Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέος αρχηγός στην ΕΥΠ
  • [02] Ενημέρωση των αρχηγών από τον Γ.Παπανδρέου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Παιδεία
  • [04] Στάσεις εργασίας
  • [05] Θερίζει η ηρωϊνη
  • [06] Εμπρακτα η εκκλησία κατά της υπογεννητικότητας
  • [07] Λαθρεμπόριο τσιγάρων
  • [08] Τροχαίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Οτσαλάν-επίθεση αυτοκτονίας
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] H συνέντευξη της Μόνικα
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Οκτάδυμα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Επιστρέφουν τα παρκόμετρα
  • [13] Χρηματιστήριο-Πτώση 3,24%
  • [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν

    04/03/99

    Συνεχείς συμπληρωματικές καταθέσεις από τους μάρτυρες κλειδιά παίρνουν οι εισαγγελείς προκειμένου να διαλευκάνουν την υπόθεση Οτσαλάν.

    Στον εισαγγελέα καταθέτει εκ' νέου από το πρωϊ ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π, Χαράλαμπος Σταυρακάκης ενώ και ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης έχει κληθεί επίσης για συμπληρωματική κατάθεση.

    Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της Ε.Υ.Π.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 στις μέεχρι τώρα καταθέσεις του ο Καλεντερίδης, ανέφερε ότι όταν έφθασαν στο Ναϊρόμπι με τον Οτσαλάν είχαν, ήδη, εντοπισθεί καθώς αναγνώρισε τρείς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας των Τούρκων.

    Για τη σύλληψη του Οτσαλάν ανέφερε ότι ο Κούρδος ηγέτης ξεγελάστηκε και γι' αυτό δεν προέβαλε αντίσταση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ ο πρέσβης Γιώργος Κωστούλας αναφέρει στην εκθεσή του ότι δεν γνώριζε για την άφιξη Οτσαλάν καθώς του είχαν πει ότι θα φιλοξενούσε έναν επιχειρηματία. Υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπήρχε από κάποια χώρα παροχή πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Στις 12.00 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε για το θέμα Οτσαλάν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της ΠΟ.ΛΑΝ, Αντώνη Σαμαρά.

    Η Αγκυρα τώρα κλιμακώνει την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε απειλές πολέμου ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη 17 Νοέμβρη κόμμα του Ελληνικού κράτους για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα έχει σχέση με τρομοκρατία.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα Οτσαλάν ο Τούρκος υπουργός είπε πως αναμένει ότι η Ελλάδα θα ενεργήσει ως κράτος που δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία, διότι και η Ελλάδα συμμετέχει στις συμβάσεις εναντίον της τρομοκρατίας".

    "Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να υποστηρίζει ένα αυτονομιστικό κίνημα σε μία γειτονική χώρα... Θα πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά", υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός.

    Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η αποχώρηση των εκπροσώπων του στρατού από τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να καθυσηχάσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κάνει σχετικές αιτήσεις.

    Ωστόσο με βάση τις δηλώσεις που έκανε ο τούρκος αξιωματούχος στο Ινστιτούτο για την Πολιτική στην Εγγυς Ανατολή, της Ουάσινγκτον, δεν αναμένεται να γίνει αυτή η αλλαγή εγκαίρως ενόψει της δίκης του κούρδου ηγέτη.

    Το Ευρωπαικό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε χθες οτι η τουρκική κυβέρνηση απάντησε "μέσα στην προσθεσμία που της είχε τεθεί" στο αίτημα για διευκρινήσεις που της είχε υποβληθεί απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την κράτηση του κούρδου ηγέτη.

    Στην επιστολή αυτή με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει οτι "οι ισχυρισμοί των δικηγόρων σύμφωνα με τους οποίους εμποδίστηκαν να έλθουν σε επαφή με τον πελάτη τους και δεν έλαβαν πλήρεις εγγυήσεις για την ασφάλεια τους είναι τελείως αβάσιμοι".

    Η Αγκυρα λέει τώρα οτι λόγω καιρού ματαιώθηκε η επίσκεψη και πως οι δικηγόροι δεν δέχθηκαν περιορισμούς στη δουλείά τους.

    Οι γερμανοί δικηγόροι του γραφείου που διευθύνει η Μπρίτα Μπέλερ στο Αμστερνταμ, που υπέβαλαν την προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο διέψευσαν αμέσως την εκδοχή των τουρκικών αρχών τονίζοντας σε επιστολή τους προς το Δικαστήριο "οτι ο κακός καιρός δεν εμπόδισε σε τίποτα και οτι η επίσκεψη των δικηγόρων της 25ης Φεβρουαρίου διήρκεσε μόνο 20 λεπτά".

    Εως τις 8 Μαρτίου οι τουρκικες αρχές πρέπει να απαντήσουν κυρίως σε ερωτήματα σχετικά με την μεταφορά, την κράτηση και την ιατρική παρακολούθηση του κούρδου ηγέτη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Νέος αρχηγός στην ΕΥΠ

    04/03/1999

    Ενας διπλωματης καρριερας αναλαμβανει τη Διοικηση της ΕΥΠ.

    Στο τιμονι της Υπηρεσιας τοποθετηθηκε με ομοφωνη αποφαση του ΚΥΣΕΑ,ο μεχρι τωρα Γ.Γ. του ΥΠΕΞ πρέσβης Παύλος Αποστολίδης,απο τους πρωταγωνιστες της επιχείρησης απεγκλωβισμού των τριών συνεργάτιδων του Οτσαλάν και του Σάββα Καλλιντερίδη από την πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι.

    Η απόφαση για τον κ.Αποστολίδη,σηματοδοτει την αποφαση της κυβερνησης για αλλαγη εποχης στην ΕΥΠ καί οπως τονισε η Υπουργος Εσωτερικων κα Παπανδρεου εληφθη στο πλαισιο λειτουργίας της υπηρεσίας η οποία θα ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό.

    Η κ.Παπανδρέου θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικους αρχηγους.

    [02] Ενημέρωση των αρχηγών από τον Γ.Παπανδρέου

    04/03/1999

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε σήμερα τους προέδρους της Ν.Δ. και της ΠΟΛΑΝ.

    Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα και επανέλαβε το αίτημά του να δωθεί στους πολιτικούς αρχηγούς η έκθεση Κωστούλα. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο Αντώνης Σαμαράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση και αναζητεί νομική φόρμουλα, ώστε η έκθεση του πρέσβη για τα γεγονότα στο Ναϊρομπι να δωθεί εκτός από τους εισαγγελείς ,στην εξεταστική επιτροπή και στους πολιτικούς αρχηγούς.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [03] Παιδεία

    04/03/99

    Ανακοινωνονται αυτην την ωρα απο το υπουργειο Παιδειας οι ημερομηνιες για την συμπληρωση και καταθεση των μηχανογραφικων δελτιων.

    Φετος θα εισαχθουν στα Ανωτατα και Τεχνολογικα Ιδρυματα 72 χιλιαδες μαθητες δεκα χιλιαδες περισσοτεροι απο περσυ.

    [04] Στάσεις εργασίας

    04/03/99

    Χωρίς τρόλλευ έως τις 16.00 το απογευμα έμεινε η πρωτεύουσα παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ.

    Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στην απεργία και προχώρησαν σε γενική συνέλευση.

    Το πρωϊ έκαναν στάση εργασίας και απέκλεισαν την Ιερά Οδό οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαϊτειο που ζητούν προσλήψεις προσωπικού.

    [05] Θερίζει η ηρωϊνη

    04/03/99

    Νεκρός από χρήση ηρωϊνης βρέθηκε στην Καλλιθέα ο 19χρονος, Νικόλαος Πήλιος.

    Οι νεκροί από ηρωϊνη τις τελευταίες τριάντα ώρες έφτασαν του πέντε.

    [06] Εμπρακτα η εκκλησία κατά της υπογεννητικότητας

    04/03/99

    Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος.

    Θα χορηγεί μηνιαίο επίδομα για το τρίτο παιδί και αρχή θα γίνει από τις ακριτικές περιοχές.

    [07] Λαθρεμπόριο τσιγάρων

    04/03/99

    Κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων εξάρθρωσε η αστυνομία Θεσσαλονίκης.

    Στην αγορά της πόλης συνελήφθη η Ραϊσα Ραπίδου απο τη Γεωργία και στο σπίτι της βρέθηκαν 13 χιλιάδες κούτες τσιγάρα.

    Σε επιφυλακή είναι τις τελευταίες ημέρες το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στην Καστοριά, μετά από πληροφορίες οτι από εκεί θα περάσει κοντέϊνερ με ραδιενεργό φορτίο Κοβαλτίου.

    [08] Τροχαίο

    04/03/99

    Τριάνταχρονος έχασε την ζωή του στις 6.30 το πρωϊ σε τροχαίο στην Αερογέφυρα Βουλιαγμένης.

    Πρόκειται για τον Νικόλαο Θεοδώρου, το αυτοκίνητο του οποίου αφού προσέκρουσε μετωπικά με άλλο Ι.Χ, έπεσε σε κολώνα φωτισμού.

    Ο άλλος οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [09] Τουρκία-Οτσαλάν-επίθεση αυτοκτονίας

    04/03/99

    Μια γυναίκα, η οποία φέρεται ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας, κατά την οποία τραυματίστηκαν και τέσσερις πολίτες, στην πόλη Μπατμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Αξιωματούχοι της ασφάλειας ανακοίνωσαν ότι η γυναίκα αυτή πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση σε κεντρική πλατεία της πόλης. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια στα γύρω καταστήματα. Οι τέσσερις πολίτες που τραυματίστηκαν διακομίσθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία.

    Στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομικό τμήμα, αλλά η βόμβα εξερράγη πριν η γυναίκα προλάβει να φτάσει στο κτίριο της αστυνομίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

    Αυτή είναι η τέταρτη βομβιστική επίθεση που γίνεται στην Τουρκία από το Νοέμβριο.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [10] H συνέντευξη της Μόνικα

    04/03/1999

    Χαμογελαστή και με αυτοπεποιθηση, η Μόνικα Λεβίνσκι ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό για το σκάνδαλο που προκάλεσε με τη σχέση της με τον Μπιλ Κλίντον.

    Σημερα κυκλοφορησε και το βιβλιο της Μόνικα,στο οποιο κατηγορεί τον εισαγγελέα Κένεθ Σταρ οτι εργάστηκε κρυφά με τους συνηγόρους της Πόλα Τζόουνς για να παγιδεύσει τον αμερικανό πρόεδρο.

    Η γλυκιά Μόνικα πήρε το λόγο απο τη Μπάρμπαρα Γουόλτερς, χαμογελαστή, πλην όμως σοβαρή και σίγουρη για τον εαυτό της.

    "Περίμενα πολύ καιρό για να μπορέσω να μιλήσω στον κόσμο , και να πω πόσο πολύ λυπάμαι για το ρόλο που έπαιξα σε αυτα που συνεβησαν τη περασμένη χρονιάς δήλωσε η Λεβίνσκι στη συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα της τελευταίας χρονιάς δεν έχασε την ψυχραιμία της ούτε μια στιγμή, παρα το γεγονός οτι ήταν φανερά συγκινημένη.

    Υστερα άνοιξε την καρδιά της για τον Μπιλ Κλίντον. "Μερικές φορές είμαι ακόμη υπερήφανη για αυτόν, άλλες φορές τον μισώ" τόνισε, υπογραμμίζοντας οτι ο Κλίντον ήταν "πολύ τρυφερός" μαζί της, μολονότι δεν της είπε ποτέ οτι την αγαπά.

    Η Λεβίνσκι αποκάλυψε οτι ο ίδιος ο πρόεδρος την είχε αφήσει να ελπίζει οτι θα περάσουν τα χρυσά χρόνια τους μαζί. " Μου είπε οτι θα ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο μαζί μου και οτι σε τρία χρόνια μπορεί να ήταν μόνος.

    Οσο για τη Λιντα Τριππ η Λεβίνσκι δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης οτι μετανοιωσε που της τα εξομολογήθηκε όλα.

    Παράλληλα με τη συνέντευξη κυκλοφόρησε σημερα και το βιβλίο της με τον τιτλο "Η ιστορία της Μόνικα".

    Στο βιβλίο που έχει επιμεληθεί ο βιογράφος της Νταιάνα,Αντριου Μόρτον, η Λιουίνσκι κατηγορεί τον εισαγγελέα Κένεθ Σταρ και την ομαδα του οτι κατα τη διάρκεια της ανάκρισης τον περασμενο Ιανουάριο σχεδόν την οδήγησαν στην αυτοκτονία, οταν την απείλησαν ότι αν δεν συνεργαστεί μαζί τους θα φυλακιζόταν για 27 χρόνια.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [11] Οκτάδυμα

    04/03/1999

    Στο σπίτι επεστρεψαν τα τρία από τα επτά επιζήσαντα οχτάδυμα, που γεννήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Τέξας.

    Το αγορακι και τα δυο κοριτσάκια ξεπέρασαν τον κίνδυνο, αναπνεουν κανονικά και οι γιατροί επετρεψαν να φυγουν από το νοσοκομείο.

    Η 27χρονη μητέρα των παιδιών, που είχε κανει ορμονοθεραπεία εφερε στη ζωή το ένα από τα οκτάδυμα στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα γεννήθηκαν με καισαρική τομή στις 20 Δεκεμβρίου.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [12] Επιστρέφουν τα παρκόμετρα

    04/03/1999

    Τα παρκόμετρα ξανάρχονται υπό Δημοτικό καθεστώς οπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ζητεί και τη διαχείριση των πάρκων απο την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Αθηναίων μάλιστα ζήτησε και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πάρκων, μιλώντας στην Πρωϊνη Γραμμή και τον Τέρενς Κουίκ.

    [13] Χρηματιστήριο-Πτώση 3,24%

    03/03/1999

    Με πτώση 3,24%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.232,02 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 112 δισεκατομμύρια 632 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 05/03/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        293,1        301,1        296,5
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        162,6        167,1        164,5
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        472,1        485,0        477,6
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        200,3        205,7        202,6
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,5         49,8         49,0
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        238,2        244,7        240,9
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        191,9        197,1        194,1
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        181,6        186,6        183,7
                      E.C.U. (ECU)        318,1        326,8        321,9
    

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Τοπικές βροχές θα σημειωθούν την Παρασκευή στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα έχουμε συννεφιά.

    Στην Αττική συννεφιά με πρόσκαιρη βροχή κυρίως τις πρωϊνές ώρες και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως τις πρωϊνές ώρες και θερμοκρασία που θα φθάσει τους 15 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Με νοτιάδες και τοπικές βροχές, κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια θα περάσει το επομενο τριήμερο, ενώ από τη Δευτέρα σταδιακά ο καιρός βελτιώνεται, αλλά οι άνεμοι γίνονται βόρειοι και πέφτει η θερμοκρασία.

    Το Σάββατο, στα Δυτικά και Βόρεια, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα έχουμε και πάλι σποραδικές βροχές, μικρής όμως διάρκειας και κυρίως στα Δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα.

    Οι άνεμοι παραμένουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα πλησιάσει στους 14 με 15 βαθμούς στα Βόρεια και στους 17 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Κυριακή, αρχικά σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα. Γρήγορα όμως στα Δυτικά θα πυκνώσουν και θα βρέξει κυρίως στα Βορειοδυτικά, ενώ από το απόγευμα οι βροχές στη Δυτική Ελλάδα θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, φαινόμενα που σιγά σιγά θα επεκταθούν ανατολικότερα.

    Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και αργότερα στο Ιόνιο 6 μποφωρ και η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φθάσει στα Βόρεια στους 15 βαθμούς και στους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Thursday, 4 March 1999 - 18:33:36 UTC