννεφιάσει μετά το μεσημέρι και αργά το απόγευμα ίσως βρέξει στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός απο το πρωί θα ειναι σχεδόν αίθριος.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί γύρω στα 3 με 4 μποφώρ και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία ανεβαίνει 1 με 2 βαθμούς ακόμη και θα φθάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 22 με 23 και στους 24 με 25 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Tuesday, 20 April 1999 - 7:25:25 UTC