Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Μετασεισμικές δονήσεις

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Καραμανλής-Υποτίμηση
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου
  • [03] Πάγκαλος-Ολμπράιτ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Αναταραχή στην Παιδεία
  • [05] Εξαρση της εγκληματικότητας
  • [06] Επιδημία Μηνιγγίτιδας
  • [07] Κύκλωμα αλλοδαπών
  • [08] Περαία-ραντάρ
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Αλβανία-Κόσυφοπέδιο
  • [10] Μπλέρ-Κύπρος-Ε.Ε
  • [11] Συνάντηση Κληρίδη-Κόρντοβεζ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Ιράκ-ΟΗΕ
  • [13] Κλίντον-Κούβα
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [14] Μείωση των επιτοκίων
  • [15] Αγορά I.X
  • [16] Εξυγίανση ΔΕΚΟ
  • [17] Κλήσεις σε ECU
  • [18] Προσλήψεις απ' το παράθυρο
  • [19] Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Μετασεισμικές δονήσεις

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 21:22:47
    Οι μετασεισμικές δονήσεις της υποτίμησης συνεχίζονται στην αγορά.

    Οι φαρμακευτικές εταιρίες προειδοποιούν για ενδεχόμενες ελλείψεις σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι τιμές, οι "ράμπο" τσάκωσαν ήδη τους πρώτους παραβάτες, ενώ οι έμποροι αυτοκινήτων κοντεύουν να ξεπουλήσουν καθώς όλοι σπεύδουν να προλάβουν τις ανατιμήσεις.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε και σήμερα ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις σχετικά με τη δραχμή κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα η άνοδος συνεχίζεται στη Σοφοκλέους, ενώ τρεις τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων.

    Επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Για την υποτίμηση της δραχμής ο κ.Καραμανλης είπε ότι η οικονομία στηριζόταν σε γυάλινα πόδια, τα οποία έσπασαν και κατέρρευσαν, ενώ για την Ολυμπιακή κάλεσε τον κ. Σημίτη να δεσμευθεί άν θα προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της εταιρίας.

    Το σχέδιο σωτηρίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκπόνησε η κυβερνητική επιτροπή, συζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας. Οι επιπτώσεις από τα μέτρα που εξήγγειλε χθες το υπουργός Μεταφορών, συζητήθηκαν και στο συνέδριο της ΟΣΠΑ και χαρακτηρίστηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:14:56

    [01] Καραμανλής-Υποτίμηση

    Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως η υποτίμηση ήταν σχεδιασμένη και ότι η οικονομία της χώρας μας συγκλίνει με την Ε.Ε.

    Η οικονομία στηρίζοταν σε γυάλινα πόδια, είπε, τα οποία έσπασαν και κατέρρευσαν.

    Η κυβέρνηση δεν έχει την βούληση και την τόλμη να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και σε δραστική μείωση του κρατικού τομέα με αποκρατικοποιήσεις μεγάλων τραπεζών και της Ολυμπιακής.

    Μίλησε για κατάντια και κατάρευση στην Ολυμπιακή, αίσχη και σκάνδαλα στην κατανομή των υπερωριών με κριτήριο την κομματική νομιμοφροσύνη και τις κομματικές υπηρεσίες και κάλεσε τον κ.Σημίτη να δεσμευθεί άν θα προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της εταιρίας

    Τόνισε την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά αναφερόμενος και σε διακίνηση παράνομου χρήματος, ένα μέρος του οποίου υποστήριξε ότι γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης.

    Ο κ.Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, είπε όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν λέει τίποτε για το θέμα ενώ η αρμόδια υπουργός ψελλίζει δικαιολογίες και απειλές.

    Απάντησε σε εκείνους που τον κατηγορούν για λάικισμό τονίζοντας ότι όσοι λένε ότι η ΝΔ. δεν έχει θέσεις συμπλέουν με το ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για απελπισμένη και αποτυχημένη προσπάθεια που αποκαλύπτει τα κίνητρα ορισμένων στον τόπο μας.

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε στη μία το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του προσφέρει βιβλίο του περί Συνταγματικής Αναθεώρησης. Στη συνάντηση πάντως αναμένονταν να θίγουν και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου

    Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις σχετικά με τη δραχμή.

    Οπως δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ένταξη της δραχμής στον Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών είναι ένα δείγμα ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στις μεγάλες εξελίξεις στην Ε.Ε με επιτυχία, ενώ υπάρχει αναγνώριση της προόδου που έχει επιτελεστεί.

    [03] Πάγκαλος-Ολμπράιτ

    Δεκαήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ αρχίζει από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ελληνο- τουρκικά, Κυπριακό καθώς και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει απόψε με την αμερικανίδα ομολογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:14:16

    [04] Αναταραχή στην Παιδεία

    Νέα αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης προκαλεί εγκύκλιος του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου, που απειλεί με απόλυση αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που θα απόσχουν αδικαιολόγητα από τα διδακτικα τους καθηκον.

    Δεν πρόκειται να απολυθούν,διευκρινιζει το υπουργειο παιδειας,άν πάρουν μέρος σε απεργία που έχει ήδη κυρηχθεί.

    Ο προεδρος της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Αναπληρωτων καθηγητων Γιαννης Χαλιωρης χαρακτηριζει την εγκυκλιο ως μια πραξη εκφοβισμου και τονιζει οτι οι αναπληρωτες θα παρουν μερος σε απεργιακες κινητοποιησεις που θα γινουν κατα την διαρκεια του διαγωνισμου προσληψης των εκπαιδευτικων μεσω ΑΣΕΠ.

    Την ιδια ωρα η ΟΛΜΕ αποφασισε να προτεινει στις Γενικες Συνελευσεις των ΕΛΜΕ που θα συνεδριασουν την εργχομενη εβδομαδα 24ωρη απεργια για τις 3 Απριλιου.

    [05] Εξαρση της εγκληματικότητας

    Οργή και αναστάτωση στην Καστοριά και έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο απόψε μετά από τη δεύτερη δολοφονία μέσα σε ένα 24ωρο στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα .

    Νεκρός είναι ο αστυνομικός Δημήτρης Ζαρουμητίδης, 28 ετών. Δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στις 05.30 πμ ενώ οδηγούσε αυτοκίνητο της αστυνομίας στην περιοχή Αμουδαρά, καταδιώκοντας κλεμμένο φορτηγάκι.

    Ο νομάρχης θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, ενώ ο αντινομάρχης ζήτησε αλλαγή του ισχύοντος νόμου περί αστυνόμευσης.

    Στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά τη διάρκεια της νύχτας 1.140 αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε 2.213 άτομα, από τα οποία 543 προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα και 49 κρατήθηκαν γιατί εκκρεμούσαν είς βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα.

    Παρ' όλους τους ελέγχους μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας ογδοντάχρονος, ο Ιωάννης Μπελτές, ληστεύθηκε μέσα στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη.

    Οι δύο ληστές που παραβίασαν ένα παράθυρο του άρπαξαν τις οικονομίες του, 200.000 δραχμές.

    Στα 100 εκατομμύρια εν' τω μεταξύ ανέρχονται οι ζημιές από τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Περιστέρι επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, στη 01.05πμ με αυτοσχέδιο μηχανισμό.

    Η έξαρση της εγκληματικότητας ανησύχησε και την Δικαιοσύνη.

    Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών, Λάμπρος Καράμπελας, συγκάλεσε εκτάκτως για τις 6 Απριλίου την Ολομέλεια των Εισαγγελέων Εφετών της Αθήνας για τη λήψη μετρων προκειμένου να μην παραγραφούν εκατοντάδες υποθέσεις.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον Antenna, τόνισε ότι ήδη συζητείται η πρόταση του Δήμου για θεσμοθέτηση παραχώρησης αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Αστυνομία.

    Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργείων Δημοσίας Ταξης και Υγείας καθώς και της ΚΕΔΚΕ.

    [06] Επιδημία Μηνιγγίτιδας

    Σε επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και οι κλινικοί γιατροί, για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των περιστατικών της μηνιγγίτιδας που τον τελευταίο καιρό, χτυπά ενήλικες αλλά και βρέφη πολύ συχνά, με ραγδαία και ανεξέλεγκτη έκβαση.

    Οι επιστήμονες που ανησυχούν ιδιαίτερα, λένε ότι πρόκειται για ανθεκτικό στέλεχος μηνιγγιτιδόκοκκου, που έχει προκαλέσει επιδημίες σε γειτονικές χώρες.

    Χθες, υπέκυψε ενα ενδεκάμηνο κοριτσάκι από την Κοιλάδα Κρανιδίου και σε νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται 16χρονος από τη Ρόδο.

    Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, έχει μεταβεί στη Μεγαλόπολη μετά τα τρία θανατηφόρα κρούσματα μηνιγγίτιδας.

    Σε έξαρση όμως είναι και η φυματίωση και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζητά έκτακτα μέτρα πρόληψης καθώς εκτιμά ότι μέχρι το το 2020, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μολυνθούν από το βάκιλλο και πάνω 70 εκατομμύρια θα πεθάνουν.

    [07] Κύκλωμα αλλοδαπών (18/03/98)

    Στη Θεσσαλονίκη, κύκλωμα που έφερνε παράνομα και εξέδιδε με τη βία νεαρές αλλοδαπές έναντι 15.000 δρχ εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια.

    Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε 19 χρονη Βουλγάρα που εξαναγκάσθηκε σε έκτρωση από μέλη του κυκλώματος, η οποία κατάφερε να το σκάσει από το ιατρείο και κατέφυγε στην αστυνομία.

    Στα χέρια της Ασφάλειας βρίσκονται ήδη ο Δημήτρης Πάλας ιδιοκτήτης μπάρ, ο συνεργάτης του Νίκος Κούρας, ο γιατρός Γεώργιος Αποστολίδης έκανε την έκτρωση και εφτά αλλοδαπές.

    [08] Περαία-ραντάρ (18/03/98)

    Νέα διάσταση στη διαμάχη για την χωροθέτηση του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου " Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, προσδίδει η αποκάλυψη ότι ο υποδιοικητής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Γιώργος Σουλαδάκης, διαθέτει ακίνητη περιουσία στην περιοχή που οι διαμαρτυρόμενοι πρόεδροι και κάτοικοι της Περαίας και άλλων κοινοτήτων προτείνουν ώς εναλλακτική για την εγκατάσταση του ραντάρ.

    Τα ΜΑΤ παραμένουν πάντοτε στην περιοχή "αντλιοστάσιο" της Περαίας για να περιφρουρήσουν τη συνέχιση των εργασιών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:14:38

    [09] Αλβανία-Κόσυφοπέδιο

    Την ελπίδα ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα δεχθεί την μεσολαβητική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο του ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονσάλες, εξέφρασε σήμερα στα Τίρανα ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ πολωνός υπουργός Εξωτερικών Μπονισλάν Γκερέμεκ.

    "Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα δεχθεί τη μεσολαβητική αποστολή του Γκονσάλες, η οποία είναι προς όφελος της Γιουγκοσλαβίας, του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της Ευρώπης", δήλωσε ο Γκερέμκ σε συνέντευξη Τύπου στην αλβανική πρωτεύουσα.

    "Η παρουσία του Γκονσάλες είναι απαραίτητη στον διάλογο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών γιατί υπάρχει πολύ μίσος ανάμεσα στις δύο πλευρές", τόνισε.

    Ο Γκερέμεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μιλόσεβιτς θα αλλάξει γνώμη και θα δεχθεί την αποστολή του Γκονσάλες πριν από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής στη Βόνη την Τετάρτη, στην διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθούν νέες, αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Γκερέμεκ εξήρε τη μετριοπαθή στάση της αλβανικής κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και υπογράμμισε την ανάγκη γιά εσωτερική σταθερότητα στην Αλβανία.

    "Η αστάθεια στην Αλβανία θα ήταν ένας παράγοντας που θα συνέβαλε στην επέκταση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου", τόνισε.

    [10] Μπλέρ-Κύπρος-Ε.Ε

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξηρε σήμερα - κατα τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ στη Βόνη - το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση προς τους τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο αρχηγός των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς θα αναθεωρήσει την απορριπτική του απάντηση.

    Ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας και του αιτήματός της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Μπλέρ αρνήθηκε την υπαρξη διαφορών πολιτικής μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας και υπερασπίστηκε σχετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των "15" στο Λουξεμβούργο.

    Ειδικότερα απαντωντας σε ερώτηση (του τουρκικού Πρακτορειου Ειδήσεων "Ανατολού") "σε ποιά σημεία διαφοροποιείται η βρετανική από τη γερμανική πολιτική αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας και της Κύπρου στην ΕΕ", ο Μπλερ απάντησε:

    "Δεν νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές, γιατί ξεκαθαρίσαμε τη γραμμή μας στο Λουξεμβούργο. Εκεί είπαμε ότι θα αρχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και συμφωνήσαμε ότι είναι σωστό να συμμετάσχει και η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση έκανε πράγματι μία προσφορά στην τουρκική πλευρά στην Κύπρο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι υπάρχει τωρα μία τέτοια πρόσκληση στο τραπέζι. Και ελπίζω να απαντηθεί η πρόσκληση αυτή θετικά από τον Ντενκτάς...

    "Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θέμα το οποίο συζήτήσαμε, ο καγκελάριος και ο εγώ είμαστε της άποψης ότι είναι σωστό η Ευρωπή να διατηρεί ισχυρές και καλές σχέσεις με την Τουρκία. Και λυπούμαστε για το ότι από πλευράς Τουρκίας υπήρξε αρνητική αντίδραση στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου...

    "Γιαυτό δεν πιστεύω - και επιμένω σε αυτό- οτι υπάρχουν διαφορές μεταξύ της βρετανικής και της γερμανικής πολιτικής. Πέραν αυτού είμαστε εναρμονισμένοι με την ευρωπαϊκή πολιτική γραμμή την οποία άλλωστε από κοινού όλοι μας καθορίσαμε..."

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το θέμα "Τουρκία" απασχόλησε ιδιαίτερα τις συνομιλίες Κολ-Μπλερ, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, αφενός μεν λόγω των πρόσφατων "μετωπικών" επιθέσεων του τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ κατά του γερμανού καγκελαρίου, αλλά και της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα να "διασπάσει" την ΕΕ, αντιδιαστέλλοντας της γερμανική πολιτική με τη Γαλλία και την Ιταλία.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Κολ και Μπλερ συμφώνησαν πως οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου, αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, "δεν αποτελούν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης", ενώ παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο ότι "πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψης το ταχύτερο δυνατόν..."

    Η γερμανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι "παρά την πικρία και την οργή" του καγκελαρίου για τις προσωπικές επιθέσεις Γιλμάζ, όχι μόνον δεν προτίθεται να δωσει συνέχεια, αλλά αντίθετα επιδιωκει την αποκλιμάκωση και την ομαλοποίηση των σχέσεων Βόνης-Αγκυρας. "Αυτό δεν σημαίνει επουδενί όμως - τόνισαν οι ίδιες πηγές - ότι την μετακινηση από τις εκπεφρασμένες θέσεις της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενταξιακή προοπτική και πορεία της Τουρκίας, που είναι συνδεδεμένη με μία σειρά πολιτικών και οικονομικών προϋποθέσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ειδικής στρατηγικής".

    [11] Συνάντηση Κληρίδη-Κόρντοβεζ

    Ιδιαίτερη συνάντηση είχαν το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κόρντοβεζ επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι ο Ραούφ Ντενκτάς τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών, ώστε να γίνονται στη βάση των δύο κρατών, κατά την έκφρασή του.

    Ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι μετέφερε τη θέση αυτή στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, την απέρριψε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η αποστολή του, βρίσκεται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένα ψηφίσματα.

    Οποιαδήποτε πλευρά, πρόσθεσε, θέλει να αλλάξει το περιεχόμενο αυτής της αποστολής, τότε θα πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να διεκδικήσει αυτή την αλλαγή.-

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:18:59

    [12] Ιράκ-ΟΗΕ

    Το έργο της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ γιά τον αφοπλισμό του Ιράκ (UNSCOM) μπορεί να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους εάν το Ιράκ συνεργασθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα στη Βιένη ο επικεφαλής της επιτροπής Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

    "Εάν οι Ιρακινοί συνεργασθούν πλήρως μαζί μας, πιστεύω ότι θα μας χρειασθεί ακόμα ένας χρόνος. Ισως 10 ή 14 μήνες, αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία των Ιρακινών", πρόσθεσε.

    Ο Μπάτλερ, ο οποίος αναμένεται στη Βαγδάτη την Κυριακή, βρίσκεται στη Βιένη όπου θα συναντηθεί με ιρακινούς διαπραγματευτές, με μέλη της UNSCOM και με αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΑΙΕΑ), οι οποίοι έχουν εκπροσώπους τους στους κόλπους της UNSCOM.

    Ο Μπάτλερ δήλωσε ότι θέλει να δώσει μία υπόσχεση στους Ιρακινούς. "Αυτοί θα μας λένε την αλήθεια και εμείς θα κάνουμε τις επαληθεύσεις μας αστραπιαία".

    Ο Μπάτλερ, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στη Βαγδάτη με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ΟΗΕ "έθεσε τέλος σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις μας με το Ιράκ".

    "Από τότε υπήρξε ένα νέο πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράκ και την UNSCOM που ελπίζω να συνεχισθεί", πρόσθεσε.

    [13] Κλίντον-Κούβα

    Ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον αναμένεται ότι σήμερα θα ανακοινώσει σειρά μέτρων που οδηγούν σε χαλάρωση της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Κούβας. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση των ΗΠΑ με την Κούβα, όπως έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο.

    Ο Κλίντον αναμένεται επίσης ότι θα επιτρέψει στους Κουβανούς μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να στέλνουν σε ετήσια βάση εμβάσματα ύψους 1200 δολαρίων στις οικογένειές τους. Εκτιμάται επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει χαλάρωση των περιορισμών στις πωλήσεις φαρμάκων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου για να επιτραπούν οι πωλήσεις τροφίμων στην Κούβα.

    Τα σχέδια αυτά προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από την

    πλευρά των σκληροπυρηνικών αντιπάλων του κουβανού ηγέτη, Φιδέλ Κάστρο, μεταξύ των οποίων ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέσε Χελμς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ένας από τους συντάκτες του νόμου Χελμς-Μπάρτον, που είχε ως συνέπεια να γίνει πιο αυστηρός ο αμερικανικός οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ο Χελμς χαρακτήρισε τα σχέδια του Κλίντον "σοβαρό σφάλμα", και επισήμανε ότι δεν είχε ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις.

    "Η απόφαση βασίζεται στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ δημιούργησε πεδίο δράσης για τους ανθρώπους που αντιτίθενται προς τον Κάστρο. Δεν πρόκειται για βήμα αμοιβαιότητας, ούτε βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο Κάστρο θα αλλάξει", δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, προσθέτοντας ότι "αρκετά άτομα διαβλέπουν την πιθανότητα αυξημένων θρησκευτικών ελευθεριών" στην Κούβα.

    Εκπρόσωπος του Τζέσε Χελμς δήλωσε ότι ο γερουσιαστής πιστεύει πως "πρόκειται για σοβαρό λάθος, όχι μόνο γιατί διαφωνεί κατηγορηματικά με ό,τι κάνει η κυβέρνηση αλλά και γιατί αυτό γίνεται μονομερώς".

    Ενας άλλος πολέμιος του Κάστρο, η βουλευτής Ιλεάνα Ρος-Λετίνεν υποστήριξε ότι "δεν χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Κούβα".

    Στο Μαϊάμι, πολλοί Κουβανοί αντικαθεστωτικοί θεωρούν ότι η χαλάρωση των κυρώσεων εναντίον της Κούβας αποτελεί μία κυνική παραχώρηση προς τους μεγάλους επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που είχε υποστηρίξει εκστρατεία υπέρ της άρσης του οικονομικού εμπάργκο, καλωσόρισε την είδηση για τη χαλάρωση του κλοιού εναντίον της Αβάνας, λέγοντας μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:21:01

    [14] Μείωση των επιτοκίων

    Σε μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Alfa Τράπεζα Πίστεως. Ετσι το επιτόκιο για δάνεια κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο από 17,25% διαμορφώθηκε σε 16,75%. Για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου το επιτόκιο διαμορφώθηκε από 9,25% στο 8,75% και για τα κεφάλαια κίνησης από 16,75% στο 16,25%.

    Η εμπορική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια του ταμιευτηρίου από 9,75% στο 9% και του ταμιευτηρίου στέγης από 10,25% σε 9,50% για ποσό έως 10 εκατομμύρια και από 10,75 σε 10% για ποσό άνω των δέκα εκατομμυρίων.

    [15] Αγορά I.X (19/03/98)

    Με τη ψήφιση εκπρόθεσμης τροπολογίας, από τη Βουλή, έληξε το αλαλούμ στις τιμές των αυτοκινήτων.

    Προβλέπει ότι απο τις 16 εώς και τις 24 του μήνα θα υπολογίζονται με τις παλαιές ισοτιμίες δραχμής- ξένων νομισμάτων οι δασμοί και οι φόροι εκτελωνισμού αυτοκινήτων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αντιπροσώπων εώς τις 24 του μηνός αναμένεται να πωληθούν 20 χιλιάδες αυτοκίνητα με τζίρο 100 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    [16] Εξυγίανση ΔΕΚΟ

    Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχώνευση κατάργηση και μετατροπή 200 δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ σε ανώνυμες εταιρίες.

    Το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο προσανατολίζεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ σε πρώτη φάση στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια καθώς και την τετράωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν για την προσεχή Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ, στον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων, στην αγορά του Ρέντη και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

    Η 4ωρη στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11.00 πμ της Δευτέρας ενώ μία ώρα μετά θα γίνει συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται σε δυναμικότερες αντιδράσεις με κλείσιμο των λιμανιών όλης της χώρας.

    [17] Κλήσεις σε ECU

    Κλήσεις σε ECU κόβει πλέον η τροχαία στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Πρώτος "ευρωπαραβάτης" είναι ένας μοτοσυκλετιστής από το Νέο Ηράκλειο, ο οποίος πλήρωσε πρόστιμο 100 Εκού, δηλαδή περίπου 30 χιλιάδων δραχμών, ευτυχώς με την παλαιά ισοτιμία και με έκπτωση από την Εφορία.

    Η σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δημοσίας Τάξεως και του υφυπουργού Ανάπτυξης, υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου του 1997 και ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 1998.

    [18] Προσλήψεις απ' το παράθυρο (19/03/98)

    Εντυπωσιακές καταγγελίες στη Βουλή για προσλήψεις από "το παράθυρο". Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού κ. Παπαδάκης είπε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούν με κάθε τρόπο να φαλκιδεύσουν και να καταστρατηγήσουν το νόμο Πεπονή.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπη, το 1997 καλύφθηκαν 32.000 θέσεις μονίμου και εποχιακού προσωπικού, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    [19] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 3,13 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.919,91 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 108 δισεκατομμύρια 703 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:16:08
    Επιδείνωση, βαθμιαία, θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββάτο σε όλη την χώρα.

    Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα σημειωθούν έντονες χιονοπτώσεις αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και την Μακεδονία και μέχρι την νύχτα θα επηρεαστούν η Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου καθώς και η Θεσσαλία.

    Βροχερός το Σάββατο ο καιρός στην Αττική ενώ στα ορεινά θα έχουμε χιόνια. Θα υπάρχουν όμως διαστήματα με βελτιωμένο καιρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εώς 10 βαθμούς με 2 εώς 3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια.

    Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πιθανόν έντονες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 εώς 6 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 20-Mar-98 19:15:53
    Μάρτης γδάρτης τελικά αποδεικνύεται ο φετινός, αφού παρ' ότι την Κυριακή αρχίζει τυπικά η άνοιξη, ο χειμώνας πεισματικά και φυσικά καθυστερημένα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. Κακοκαιρία λοιπόν θα έχουμε τις επόμενες 4 - 5 μέρες, με χιόνια και τσουχτερό κρύο. Η ύφεση που αναμένεται τη Δευτέρα θα είναι προσωρινή γιατί από την Τρίτη η κακοκαιρία επανέρχεται και μάλιστα πιο έντονη.

    Πιο αναλυτικά, το Σάββατο στην ανατολική και νότια χώρα αρχικά θα έχουμε συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, σταδιακά όμως ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Στις άλλες περιοχές τα λίγα σύννεφα που θα υπάρχουν το πρωί, σιγά σιγά από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιόνια ή χιονόνερο, φαινόμενα που μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χωρα. Μάλιστα στα κεντρικά και βόρεια κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ στις νότιες θαλάσσιες περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

    Οι άνεμοι εκτός απο τα νοτιοανατολικά που θα είναι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφωρ στην υπόλοιπη χωρα θα είναι βόρειοι με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι τη νύχτα, ενώ η θερμοκρασία πέφτει 2 με 3 βαθμούς και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο -2 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 3 μέχρι 10 και στο Αιγαίο απο 8 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.

    Την Κυριακή στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου θα υπάρχει συννεφιά, με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές. Ωστόσο σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χωρα ο καιρός θα είναι άστατος, με χιονόνερο ή χιόνι, αλλα και διαστήματα με ήλιο, κυρίως στα νότια.

    Οι άνεμοι μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι νοτιοδυτικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις, ενώ στις άλλες περιοχές παραμένουν βόρειοι με την ίδια ένταση δηλαδή γύρω στα 7 με 8 μποφωρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα πλησιάσει στους 4 με 5 βαθμούς στα βόρεια και στους 8 με 9 στην υπόλοιπη χωρα.

    Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες και μικρής διάρκειας, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτίωση.

    Οι άνεμοι απο ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, θα φθάσει στα βόρεια στους 5 με 6 βαθμους και στις άλλες περιοχές της χωρας στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 20 March 1998 - 19:34:57 UTC