Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Νέα Δημοκρατία
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση
  • [04] Ρέππας-πρόωρες εκλογές
  • [05] Ρέππας-Σκόπια
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ
  • [07] Παρκόμετρα
  • [08] Συνδικάτα
  • [09] Γιατροί-Εφημερίες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Βουλγαρία-Κόσσοβο
  • [11] Τουρκία-Βαλκάνια
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα
  • [13] Ο πιο διάσημος ποντικός του κόσμου
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [14] Πρεμίερα του taxes
  • [15] Μείωση των επιτοκίων
  • [16] Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [17] Διαβήτης
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 15:23:10
    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου ανάμεσα στους Αλβανόφωνους και την Σερβική Αστυνομία.

    Ενας ακόμη Αλβανός τραυματίστηκε σήμερα από σερβικές δυνάμεις τη στιγμή που ο Απελευθερωτικός στρατός των Αλβανόφωνων υπόσχεται αντίποινα για τα θύματα του Σαββατοκύριακου.

    Συνεχίζονται τα μεμονωμένα επεισόδια βίας στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ εντείνονται την ίδια ώρα οι διπλωματικές προσπάθειες, για την εκτόνωση της κρίσης με πολιτικά μέσα και ειρηνικό τρόπο.

    Χαρακτηριστικό της συνύπαρξης των στοιχείων εκτόνωσης και έντασης είναι πως την ίδια στιγμή που ο Βρεταννός υπεξ Ρόμπιν Κούκ καλούσε μέσω του CNN τη Γιουγκοσλαβία να αρχίσει να φέρεται ως ευρωπαική χώρα, εάν επιθυμεί πραγματικά να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη, πηγές του του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλαν στο γαλλικό Πρακτορείο πως η αστυνομία άρχισε τις πρωινές ώρες νέα επιχείρηση σε τρία χωριά της περιοχής Ντρένιτσε, στις οποίες τραυματίστηκε ένας Αλβανός.

    Οι μεμονωμένες βραδυνές επιθέσεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου συνεχίστηκαν και χθες βράδυ, αυτή τη φορά εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Πρίστινα, διατηρώντας την ένταση στην περιοχή.

    Απο τη χθεσινοβραδυνή επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ νωρίτερα, πολιτικοί ηγέτες των Αλβανόφωνων είχαν απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι διαδηλώσεις εναντίον της σερβικής αστυνομίας.

    Στο Κοσσυφοπέδιο, η συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί από όλα τα αλβανικά κόμματα, συζητάει τον τρόπο για την υιοθέτηση μιας κοινής πλατφόρμας, όσον αφορά το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και εξετάζει και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

    Ο αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Ντάνκο Τζιούνιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας έχει λύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα εξυπηρετούν τόσο τα συμφέροντα των Αλβανών όσο των υπολοίπων πολιτών της περιοχής. Τα περισσσότερα κόμματα της Σερβίας συνεχίζουν να καταδικάζουν τις επιθέσεις των ενόπλων Αλβανών και ζητούν να αρχίσει αμέσως ο διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για επίλυση της λύσης με ειρηνικό τρόπο.

    Στο Βελιγράδι έφτασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, για συνομιλίες με τη Γιουγκοσλαβική ηγεσία. Σύμφωνα με το Γιουγκοσλαβικό τύπο, το μήνυμα που μεταφέρει ο Κουκ στο Βελιγράδι, είναι να λάβει επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο Κουκ θα ζητήσει από τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς να αρχίσει το συντομέρο δυνατό η εφαρμογή της συμφωνίας με τον Αλβανό ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα για το εκπαιδευτικό και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναραξη διαλόγου, που θα αφορά τον προσδιορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, εντός των ορίων της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. Ο Κουκ θα μεταφέρει και στην αλβανική πλευρά τη θέση της ΕΕ ότι η επιμονή του για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία δεν γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και δεν αποτελεί τη σωστή βάση για την έναρξη συνομιλιών που πρέπει να καταλήξουν στην πολιτική επίλυση του προβλήματος.

    Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Πουλς" και μιλώντας για τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ πυροδότησε τη διπλωματική ένταση που επικρατεί στα Βαλκάνια με νέες φραστικές επιθέσεις κατά εκείνων των γειτονικών χωρών που ``έχουν μοιράσει τη χώρα του και αν χρειαστεί μπορεί να συνεννοηθούν για να το επαναλάβουν``.

    Στη συνέντευξη ο ηγέτης της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι οτιδήποτε συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο θα αλλάξει την κατάσταση και στη χώρα του και θεωρεί ότι ο Μιλόσεβιτς περιμένει κάποιο μεγάλο αναβρασμό και ανάμιξη τρίτων στο Κοσυφοπέδιο, πράγμα που θα προκαλέσει νέο συσχετισμό δυνάμεων και το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών.

    Αναφορικά με τη Βουλγαρία εκφράζει την άποψη ότι με το νέο στρατηγικό δόγμα της χώρας αυτής, ότι δηλαδή συνορεύει από παντού με ομοεθνείς της, η Βουλγαρία επιστρέφει στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

    Πιστεύει όμως την ίδια στιγμή ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με πόλεμο, για τον οποίο η Βουλγαρία δεν είναι ικανή και επίσης έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεσή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ενώ θα έχει και ως αποτέλεσμα την αλλαγή των συνόρων που κανείς δεν εγκρίνει.

    Συμπερασματικά καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, το νέο στρατηγικό δόγμα της Βουλγαρίας και η εκκρεμότητα με την Ελλάδα γύρω από το όνομα μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια, ανακόπτοντας και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 17:58:53

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Την ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδος - Τουρκίας, συνιστούν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ.

    "Εχουμε ενθαρρύνει και τους δυο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν φιλικά όποια αμφισβήτηση έχουν γύρω από εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Ιμίων.

    Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής,διζωνικής ομοσπονδίας,μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Τέλος, η κ. Ολμπράιτ επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε, πρόσθεσε όμως ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε άλλους τομείς.

    Νέες πιέσεις των κοινοτικών εταίρων εναντίον της χωρας μας για την αρση του βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Η ολομέλεια της Ευρωπαϊκης επιτροπής υιοθέτησε την έκθεση Βαν Ντερ Μπρούκ για τη στρατηγική της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας και μεταξύ άλλων προβλέπει άμεση χρηματοδότηση της χώρας από τα κοινοτικά κονδύλια.

    [02] Νέα Δημοκρατία

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Ν.Δ λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, αφορμή δηλώσεις του του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εφημερίδα "Ημερησία."

    Αναφερόμενος εμμέσως πλήν σαφώς στη Ν.Δ, ο κ.Μητσοτάκης καλεί τους ψηφοφόρους ν'αποδοκιμάσουν εμπράκτως στις εκλογές όσους επιχειρούν να μετατρέψουν τα κόμματα από κυψέλες πολιτικής δημιουργίας σε κομματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Βουλευτες, προσκείμενοι στον πρόεδρο του κόμματος κ.Κώστα Καραμανλή, εκτιμούν ότι μάλλον είναι λανθασμένη η ερμηνεία ότι ο κύριος Μητσοτάκης ζητά από τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το κόμμα που τον ανέδειξε. Προσθέτουν όμως ότι είναι αναγκαίο να γίνουν ερμηνευτικές δηλώσεις από τον ίδιο.

    Η Ν.Δ είναι ένα ελεύθερο δημοκρατικό κόμμα, δήλωσε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    Ακατανόητη χαρακτήηρισε τη δήλωση Μητσοτάκη, ο Αντώνης Φούσας αλλά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα πειθαρχικών μέτρων.

    Τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να πιστέψω ότι ζώ σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, δήλωσε ο Τάσος Νεραντζής, ενώ ο Νώντας Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι τα κόμματα λειτουργούν με τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας που εκφραζεται προς τα εξω.

    Το μεσημερι ο Κωστας Καραμανλης επισκεφθηκε τις φυλακες Κορυδαλλου,απ οπου χαρακτηρισε αναχρονιστικο και αναποτελεσματικο το σωφρονιστικο συστημα αφου, οπως ειπε,πολλες φορες οδηγει σε υποτροπη.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση

    H εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, απέτρεψε τον διορισμό του καθηγητή Νίκου Οικονομίδη στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Οι κύριοι Βερυβάκης, Καψής, Παπαθεμελής, Παντελής Οικονόμου και ο ανεξάρτητος Χρήστος Κηπουρός στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ψήφισαν κατά του διορισμού, επικαλούμενοι άρθρο του κύριου Οικονομίδη στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, σχετικό με τις ιστορικές καταβολές των Σκοπιανών και το δικαιώμα τους να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες.

    23 βουλευτές της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ του διορισμού και 23 εναντιώθηκαν. Η ψηφορορία θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    [04] Ρέππας-πρόωρες εκλογές

    Δεν υπάρχει θέμα ή σκέψη πρόωρων εκλογών, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε από τις χθεσινές διαφορετικές τοποθετήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Πολιτισμού ώς προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή.

    [05] Ρέππας-Σκόπια

    Παραμένει για την κυβέρνηση η θέση ότι το όνομα τον Σκοπίων δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" η παράγωγο αυτού, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η χθεσινή αναφορά του στη Μακεδονία των Σκοπίων.

    Εν΄ τω μεταξύ το μεσημέρι στην βουλή ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος πάρεσχε πλήρη κάλυψη στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο σημειώνοντας πως είναι εξέχον κοινοβουλευτικός άνδρας, έχει επιδείξει απόλυτη ικανότητα στον χειρισμό της θέσεως την οποία κατέχει και υπογραμμίζοντας πως ότι και να είπε ο ίδιος συντάσετε μαζί του και τον υποστηρίζει απόλυτα. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά συγκροτήματος των ΜΜΕ που δίνει μεγάλη έκταση σήμερα στο θέμα το οποίο όπως είπε κραυγάζει ώς κοπάδι λύκων .

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Δημήτρης Σιούφας είχε καλέσει νωρίτερα τον κ.Πάγκαλο να δώσει εξηγήσεις για το χθεσινό ολίσθημα όπως χαρακτηριστικά είπε του κυβερνητικού εκπροσώπου και να ξεκαθαρίσει με γενναιότητα τι ακριβώς συμβαίνει

    Το μεσημέρι εξ΄άλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κύριο Μαλέφσκι.

    Κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα του ονόματος δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 17:54:52

    [06] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

    Σημαντική βελτίωση εμφανίζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν

    Αργά αλλά σταθερά ο Μακαριώτατος , επιστρέφει στα πριν από την πρόσφατη λοίμωξη επίπεδα και θα παραμένει στο Νοσοκομείο για συμπλήρωση της θεραπείας και επειδή ο οργανισμός του είναι εξασθενημένος καταλήγει το ανακοινωθέν.

    Εν΄ τω μεταξύ με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου γύρω από την υγεία του Αρχιεπισκόπου ,το περασμένο Σαββάτο ο πρόεδρος του Λαϊκού, κ.Παπαδόπουλος χαρακτήρισε εσφαλμένο τον τρόπο έκφρασης του Ιεράρχη.

    [07] Παρκόμετρα

    Για ευτελείς πολιτικές κινήσεις που επιστρατεύονται εν΄ όψει των δημοτικών εκλογών έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για τις εναντίον του επιθέσεις για το θέμα των παρκομέτρων.

    Αυτές οι κινήσεις, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν μας αγγίζουν αλλά μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια λειτουργική και ανθρώπινη πόλη.

    Σε ερώτηση άν η ευτέλεια που βλέπει κυρίαρχη και στην πολιτική ζωή γενικότερα, ο κ.Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν ασχολείται με θέματα πολιτικής έξω από τα όρια της δημοτικής πολιτικής.

    Το θέμα των παρκομέτρων θα συζητηθεί και στην απογευματινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

    Κατά των παρκομέτρων τάσσεται το 54% των κατοίκων της Αττικής σύμφωνα με δημοσκόπηση της Βι- Πι-Αρ-Σι που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ.

    [08] Συνδικάτα

    Σημείο επαφής βρήκαν τελικά οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υφυπουργό εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα με τον οποίο συναντήθηκαν το πρωί. Πάντως, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και αύριο την 48ωρη απεργία και θα καθορίσουν την περεταίρω στάση τους- αύριο - σε γενική συνέλευση.

    Συγκέντρωση στη πλατεία Κάνιγγος πραγματοποιούν στις 18.00μμ, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία της Αθήνας που αντιδρούν στις αυξήσεις τις οποίες προτείνουν οι εργοδότες για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά.

    [09] Γιατροί-Εφημερίες

    Τον θεσμό της εφημερίας πόλεως αρχίζει να εφαρμόζει από αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά και κάθε επίσιμη αργία, ο ιατρικός σύλλογος της Αθήνας. Εβδομήντα γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους του λεκανοπεδίου στο ιατρίο ή κατ΄ οίκον από τις 07.00πμ του Σαββάτου εώς της 07.00πμ της Δευτέρας. Η ενημέρωση του κοινού για τους εφημερεύοντες θα γίνεται μέσω του τύπου και του τηλεφώνου 1602.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 17:59:10

    [10] Βουλγαρία-Κόσσοβο

    Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθές οτι η βία στην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να σταματήσει και το πρόβλημα να επιλυθεί με μεγαλύτερη αυτονομία στις μειωνότητες εντός των υπαρχόντων συνόρων.

    " Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας,ενάντια στις προσποιήσεις απόσχισης και στην αλλαγή των συνόρων", δήλωσε εκπρόσωπος τυ υπουργείου εξωτερικών της Βουλγαρίας Ράντκο Βλάικοφ.

    " Η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να γίνει μέσα απο στενή επιτήρηση των υφιστάμενων συνόρων... και μέσα στο πλαίσιο της ευρείας αυτονομίας, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα των μειωνοτήτων που ζούν στην περιοχή", πρόσθεσε ο βούλγαρος εκπρόσωπος.

    Πρίν ακόμα απο το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων του σαββατοκύριακου, η Βουλγαρία είχε αρχίσει να συζητά με τους γειτονές της τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία για μια κοινή διακήρυξη για το Κοσσυφοπέδιο που θα είχε ως στόχο της την προώθησει του διαλόγου μεταξύ των σερβικών αρχών και των αλβανοφώνων που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων στην περιοχή.

    [11] Τουρκία-Βαλκάνια

    Συνάντηση με θέμα το μέλλον των Βαλκανίων οργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το Ινστιτούτο ASPEN του Βερολίνου με την συμμετοχή διεθνών μέσων ενημέρωσης, εκπροσώπων δημοκρατικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων και καθώς εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα.

    Ο καθηγητής κ. Μουράτ Μπελγκέ (Murat Belge) θα μιλήσει με θέμα "η Βαλκανική Προοπτική της Πόλης" και ο δημοσιογράφος κ. Τσενγκίζ Τσαντάρ (Cengiz Candar) θα μιλήσει για τους παραμέτρους της Τουρκικής συμπεριφοράς, ενώ ο βουλευτής κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ (Abdullah Gul) θα μιλήσει για την απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας και την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

    Τα τελικά αποτελέσματα της συνάντησης θα συζητηθούν σε ειδική σύνοδο με τη συμμετοχή του κ. Λέο Τίντεμανς προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια, πρώην πρωθυπουργός Βελγίου και βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στη συνάντηση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλκαι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως κ. Χικμέτ Τσετίν .

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 17:55:04

    [12] Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

    Οί ημέρες πού θά κινούμαστε μέ συμβατικά αυτοκίνητα, δηλαδή μέ οχήματα πού διαθέτουν συμβατικό κινητήρα, είναι μετρημένες.

    Οί ανάγκες ενός καθαρότερου περιβάλλοντος αλλά καί ενός φθηνότερου μέσου μεταφοράς είναι επιτακτικές.

    Αλλωστε δέν πρέπει νά ξεχνάμε ότι η μοναδική ανακάλυψη τού ανθρώπου πού δέν άλλαξε μέσα στόν εικοστό αιώνα είναι οί μηχανές εσωτερικής καύσης, τών οποίων οί βασικές αρχές παραμένουν ίδιες καί απαράλλαχτες μέ τό πέρασμα τού χρόνου.

    Καί φυσικά η στασιμότητα αυτή δέν οφείλεται στήν ανικανότητα τών επιστημόνων καί τών μηχανικών αλλά στήν τροχοπέδη τών μεγάλων συμφερόντων.

    Δειλά δειλά η Ιαπωνία άρχισε νά θέτει σέ κυκλοφορία τά πρώτα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

    Καί τό πιό εξελιγμένο μοντέλο είναι τό Λουσιόλ καί θεωρείται επαναστατικό στόν τομέα του.

    Διαθέτει μόνο δύο ταχύτητες αυτές γιά εμπρόσθια καί όπσιθεν κίνηση, μεταφέρει μέ άνεση δύο ενήλικους επιβάτες ενώ η ανώτερη ταχύτητα του ξεπερνάει τά 130 χιλιόμετρα τήν ώρα.

    Οί μπαταρίες ιωδίου μέ τίς οποίες είναι εξοπλισμένο τό Λουσιόλ έχουν τήν δυνατότητα νά κινούν τό όχημα γιά 140 χιλιόμετρα κάθε φορά πού είναι πλήρως φορτωμένες.

    Φορτίζεται σέ πέντε ώρες όμως οί ειδικοί ελπίζουν ότι άν τοποθετήσουν μπαταρίες λιθίου θά έχουν τριπλάσια αποδοτικότητα.

    Αναμένεται νά κυκλοφορήσει σύντομα καί η τιμή του θά είναι διπλάσια από ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

    Οταν όμως η παραγωγή του αυξηθεί η τιμή θά πέσει στό ένα πέμπτο τής τιμής τού σημερινού αυτοκινήτου.

    [13] Ο πιο διάσημος ποντικός του κόσμου

    Εκλεισε τά εβδομήντα καί όμως δείχνει ακμαιοτατος σάν νά μήν τόν άγγιξε ο χρόνος.

    Ο λόγος γιά τόν Μίκι Μάους, τόν διασημο φίλο τών παιδιών τόν πιό συμπαθητικό ποντικό τού κόσμου.

    Από τότε πού ο δαιμόνιος Μίκι εμφανίσθηκε στήν πρώτη ταινία του τό 1928 έκλεψε τίς καρδιές τού κοινού.

    Ο έρωτας τού πανέξυπνου ποντικού γιά τήν επίσης ποντικίνα Μίνι συγκίνησε τόν κόσμο καί από τότε γιά εβδομήντα χρόνια αποτελούν ένα από τά πιό ξεχωριστά ζευγάρια.

    Βέβαια εξακολουθούν νά είναι αρραβωνιασμένοι γιά επτά δεκαετίες καί σίγουρα άν αποφασίσουν ποτέ οί υπεύθυνοι τής εταιρίας Γουόλτ Ντίσνει, νά παντρέψουν τά δύο ποντίκια θά χαλάσει ο κόσμος.

    Μέ τήν ευκαιρία τών γενεθλίων τού Μίκι Μάους διοργανώθηκαν δεκάδες δημοπρασίες καί τά αναμνηστικά τού καρτούν πουλήθηκαν σέ αστρονομικές τιμές.

    Ενα μικρό κουκλάκι πουλήθηκε πρίν από λίγους μήνες γιά ογδόντα χιλιάδες δολλάρια όμως η μανία τών συλλεκτών δέν σταματάει εκεί.

    Οί ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά αναμνηστικά τού Μίκι θά πουληθούν γιά τεράστια ποσά όπως αυτό τό κουκλάκι τού 1950.

    Καί φυσικά όσο πιό παλιό τό αναμνηστικό τόσο καλύτερα.

    Αυτά πού κατασκευάσθηκαν στίς δεκαετίες τού '40, τού '50 καί τού '60 αποτελούν μήλο τής έριδος γιά δεκάδες συλλέκτες.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 15:38:44

    [14] Πρεμίερα του taxes

    Επίσημη, πρώτη, σήμερα για το πρόγραμμα ΤΑΞΙΣ διά του οποίου θα γίνονται διασταυρώσεις όλων των οικονομικών στοιχείων.

    Με το νέο σύστημα θα ελέγχονται όλες οι οικονομικές συναλλαγές όπως συντάξεις, μισθοί, επιδόματα, ενοίκια, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη, ακίνητα, οικόπεδα και τιμολόγια.

    Σήμερα, εξ΄άλλου, λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις των οποίων το επώνυμο αρχίσει από Δ και Ε.

    Την κατάργηση 183 φόρων υπέρ τρίτων αποφάσισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δραχμές ετήσια έσοδα.

    [15] Μείωση των επιτοκίων

    Μείωση των επιτοκίων στα όρια των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, προέβλεψε για το δεύτερο εξάμηνο του ΄98, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στη Βουλή.

    Για τα πανωτόκια ο υπουργός είπε ότι η ρύθμιση ήταν καταδικασμένη να προκαλέσει αντιδράσεις από όλους τους φορείς αλλά ο στόχος ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή και όχι να ικανοποιηθούν τα δίκαια κάποιας πλευράς.

    Με τροπολογία του κ.Παπαντωνίου παρατείνεται μέχρι 26 Απριλίου η προθεσμία για την παροχή πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή.

    [16] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,23 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.463,16 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 20 δισεκατομμύρια 061 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 14:31:13

    [17] Διαβήτης

    Ενας περίπατος 30 μόνο λεπτών ημερησίως ίσως να βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να κάνει καλύτερη χρήση της ινσουλίνης του και να αποτρέπει το διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύθηκε χθές.

    "Οι μελέτες μας έδειξαν οτι η αυξημένη άσκηση, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή, σχετίζεται με τη βελτίωση της ευαισθησίας της ινσουλίνης", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάγιερ-Ντέιβις, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, που ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την έρευνα. "Πρόκειται για καλά νέα. Σημαίνει οτι αν μη τι άλλο, το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Δε χρειάζεται να πηγαίνεις σε γυμναστήριο εκτός κι αν το επιθυμείς", πρόσθεσε η αμερικανίδα γιατρός.

    Η ευαισθησία της ινσουλίνης επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να αποθηκεύει τροφή για να την μετατρέψει σε ενέργεια. Οταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του ινσουλίνη μπορεί να παρουσιαστεί αντίσταση στην ινσουλίνη και πιθανώς διαβήτης.

    Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύονται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρίας βασίζονται σε μελέτες που έγιναν σε 1.400 γυναίκες, ηλικίας 40 εως 69 ετών, εκ των οποίων ορισμένες είχαν κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και άλλες παρουσίαζαν ελαφρά μορφή διαβήτη.

    "Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει οτι η σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, μπορεί να βοηθήσει την ευαισθησία της ινσουλίνης. Δε γνωρίζαμε όμως τί και πόση επίδραση είχε στη βελτίωση της χρήσης της ινσουλίνης απο τον ανθρώπινο οργανισμό η ελαφρά σωματική άσκηση", τόνισε η Ελίζαμπεθ Μάγιερ-Ντέιβις. Η ελαφρά σωματική άσκηση περιλαμβάνει το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, την κηπουρική και πολλές οικιακές εργασίες.

    Η Μάγιερ-Ντέιβις ανέφερε οτι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά διότι τα άτομα που πάσχουν απο διαβήτη διατρέχουν διπλάσιο εως τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις και το 75% των διαβητικών πεθαίνουν απο καρδιοπάθειες.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 14:30:57
    Συνεχίζεται και σήμερα η καλοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα.Νεφώσεις από το απόγευμα και πιθανότητα ασθενών βροχών σε βόρειο Ιόνιο, Ηπειρο και Μακεδονία.

    Στην Αττική, σχεδον αίθριος καιρός και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 21 βαθμούς.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 18 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 05-Mar-98 14:30:47
    Η επικράτηση βορείων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς, θα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία του καιρού το επόμενο διήμερο. Την Κυριακή όμως, περιμένουμε μια σύντομη αλλαγή, με τοπικές βροχές στα Κεντρικά και Βόρεια, ενώ οι άνεμοι γίνονται νότιοι και ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο 24ωρο, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, θα υπάρχει τοπική συννεφιά με πιθανότητα να βρέξει για λίγο το πρωί στα Βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 και κατά τόπους 7 μπόφώρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμαίνεται στα Βόρεια απο 4 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 6 εως 17 και στα νησιά απο 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός το Σάββατο σε όλη τη χώρα, με βόρειους ανέμους γύρω στα 3 μπόφώρ στα Δυτικά, στα Ανατολικά πιο ενισχυμένοι θα φθάνουν τα 5 με 6 και τοπικά στο Νότιο Αιγαιο και τα 7 μποφώρ, αλλά βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο, κυρίως στα Δυτικά και θα πλησιάσει στους 15 βαθμούς στα Βόρεια και στην υπολοιπη χώρα στους 18 βαθμούς Κελσίου.

    Την Κυριακή αναμένεται πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού, με τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα αρχίσουν το μεσημέρι απο τα Δυτικά, και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στις Κεντρικες και Βορειες περιοχες της χώρας.

    Οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη τα 7 μπόφώρ, ενώ η θερμοκρασία, χωρίς αλλαγή, θα φθάσει στους 15 με 16 βαθμούς στα Βόρεια και στους 18 με 19 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 5 March 1998 - 16:05:51 UTC