Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών

[Β] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [01] Μεταμοσχεύσεις:Ζωή με το θανατό της από 42χρονη
  • [02] Μυτιλήνη-Νέο θύμα των ποδηλατοκυνηγών
  • [03] Αστυνομικό δελτίο
  • [04] Εκκλησία-Οικονομικό πόρισμα
  • [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [05] Τουρκία-Πυρηνικό εργοστάσιο
  • [06] Κοσσυφοπέδιο-Διεθνείς Παρατηρητές
  • [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [07] Μαϊμου απήγαγε γάτα!!
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Τρίτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ
  • [09] Εξαγορά μετοχών της Εργασίας από την Εurobank
  • [10] Πληθωρισμός
  • [11] Περικοπές στις Συντάξεις
  • [12] Χρηματιστήριο
  • [ΣΤ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [13] Καναδάς-Nεκροκεφαλή στα τσιγάρα

  • [Α] Παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών

    Last Updated: Thursday, 09-Jul-98 18:54:53
    Νέες τιμές από σήμερα στα φάρμακα, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει για συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα, στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα τρόφιμα.

    Μετά τα φάρμακα, είδη διατροφής, οικιακής χρήσεως αλλά και ανταλλακτικά μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου ανάπτυξης.

    Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υφυπουργός ανάπτυξης: "Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε χαμηλότερες λιανικές τιμές στα προϊόντα αυτά αφού όπως έχει φανεί από έρευνες που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου, υπάρχει αυτό το περιθώριο χωρίς να υπάρξει ζημία των επιχειρήσεων".

    Πώς θα γίνει αυτό; Πρώτη κίνηση: στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο τιμολόγιο πώλησης κάθε έκπτωση. Αυτή η έκπτωση θα γνωστοποιείται αμέσως στο υπουργείο ανάπτυξης.

    Χρυσοχοϊδης, "Την υποχρέωση των λιανεμπόρων των πολυκαταστημάτων να εκδίδουν τιμοκαταλόγους για τις υπηρεσίες προώθησης και προβολής που έχουν προς τους προμηθευτές".

    Στα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων το μαχαίρι μπαίνει πιο βαθειά στο κόκαλο. Εκεί, οι επιχειρήσεις χονδρικής απαγορεύεται πλόεν να καθορίζουν τις λιανικές τιμές.

    Χρυσοχοϊδης, "Απαγορεύεται δηλαδή ο καθορισμός των λιανικών τιμών των ανταλλακτικών, των ελαστικών αυτοκινήτων και των λοιπών εξαρτημάτων, ο καθορισμός από τους χονδρεμπόρους της λιανικής τιμής".

    Το πλέον σημαντικό κριτήριο σύγκλισης που είανι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα ήθελε να βρίσκεται η κυβέρνηση.

    Οι σημερινές παρεμβάσεις του υφυπουργού ανάπτυξης στόχο έχουν να τιθασεύσουν όλες αυτές τις πολιορκητικές πιέσεις του πληθωρισμού έναντι των τιμών.

    Χρυσοχοϊδης, "Οι παρεμβάσεις αυτές ασφαλώς είναι στα πλαίσια της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, θα εφαρμοστούν ως προς το περιεχόμενό τους από 1/9 για να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις, συνεπώς μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση σε πολλά από αυτά τα είδη για τα οποία παρεμβαίνουμε στις τιμές".

    Ηδη ο πληθωρισμός τρέχει με 5.2%.

    [Β] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 09-Jul-98 18:57:41

    [01] Μεταμοσχεύσεις:Ζωή με το θανατό της από 42χρονη

    Ζωή με το θάνατό της έδωσε γυναίκα 42 ετών από τη Θεσσαλονίκη, που πέθανε από εγκεφαλικό.

    Η καρδιά της μεταμοσχεύθηκε σε 53χρονη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ μεταμόσχευση του ήπατος έγινε σε 60χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα όργανα μεταφέρθηκαν στην Πάτρα.

    [02] Μυτιλήνη-Νέο θύμα των ποδηλατοκυνηγών

    Αθωώθηκε τελικά σήμερα από το Πταισματοδικείο Μυτιλήνης η νορβηγίδα καθηγήτρια Κάθλην Μάρχαντ, που υπήρξε το νέο θύμα των ποδηλατοκηνυγών στο νησί.

    Η κυρια Μάρχαντ , που εργάζεται στη Λέσβο, δικάσθηκε γιατί δεν διέθετε άδεια ποδηλάτου όταν ενεπλάκη σε τροχαίο.

    Η Νορβηγίδα καθηγήτρια είχε προσπαθήσει να βγάλει άδεια για το ποδηλατό της, αλλά της ζητήθηκε απόδειξη γα την αγορά του ποδηλάτου προ 15 ετών από την πατρίδα της.

    Η λύση, που βρέθηκε, να το πουλήσει και να το αγοράσει ξανά.

    [03] Αστυνομικό δελτίο

    Τέσσερις νεαροί τσιγγάνοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε ζευγάρι που ήταν μέσα σε αυτοκίνητο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

    Και αφού το απείλησαν με μαχαίρια και τσεκούρια τους πήραν 43.000 δραχμές.

    Σάκο με όπλα βρήκαν κατασκηνωτές στην περιοχή Σαβαλίων της Ηλείας. Προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας.

    Υλικές ζημιές στο μπαρ "ΑΡΕΝΑ," στο Μπουρνάζι, προκάλεσε η έκρηξη δυο χειροβομβίδων που έριξαν άγνωστοι στις 05.30 το πρωί.

    Αποκλείουν οι ιατροδικαστές την εμπλοκή τρίτου προσώπου στο θάνατο των δύο νέων που βρέθηκαν κατακρεουργημένοι σε φουσκωτό σκάφος ανοικτά του Μαραθώνα, στις 13 Ιουνίου.

    Οπως αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών ο ένας θάνατος ήταν δολοφονία και ο δεύτερος αυτοκτονία, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη τρίτου προσώπου στο σκάφος. Τα δύο ξαδέλφια, είχαν κάνει προηγουμένως, χρήση χασίς και αλκοόλ.

    [04] Εκκλησία-Οικονομικό πόρισμα

    Εξακόσια εκατομμύρια δραχμές ζητά πίσω από δύο επιχειρηματίες η Ιερά Σύνοδος, ενώ από την ολοκλήρωση της μελέτης του πορίσματος για τα οικονομικά της Εκκλησίας προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για κληρικούς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος.

    Ο κ.Μάξιμος δεν κατονόμασε τους δύο επιχειρηματίες, σύμφωνα όμως με πληροφορίες τα χρήματα δαπανήθηκαν σε εργασίες αποκατάστασης και κατασκευής εκκλησιαστικών κτιρίων.

    Ο κ.Μάξιμος δεν κατονόμασε ούτε τους κληρικούς, οι οποίοι σύμφωνα με την Ιεραρχία βαρύνονται με ποινικές ευθύνες.Ομως οι ευθύνες αυτές έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων της Εκκλησίας από το 1989 έως το 1993.

    Επίσης η Ιερά Σύνοδος θα αποδώσει εθύνες για βαρύτατη αμέλεια σε Αρχιερείς που επίσης δεν κατονομάστηκαν, ενώ θα συνεχιστεί η μελέτη του πορίσματος για τα έτη 1994 έως 1996.

    [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 09-Jul-98 18:59:22

    [05] Τουρκία-Πυρηνικό εργοστάσιο

    Είναι βέβαιο ότι θα κοιμόμαστε πιο ήσυχα άν η Τουρκία δεν χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

    Με το μέρος μας φαίνεται πώς είναι η ηγέτης της αντιπολίτευσης στον Καναδά, παρά το ενδιαφέρον που έχει δείξει η χώρα της να προσφέρει πυρηνική τεχνολογία στην Αγκυρα.

    Η πυρηνική κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στην οποία συνέβαλε έμμεσα ο Καναδάς, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν, διακήρυξε σε συνέντευξη τύπου η Αλέξα Μακ Ντόναφ, αρχηγός του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του τουρκικού πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας απέχει λιγότερο από 200 χιλιόμετρα μακριά από τα Αδανα και το Τσεϋχάν, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό.

    [06] Κοσσυφοπέδιο-Διεθνείς Παρατηρητές

    Δύο πρώτες ομάδες διεθνών παρατηρητών ξεκίνησαν σήμερα τακτικές περιπολίες στο Κοσσυφοπέδιο, έγινε γνωστό από επίσημη αμερικανική πηγή.

    Στις δύο αυτές ομάδες συμμετέχουν διαπιστευμένοι διπλωμάτες στο Βελιγράδι πέντε χωρών (των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Βρετανίας), δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χιούκαμπι, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης στην Πρίστινα.

    Οι περιπολίες αυτές πραγματοποιούνται μετά τη συμβολική περιπολία που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη ζώνη που ελέγχεται από τις σερβικές δυνάμεις, βόρεια και δυτικά της Πρίστινα.

    Οι δύο περίπολοι ξεκίνησαν στις 10:30 (τοπική ώρα) και θα επιστρέψουν το απόγευμα, σύμφωνα με τον Χιούκαμπι.

    Σε αντίθεση με τη Δευτέρα, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν τις περιπόλους.

    Επικεφαλής της μιας εκ των περιπόλων είναι ο Τζον Φίλι, επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 09-Jul-98 18:57:56

    [07] Μαϊμου απήγαγε γάτα!!

    Απίστευτο κι όμως αληθινό στην Ιαπωνία.

    Στην προσπάθεια της να γλυτώσει απο τους αστυνομικούς που την κατεδίωκαν, μια μαιμουδίτσα πήρε όμηρο ένα μικρό γατάκι και εξαφανίστηκε στους δρόμους της Οσάκα.

    Η μαιμουδίτσα είχε κατέβει απο τους λόφους προς αναζήτηση φαγητου όταν εντοπίσθηκε απο κατοικους που φώναξαν την αστυνομία να την συλλάβει.

    Μετα απο κυνήγι μέσα στην πόλη οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες κατάφεραν να στριμώξουν το πιθηκάκι σε μια γωνιά ενος συνοικιακού δρόμου.

    Ομως ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη σύλληψή του, η μαιμουδίτσα πρόσεξε οτι εκείνη την ώρα ενα γατάκι, μόλις μερικών μηνών, διέσχιζε τον δρόμο.

    Αμέσως όρμηξε πάνω του και το πήρε στα χέρια της, μάλλον για να εκβιάσει την κατάσταση που ήταν δραματική.

    Το κυνήγι αμέσως συνεχίσθηκε, μπρός η μαιμού με τον όμηρο, πίσω η αστυνομία. κάποια στιγμή, όμως, που χρειάσθηκε να πηδήξει σε ένα ψηλό φράκτη, η μαιμού άφησε το γατί και εξαφανίσθηκε σε ένα παλιό σχολείο.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της μαιμούς, καθώς οι αστυνομικοί ξέχασαν να τη ρωτήσουν το όνομά της.

    Οι αστυνομικοί πάντως ψάχνουν να βρούν τους γονείς του ανήλικου γατιού για να υποβάλουν μήνυση.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 09-Jul-98 18:57:24

    [08] Τρίτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ

    Το φθινόπωρο θα γίνει η τρίτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ και το ποσοστό που θα διατεθεί θα είναι 15%.

    Το θέμα εξετάστηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί οι κκ. Παπαντωνίου και Μαντέλης και όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα εκδοθεί ομολογειακό δάνειο. Από τη ρύθμιση αυτή το ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

    [09] Εξαγορά μετοχών της Εργασίας από την Εurobank

    Εξαγορά του 11,4% των μετοχών της τράπεζας Εργασίας από τον όμιλο Λάτση αντί του ποσού των 101,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το πακέτο άνηκε στην οικογένεια Εφραίμογλου.

    Limit-up έκανε η μετοχή της Εργασίας από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,75% και ο τζίρος έφτασε τα 214,4 δις.

    [10] Πληθωρισμός

    Ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έκλεισε στο 5,2%, ενώ ο υφυπουργός Εμπορίου, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, γνωστοποίησε ότι για τα ανταλλακτικά καταργούνται οι ενδεικτικές τιμές προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και στα τρόφιμα θα πρέπει να αναγράφονται στα τιμολόγια οι εκπτώσεις που δίνει ο χονδρέμπορος.

    [11] Περικοπές στις Συντάξεις

    Φρένο στην απασχόληση των συνταξιούχων με αποδοχές πάνω απο 300 χιλιάδες δραχμές βάζει η κυβέρνηση μέσα από διάταξη που θα περιλάβει στο μίνι ασφαλιστικό.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ραδιοφώνου του Αntenna, οι συνταξιούχοι θα υφίστανται περικοπές στις συντάξεις τους.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η αύξηση της απασχόλησης αφού υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας.

    [12] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,75%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2674,28 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 214 δισεκατομμύρια 481 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 09-Jul-98 18:58:22

    [13] Καναδάς-Nεκροκεφαλή στα τσιγάρα

    Η νεκροκεφαλή με τα σταυρωτά κόκκαλα, το σήμα των πειρατών και των πάσης φύσεως δηλητηρίων, μπορεί στο εξής να αρχίσει να τυπώνεται στις συσκευασίες τσιγάρων στον Καναδά, ως μέσο προστασίας της υγείας.

    Το υπουργείο υγείας του Καναδά, υποστηριζόμενο από την νομοθεσία περί καπνού που επιτρέπει στην κυβέρνηση της Οττάβα να επιβάλλει αλλαγές στην συσκευασία των πακέτων με τσιγάρα, εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το γνωστό μαύρο σύμβολο, για να αποτρέπει τους καπνιστές από το ανάβουν τσιγάρα.

    "Συγκεντρώνουμε στοιχεία για να δούμε ποιο προειδοποιητικό μήνυμα υγείας θα ήταν αποτελεσματικό για το κοινό και η νεκροκεφαλή με τα κόκκαλα, είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζουμε, δήλωσε ο Δόκτωρ Μάρεϊ Κάιζερμαν, συντονιστής έρευνας του γραφείου για τον έλεγχο του καπνού. Πάντως ο Κάιζερμαν ποαραδέχτηκε ότι ήδη τα προειδοποιητικά μηνύματα είναι αρκετά ισχυρά, αλλά είπε ότι οι ειδικοί θέλουν να τα κάνουν ισχυρότερα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 9 July 1998 - 16:05:25 UTC