Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-10-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πυρετώδεις προσπάθειες για την τιθάσσευση του πληθωρισμού

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πυρετώδεις διεργασίες για τον Β' γύρο
  • [02] Την διάλυση των ΕΚΑΜ ζήτησε ο πρώην αρχηγός
  • [03] Πρέσβειρα εκ' προσωπικοτήτων η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Καστελόριζο-ΕΚΑΒ
  • [05] Εκκλησία-Οικονομικό πόρισμα
  • [06] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [07] Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [08] Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Μειώσεις φόρων
  • [10] Χρηματιστήριο 15/10
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Πυρετώδεις προσπάθειες για την τιθάσσευση του πληθωρισμού

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:09:12
    Στο πάγωμα των τιμών των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης για το 1999 με μικρές εξαιρέσεις κατέληξαν οι εκπρόσωποι 22 εταιρειών με την υπουργό Ανάπτυξης.

    Η κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες μειώσεις τιμών κατά 3 έως 33% σε περίπου τριακόσια προϊόντα με την μορφή προσφορών και εκπτώσεων.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται σε καλό κλίμα οι συζητήσεις για τη μείωση των τιμολογίων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

    Από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται με μειωμένες τιμές, και συγκεκριμένα περίπου στις 70 δραχμές το λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από 72 έως 79 δραχμές στην υπόλοιπη χώρα.

    Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο προτείνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα από τον Ιούνιο. Στα τιμολόγια του νερού και τα φάρμακα, ο συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί από 8 σε 5%, ενώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο ΦΠΑ μειώνεται από 18 σε 8%.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:10:29

    [01] Πυρετώδεις διεργασίες για τον Β' γύρο

    Σε εξέλιξη οι πυρετώδεις διεργασίες και οι συσκέψεις στα επιτελεία των κομμάτων και των υποψηφίων, για τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής.

    Ο Μιλτιαδης Εβερτ με σημερινη του δηλωση καλει τους ψηφοφορους να στηριξουν για την Αττικη τον κ.Θεοδωρο Κατριβανο.

    Στο ΠΑΣΟΚ, η προσπαθεια συνισταται να πεισθουν οι ανταρτες των τοπικων αναμετρησεων να στηριξουν οσους απο το κυβερνων κομμα περασαν στον δευτερο γυρο.

    [02] Την διάλυση των ΕΚΑΜ ζήτησε ο πρώην αρχηγός

    Σκληρή κριτική, στις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας, άσκησε ο πρώην αρχηγός Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή παράδοσης στο υπουργείο Δημοσιας Τάξης.

    Ο κ. Βασιλόπουλος επέρριψε ευθύνες στους άνδρες των ΕΚΑΜ, για το φιάσκο της οδού Νιόβης και υποστήριξε ότι η ΕΚΑΜ πρέπει να διαλυθεί και να επανασυσταθεί με πιο αποφασισμένους και ικανούς αστυνομικούς.

    [03] Πρέσβειρα εκ' προσωπικοτήτων η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

    Πρέσβειρα εκ' προσωπικοτήτων ορκίστηκε το πρωϊ στο υπουργείο Εξωτερικών η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Η πρώτη της επίσημη αποστολή θα είναι στο Κυότο της Ιαπωνίας, στις 30 Νοεμβριου. Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη Θα ειναι επικεφαλης της Ελληνικης αντιπροσωπειας , που θα λαβει μερος στη διασκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη διατηρηση της πολιστικης κληρονομιάς.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:09:52

    [04] Καστελόριζο-ΕΚΑΒ

    Ανύπαρκτο αποδεικνύεται για άλλη μιά φορά το σύστημα υγείας στις ακριτικές περιοχές.

    Σε νοσοκομειο της Τουρκικής πόλης μεταφέρθηκε τη νύχτα με κρίση σκωλικοειδίτιδας ένα κοριτσάκι απο το Καστελόριζο επειδή δεν ήταν δυνατή η άμεση αποστολή ελικοπτέρου από το ΕΚΑΒ, ούτε πλοίου του Πολεμικού μας Ναυτικού για την μεταφορά.

    Η οκτάχρονη Πόπη Ζαμάγια νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της τουρκικής πόλης Κάς. Σε ανακοίνωση του ΕΚΑβ αναφέρεται ότι κινήθηκε άμεσα η διαδικασία εξασφαλίσεως ελικοπτέρου από τις 'Ενοπλες δυνάμεις κι ενώ η αποστολή βρισκόταν σε εξέλιξη οι συγγενείς μετέφεραν με δική τους πρωτοβουλία το κοριτσακι, στην Τουρκία.

    Συνελήφθη ο δράστης της απαγωγής του 10χρονου εγγονού γνωστού βιομηχάνου στη Θεσσαλονίκη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, που του άσκησε ποινική δίωξη για βιασμό, αρπαγή και αποπλάνηση ανηλίκου.

    Πρόκειται για τον 36χρονο Δημήτρη Σακκελάρη, ο οποίος προσήχθη στην Ασφάλεια χθες το βράδυ και ανακρινόμενος ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης της απαγωγής του 10χρονου με τη μοτοσυκλέτα του.

    Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι σκοπός του ήταν να ασελγήσει σε βάρος του 10χρονου παιδιού, κάτι το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τελικά δεν έκανε.

    [05] Εκκλησία-Οικονομικό πόρισμα

    Θεαματικές εξελίξεις για την υπόθεση των Οικονομικών, σημειώθηκαν το μεσημερι στην ιεραρχία της Εκκλησίας.Μετά από τριήμερη συνεδρίαση, οι Ιεράρχες αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ευθύνη στους πέντε μητροπολίτες που συγκροτούσαν την Διοικούσα Επιτροπή Διαχείρισης. Παραπέμπονται όμως στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνοι για λάθη, παραλείψεις και διαχειριστικές ανωμαλίες, οι επίσκοποι Διαυλείας Δαμασκηνός και Κερνίτσης Λεόντιος, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα συνοδικά δικαστήρια.Καθοριστική για τις εξελίξεις ήταν η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου και η αποδοχή εκ μέρους των πέντε μητροπολιτών ότι είχαν ευθυνες μόνο για παραλείψεις και παρατυπίες, και ότι ενήργησαν χωρίς ιδιοτέλεια."Το σφάλλειν ανθρώπινον" τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ ο Μητροπολίτης Θηβών δέχθηκε να αποσύρει την μήνυση κατά του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου για τα όσα είχε δηλώσει κατά το παρελθόν εναντίον του.

    [06] Αστυνομικό Δελτίο

    Προκαταρκτικη εξεταση για τις συμμοριες ανηλικων που δρουν στον Κορυδαλλο και τη Νικαια διεταξε ο προϊσταμετος της Εισαγγελιας Πειραια με αφορμη τον προχθεσινο ξυλοδαρμο 16χρονου στην πλατεια Αγιου Γεωργιου. Ο Εισαγγελεας ζητεί τη συνδρομη ολων των αρμοδιων υπηρεσιων για να παταχθει το φαινομενο.

    Ο Ευάγγελος Βεντούρης με πυροβόλησε, δήλωσε σήμερα με βεβαιότητα ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά, ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός. Ο τελευταίος, αλλά και ο Ευάγγελος Βεντούρης εξετάσθηκαν κατ'αντιπαράσταση για την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας που είχε γίνει το καλοκαίρι.

    Ο Βεντούρης θα καταθέσει νέα αίτηση αποφυλάκισης.

    Ελεύθερος με εγγύηση δύο εκατομμυρίων δραχμών αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 42χρονος Μανώλης Ανδρουλάκης, γαμπρός του αντιδημάρχου Πειραιώς Ηλία Τσιντώνη. Ο Ανδρουλάκης κατηγορείται για εκβιασμό σε βάρος μικροπωλητών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:10:40

    [07] Κοσσυφοπέδιο

    Τρίζει τα δόντια του το ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, λίγες ώρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας επαλήθευσης για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1199 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο.

    Μολονότι ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε πως οι σερβικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί απο την επαρχία και έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες, ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα ισχυρίσθηκε το αντίθετο, και κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να μην σταθεί στις υπογραφές αλλά να πραγματοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Σολάνα αναμένεται στο Βελιγράδι σήμερα το απόγευμα για την υπογραφή της συμφωνίας.

    Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα συνοδεύει ο διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ.

    Στο μεταξύ στο Παρίσι, εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ομάδας Επαφής πραγματοποιούν συνάντηση που έχει ως αντικείμενο την εύρεση μιας αποτελεσματικής διαδικασίας ελέγχου των γιουγκοσλαβικών ενεργειων, την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, τις πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου και την έναρξη των συνομιλιών για την αυτονομία της σερβικής επαρχίας.

    Το γκρούπ θα συζητήσει εξάλλου το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ στην παρούσα φάση.

    Στόχος της συνάντησης του Παρισιού είναι επίσης και η διασφάλιση της συμμετοχής της Ρωσίας στην διαδικασία επαλήθευσης της συμφωνίας Μιλόσεβιτς- Χόλμπρουκ.

    Πηγές της Συμμαχίας υποστήριξαν σήμερα πως το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Αδριατική ειδική στρατιωτική μονάδα ικανή να διενεργεί επιχειρήσεις διάσωσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η μονάδα θα σταθμεύει σε πολεμικό σκάφος και σύμφωνα με νατοικούς αξιωματούχους δεν θα περιλαμβάνει αμερικανούς στρατιώτες.

    Το Κογκρεσσο αντιτίθεται στην απόσπαση και εγκατάσταση περισσοτέρων αμερικανών στρατιωτων στα Βαλκάνια. Ηδη 8000 εξ αυτών υπηρετούν στη Βοσνία.

    Ομως ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε πως τον ανησυχεί περισσότερο μια πιθανή καθυστέρηση της αποστολής της ομάδας επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, παρα η ασφάλεια τους στο Κοσσυφοπέδιο. Η αποστολή άλλωστε δεν έχει ακόμη στελεχωθεί.

    Ο Χολμπρουκ επέμεινε πως ο διοικητης της θα πρέπει να είναι αμερικανος, όμως όσον αφορά τη στελέχωσή της η ομάδα παρατηρητών θα αποτελείται ως επι το πλείστον απο Ευρωπαίους.Η Βρετανία αναμένεται να στείλει 4 με 5 παρατηρητές τις επόμενες ημέρες και 200 επιπλέον όταν η ομάδα στελεχωθεί.

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:10:04

    [08] Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε

    Συγκλονιστικά στοιχεία για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε περιλαμβάνει ένα νέο βιβλιο που παρουσιάζεται σημερα ταυτοχρονα στις Ηνωμενες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

    Σύμφωνα μέ τόν συγγραφέα, η μοιραία στάρ τού κινηματογράφου δολοφονήθηκε καί ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι ήταν παρών κατά τήν στιγμή τής χορήγησης τής θανατηφόρας ένεσης.

    Γιά πρώτη φορά από τίς πέντε Αυγούστου τού 1962, όταν η διάσημη ηθοποιός βρέθηκε νεκρή, η οικογενεια Κένεντι συνδέεται άμεσα μέ τόν θάνατο της.

    Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι η Μέριλιν Μονρόε αυτοκτόνησε μετά από υπερβολική δόση βαβριτουρικών.

    Ομως ο συγγραφέας τού νέου βιβλίου υποστηρίζει ότι η 36χρονη ηθοποιός δολοφονήθηκε κάτω από τις πιέσεις της οικογένειας Κένεντι, παρουσία μάλιστα του Ρόμπερτ Κένεντι.

    Ο αδελφός τού αμερικανού προέδρου, εκείνην τήν

    εποχή ήταν υπουργός δικαιοσύνης καί επισκεύθηκε τήν Μέριλιν Μονρόε στο σπίτι της στο Λος Αντζελες γιά νά τής αποσπάσει έγγραφα καί επιστολές πού εξέθεταν τήν οικογένεια Κένεντι.

    Σύμφωνα μέ τόν συγγραφέα τού βιβλίου η Μονροε αρνήθηκε μέ αποτέλεσμα νά τής χορηγηθεί η θανατηφόρα δόση καί ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν παρών τήν στιγμή πού τής χορηγήθηκε η ένεση.

    Η σταρ, συνεχίζει ο Ντόν Ουόλφ, δεν πέθανε επειδή πήρε κατασταλτικά αφού δεν βρέθηκαν τέτοιες ουσίες κατά τη νεκροψία.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:09:36

    [09] Μειώσεις φόρων

    Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα, μέχρι και 40 τοις εκατό, προωθεί το οικονομικό επιτελείο και είναι ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Το όφελος για τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων θα κυμανθεί από 200 χιλιάδες δραχμές έως ένα εκατομμύριο.

    Παράλληλα, σε μειωμένες τιμές, μέχρι και 22 δραχμες το λίτρο, πωλείται ηδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε τη μείωση των τιμών κατά 33 τοις εκατό σε περίπου 300 είδη ευρείας κατανάλωσης.

    Αλλα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι η μείωση του ΦΠΑ στο πέντε τοις εκατό για την ΕΥΔΑΠ και τα φάρμακα και στο οκτώ τοις εκατό για τη ΔΕΗ.

    [10] Χρηματιστήριο 15/10

    Με άνοδο 3,29%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.918,28 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 38 δισεκατομμύρια 420 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 15-Oct-98 19:11:29
    Σχεδόν αίθριος καιρός την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές και πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική νησιωτική χώρα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική και θερμοκρασία στην Αθήνα από 9 έως 22 βαθμούς.

    Σχεδόν αίθριος καιρός και στην Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία στη συμπρωτεύουσα από 7 έως 19 βαθμούς.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 15-Oct-98 19:11:19
    Με την απομάκρυνση ανατολικά του χαμηλού που προκάλεσε τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερων ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και όπως φαίνεται μέχρι και τη Δευτερα θα έχουμε καλοκαιρία σε όλη τη χωρα, με ελαφρό βοριαδάκι και κανονικές θερμοκρασίες.

    Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με κάποιες τοπικές ομίχλες το πρωί της Κυριακής.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφωρ και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα φθασει το μεσημέρι στους 20 με 21 βαθμούς στα βόρεια και στους 24 με 25 στην υπόλοιπη χωρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 15 October 1998 - 17:09:05 UTC