Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-06-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Τέλος στις ασκήσεις στο Αιγαίο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης-Συνάντηση Κορυφής του ΟΣΕΠ
  • [02] Σκανδαλίδης:Σύνδρομο Τιτανικού στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αιχμές Εβερτ κατά ηγεσίας ΝΔ
  • [04] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας
  • [05] Μνημόσυνο στο Κων/νο Καραμανλή
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Απεργία προκήρυξαν οι εκπαιδευτικοί
  • [07] Εγκλημα και αυτοκτονία στο Σχοινιά
  • [08] Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στην αστυνομία
  • [09] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του καθηγητή
  • [10] Τέλος στην απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-Β' Παγκόσμιος πόλεμος
  • [12] Επιστολή Νάνο στην Ομάδα Επαφής
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Ινδία-Πακιστάν-Πυρηνικά
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Στον αέρα το Παγκόσμιο Κύπελλο
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Τέλος απ' την ΟΤΟΕ στην απεργία
  • [16] Ακαρπη η συνάντηση Παπαντωνίου-Συνταξιούχων
  • [17] Οικογενεικό επίδομα
  • [18] Ολυμπιακή αεροπορία
  • [19] Χρηματιστήριο 04/06
  • [20] Αρχίζει η διάθεση κινητών απ'την ΚΟΣΜΟΤΕ
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Τέλος στις ασκήσεις στο Αιγαίο

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:52:39
    Δήλωση για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι απο τις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Στη δήλωση αυτή αναφέρεται αναλυτικά ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ "βρίσκεται στην ευχάριση θέση να ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας για την οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης, οι δύο πλευρές του γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες που είχαν συνάψει το 1988 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών, Παπούλιας και Γιλμάζ (μνημόνιο συννενόησης που υπογράφτηκε στις 27 Μαϊου 1988, στην Αθήνα και κατευθυντήριες γραμμές για την αποτροπή ατυχημάτων στα διεθνή ύδατα και στον διεθνή εναέριο χώρο που υπογράφτηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1988, στην Κωνσταντινούπολη)".

    Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι "οι δύο πλευρές δήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να συνεχίζουν τις συζητήσεις τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ώστε να αποσαφηνίσουν, όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν όπου είναι δυνατό, το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο οποίο

    κατέληξαν με τις συμφωνίες του 1988 και το οποίο αποτελεί συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς, σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα διεθνή χωρικά ύδατα και στο διεθνή εναέριο χώρο. Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση της έντασης και η αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών".

    Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι "και οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για καλύτερη αμοιβαία πληροφόρηση και συνεργασία, την οποία προσφέρει το ΝΑΤΟ και το σύστημα εναέριου ελέγχου".

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στη δήλωσή του αναφέρει ότι "στο μνημόνιο συννενόησης (memoradum of understeding) του 1988 και οι δύο χώρες ανέλαβαν την υποχρέωση να σέβονται αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, καθώς και το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τον διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η σημερινή δήλωση είναι εκδήλωση πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων να συνεχίσουν να σέβονται αυτές τις αρχές και να εφαρμόσουν με καλή πίστη το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν καθώς και εκείνα που μπορεί στο μέλλον να συμφωνηθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα και στις δύο χώρες".

    Καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι "η ανωτέρω δήλωση αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων".

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:18:57

    [01] Σημίτης-Συνάντηση Κορυφής του ΟΣΕΠ

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης αναμένονται σήμερα στην Γιάλτα, για τη συνάντηση Κορυφής του Οργανισμού της Παρευξεινίου Συνεργασίας (ΟΣΕΠ).

    Η συνάντηση στην Κριμαία θα κυριαρχηθεί από την πανηγυρική υπογραφή του καταστατικού χάρτη , που μετατρέπει σε επίσημο διεθνή οργανισμό έναν θεσμό περιφερειακής συνεργασίας που έχει ήδη πέντε χρόνων ζωή.

    Η τελετή της υπογραφής θα γίνει αύριο ενώ σήμερα οι ηγέτες των χωρών της παρευξεινίου συνεργασίας θα έχουν διμερείς επαφές και συζητήσεις, στον επίσημο ξενώνα όπου φιλοξενούνται , έξω από την πόλη της Γιάλτας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτατοι αξιωματούχοι των χωρών της συνεργασίας θα συνεδριάσουν το απόγευμα για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για την αυριανή πανηγυρική συνεδρία.

    [02] Σκανδαλίδης:Σύνδρομο Τιτανικού στο ΠΑΣΟΚ

    Βολές κατά πάντων εξεπέλυσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση επεσήμανε τον κίνδυνο διάσπασης, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή του.

    Πρέπει να αντισταθούμε είπε στο σύνδρομο του Τιτανικού που μας διακατέχει.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι γερό σκαρί και δεν κάνει το παρθενικό του ταξίδι", σχολίασε το μεσημέρι ο Δημήτρης Ρέππας. "Αλλωστε, είπε, έχουμε κάνει όλοι μας αντι- τιτανικό ορό...".

    [03] Αιχμές Εβερτ κατά ηγεσίας ΝΔ

    Αιχμές κατά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας διατυπώνει σε δήλωσή του ο Μιλτιάδης Εβερτ με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή της σύμβασης για την ανάθεση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φλώρινας.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν υποβλήθηκε το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    [04] Βουλή-ΔΕΗ Φλώρινας

    Σε χαμηλούς τόνους και χωρίς νέα στοιχεία συζητήθηκαν στη Βουλή τα πορίσματα των κομμάτων για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα .

    Η υπουργός Ανάπτυξης κατηγόρησε τη Ν.Δ, ότι καταφεύγει ασυλλόγιστα στη σκανδαλολογία και έκανε λόγο για ευθεία διασύνδεσης της πολιτικής με επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Η κα.Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η υπουργός είναι σε δύσκολη θέση και υποστήριξε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν ερωτήματα.

    [05] Μνημόσυνο στο Κων/νο Καραμανλή

    Σαράντα μέρες συμπληρώθηκαν από το θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Στον Ναό της Αγίας Φιλοθέης έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του, στο 'Ιδρυμα Καραμανλή.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:18:13

    [06] Απεργία προκήρυξαν οι εκπαιδευτικοί

    Απεργιακές κινητοποιήσεις προκήρυξαν οι καθηγητές για τις 11 και 12 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε ότι οι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών φέτος θα ξεπεράσουν τις 7.ΟΟΟ και τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ευννοεί τους αναπληρωτές .

    [07] Εγκλημα και αυτοκτονία στο Σχοινιά

    Εγκλημα και αυτοκτονία το θρίλλερ εν' πλω στο Σχοινιά .

    Στο ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρεται ότι ο θάνατος του 32χρονου, Γιώργου Λοϊζου, οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αμέσως μετά την οποία ο 28χρονος εξαδέλφος του, από την Αυστραλία, Γιώργος Καραλής αυτοκτόνησε.

    Οι ιατροδικαστές κύριοι Νόνας, Γιαμαρέλλος και κυρία Μαριάνου, εικάζουν ότι πριν το φονικό έγινε πάλη μέσα στο φουσκωτό, ότι τα τραύματα στο σώμα του Λοϊζου προκλήθηκαν από την προπέλα του φουσκωτού και ότι ο Καραλής απαγχονίστηκε με θηλειά που κρέμασε στο τιμόνι του σκάφους.

    [08] Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στην αστυνομία

    Εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνοριακή φύλαξη, ο υπουργός εξέφρασε την πικρία του για τα κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για το πόθεν έσχες των αστυνομικών, καθώς και διάταξη με την οποία ο υπουργός μπορεί να ζητεί από τον εισαγγελέα να διενεργεί ΕΔΕ για πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών.

    [09] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του καθηγητή

    Συνεχίζονται στις πλαγιές του Ταϋγετου, χωρίς αποτέλεσμα, οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του 56χρονου καθηγητή της Φιλοσοφικής Δημήτρη Λαντίνη, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την περασμένη Δευτέρα.

    [10] Τέλος στην απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Σταματούν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, μετά την διορθωτική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Κώστα Γείτονα, με την οποία ρυθμίζονται οι τακτικές αποδοχές κατά τη διάρκεια των αδειών και των αργιών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:18:45

    [11] Τουρκία-Β' Παγκόσμιος πόλεμος

    Η Τουρκία απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της για ενίσχυση της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ με την προμήθεια χρωμίτη στους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισε ότι δεν έχει "τίποτε να κρύψει".

    "Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε όλες τις κατηγορίες που αφορούν την Τουρκία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νετσατί Ουτκάν σε δημοσιογράφους.

    Επίσημη αμερικανική έκθεση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι πολλές χώρες που είχαν δηλώσει ουδετερότητα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, είχαν προμηθεύσει τους Ναζί μέσω της Ελβετίας με διάφορα προϊόντα και μεταλλεύματα τα οποία χρειάζονταν για την κατασκευή όπλων.

    "Η Τουρκία είναι έτοιμη να μετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το θέμα αυτό", πρόσθεσε ο Ουτκάν.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έπαιζε σε δυο ταμπλό, διαπραγματευόμενη τις εξαγωγές χρωμίτη και με τις δύο πλευρές- τους Ναζί και τις συμμαχικές δυνάμεις και επέλεγε αυτόν που έδινε περισσότερα. Ετσι αύξησε τα αποθέματα χρυσού της από 27 τόννους που ήταν πριν από τον πόλεμο σε 216 τόννους το 1945.

    [12] Επιστολή Νάνο στην Ομάδα Επαφής

    Τη λήψη δραστικών πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων κατά του Βελιγραδίου γιά να τερματισθεί η βία στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε σήμερα η αλβανική κυβέρνηση σε επιστολή της προς τις έξι χώρες της Ομάδας Επαφής, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή στα Τίρανα.

    "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει περιοριστικά και δραστικά μέτρα, σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις και επίσης να ασκήσει στρατιωτικές πιέσεις κατά του (γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν ) Μιλόσεβιτς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών Σοκόλ Γκιόκα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, τα Τίρανα ζητούν την επείγουσα σύνοδο της Ομάδας Επαφής στην επιστολή τους προς τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι χωρών μελών.

    "Η αλβανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η προσεχής σύνοδος της Ομάδας Επαφής θα πραγματοποιηθεί σε υψηλότερο από το επίπεδο των εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών", πρόσθεσε ο Γκιόκα.

    "Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει επιδεινωθεί, χωριά ολόκληρα βομβαρδίζονται και καίγονται και χιλιάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Αλβανία και σε άλλες χώρες και η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο", τόνισε ο αλβανός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε: "Οι πρόσφυγες συνοδεύονται από ενόπλους που επιστρέφουν αμέσως στο έδαφός τους (το Κοσσυφοπέδιο) γιά να συνεχίσουν την αντίσταση κατά της σερβικής αστυνομίας και του στρατού και κάθε επεισόδιο κινδυνεύει να δώσει την αφορμή γιά μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η Αλβανία φοβάται επίσης ότι σέρβοι στρατιώτες θα διεισδύσουν στο αλβανικό έδαφος με το πρόσχημα της καταδίωξης των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου που εισέρχονται οπλισμένοι στη χώρα γιά να συνοδεύσουν τους πρόσφυγες".

    "Αυτό το κύμα των προσφύγων συνιστά απειλή και γιά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι θα προτιμήσουν χωρίς αμφιβολία να εγκαταλείψουν τη χώρα", προειδοποίησε ο Γκιόκα.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών, 12.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο έχουν φθάσει στην Αλβανία από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Ο αλβανός εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη πως "η κατάσταση δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί (κατά του Βελιγραδίου) δεν είναι αποτελεσματικά".

    "Ο Μιλόσεβιτς χρησιμοποιεί όλα τα μέσα γιά να υλοποιήσει τα γνωστά του σενάρια και κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα φύγει μόνος του (από το Κοσσυφοπέδιο) χωρίς πίεση κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής", πρόσθεσε ο Γκιόκα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αλβανικής κυβέρνησης, ο αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο κάλεσε χθες τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να επισκεφθεί τα Τίρανα γιά συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη σερβική επαρχία και γιά το συντονισμό των πολιτικών και διπλωματικών θέσεων της Πρίστινα και των Τιράνων.

    Το κυβερνών αλβανικό Σοσιαλιστικό κόμμα ζήτησε και αυτό σήμερα μία "πιό γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας γιά να αποφευχθεί μία τραγωδία με απρόβλεπτες συνέπειες".

    "Πρέπει να ενεργήσουμε με κάθε μέσο ώστε να σταματήσουν οι εθνικές εκκαθαρίσεις του Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο και ο

    πόλεμος που έχει αρχίσει και γιά να αποφευχθεί μία νέα τραγωδία όπως εκείνη της Βοσνίας", τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό κόμμα.

    Οπως έγινε γνωστό από το σερβικό κέντρο πληροφόρησης στην Πρίστινα, ένας Αλβανός σκοτώθηκε σε συμπλοκή με γιουγκοσλάβους φρουρούς, το πρωί στο νότιο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γιουγκοσλαβικός στρατός εμπόδισε ομάδα Αλβανών να μπουν παράνομα από την Αλβανία στη Γιουγκοσλαβία. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ένας Αλβανός.

    Επίσης σύμφωνα με το Αλβανικό Πολιτιστικό Κέντρο, δύο άτομα σκοτώθηκαν χθες το βράδυ κατά το βομβαρδισμό από τις σερβικές δυνάμεις χωριών στην περιοχή Ντέτσανι-Τζιακόβιτσα. Στην Πρίστινα, 25.000 Αλβανοί πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση χωρίς επεισόδια, ζητώντας την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στη σερβική επαρχία.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:19:06

    [13] Ινδία-Πακιστάν-Πυρηνικά

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ έφτασε σήμερα στη Γενεύη όπου θα λάβει μέρος σε σύνοδο των πέντε δεδηλωμένων πυρηνικών δυνάμεων με θέμα την κρίση στη νότια Ασία, μετά τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησαν η Ινδία και το Πακιστάν.

    Η αμερικανίδα υπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους της της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, που μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν την "πεντάδα" των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ νωρίτερα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον κινέζο ομόλογό της Τανγκ και τον ρώσο Γεβγκένι Πριμακόφ.

    Η ολομέλεια των πέντε πυρηνικών δυνάμεων, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, θα διαρκέσει τρεις ώρες και θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου

    Σε δήλωσή της στο Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσει για την Γενεύη, η Μαντλίν Ολμπράιτ τόνισε ότι βραχυπρόθεσμος στόχος των Ηνωμένων Πολιτιειών είναι να πείσουν την Ινδία και το Πακιστάν να μη πραγματοποιήσουν πρόσθετες πυρηνικές δοκιμές, να μην προχωρήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να μη προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:18:25

    [14] Στον αέρα το Παγκόσμιο Κύπελλο

    Για 4η ημέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι Γάλλοι πιλότοι της Air France, προκαλώντας μεγαλη αναστατωση στα δρομολόγια, ενώ την ίδια ώρα, οι συνομιλίες των συνδικαλιστικών οργάνων των χειριστών και της διεύθυνσης της εταιρίας, οδηγούνται σε αδιέξοδο.

    Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της διεύθυνσης της Air France και των συνδικαλιστικών ενώσεων διακοπηκε χθες, χωρίς να υπαρξει αποτέλεσμα. Ομως, για απόψε, έχει προγραμματισθεί νέος γύρος συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος Σιράκ καλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα ενόψει του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στη Γαλλία από την ερχόμενη εβδομάδα.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:30:58

    [15] Τέλος απ' την ΟΤΟΕ στην απεργία

    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ συνεδρίασε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μήν καλύψει νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική

    Από τη μεριά της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να καλύψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική έως και αύριο.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Κουσελάς, είπε ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί να παρανομήσει κηρύσσοντας νέα απεργία.

    Το μεσημέρι το Μονομελές Πρωτοδικείο κύρηξε παράνομη την απεργία των εργαζομένων και απαγόρευσε την επανάληψη της απεργίας υπό την ιδια μορφή, με τα ίδια αιτήματα ενώ έβαλε και χρηματική ρήτρα σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν με την απόφαση.

    Επίσης, το πρωί έγινε συνάντηση του Γιάννου Παπαντωνίου με τους υφυπουργούς Νίκο Φαρμάκη και Χρήστο Πρωτόππαπα.

    Ο κ.Πρωτόππαπας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και είναι άμεση ανάγκη να επαναλειτουργήσει η τράπεζα.

    Ο Στέφανος Μάνος, μιλώντας στον Antenna επανέλαβε ότι μόνο οι πελάτες, με απόσυρση των χρημάτων τους μπορούν να επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Αύριο απεργούν, οι εργαζόμενοι στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    [16] Ακαρπη η συνάντηση Παπαντωνίου-Συνταξιούχων

    Ακαρπη ήταν η συνάντηση των συνταξιούχων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έκαναν λόγο για εμπαιγμό καθώς ο υπουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημα τους για καταβολή ποσού 200 χιλιάδων δραχμών που θα αντισταθμίσει τις απώλειες από την υποτίμηση

    Εκτος από την Αθήνα συγκεντρώσεις συνταξιούχων έγιναν στην Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Εν΄τωμεταξύ μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι και φέτος τα ιπποζύγια στα φορολογικά βάρη.

    Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι αυξημένος κατά 21,18% σε σχέση με πέρσυ.

    Σε απάντηση του το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η αποσπασματική άντληση στοιχείων δημιουργεί ανακριβείς εντυπώσεις και το πραγματικό ποσοστό φόρου που αναλογεί στους μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειώνεται συνεχώς με την πάροδο της εκκαθάρισης των δηλώσεων.

    [17] Οικογενεικό επίδομα

    Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την τύχη του οικογενειακού επιδόματος.

    Η διευρυμένη σύνθεση του έκτου τμήματος αποφάσισε, κατά πληροφορίες, να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια λόγω μείζονος σπουδαιότητος.

    Παρατείνεται έτσι η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, που περιμένουν την απόφαση για να γνωρίζουν αν το επίδομα πρέπει να δίνεται στον έναν ή και στους δύο συζύγους.

    Η πρόταση του έκτου τμήματος όμως τάσσεται υπέρ της χορήγησης και στους δύο συζύγους με το σκεπτικό ότι πρόκειται για αμοιβή σε παροχή εργασίας και όχι για γνήσιο επίδομα οικογενειακών βαρών.

    Προτείνεται έτσι να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου του 1984 που χορηγεί το οικογενειακό επίδομα μόνο στον έναν σύζυγο.

    [18] Ολυμπιακή αεροπορία

    Εμφύλιος στην Ολυμπιακή μεταξύ ΟΣΠΑ και πιλότων, ενώ τα προβλήματα στο πρόγραμμα πτήσεων συνεχίζονται, λόγω της άρνησης των χειριστών να εργασθούν υπερωριακά.

    Για προκλητική και ύποπτη στάση κατηγόρησε, η ΟΣΠΑ τον πρόεδρο των χειριστών κ.Αθανασόπουλο, με αφορμή τις δηλώσεις του υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφώνου του Αntenna, η Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων ΛΑΜΔΑ είχε προτείνει στους χειριστές να εξαγοράσουν ποσοστό των μετοχών της εταιρείας. Την πρόταση γνωστοποίησαν στο πρόεδρο της Ολυμπιακής κ.Τσακιρίδη που τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αλλά τελικώς δεν υπήρξε συνέχεια καθώς οι χειριστές ήταν αντίθετοι με την πρόταση.

    Οι επιμέρους πρωτοβουλίες δεν είναι πρακτικώς εφικτές ούτε βοηθούν στην προσπάθεια εξυγίανσης της Ολυμπιακής, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Η εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης είναι η μοναδική σωτηρία της Ολυμπιακής και η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης τόνισε ο κ.Ρέππας και καλούνται όλες οι πλευρές να συμβάλουν σε αυτό.

    [19] Χρηματιστήριο 04/06

    Με πτώση 0,54%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2567,21 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 55 δισεκατομμύρια 140 εκατομμύρια δραχμές.

    [20] Αρχίζει η διάθεση κινητών απ'την ΚΟΣΜΟΤΕ

    Από 1ης Ιουλίιου αρχίζει η διάθεση κινητών του ΟΤΕ στο ευρύ κοινό, με το νέο πακέτο προσφορών.

    Το πάγιο, θα φθάνει τις 5.000δρχ. το μήνα και η τιμή μονάδας ανά δευτερόλεπτο στις 1,80δρχ.

    Οσοι εγγραφούν εώς τις 30 Ιουνίου θα έχουν το πρώτο πακέτο προσφοράς δηλαδή πάγιο χωρίς χρέωση για 4 μήνες καί 1,5 δρχ. το δευτερόλεπτο.

    Οπως δήλωσαν ο πρόεδρος της ΚΟΣΜΟΤΕ κ. Μανάσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Γ. Χρυσολούρης, μέχρι το τέλος Ιουνίου οι συνδρομητές θα φθάσουν τους 70 χιλιάδες και μέχρι τέλους του '98 τις 2ΟΟ.ΟΟΟ.

    Εκτος από την χώρα μας, με το συστημα της ΚΟΣΜΟΤΕ θα είναι εφικτή η επικοινωνία με τη Βρεττανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Πολωνία, Ρωσσία και Ισπανία.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 04-Jun-98 20:25:05
    Αίθριος και πάλι ο καιρός τη Παρασκευή, σε όλη σχεδόν την χώρα με εξαίρεση τα ηπειρωτικά, την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου το απόγευμα θα συννεφιάσει και πιθανόν να έχουμε βροχές ή ακόμη και καταιγίδες.

    Στην Αττική ο καιρός θα διατηρηθεί καλός μόνο που το απόγευμα μπορεί να συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς κελσίου.

    Ιδιος καιρός και στη συμπρωτεύουσα με θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 04-Jun-98 20:19:40

    Μικρή εξασθένηση θα παρουσιάσουν προς το τέλος του επόμενου 24ωρου οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο. Ετσι το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι καλός με μικρή εξαίρεση τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στις βόρειες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές που θα είναι όμως τοπικού χαρακτήρα και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

    Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα εκτός από τις απογευματινές ώρες οπότε θα συννεφιάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά και ενδέχεται να εκδηλωθούν λίγες βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας στη Μακεδονία και στη Θράκη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από διάφορες διευθύνσεις γύρω στα τρία μποφώρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και μόνο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα και θα φτάσει το μεσημέρι τους 32 με 33 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά του Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 4 June 1998 - 20:03:04 UTC