Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-31

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εκρυθμη κατάσταση στην Ολυμπιακή

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Γέλτσιν
  • [02] Eυρωπαϊκή Ενωση-Κύπρος
  • [03] ΗΠΑ-S300
  • [04] Νίκολας Μπέρνς
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Νοσοκομεία-Κινητοποιήσεις
  • [06] Ανω Λιόσια-Καταγραφή ζημιών
  • [07] Καταστήματα-Ωράριο
  • [08] Αστυνομικό δελτίο
  • [09] Κορινθία-Αλβανοί
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Βουλγαρία-ΕΕ
  • [11] Κόσοβο-Σέρβοι φοιτητές
  • [12] Τουρκία-Φυλακές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Δουμά-Κιριγένκο
  • [14] Κλίντον-Βιασμός
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Λίντς-Αεροπορικό ατύχημα
  • [16] Αμαζόνιος-Πυρκαγιές
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πληθωρισμός-Αγορά
  • [18] Χώρες μέλη του ΟΠΕΚ
  • [19] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Νόσος Αλτσχάιμερ
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εκρυθμη κατάσταση στην Ολυμπιακή

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:37:40
    Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ολυμπιακή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και εργαζομένων για το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης.

    Υπό παραίτηση τελεί ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Θεόδωρος Τσακιρίδης, άν και ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε στον Αntenna, ότι δεν έχει στα χέρια του σχετικό έγγραφο.

    Ο Τάσος Μαντέλης θα συναντηθεί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα σωματεία της Ολυμπιακής, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε από την Θεσσαλονίκη πώς άν δεν υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν Νόμοι!

    Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας στην Ολυμπιακή από τις 17.00μμ εώς τις 20.00μμ ενώ στις 18.00μμ οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή μαζί με τις οικογενειές τους.

    Ολες οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις ώρες αυτές θα γίνουν μετά τις 20.00μμ.

    Πάγωμα της διαδικασίας του νομοσχεδίου προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εξέφρασε φόβους για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ολυμπιακή.

    Παράλληλα επεσήμανε κίνδυνο συντηρητικών κατασχέσεων ακόμη και αεροσκαφών της Ολυμπιακής δεδομένου, ότι η εταιρεία είναι ακέφαλη και τη Δευτέρα πρέπει να καταβάλει σε πιστωτές 7 δισεκατομύρια δραχμές.

    Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης δήλωσε ότι ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί εώς την Πέμπτη που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και εάν υπάρξουν συμφωνίες θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο.

    Για πισώπλατη μαχαιριά έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μιχάλης Πέρρος και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Οι χειρισμοί της κυβέρνησης προκαλούν θύελλα αντιδράσεων από φορείς και πολιτικά κόμματα, καθώς και ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις, όπως αυτή του 'Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Ο υπουργός Αμυνας μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ, τάχθηκε κατά της μεταβολής των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο Τομέα και δήλωσε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει άν συνεχίζει να εκφράζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:27:52

    [01] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Γέλτσιν

    Συνάντηση με τον πρόεδρο Γιέλτσιν στη Μόσχα, είχε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γιέλτσιν στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι πρόσφατες κρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ιράκ.

    [02] Eυρωπαϊκή Ενωση-Κύπρος

    Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια συνεδρίαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου κι ένα επόμενο ραντεβού της Λευκωσίας με τις Βρυξέλλες ορίσθηκε ήδη για τις 3 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις τους ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε τη χαρά του για "τη μόνη θετική εξέλιξη που συνέβη στο Κυπριακό μετά την εισβολή" - όπως είπε- ενώ ο Κύπριος ομόλογος του Γιαννάκης Κασουλίδης τόνισε πως παραμένει σε ισχύ η πρόσκληση Κληρίδη να συμμετάσχουν στην ενταξιακή πορεία και οι Τουρκοκύπριοι.

    [03] ΗΠΑ-S300

    Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην προοπτική εγκατάστασης στήν Κύπρο του ρωσικής κατασκευής αμυντικού πυραυλικού συστήματος, S-300, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    Ο αμερικανός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι πύραυλοι στήν Ελλάδα και όχι στην Κύπρο όπως δημοσιεύθηκε στόν ελληνικό τύπο.

    Ο Τζέιμς Ρούμπιν απάντησε ότι η θέση τών Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά μέ τούς πυραύλους δέν έχει αλλάξει καί τόνισε ότι η μεταφορά τους στήν Κύπρο θά αποτελούσε κλιμάκωση τής έντασης στήν περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, αφού τόνισε ότι δεν έχει υπόψη του αναφορές γιά ενδεχόμενη μεταφορά των S-300 στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι στήν περίπτωση πού τό δημοσίευμα αληθεύει ίσως νά κρύβονται ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

    [04] Νίκολας Μπέρνς

    Προκλητική εμφάνιση του Νίκολας Μπερνς στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής, μιλώντας στο ακροατήριο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ, άφησε αιχμές κατά της Ελληνικής κυβέρνησης για θέματα τρομοκρατίας, οικονομίας αλλά και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων ξένων δημιουργών.

    Ταυτοχρόνως αποκάλεσε Μακεδόνες τους κατοίκους των Σκοπίων, αν και αργοτερα σε διορθωτική δηλωση έκανε λογο για γλωσσική παραδρομή.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:26:47

    [05] Νοσοκομεία-Κινητοποιήσεις

    Σε κλιμάκωση των κινητοποίησεων τους προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν κατάφεραν να συναντηθούν σήμερα με τον υφυπουργό Υγείας Μανώλη Σκουλάκη.

    Με φόντο τις αντιδράσεις φαρμακοποιών φαρμακοβιομηχάνων και συνταξιούχων τίθεται από αύριο σε εφαρμογή η ενιαία λίστα φαρμάκων.

    [06] Ανω Λιόσια-Καταγραφή ζημιών

    Στα Ανω Λιόσια αρχισε η καταγραφή των ζημιών, εκτιμωνται οτι ειναι πενταπλασιες απο αυτες του 94. Στο Δημο ανοιγει το γραφειο νομικης προστασιας του πολιτη, ενω απο την Παρασκευη θα αρχισει η καταβολη επιδοματων αποζημιωσης.

    [07] Καταστήματα-Ωράριο

    Θερινό ωράριο από αύριο στα εμπορικά καταστήματα στην Αττική.

    Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι στην Αγορά των συνεργείων του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του ΣΔΟΕ για τις αυξήσεις στις τιμές. Ελέγχους θα διενεργούν και συνεργεία του Υπουργείου Γεωργίας, όχι μόνο για τις τιμές των προϊόντων αλλά και για τον ποιοτικί έλεγχο.

    [08] Αστυνομικό δελτίο

    Την Πεμπτη θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 25χρονος Χρήστος Γκίλης, που συνελήφθη για τις επιθεσεις εναντίον γυναικών σε ασανσέρ.

    Κατηγορείται ότι είναι ο ληστής των ασανσέρ, ενώ ομολόγησε 48 ληστείες σε βάρος γυναικών στις περιοχες Κυψέλης, Πατησίων και Γκύζη.

    Στην ασφάλεια εξακολουθούν να προσέρχονται τα θύματά του, για να δώσουν πληροφορίες για τη δράση του.

    Στον εισαγγελεα οδηγήθηκε η 38χρονη αεροσυνοδός που συνελήφθη το βράδυ στο Χαιδάρι γιατί αποπειράθηκε να ληστέψει οδηγό ταξί.

    Η Μαρια Ευαγγελινιδη, κατηγορειται οτι με την απειλή ψεύτικου πιστολιού, ζήτησε απο τον οδηγό Ιωάννη Βρανά, να της δώσει τις εισπράξεις και όταν αυτός αντέδρασε, πήρε το ταξί και έφυγε.

    Ο 53χρονος ταξιτζής την καταδίωξε με άλλο αυτοκινητο και στο Χαιδάρι κατάφερε να την ακινητοποιήσει.

    Η 38χρονη σταην ασφάλεια όπου οδηγήθηκε, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι όταν ο οδηγός του ταξί κατέβηκε μετά απο έντονη λογομαχία που είχαν αυτή φοβήθηκε, πήρε το ταξί και έφυγε.

    [09] Κορινθία-Αλβανοί

    Αντισυνταγματικό και αποδοκιμαστέο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το νέο κρουσμα ξενοφοβίας και ρατσισμού από το κοινοτικό Συμβούλιο της Πουλίτσας Κορινθίας που απαγόρευσε την πρόσληψη Αλβανών αν δεν διαμένουν σε ένα από τους χωριανούς, ο οποίος και θα εγγυάται γι αυτούς.

    Ο κ.Ρέππας απέδωσε επίσης το γεγονός σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:27:42

    [10] Βουλγαρία-ΕΕ

    Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι συγκυριακή απόφαση, αλλά στρατηγική επιλογή της Βουλγαρίας. Την πάγια αυτή θέση των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάϊλοβα, παρουσιάζοντας με "ρεαλισμό, πραγματισμό και ακρίβεια", σύμφωνα με δημοσίευμα της προσκείμενης στην κυβέρνηση εφημερίδα "Δεμοκράτσια", την στρατηγική της Σόφιας για ένταξη στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης, χθες στις Βρυξέλλες.

    Παρ'όποιες πολιτικές επιλογές, τα σημερινά δεδομένα και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας, τοποθετούν την ενδεχόμενη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην ΕΕ τουλάχιστον στο έτος 2030. Μόλις τότε το κατά κεφαλήν εισόδημα των Βουλγάρων μπορεί να φτάσει το 45- 50% του αντίστοιχου δείκτη στη Δυτική Ευρώπη, προβλέπουν κορυφαίοι οικονομολόγοι σε προγνώσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Το 1996, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Βουλγαρία ήταν 1189 δολάρια, ενώ στη Γερμανία 28.822, στο Βέλγιο 28.800, στη Γαλλία 26.524, κλπ. Δηλαδή, τα εισοδήματα του μεσαίου Βούλγαρου πριν δύο χρόνια αντιστοιχούν σε 4% περίπου απο εκείνα του μεσαίου κάτοικου της Ενωμένης Ευρώπης, διαπιστώνει ανάλυση του Ινστιτούτου οικονομικών Σπουδών της Βουλγάρικης Ακαδημίας των Επιστημών, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύει σήμερα ο κεντρικός Τύπος. Σε περίπτωση, που η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξελίσσεται με ρυθμό 5% ετησίως, μόλις το 2030 τα εισοδήματα των Βούλγαρων θα φτάσουν τα ...μισά των Δυτικοευρωπαίων- κάτι, το οποίο η ΕΕ θέτει ως απαράβατο όρο για την ένταξη των υποψήφιων χωρών.

    Ωστόσο, φέτος η ανάκαμψη στη Βουλγαρία θα είναι 2%, το χρόνου 2,5-3,5% και το έτος 2000 4,5%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Ιβάν Αγγελοφ. Πληθωρισμό της τάξης 27% προβλέπει ο καθηγητής Αγγελοφ φέτος στη Βουλγαρία, 20% του χρόνου και 13% στο 2000.

    Με 1% θα αυξηθούν φέτος τα ονομαστικά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων στη Βουλγαρία και, μάλιστα, σε περίπτωση θετικής εξέλιξης της συγκυρίας, προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Οι μεσαίος μισθός θα φθάσει 182.000 λέβα (182 γερμανικά μάρκα) και η μεσαία σύνταξη στη Βουλγαρία 53.000 λέβα στο τέλος της χρονιάς, αναφέρεται στην ανάλυση.

    [11] Κόσοβο-Σέρβοι φοιτητές

    Εκατοντάδες σέρβοι φοιτητές κατέλαβαν σήμερα το κτίριο του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτυρόμενοι για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Αλβανολογίας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συμφωνίας του 1996 ανάμεσα στο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Β-92 του Βελιγραδίου οι διαδηλωτές κατέλαβαν το Ινστιτούτο Αλβανολογίας, κρατώντας πανώ με το σύνθημα "προδοσία".

    Το Ινστιτούτο Αλβανολογίας είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα δεχθεί αλβανούς σπουδαστές, με βάση την συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 1996, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, μετά την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο σέρβος πρύτανης του πανεπιστημίου της Πρίστινα, Ραντίβογιε Πάποβιτς είχε ταχθεί κατά της εκπαιδευτικής συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι "στην Σερβία δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πανεπιστήμιο από το σερβικό". Ο Πάποβιτς δέχθηκε όμως ισχυρές πιέσεις από το Βελιγράδι με αποτέλεσμα να δεχθεί την επαναλειτουργία του ινστιτούτου.

    Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βελιγράδι δήλωσε ότι η εκπαιδευτική συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Σερβίας και αποτελεί "ήττα της πολιτικής απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου".

    [12] Τουρκία-Φυλακές

    Μια ομάδα αριστερών καρατουμένων, μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος συνέλαβαν σήμερα ως ομήρους 15 δεσμοφύλακες, 12 στις φυλακές της Περγάμου στην δυτική Τουρκία και τρεις στις φυλακές της Αγκυρας.

    Η εξέγερση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση των αρχών να μεταφέρουν ορισμένους ομοϊδεάτες τους κρατουμένους από τη φυλακή Μπουτσά, της δυτικής Τουρκίας, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Περγάμου.

    Οπως έγινε γνωστό από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στους κοιτώνες των φυλακών Μπουτσά τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από λίγες ώρες. Ωστόσο οι κρατούμενοι εξακολουθούν να αρνούνται να πάρουν μέρος στο προσκλητήριο.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν εξάλλου ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων έχουν περικυκλώσει τις φυλακές της Αγκυρας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει ότι στις φυλακές έχουν μεταβεί δύο εισαγγελείς για να διαπραγματευθούν με τους κρατούμενους.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:28:03

    [13] Δουμά-Κιριγένκο

    Η ρωσική Δούμα [Κάτω Βουλή] αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει αύριο σε ψηφοφορία για την έγκριση έκκλησης προς τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν να αποσύρει την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριγένκο ως νέου πρωθυπουργού της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Δούμα, Γκενάντι Σελεζνιώφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πριν να τεθεί προς έγκριση στη Βουλή η υποψηφιότητα Κιριγένκο, η Δούμα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί συνάντησης του προέδρου Γέλτσιν με τους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Πέμπτη.

    Ο ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν και επέλεξε ως

    υποψήφιο πρωθυπουργό τον 35χρονο πρώην υπουργό Ενεργείας, Σεργκέι Κιριγένκο.

    Προειδοποίησε μάλιστα τους βουλευτές ότι αν δεν επικυρώσουν την υποψηφιότητα Κιριγένκο θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και θα διαλύσει την Δούμα.

    Το τελεσίγραφο Γέλτσιν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ελεγχόμενης από τους κομμουνιστές Δούμα, που πρόκειται να συζητήσει την υποψηφιότητα Κιριγένκο την προσεχή Παρασκευή.

    Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ο Κιριγένκο είναι πολύ νέος και άπειρος για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

    [14] Κλίντον-Βιασμός

    Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν ως προσβλητική μία αναφορά που υπάρχει στον φάκελο που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι της Πόλα Τζόουνς, όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός, ότι ο Κλίντον ενδεχομένως έκανε σεξουαλική επίθεση σε μία γυναίκα πριν από 20 χρόνια.

    Οι συνήγοροι της Πόλα Τζόουνς πρόσθεσαν στον φάκελο της υπόθεσης μία ανυπόγραφη επιστολή του 1992, με την οποία επιχειρείται να στηριχθεί ένας - μέχρι στιγμής- αβάσιμος ισχυρισμός ότι ο Κλίντον έκανε σεξουαλική επίθεση εναντίον μίας γυναίκας στο Αρκανσο, στα τέλη της δεκαετίας του `70, όταν ήταν γενικός εισαγγελέας της πολιτείας. Ο Τζέιμς Κένεντι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου υπενθύμισε ότι στην ένορκη κατάθεσή της, η γυναίκα αυτή είχε αρνηθεί πως δέχθηκε επίθεση από τον Κλίντον.

    Στο επίκεντρο της νέας αυτής διαμάχης βρίσκονται οι επιστολές, οι σημειώσεις και οι τηλεφωνικοί διάλογοι μεταξύ του Μπιλ Κλίντον και της Κάθλην Γουίλι. Οι δικηγόροι της Πόλα Τζόουνς είχαν ζητήσει τον Δεκέμβριο από τον Κλίντον να δώσει στη δημοσιότητα την αλληλογραφία που είχε με την Κάθλην Γουίλι. Ο Λευκός Οίκος απάντησε στις 15 Ιανουαρίου ότι "δεν υπάρχουν τέτοια έγγραφα", αναφέρουν οι δικηγόροι της Πόλα Τζόουνς.

    Ομως λίγες μέρες μετά την συνέντευξη της Πόλα Τζόουνς, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολές, σημειώσεις και τηλεφωνικά μηνύματα της Πόλα Τζόουνς προς τον Κλίντον, με στόχο να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της ότι παρενοχλήθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο παρά τη θέλησή της.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:27:01

    [15] Λίντς-Αεροπορικό ατύχημα

    Το χάρο με τα μάτια τους είδαν σήμερα το πρωί, οι παίκτες και οι συνοδοί της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Λιντς, όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν παρουσίασε μηχανική βλάβη και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο βόρεια του Λονδίνου.

    Οί πικρές μνήμες από τήν πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία πού στιγμάτισε τήν ιστορία τής θρυλικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ζωντάνεψαν καί πάλι στό μυαλό τών Βρετανών.

    Αυτή τήν φορά ήταν η Λίντς Γιουνάιτεντ, πού κινδύνεψε μέ αφανισμό.

    Τό αεροσκάφος πού μετέφερε τούς ποδοσφαιριστές, τούς τεχνικούς καί τούς συνοδούς τής ομάδας, απογειώθηκε λίγο μετά από τά μεσάνυχτα από τό αεροδρόμιο τού Στάνστεντ μέ προορισμό τό Λίντς.

    Προσπάθησε νά πάρει ύψος γιά νά ολοκληρώσει τήν φάση τής απογείωσης όταν μία από τίς μηχανές τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Τό αεροπλάνο εκείνη τήν στιγμή βρισκόνταν σέ ύψος περίπου πενήντα μέτρων καί ο πιλότος εγκατέλειψε αμέσως τήν προσπάθεια απογείωσης.

    Κατέβασε τό ρύγχος του αεροπλάνου καί δοκίμασε νά τό προσγειώσει όπως όπως.

    Ακούμπησε στό έδαφος, έχασε τόν τροχό τού ρύγχους, σύρθηκε γιά πολλά μέτρα καί τελικά σταμάτησε μόλις εκατό μέτρα από τόν περιμετρικό φράχτη, ευτυχώς χωρίς πολλές ζημιές.

    Ανδρες τών σωστικών συνεργείων εκκένωσαν τό αεροσκάφος από τούς 36 επιβάτες καί τό τετραμελές πλήρωμα.

    Εκτός από ελαφρούς μώλωπες πού υπέστησαν έξι από τούς

    επιβαίνοντες κανείς από τούς υπόλοιπους δέν έπαθε τίποτε.

    Η είδηση τής παρολίγον τραγωδίας συγκλόνισε τόν Βρετανικό λαό πού ακόμη δέν μπορεί νά ξεχάσει τήν αεροπορική τραγωδία μιάς άλλης αγγλικής ομάδας.

    Οπως είναι γνωστό, πρίν από σαράντα χρόνια τό αεροπλάνο πού μετέφερε τήν ομάδα τής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τό Μόναχο στήν Αγγλία, κατέπεσε λίγο μετά από τήν απογείωση του, μέ τραγικό αποτελεσμα νά χάσουν τήν ζωη τους οκτώ από τούς παίκτες καί οί περισσότεροι από τούς υπόλοιπους επιβαίνοντες.

    Ο βοηθός προπονητή του αγγλικού συλλόγου, Ντέιβιντ Ο' Λίρι, σοκαρισμένος από την περιπέτεια, περιέγραψε στους δημοσιογράφους τα δραματικά εκείνα λεπτά αμέσως μετά την απογείωση του αεροπλάνου :

    "Μόλις απογειώθηκε το αεροπλάνο είδαμε καπνούς να βγαίνουν από το δεξιό κινητήρα και επικράτησε πανικός, καθώς φοβηθήκαμε πως θα εκραγεί. Το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος και βλέπαμε τις φλόγες να γλείφουν τα παράθυρα μας", είπε ο Ο' Λίρι προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ.

    Ευτυχώς για τα μέλη της αποστολής της Λιντς, αλλά και για τους υπόλοιπους επιβάτες του αεροπλάνου, ο πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει, χωρίς να πάθει κανείς τίποτα, εκτός από κάποιους ελαφρά τραυματίες.

    [16] Αμαζόνιος-Πυρκαγιές

    Τεραστιές φωτιές εξακολουθούν να καταστρεφουν τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη, τα παρθένα δάση του Αμαζονίου, τις οποίες αδυνατεί να θεσει υπο ελεγχο η κυβερνηση της Βραζιλίας,η οποία προσφεύγει ακόμη και στις επικλησεις τοπικών μαγων για να σταμητσει η φωτιά.

    Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς, μήκους 220 χλμ, το οποίο κινείται στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ σαβάνας καιτροπικού δάσους. Ως αιτίες για την έκταση της πυρκαγιάς, που έχει εξελιχθεί στη χειρότερη στα χρονικά της χώρας, θεωρούνται το κλιματολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο και η παρατεταμένη ανομβρία.

    Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ έφθασε την Κυριακή στη Βραζιλία, ενώ η κυβέρνηση της Βραζιλίας έστειλε στην περιοχή τρείς Ινδιάνους Σέημανς, δηλ. ειδικούς μάγους στην δημιουργία βροχής, μετά απο παράκληση των φυλών της περιοχής που κινδυνεύουν από τις φωτιές.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:26:31

    [17] Πληθωρισμός-Αγορά

    Αποφασισμένη ακόμη και για πλαφόν στις τιμές, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και να μην εξανεμισθούν τα πλεονεκτήματα από την υποτίμηση, είναι η κυβέρνηση.

    Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για τις αυξήσεις κυρίως των οπωροκηπευτικών μετά τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στην Αγορά, ενώ έκκληση για τη συγκράτηση των τιμών έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    [18] Χώρες μέλη του ΟΠΕΚ

    Κλείνουν τις κάνουλες πετρελαιου οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και περιορίζουν την παραγωγή, κατά 1,245 εκατ.βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας, για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς και την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

    Στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού στη Βιέννη οι χώρες εξαγωγής αργού πετρελαίου, ενέκριναν τις περικοπές, που αποφασίσθηκαν σε συμφωνία με τις χώρες παραγωγής του προϊόντος που δεν αποτελούν μέλος του ΟΠΕΚ, ώστε να μειωθεί κατά 2% η παγκόσμια παραγωγή.

    [19] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 3,75%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.005,82 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 89 δισεκατομμύρια 482 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:27:19

    [20] Νόσος Αλτσχάιμερ

    Το οιστρογόνο μπορεί να συμβάλει στην προφύλαξη ή την επιβράνδυση εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ σταματώντας το σχηματισμό των πλακών που χαρακτηρίζουν την ασθένεια, ανακοίνωσαν ερευνητές στην Ουάσινγκτον.

    Ο Σαμ Γκάντι του Ερευνητικού Προγράμματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του τη Γαλλία και τη Σουηδία βρήκαν ότι το οιστρογόνο εμπόδισε ένα πεπτίδιο που σχηματίζει τα πλακίδια, τουλάχιστον στις καλλιέργειες των εγκεφαλικών κυττάρων σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

    "Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ένα μηχανισμό μέσω του οποίου η θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνου μπορεί να καθυστερήσει ή και να προφυλάξει από τη νόσο", επισημαίνουν σε έκθεσή τους στην επιθεώρηση "Nature Medecine".

    Το πεπτίδιο που εμπλέκεται στη διαδικασία είναι γνωστό με την ονομασία "ab".

    Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνου στις γυναίκες μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της εκδήλωσης ή και στην πρόληψη της νόσου.Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η ασθένεια πλήττει τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς.

    Η επιστημονική ομάδα του Γκάντι ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί, μέσω τον οποίων δρα επίσης το οιστρογόνο.

    Η Ενωση Αλτσχάιμερ, με τη χορηγία της οποίας εκπονήθηκε η μελέτη, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της έρευνας. "Πρόκειται για καλό επιστημονικό εύρημα από σεβαστούς επιστήμονες που μας κινεί προς μια θετική κατεύθυνση", δήλωσε ο Ζάβεν Κατσατουριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας "Ρόναλντ και Νάνσι Ρίγκαν". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κι άλλες ερευνητικές ομάδες πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

    "Είναι εργαστηριακά ευρήματα που ακόμη δεν ξέρουμε αν μπορούν να εφαρμοστούν σε ασθενείς. Μόλις οι ερευνητές κατανοήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού, θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν να δουλεύουν σε φάρμακα ασφαλή, χρησιμοποιώντας την ορμόνη", τόνισε.

    Το οιστρογόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινογένεσης στις γυναίκες, ενώ η χορήγησή του στους άνδρες ενδέχεται ν'αναπτύξει γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα αύξηση του στήθους.

    "Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το οιστρογόνο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και να προλάβει κάπως την καταστροφή νευρικού κυττάρου. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το οιστρογόνο λειτουργεί στον εγκέφαλο και πώς ακριβώς ευεργετεί τα νευρικά κύτταρα.

    Κλινικές δοκιμές γίνονται για να ελεγχθεί η επίδραση του οιστρογόνου στην πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας", προσθέτει η Ενωση.

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ ούτε και αγωγή πρόληψης. Τα φάρμακα που διατίθενται περιορίζουν ορισμένες από τις επιπτώσεις της ασθένειας για μικρό διάστημα.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:29:19
    Ισχυροί βοριάδες σήμερα στο Αιγαίο, νεφώσεις σε όλη τη χώρα και σποραδικές βροχές κυρίως στα Ανατολικά.

    Στην Αττική παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής με θερμοκρασία στην Αθήνα ως 14 βαθμούς.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 12 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 31-Mar-98 19:29:08
    Με καλές διαθέσεις μας έρχεται ο Απρίλιος, μιά και ο καιρός σταδιακα βελτιωνεται ακόμη περισσότερο, οι άνεμοι εξασθενούν και ανεβαίνει η θερμοκρασία.

    Συγκεκριμένα το επόμενο 24ωρο, σε όλη τη χωρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα και μόνο πρόσκαιρα στα ανατολικά και συγκεκριμένα απο τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα είναι κάπως περισσότερα, με κάποια πιθανοτητα να βρέξει για λίγο στις Κυκλάδες, τη Βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκανησα.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά όμως παραμενουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 0 μέχρι 19, στα δυτικά απο 3 μέχρι 20 και στην υπόλοιπη χωρα απο 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

    Και την Πέμπτη σε όλη τη χωρα θα υπάρχουν λίγα συννεφα, που ωστόσο προς το βράδυ στα δυτικά κατά τόπους θα αυξηθούν. Το πρωί εξάλλου στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφωρ και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα φθάσει το μεσημέρι στους 19 βαθμούς στα βόρεια και στους 18 με 19 στην υπόλοιπη χωρα.

    Τοπική συννεφιά θα έχουμε την Παρασκευή με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές στα δυτικά και νότια.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθάσει στα βόρεια στους 17 με 18 βαθμούς και στους 18 με 19 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 31 March 1998 - 17:18:46 UTC