Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-11-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επεισόδια και αποδοκιμασίες στον εορτασμό της 25ης επετείου του

Πολυτεχνείου

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ν.Δ-Νέα Εκτελεστική επιτροπή
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία
  • [03] Απεργούν τρόλλεϋ-ταχυδρομεία
  • [04] Νέο κρούσμα Μηννιγγίτιδας
  • [05] Νιόβης:Κατέθεσε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ
  • [06] Ρόζ...φέιγ βολάν
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [07] Εντείνει τις πιέσεις η Τουρκία για την έκδοση του Οτσαλάν
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Αποκλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Συντάξεις:Αυξήσεις δύο ταχυτήτων
  • [10] Νέες τιμές στα Ι.Χ
  • [11] Χρηματιστήριο - Ανοδος 3,66%
  • [12] Αυξημένους φόρους καλούνται πάλι να πληρώσουν οι μισθωτοί
  • [13] Τέλος στους αιφνίδιους πλειστηριασμούς
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επεισόδια και αποδοκιμασίες στον εορτασμό της 25ης επετείου του

    Πολυτεχνείου

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:28:17
    Οι αποδοκιμασίες και τα νεράτζια στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας σημάδεψαν τις σημερινές εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο.

    Ομάδα φοιτητών κατά την προσέλευση στο χωρό του Πολυτεχνείου των κυρίων Σημίτη και Αρσένη τους πέταξαν μπουκάλια με νερό, αυγά και νεράτζια ενώ στη συνέχεια πέταξαν το στεφάνι που είχε καταθέσει ο κ.Αρσένης.

    Το Πολυτεχνείο-δήλωσε ο κ.Σημίτης -είναι αφορμή να σκεφτόμαστε ότι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι πολύτιμα αγαθά τα οποία πρέπει να προασπιζόμεθα.

    Σε μικρή ομάδα αναρχικών απέδοσε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της τα επεισόδια που σημάδεψαν τις σημερινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

    Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές ενέργειες και τόνισε ότι ουδείς μπορεί να καπηλεύεται το νόημα του Πολυτεχνείου.

    Επεσήμανε δε ότι η η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τ'απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρωθούν ομαλά οι εκδηλώσεις.

    Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα μείνουν ανοιχτές απόψε μέχρι τις 22.00 ενώ είναι κλειστές για τα αυτοκίνητα η Στουρνάρη και η Πατησίων και από το Πολυτεχνείο στο ρεύμα προς Πατήσια.

    Αύριο απο τις 13.30 μέχρι το πρωϊ της Τετάρτης θα υπάρξουν τροποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλλεϋ. Ολα τα μέσα που κατέρχονται την Πατησίων θα στρίβουν στην οδό Κοδριγκτώνος.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:29:34

    [01] Ν.Δ-Νέα Εκτελεστική επιτροπή

    Τη νέα εκτελεστική επιτροπή της ΝΔ εξέλεξε σήμερα η Κ.Ε του κόμματος.

    Εκπληξη απετέλεσε η εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελευταία θέση των κοινοβουλευτικών μελών. Προηγούνται οι κύριοι Μιχαλολιάκος, Ορφανός, η κ. Γιαννάκου και ο κ. Μεϊμαράκης.

    Πρώτοι από τα εξοκοινοβουλευτικά μέλη εκλέγονται οι κύριοι Ζαγορίτης, Στυλιάνιδης και ο δήμαρχος Δράμας κ. Τζήμας που πρόσκεινται στον κ.Καραμανλή.

    Για επικράτηση των σκληρών γραμμών κάνουν λόγο στελέχη προσκείμενα στη Ντόρα Μπακογιάννη ενώ για κυριαρχία του Κώστα Καραμανλή χωρίς αποκλεισμούς μιλούν στελέχη της Ρηγίλης.

    Κατά την οιλία του στην Κ.Ε ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε: "Η κυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός της έντασης που έχει ξεσπάσει στο χώρο της Παιδείας" και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν υιοθετεί την κοινωνική ένταση ως μορφή διεκδίκησης.

    Ο κ.Καραμανλής επανέλαβε ότι πρέπει να επαναοριοθετηθεί ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου προκειμένου να μη δημιουργούνται εντός των ιδρυμάτων εκτροφεία εγκληματικής δράσης.

    Η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως ότι προκύψει θα είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:29:09

    [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία

    Νέο διαγωνισμό προσλήψεων εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ το 1999, προαναγγέλει ο Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τους εκπαιδευτικού που θα προσπαθήσουν να τον μπλοκάρουν.

    Οσον αφορά τις καταλήψεις σχολείων αναφέρει πως οι ώρες που χάνονται θα αναπληρώνονται με περρικοπές αδειών, εκδρομών ή και παράτασης του διδακτικού έτους.

    Στη Θεσσαλονίκη πάντως συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη.

    Το μεσημέρι και μία ώρα έκλεισε ο περιφερειακός στο ύψος του Ευόσμου από γονείς και μαθητές του ΤΕΛ, που διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε εκαιδευτικούς και βιβλία. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη για τους ίδιους λόγους παραμένουν κλειστά πολλά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

    [03] Απεργούν τρόλλεϋ-ταχυδρομεία

    Νέα ταλαιπωρία από την Τετάρτη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    Οι εργαζόμενοι στα τρόλλεϋ εξήγγειλαν νέες στάσεις εργασίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών.

    Την Τετάρτη η στάση εργασίας είναι από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09.00πμ και από τις 22.00μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο και οι ταχυδρομικοί αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταχυδρομική αγορά.

    [04] Νέο κρούσμα Μηννιγγίτιδας

    Μέσα σε 10 ώρες και παρά τις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ένα οχτάχρονο παιδάκι, ο Γρηγόρης Πιτλόγλου πέθανε, στη Θεσσαλονίκη, από καλπάζουσα μηννιγγίτιδα.

    Το παιδί παρουσίασε υψηλό πυρετό χθες το απόγευμα και παρά την κινητοποίηση άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα.

    Στο σχολείο του μικρού, το 3ο Δημοτικό Ευόσμου, πραγματοποιήθηκε απολύμανση για ψυχολογικούς λόγους, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς η μικροβιοκτονία δεν προσφέρει τίποτε σε αυτές τις περιπτώσεις.

    [05] Νιόβης:Κατέθεσε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

    Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Αθανάσιος Βασιλόπουλος κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελεά Ιωάννη Τασσούλα στο πλάισιο οτης Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα γεγονότα της οδού Νιόβης στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Εν' τω μεταξύ η εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική διώξη κατά παντός υπευθύνου για σωματικές βλάβες από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο της 26 χρονης Αμαλίας Γκινάκη. Η υπόθεση αυτή εκρεμμεί σε ανακριτή.

    [06] Ρόζ...φέιγ βολάν

    Βρήκαν τρόπο να διαφημίσουν τις ροζ υπηρεσίες τους πέντε άτομα στη Θεσσαλονίκη. Μοίραζαν διαφημιστικά φυλλάδια στα οποία αναγράφονταν ροζ τηλέφωνα σε φιλάθλους που πήγαιναν το Σάββατο να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ. Οι πέντε συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Εισαγγελέα.

    Νεα δεδομένα στο θέμα των διώξεων για τις ροζ αγγελίες δημιουργεί εν' τω μεταξύ απόφαση του Αρειου Πάγου που έκρινε ότι η δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο άν αποδειχθεί ότι τελέσθηκαν τα αδικήματα της διευκόλυνσης αλλότριας ακολασίας

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:29:24

    [07] Εντείνει τις πιέσεις η Τουρκία για την έκδοση του Οτσαλάν

    Τό Διεθνές Δίκαιο επικαλείται η Αγκυρα γιά πείσει τήν Ιταλική κυβέρνηση νά προχωρήσει στήν έκδοση τού φυλακισμένου ηγέτη τού PKK.

    Ο Τούρκος υπουργός τών Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ βρίσκεται από χθές στήν Ρώμη γιά νά πάρει μέρος στήν σύνοδο τής Δυτικο-ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα, ο Τζεμ γιά νά στηρίξει τό αίτημα τής Αγκυρας χαρακτήρισε τόν Αμπντουλάχ Οτσαλάν τρομοκράτη εγκληματία.

    Ο Ισμαήλ Τζεμ τόνισε ότι το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του κούρδου ηγέτη είναι άμεσο καί ότι πρέπει νά γίνει δεκτό από τήν Ιταλία.

    Για να ενισχύσει την θέση της Αγκυρας στο θέμα της έκδοσης του Οτσαλάν ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Χασάν Μτενίζκουρντου δήλωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, επειδή η Ιταλία κατά κανόνα δέν προχωράει στήν έκδοση κρατουμένων σέ χώρες στίς οποίες ισχύει η θανατική ποινή.

    Επισήμως η ποινή τού θανάτου δέν έχει καταργηθεί στήν Τουρκία, όμως στήν γείτονα χώρα δέν έχουν πραγματοποιηθεί εκτελέσεις θανατοποινιτών τά τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.

    Ομως γιά τήν υπόθεση δραστηριοποιείται και η Γερμανία πού στέλνει στήν Αιώνια Πόλη τόν υπουργό εσωτερικών Οτο Σίλι γιά νά συζητήσει τό θέμα τής σύλληψης τού κούρδου ηγέτη.

    Η γερμανική εισαγγελική αρχή δέν αποκλείει τό ενδεχόμενο νά ζητήσει τήν έκδοση του στήν χώρα τού Ρήνου.

    Ο Οτσαλάν συνελήφθη στό αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο τής Ρώμης τό βράδυ τής Πέμπτης, προερχόμενος από την Μόσχα και κρατείται στό νοσοκομείο στα περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:33:50

    [08] Αποκλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό

    Αποκλιμακώνεται σταδιακά η κρίση στον Περσικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις, που κατευθύνονταν προς τον Κόλπο. Αύριο αρχίζει η επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στο Ιράκ, όπου οι πολίτες πανηγύριζαν ως αργά το βράδυ για τη λήξη αλλης μια κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτειες.

    Οι ιρακινοί πολίτες πανηγύριζαν χθες το βράδυ για τη λήξη και αυτής της κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτειες, αλλά την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον ανακοίνωνε ότι ο Σαντάμ δέχθηκε άνευ όρων τα αιτήματα της Δύσης, υπό την απειλή των βομβαρδισμών.

    Τώρα στόχος των αμερικανών είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν, όπως δήλωσε ευθέως ο Μπιλ Κλίντον, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης. Εξάλλου και το Παρίσι έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από τους στόχους της Ουάσιγκτον ως προς την αλλαγή ηγεσίας στο Ιράκ.

    Οι Ηνωμένες πολιτειες ανακάλεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις που κατευθύνονταν προς τον Κόλπο και αύριο επιστρεφουν απο το Μπαχρείν στη Βαγδάτη οι πρώτοι 84 επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ξαναρχίσουν τις επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:28:54

    [09] Συντάξεις:Αυξήσεις δύο ταχυτήτων

    Αυξήσεις δύο ταχυτήτων θα χορηγηθούν φέτος στους συνταξιούχους.

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επεσήμανε σήμερα ότι στα ταμεία που επιχορηγουνται από το Κράτος, δηλαδή ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΟΓΑ, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα ξεπεράσουν το δύο έως τρία τοις εκατό.

    Αντίθετα, στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

    [10] Νέες τιμές στα Ι.Χ

    Αρχισε, σήμερα, ο πόλεμος των τιμών στα Ι.Χ, καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων.

    Παράλληλα, το ΣΔΟΕ ξεκινά, σήμερα, ελέγχους στις αντιπροσωπείες ώστε να φτάσουν οι μειώσεις στους καταναλωτές.

    [11] Χρηματιστήριο - Ανοδος 3,66%

    Με εντυπωσιακή άνοδο του Γενικού δείκτη τιμών έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Πιο συγκεκριμένα, με άνοδο 3,66%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης και έφθασε τις 2.316,08 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 54 δισεκατομμύρια 630 εκατομμύρια δραχμές.

    [12] Αυξημένους φόρους καλούνται πάλι να πληρώσουν οι μισθωτοί

    Αυξημένους φόρους καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι μισθωτοί ώς αποτέλεσμα της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Η αύξηση του φόρου είναι της τάξεως από 6 έως 27% και είναι 4η χρονιά που κυμαίνεται σ' αυτά τα επίπεδα.

    [13] Τέλος στους αιφνίδιους πλειστηριασμούς

    Φραγμό στους πλειστηριασμούς με σύντομες διαδικασίες, διά των οποίων πολιτές κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια ή μαγαζιά και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν, θα επιχειρήσει να βάλει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΕΘΝΟΣ", εισήγηση προς το ΑΕΔ, ζητεί να κηρυχθεί η διάταξη που θέτει σύντομες προθεσμίες και που δέχεται τον πλειστηριασμό ακινήτου ακόμη και στην περίπτωση που ο οφειλέτης τον αγνοεί.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 16-Nov-98 19:30:37
    Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο που σταδιακά θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Μετά το μεσημέρι όμως, από τα δυτικά θα υπάρξει βελτίωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί.

    Νεφώσεις, ίσως και βροχή το απόγευμα στην Αττική και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

    Συννεφιά με βροχή στη Θεσσαλονίκη όπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Monday, 16-Nov-98 19:30:26
    Πρόσκαιρες βροχές περιμένουμε το επόμενο 24ωρο κυρίως στις Κεντρικές και Βόρειες περιοχές της χώρας. Ωστόσο την Τετάρτη ο καιρός βελτιώνεται, προσωρινά όμως, γιατί από την Πέμπτη οι βροχές ξαναγυρίζουν και μάλιστα την Παρασκευή και το Σάββατο πιο έντονες, ενώ καθώς οι άνεμοι γίνονται βόρειοι η θερμοκρασία πέφτει σε ολόκληρη τη χώρα.

    Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά καλος με λίγα σύννεφα που θα είναι πιο πολλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφωρ και η θερμοκρασία πέφτει κυρίως στα κεντρικά και Βόρεια και θα πλησιάσει στη Βόρεια Ελλάδα στους 13 με 14 βαθμούς και στους 17 στην υπόλοιπη χώρα.

    Χαλάει ο καιρός την Πέμπτη με συννεφιά στα Δυτικά, Κεντρικά και Νότια και βροχές μετά το μεσημέρι, ενώ στα Δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στα Βόρεια θα βρέξει πρός το βράδυ και θα χιονίσει στα ορεινά.

    Οι άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 13 βαθμούς και στους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 16 November 1998 - 18:16:04 UTC