Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-08-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επιθεώρηση Γιαννόπουλου στις φυλακές Αυλώνα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα
  • [02] Αρνηση της Αγκυρας για μορατόριουμ πτήσεων
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Κάτω απ'τη βάση το 40% των εκπαιδευτικών
  • [04] Συνεχίζουν να καταστρέφουν οι πυρκαγιές
  • [05] Καταγραφή των καταστροφών
  • [06] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Κλίντον-Το μήνυμα της γραβάτας
  • [08] Β.Ιρλανδία-Εκεχειρία κύρηξε ο Αληθινός ΙΡΑ
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [09] Ξύπνησε η Αίτνα
  • [10] Μεξικό-Πιάστηκε ο κλέφτης των αυτιών
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Χρηματιστήριο 19/8
  • [12] Ρωσία-Οικονομική κρίση
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επιθεώρηση Γιαννόπουλου στις φυλακές Αυλώνα

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 16:47:07
    Ευθύνες στο προσωπικό των φυλακών του Αυλώνα επέρριψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που έκανε σήμερα επιτόπια επιθεώρηση για να διαπιστώσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

    Το σύστημα του κλειστού ηλεκτρονικού κυκλώματος που κόστισε συνολικά 80 εκατομμύρια δραχμές δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, ενώ στον Αυλώνα είχαν μεταφερθεί και κρατούμενοι άνω των 18 ετών.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι προτίθεται να ακυρώσει τη διάταξη που προβλέπει ότι οι φύλακες του εξωτερικού περιβόλου δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση των όπλων σε περίπτωση απόδρασης, ενώ σε σύσκεψη με τους υπευθύνους αποφασίσθηκε να υπερυψωθεί ο εξωτερικός μαντρότοιχος, να τοποθετηθεί και δεύτερο συρματόπλεγμα, να απομακρυνθεί από τον εσωτερικό περίβολο η κολώνα της ΔΕΗ και να ενισχυθεί ο νυκτερινός φωτισμός.

    Για τις αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ στην διάταξη για αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος δημοσιογράφων και εκφωνητών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων που υιοθετούν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά πολιτών και πολιτικών, ο κύριος Γιαννόπουλος είπε ότι έστειλε δύο επιστολές στην 'Ενωση Συντακτών για να εξετασθούν τρόποι προφύλαξης από ανάλογα φαινόμενα, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 18:44:28

    [01] Νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα

    Στις παραμεθόριες περιοχές θα υπηρετούν εννέα μήνες αντί για έξη, υποχρεωτικά από τον Σεπτέμβρη όλοι οι στρατιώτες.

    Η απόφαση αυτή ενσωματώθηκε ώς ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα, που συζητείται στη Βουλή.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, κύριος Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι οι φαντάροι, που θα υπηρετούν στα σύνορα θα λαμβάνουν, ανά δίμηνο, ολιγοήμερη άδεια, η οποία δεν θα προσμετράται στην άδεια του ενός μηνός, που δικαιούνται.

    [02] Αρνηση της Αγκυρας για μορατόριουμ πτήσεων

    Με προκαταβολική άρνηση της Αγκυρας να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσης στην Κύπρο οι συζητήσεις του Τόμας Μίλερ με τον τούρκο ΥΠΕΞ και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε απογοητευτική την άρνηση της Αγκυρας και επανελαβε πως η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών γιαη ενός διαλόγου για τη αποστρατικοποιήση θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την εκτόνωση της έντασης.

    Εν τω μεταξύ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο ενισχύονται την τελευταία εβδομαδα και προανήγγειλε ότι θα γίνουν παραστάσεις και διαβήματα διαμαρτυρίας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 18:43:55

    [03] Κάτω απ'τη βάση το 40% των εκπαιδευτικών

    Απογοητευτικά για το επίπεδο της σημερινής εκπαίδευσης εμφανίζονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Συμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, το ποσοστό των καθηγητών και των δασκάλων που έγραψαν κατω από τη βάση κυμαίνεται -ανάλογα με τον κλάδο- από το 40 τοις εκατό έως το 80 τοις εκατό.

    Ελάχιστα γραπτά ήταν άριστα. Η Ομοσπονδία των καθηγητών εκτιμά ότι για την αποτυχία ευθύνεται το πολεμικό κλίμα, που δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες έξω από τα εξεταστικά κέντρα.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στις Νομαρχίες ώς τα τέλη της εβδομάδας. Από τους 46.500 εκπαιδευτικούς που είχαν συμπληρώσει αιτήσεις συμμετοχής, έδωσαν τελικά εξετάσεις 27 χιλιάδες.

    [04] Συνεχίζουν να καταστρέφουν οι πυρκαγιές

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή στο Ανω Σούλι Μαραθώνα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής.

    Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Κέρι Ζακύνθου, σε δασική έκταση. Αλλη μία πυρκαγιά μαίνεται στο Βασιλικό.

    Υπό έλεγχο, χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε χαράδρα στη Νέα Πεντέλη.

    [05] Καταγραφή των καταστροφών

    Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Αττικής.

    Περίπου 100.000 στρέμματα δάσους κάηκαν στην Πεντέλη, 4.000 έγιναν στάχτη στον Υμηττό ενώ στον Αυλώνα η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 40.000 στρέμματα.

    Ο Νομάρχης Αθηνών, Δημήτρης Ευσταθιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι τα κατεστραμμένα κτίσματα στην Παλαιά Πεντέλη είναι 143 εκ' των οποίων οι 129 αφορούν κατοικίες. Στη Νεά Πεντέλη έχουν καταγραφεί 21 κατεστραμμένα κτίσματα.

    Τόνισε επίσης ότι πρέπει να επισπευσθούν τα αντιπλημμυρικά έργα τόνισε και απηύθυνε έκκληση για άμεσο καθαρισμό των ρεμμάτων που έχουν γεμίσει από καμμένους κορμούς δέντρων.

    [06] Αστυνομικό δελτίο

    Τριάμισυ εκατομμύρια άρπαξε ένοπλος που εισέβαλε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο.

    Νεκρός στη πλατεία Κανάρια στο Κορυδαλλό, βρέθηκε 44χρονος υπάλληλος της Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ο άτυχος Σπυρίδων Παπαναστασάτος, είχε κτυπηθεί με λοστό στο κεφάλι.

    Στονν ανακριτή οδηγήται ο Σπύρος Τριφτζόγλου, 38 ετών, που κατηγορείται για τη δολοφονία της Παναγιώτας Σταθοπούλου, 63 ετών, στις 6-4-93

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Τριφτζόγλου διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το θύμα και κίνητρο της δολοφονίας ήταν οικονομικές διαφορές.

    Ελεύθερος με εντολή Εισαγγελέα, επειδή παρήλθε η προθεσμία για το αυτόφωρο αφέθηκε ο 16χρονος, που συνελήφθη στην Πάτρα και ομολόγησε ότι έβαλε τρεις φωτιές στην περιοχή της Ροδιάς Χαλανδρίτσας. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι έβαζε τις φωτιές γιατί του άρεσε να βλέπει τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να τις σβήνουν.

    Υπό έλεγχο τέθηκε χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε χαράδρα στη Νέα Πεντέλη.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 18:44:42

    [07] Κλίντον-Το μήνυμα της γραβάτας

    Μυστικό μήνυμα πιστεύουν οι εισαγγελείς ότι προσπάθησε να στείλει ο Πρόεδρος Κλίντον στην Μόνικα Λιουίνσκι την ημέρα που η νεαρή κοπέλα κατέθετε για τη σχέση της μαζί του.

    Ο Κλίντον φορούσε μια χρυσή και μπλε-μαρέν γραβάτα στη διάρκεια μιας τελετής που έγινε στις 6 Αυγούστου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου και η οποία είχε καλυφθεί απ'ευθείας από την τηλεόραση. Τη γραβάτα αυτή τού είχε χαρίσει η Λιουϊνσκι στα 50 γενέθλιά του συνοδευόμενη από το μηνυμα, "Οταν φοράς αυτή τη γραβάτα θα ξέρω ότι είμαι κοντά στη καρδιά σου", γράφει σήμερα η "Νιού Γιορκ Τάιμς".

    Η Λιουίνσκι παρότι παρακολουθεί συχνά τις τηλεοπτικές ειδήσεις δεν είδε τον Κλίντον να φορά την γραβάτα παρά ώρες μετά την κατάθεσή της, γράφει η εφημερίδα. Ο Κλίντον φόρεσε τη γραβάτα ακόμη τρεις φορές: τις ημέρες της αναχώρησης και της άφιξής του από τη Κίνα καθώς και μία ακόμη φορά στην Ατλάντα.

    Ερωτηθείς από το σώμα των ενόρκων γιατί διάλεξε να φορέσει τη συγκεκριμένη γραβάτα τη συγκεκριμένη μέρα, ο Κλίντον χαμογέλασε και απέφυγε να απαντήσει. Οταν όμως στη συνέχεια του έδειξαν φωτογραφία από την τελετή στον Κήπο των Ρόδων, ο Κλίντον απάντησε ότι πιθανόν η χρυσή και μπλε-μαρέν γραβάτα να ήταν δώρο της Λιουίνσκι, αλλά ο ίδιος δεν προσπαθούσε να της στείλει οποιαδήποτε μήνυμα.

    Τη Δευτέρα πάντως, ημέρα της κατάθεσής του, ο Κλίντον φορούσε μια εμπριμέ μπλε γραβάτα που μάλλον δεν ήταν από τις έξι που του είχε χαρίσει η Μόνικα.

    [08] Β.Ιρλανδία-Εκεχειρία κύρηξε ο Αληθινός ΙΡΑ

    Αμεση εκεχειρία στη Βόρειο Ιρλανδία κήρυξε το παρακλαδι του ΙΡΑ, ο "Αληθινος Iρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός".

    Σε ανακοινωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πόλη Ομα αναφέρεται ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει αθώους ανθρώπους και ζητά συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

    Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε πάντως την συγνώμη του "Αληθινου IΡA", ενω το CNN μετέδωσε πως μισή ώρα και δεκαπέντε λεπτά πριν την έκρηξη έγιναν τρεις τηλεφωνικές προειδοποιήσεις.

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 18:44:08

    [09] Ξύπνησε η Αίτνα

    Σαν να ξύπνησε από το ληθαργό της η Αίτνα, το μεγαλύτερο εν' ενεργεία ηφαίστειο της Ευρωπαϊκης ηπείρου.

    Για πέντε ώρες λάβα και πέτρες εκτοξεύονταν από τον κρατήρα συνοδευόμενη από σεισμική δραστηριότητα.

    Πυκνή σκούρα στάχτη έχει καλύψει τα σπίτια πολλών γειτονικών χωριών και της Κατάνια της μεγαλύτερης πόλης κοντά στο ηφαίστειο.

    Ειδικοί επιστήμονες πάντως καθυσηχάζουν τον κόσμο αναφέροντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκρηξης.

    Και τον περασμένο μήνα η Αίτνα έβγαζε λάβα και πέτρες που κάλυψαν περιοχές έως και δέκα χιλιόμετρα μακριά προκαλώντας φόβους ότι θα επαναληφθεί η μεγάλη έκρηξη του 1992 όταν η λάβα κινδύνεψε να καλύψει πολλά χωριά που εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

    [10] Μεξικό-Πιάστηκε ο κλέφτης των αυτιών

    Πιάστηκε ο καταζητούμενος Ντανιέλ Αριτζμέντι, ο αρχηγός της συμμορίας που κατηγορείται για περισσότερες από 200 απαγωγές τα τελευταία τρία χρόνια στο Μεξικό.

    Γνωστός και ώς κλέφτης αυτιών καθώς είχε την περίεργη συνήθεια να κόβει τα αυτιά των θυμάτων του και να τα ταχυδρομεί στους συγγενείς τους για να πάρει λύτρα, πιάστηκε σε ενέδρα της αστυνομίας στην πόλη Ναουκαλπάν, βόρεια της πόλης του Μεξικού.

    Η συμμορία σύμφωνα με στοιχεία, δρούσε κάτω από τον προστατευτικό μανδύα αστυνομικών που δωροδοκούνταν.

    Στις αρχές Ιουνίου οι αρχές συνέλαβαν τον γιο του Ντανιέλ και στις 30 Ιουνίου τον αδερφό του Αουρέλιο ο οποίος και σε τηλεοπτική συνέντευξη παραδέχτηκε πως αυτός και ο αδερφός του προέβησαν σε βασανισμούς και ακρωτηριασμούς των θυμάτων προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους συγγενείς.

    Οι απαγωγές είναι μιά πολύ επικερδής επιχείρηση στο Μεξικό καθώς κάθε χρόνο σε λύτρα δίνονται πάνω από 25 εκατομμύρια δολλάρια.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 18:43:24

    [11] Χρηματιστήριο 19/8

    Με άνοδο 2,21 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2801,46 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 51 δισεκατομμύρια 604 εκατομμύρια δραχμές.

    [12] Ρωσία-Οικονομική κρίση

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέϊ Ντουμπίνιν δήλωσε σήμερα ενώπιον κοινουλευτικής επιτροπής ότι η τράπεζα διέθεσε ποσό περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη του ρουβλίου απο τις 20 Ιουλίου.

    "Λάβαμε 4,8 δισεκατομμύρια δολλάρια απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απο το ποσό αυτό 1 δισεκατομμύριο δολλάρια δόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση δαπανών του προυπολογισμού και η Τράπεζα της Ρωσίας (κεντρική τράπεζα) διέθεσε 3,8 δισεκατομμύρια δολλάρια για την υποστήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας", ανέφερε ο Ντουμπίνιν στην Επιτροπή για τον Προυπολογισμό της Δούμα (κάτω βουλή).

    "Μήν νομίζετε ότι το ποσό αυτό είναι μεγάλο. Ο κύκλος εργασιών των χρηματαγορών (στη Ρωσία για διάστημα ενός μηνός) είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια", είπε ο Ντουμπίνιν.

    Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό και ξένο νόμισμα βρίσκονται στο επίπεδο που ήταν πρίν απο τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης απο το ΔΝΤ, πρόσθεσε ο Ντουμπίνιν χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 19-Aug-98 18:45:38
    Τοπική συννεφιά τις απογευματινές ώρες την Πέμπτη θα έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές και θα εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία.

    Οι βόρειοι άνεμοι που αρχικά θα έχουν ένταση 5 με 6 μποφώρ από το βράδυ θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς.

    Ο αίθριος καιρός θα διατηρηθεί στην Αττική και μόνο το απογευμα θα συννεφιάσει τοπικά στα Βόρεια του νομου.

    Οι βόρειοι άνεμοι θα έχουν ένταση που δεν θα ξεπερνά τα 3 με 4 μποφωρ και η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φθάσει τους 33 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη το πρωί ο καιρός θα είναι αίθριος. Ομως το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα, κυρίως στα γύρω ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 19-Aug-98 18:45:28
    Απογεύματα με τοπική συννεφιά, σποραδικές βροχές και καταιγίδες θα έχει η ηπειρωτική Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

    Μέχρι και το Σάββατο θα υπάρχει τοπική συννεφιά το απόγευμα στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Την Παρασκευή η ένταση των βορείων ανέμων δεν θα ξεπερνά τα 5 με 6 μποφώρ. Το Σάββατο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφώρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 4 September 1998 - 21:10:16 UTC