Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Από το '99 το μέτρο της απόσυρσης

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πιέζουν οι ΗΠΑ για τους S300
  • [02] Συστάσεις Γιαννόπουλου για τις έρευνες
  • [03] ΠΟΛΑΝ-Υποψήφιοι Δημοτικών εκλογών
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Σεισμός στον Αυλώνα
  • [05] Αγωνία για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
  • [06] Επιμένει ο Κ.Αγαπητός
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [07] Αλβανία-Επίσκεψη Ντεμιρέλ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Ρωσία-Κιριγένκο-Οικονομική κρίση
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [09] Βρετανία-Τουρκία-Επιστροφή Μαρμάρων
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [11] Αναδιάταξη κοινοτικών κονδυλίων
  • [12] ΓΣΕΕ-Δημιουργία λογαριασμού Κοινωνικής Αλλυλεγγύης
  • [13] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Από το '99 το μέτρο της απόσυρσης

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:19:29
    Από την 1η Ιανουαρίου του 1999 θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς στην ημερίδα που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Ο κ.Δρύς επίσης ανακοίνωσε και την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για την νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων για τις οποίες έχει παρέλθει δεκαετία και για κτίσματα στον Αιγιαλό. Ο υφυπουργός αναφερόμενος στα έσοδα είπε οτι κινούνται πάνω από το προσδοκόμενο όριο και επανέλαβε ότι θα δημιουργηθεί μαύρη λίστα για όσους εκδίδουν πλαστά τιμολόγια.

    Η Βάσω Παπανδρέου ανέφερε στην ομιλία της ότι εάν οι τράπεζες μείνουν στα τωρινά δεδομένα θα περιθωριοποιηθούν ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγο για την ανάγκη ταχύτατου εκσυγχρονισμού.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:24:23
    15/07/98

    [01] Πιέζουν οι ΗΠΑ για τους S300

    Απροσχημάτιστες πλέον οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποτραπεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, Κεν Μπέϊκον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει την Ελληνική πρόταση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Κύπρο, τάσσεται όμως, υπέρ ενός οικειοθελούς από τα ενδιαφερόμενα μέρη μορατόριουμ.

    Για τους S300 είπε ότι είναι προκλητική ενέργεια η εγκαταστασή τους στην Κύπρο ενώ άφησε να εννοηθεί ότι απεσταλμένος του πενταγώνου επισκέπτεται αυτές τις μέρες Ελλάδα και Τουρκία με σκοπό να αποτρέψει την εγκατάσταση των πυραύλων.

    Απλή ασπιρίνη για ένα μεγάλο πρόβλημα, χαρακτήρισε την αμερικανική πρόταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, που διέψευσε ότι αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την περιοχή.

    Στην Κύπρο σήμερα γίνονται εκδηλώσεις για την "Μαύρη Επέτειο" του πραξικοπήματος του 1974 κατά του Μακαρίου και θα ηχήσουν και πάλι οι σειρήνες όπως και τότε.

    15/07/98

    [02] Συστάσεις Γιαννόπουλου για τις έρευνες

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε χθες βράδυ ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος στον οποίο συνέστησε να αποφεύγονται στο μέλλον οι δηλώσεις από δικαστικούς λειτουργούς και τις Ενώσεις τους, χωρίς να έχουν σαφή ενημέρωση.

    Αφορμή η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια είχε στόχο να σταματήσει η έρευνα για τη διαφθορά στην αστυνομία, ενώ στην προκήρυξη αναφερόταν άλλος λόγος.

    Η δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στην υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών συνεχίστηκε σήμερα η έρευνα του εισαγγελέα Γεράκη γαι την διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά καταγγελίες για διαφθορά στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

    15/07/98

    [03] ΠΟΛΑΝ-Υποψήφιοι Δημοτικών εκλογών

    Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην ΑΘήνα και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στη Θεσσαλονίκη καθώς και τον Χρήστο Αγραπίδη στον Πειραιά, υποψηφίους από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας θα υποστηρίξει η Πολιτική Ανοιξη στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:23:31
    15/07/98

    [04] Σεισμός στον Αυλώνα

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.23μμ και έγινε αισθητή στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας στον Αυλώνα.

    Οπως δήλωσε στον Αntenna ο Δήμαρχος Αυλώνα η σεισμική δόνηση δεν ανησύχισε τους κατοίκους της περιοχής ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

    15/07/98

    [05] Αγωνία για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση

    Ομαλά διεξήχθη η πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο λαοφιλής τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης για εκτομή ανευρίσματος της κοιλιακής αορτής.

    Σε ικανοποιητική μετεγχειρητική κατάσταση νοσηλεύεται στην μονάδα Εντατικής θεραπείας του Θεραπευτηρίου Υγεία.

    15/07/98

    [06] Επιμένει ο Κ.Αγαπητός

    Ο Κώστας Αγαπητός επιμένει ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Βεντούρης ήταν ένας από τους δράστες της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε είπε ότι ο Βεντούρης ήθελε να τον σκοτώση και δήλωσε ότι θα καταθέση εναντίον του μήνυση για ψευδή καταμήνυση. Ο Βαγγέλης Βεντούρης έχει ήδη καταθέση μύνηση κατά του Αγαπητού.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:24:10
    15/06/98

    [07] Αλβανία-Επίσκεψη Ντεμιρέλ

    "Εξήντα πέντε εκατομμύρια Τούρκοι βρίσκονται στο πλευρό των Αλβανών", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε ομιλία του σήμερα στην Αλβανική Βουλή. Ο κ. Ντεμιρέλ επέλεξε το βήμα της Αλβανικής Βουλής ν'απευθύνει έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα, για μια πιο δραστήρια στάση σχετικά με την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, διότι, όπως ανέφερε, " δεν πρέπει να επαναληφθεί η τραγωδία της Βοσνίας, δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτή η ντροπή".

    Ο κ. Ντεμιρέλ τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής λύσης του θέματος του Κοσσυφοπέδιου, ζητώντας την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών και την επιστροφή των ατόμων που, όπως είπε, "διώχθηκαν βίαια απο τα εδάφη τους".

    Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ακόμα μια φορά στην Αλβανική Βουλή και παρουσία του Αλβανού ομολόγου του, Ρετζιέπ Μεϊντάνι, ότι οι δύο χώρες θα βρίσκονται στο πλευρό η μία της άλλης, μέσα απο

    κοινές θέσεις στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Σ. Ντεμιρέλ συναντήθηκε, επίσης σήμερα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα.

    Μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκαν επίσης, μια σειρά συμφωνιών.

    Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, αναχώρησε απο τα Τίρανα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:24:40
    15/07/98

    [08] Ρωσία-Κιριγένκο-Οικονομική κρίση

    Οσοι από τους νόμους του προγράμματος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης απορριφθούν από τους βουλευτές, θα εφαρμοσθούν προσωρινά με προεδρικό διάταγμα ή με κυβερνητική απόφαση, προειδοποίησε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγένκο, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    "Εάν ορισμένα σημεία του προγράμματος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης δεν γίνει δυνατό να ψηφισθούν με νόμο, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε προσωρινά συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα έχουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος ή κυβερνητικής απόφασης", δήλωσε ο Κιριγένκο.

    Η Δούμα άρχισε σήμερα την εξέταση των νόμων που είναι απαραίτητοι γιά την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος.

    Ο Κιριγένκο διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία των νόμων θα ψηφισθούν και θα εφαρμοσθούν από την 1η Αυγούστου.

    "Είμαι απολύτως βέβαιος ότι γιά το μεγαλύτερο μέρος των νόμων αυτών θα έχουμε την κατανόηση της Δούμας. Η κατάσταση δεν επιτρέπει ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις. Οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι και απαιτούν γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις", πρόσθεσε ο Κιριγένκο, ο οποίος επισκέπτεται το Νταγκεστάν.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:23:42
    15/07/98

    [09] Βρετανία-Τουρκία-Επιστροφή Μαρμάρων

    Γνωρίζοντας την απαίτηση της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα απο το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, η Βρετανία προέβη σήμερα σε μια προκλητική ενέργεια, ικανοποιώντας παρόμοιο αίτημα των Τούρκων από το 1996 για αρχαιότητες που είχαν βρεθεί σε ναυάγιο στη Μάγχη.

    Επτά Μαρμάρινα Ελληνορωμαϊκά γλυπτά και πέντε επιτύμβιες επιγραφές που βρέθηκαν στο ναυάγιο του πλοίου Κάστορ στη Μάγχη, προερχόμενα απο τη Σμύρνη αναμένεται να επιστραφούν σήμερα στην Τουρκία, απο τη βρετανική υπηρεσία ναυαγίων και μάλιστα με επίσημη τελετή.

    Το Κάστορ βυθίστηκε στη Μάγχη, στις 28 Ιουλίου του 1894, ενώ μετέφερε αρχαιότητες από την Τουρκία στις Κάτω Χώρες.

    Εναν αιώνα αργότερα, τέσσερις δύτες βούτηξαν στο ναυάγιο, στα ανοιχτά του Κεντ και βρήκαν τα γλυπτά, που είχαν αφαιρεθεί από χωριά της Σμύρνης και από την Νίσα.

    Τα είχε αγοράσει ο Ολλανδός υποπρόξενος στη Σμύρνη εκείνη την εποχή, ο οποίος τροφοδοτούσε συχνά τα ευρωπαϊκά μουσεία με αρχαιολογικούς θησαυρούς.

    Σήμερα ο Τούρκος πρεσβευτής της στο Λονδίνο, αναμένεται σε επίσημη τελετή να παραλάβει τις αρχαιότητες από την υπηρεσία ναυαγίων της Βρετανίας.

    Η προκλητικότητα της σημερινής βρετανικής ενέργειας έγκειται στο γεγονός οτι, βάσει του ιδίου ιστορικού σεναρίου, η Ελλάδα ζητεί από το 1983 τα μάρμαρα του Παρθενώνα, κι όμως το Λονδίνο αρνείται να τα επιστρέψει.

    Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής Ελγιν στην Τουρκία, αγόρασε το 1802 τα μάρμαρα από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα, που τότε ήταν υπό οθωμανική κατοχή.

    Εκτοτε η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης απο τα βρετανικά μουσεία και η βρετανική υποκρισία με την τελευταία πράξη της άγγιξε νέα όρια, που δεν χαρακτηρίζουν πολιτισμένους λαους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 19:23:14
    15/07/98

    [10] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Την άμεση έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής με διεθνή διαγωνισμό ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που σήμερα επισκέφθηκε το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Το παράδειγμα της Ολυμπιακής είπε ο κ.Καραμανλής δείχνει ανάγλυφα την ανικανότητα της κυβέρνησης Σημίτη.

    Η ένωση Ξενοδόχων με αφορμή τα προβλήματα στα δρομολόγια, επισημαίνει ότι εάν συνεχιστούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα είναι καταστροφικές.

    Πάντως και σήμερα δεν υπήρξαν προβλήματα στα δρομολόγια.

    Οσον αφορά την Ολυμπιακή, στις 29 Ιουλίου, θα εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση της Κομισιόν για την οικονομική ενίσχυση των 22 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η απόφαση αναμένεται να είναι θετική τουλάχιστον για την πρώτη δόση της ενίσχυσης.

    15/07/98

    [11] Αναδιάταξη κοινοτικών κονδυλίων

    Αναδιάταξη των κοινοτικών κονδυλίων και μεταφορά τους στους τομείς της Παιδείας και της Απασχόλησης αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Χρήστος Παχτάς.

    Το απόγευμα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν οι διαθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

    14/07/98

    [12] ΓΣΕΕ-Δημιουργία λογαριασμού Κοινωνικής Αλλυλεγγύης

    Τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού κοινωνικής αλλυλεγγύης για όσους φθάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν στοιχειωθετούν δικαίωμα σύνταξης αλλά και για τους μακροχρόνια ανέργους, ζητά η ΓΣΕΕ εν' όψει της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

    Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στην δημόσια σύνταξη ίση με το 80% του μισθού των εν' ενεργεία εργαζομένων με τριήμερη χρηματοδότηση και στην επικουρική ή κοινωνική σύνταξη από εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων.

    Η Συνομοσπονδία επαναφέρει το αιτημά της για επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ενώ ζητά την εφαρμογή της 35ετιας για πλήρη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

    15/07/98

    [13] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 0,96%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2663,59 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 51 δισεκατομμύρια 627 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 15-Jul-98 16:27:21
    Την Πέμπτη μέχρι την νύχτα η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την χώρα.

    Στην Αττική αρχικά ο καιρός θα ειναι καλός αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη αρχικά θα συννεφιάσει και πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή και καταιγίδα. Πολύ γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 15-Jul-98 16:27:09
    Σταδιακή επικράτηση βορείων ανέμων περιμένουμε το επόμενο 24ωρο που θα ρίξει τη θερμοκρασία πρώτα στη Δυτική και Βόρεια Ελλαδα και από το βράδυ και στην υπόλοιπη χώρα. Οι βοριάδες και οι κανονικές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

    Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει το απόγευμα και ίσως βρέξει πρόσκαιρα στα Βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα θα φθάσει στους 30 βαθμούς στα Βόρεια, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 34 με 35 και στα νησιά στους 33 βαθμούς Κελσίου.

    Αίθριος ο καιρός το Σάββατο με τοπική συννεφιά το απόγευμα στα Βόρεια ηπειρωτικά.

    Οι βόρειοι άνεμοι διατηρούνται στα Δυτικά γύρω στα 3 με 4 μποφώρ, πιο ενισχυμένοι στα Ανατολικά, θα φθάνουν τα 5 με 6 και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα 7 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 30 με 31 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 15 July 1998 - 17:07:32 UTC