Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-02-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Γιαννόπουλος
  • [03] Συνομιλίες Κρανιδιώτη - Κασουλίδη
  • [04] Καρακώστας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ
  • [06] Επιδημία γρίππης
  • [07] Επίθεση με μολότωφ
  • [08] Ηλεκτρικά οχήματα στην Αθήνα
  • [09] Εγκληματικότητα
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Αλβανία-Διαδήλωση
  • [11] Τουρκία-Ιορδανία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Ιράκ-Εξελίξεις
  • [13] Ρωσία-Χημικά
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Χάκερ στο πεντάγωνο
  • [15] Διάφορες Διεθνείς Ειδήσεις
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Ελληνική οικονομία
  • [17] Συντάξεις
  • [18] Χρηματιστήριο
  • [19] Φορολογικές δηλώσεις
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 17:10:00
    Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται ο Κώστας Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ το κλίμα έντασης στο κόμμα παραμένει, μετά και τη νέα δήλωση του Κων/νου Μητσοτάκη, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πηγαίνει προς τα εμπρός.

    Ο επίτιμος πρόεδρος, που είναι σαφώς δυσαρεστημένος, μετά τον αποκλεισμό του από τα κομματικά όργανα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές του κινήσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής είχε πολύωρη σύσκεψη σήμερα με στενούς του συνεργάτες, εν΄ όψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

    Για ντε φάκτο διάσπαση της Νέα Δημοκρατία, μίλησε ο Σωτήρης Χατζηγάκης στον Antenna ενώ ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαγραφές θα συνεχιστούν, ενώ ο Γιώργος Σούρλας ζήτησε σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 18:03:27

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η Ελλάδα απέρριψε συνολικά τις προτάσεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ στις 12 Φεβρουαρίου.

    "Η Ελλάδα απέρριψε μαζικά τις προτάσεις που κάναμε στις 12 Φεβρουαρίου", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Νετζατί Ουτκάν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "έδειξε για μια ακόμα φορά σ' όλο τον κόσμο την διάθεση της να διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο και να αφήνει άλυτα τα προβλήματα της με την Τουρκία".

    "Η Ελλάδα είναι ή μόνη χώρα που αρνείται τον διάλογο", συνέχισε ο κ. Ουτκάν. Χθες ο Ελληνας πρέσβης κ. Δημήτριος Νεζερίτης επέδωσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ την ελληνική απάντηση στις προτάσεις της 12η Φεβρουαρίου.

    Περιγράφοντας την ελληνική απάντηση στον τουρκικό Τύπο, τουρκικές πηγές την χαρακτήριζαν ως "αντιπρόταση Πάγκαλου" . Ο σημερινός τουρκικό Τύπος επισημαίνει ότι η ελληνική ανάντηση αντιπαρέρχεται τί προτάσεις που είχε διατυπώσει η Αγκυρα, και διατυπώνει αντιπροτάσεις .

    [02] Γιαννόπουλος

    Χαμηλώνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

    Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος σε επιστολή του προς την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί, αναφέρει ότι κλείνει σήμερα η παρένθεση της σύγκρουσής με τον κ. Ρουπακιώτη. Το ποιός φταίει , τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός, θα κρίνει η ιστορία.

    Σήμερα και αύριο οι Δικηγόροι της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων απέχουν από τα δικαστήρια.

    [03] Συνομιλίες Κρανιδιώτη - Κασουλίδη

    Τρίωρες συνομιλίες για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τόσο σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και γύρω από το πολιτικό πρόβλημα είχε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών καθορίστηκε και η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα γίνουν στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου, ανάμεσα στην ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την περίοδο αυτή, την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία όπως τόνισε, θα επιδράσει ευεργετικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι στις 30 και 31 Μαρτίου ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ε.Ε και σημείωσε ότι η απόφαση αυτή είναι δεδομένη και δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι σε όλες τις περιπτώσεις διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε υποψήφια για ένταξη κράτη, ο συνομιλητής της Ευρώπης είναι οι κυβερνήσεις των υποψηφίων χωρών, σημειώνοντας ότι σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο, αρχής γενομένης από την απόφαση που ελήφθη το Μάρτιο του '95 για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε ορίζεται ότι μόνος συνομιλητής είναι η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία συμμερίζεται και υποστηρίζει η Ελλάδα είναι να συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις ένταξης και να αποβεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε προς όφελος και των δυο κοινοτήτων, υπό τον όρο όμως συνέχισε, η συμμετοχή αυτή να μην αμφισβητεί σε καμιά περίπτωση τη ``νομιμότητα`` της κυπριακής κυβέρνησης και να μη συνιστά έμμεση αναγνώριση τετελεσμένων, δηλαδή του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

    Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων μπορεί πάντως να είναι ουσιαστική, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρκεί να πείσουν ότι θα συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε και όχι ότι θα μπορούν να τον υπονομεύουν.

    Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του ξένου παράγοντα, την οποία χαρακτήρισε θετική και σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να υπάρξει άμεσα μια νέα προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τήρησε το προηγούμενο διάστημα μια ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση, η οποία όπως είπε, εκτιμήθηκε και από τη διεθνή κοινότητα. Σημείωσε ωστόσο, ότι από τότε υπάρχει μια κλιμακούμενη σκλήρυνση της στάσης της τουρκικής πλευράς, η οποία οδηγεί τις προσπάθειες σε αποτυχία.

    Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι προσηλωμένες στις αποφάσεις του ΟΗΕ και έτοιμες να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία για να δοθεί μια νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στρέψει την προσπάθειά της και να ασκήσει την επιρροή της προς την πλευρά της Τουρκίας, διαμηνύοντάς της ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, ότι δεν έχει περιθώρια να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της και ότι αν εξακολουθήσει να μένει προσκολλημένη στις αγκυλώσεις του παρελθόντος οι εξελίξεις θα την προσπεράσουν και θα την αφήσουν στο περιθώριο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση ξεκινούν μια μεγάλη διπλωματική εκστρατεία στο εξωτερικό, σε όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες ευρωπαϊκές και μη πρωτεύουσες υπέρ της προώθησης των απόψεών τους.

    Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο ο κ. Κρανιδιώτης, όσο και ο κ. Κασουλίδης, δεν θέλησαν να δώσουν καμιά λεπτομέρεια γύρω από την πρόταση που θα διαμορφώσει η κυπριακή κυβέρνηση για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας συνεχώς ότι δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες γύρω από τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, πριν πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με την ελληνική κυβέρνηση στις 10 Μαρτίου, αλλά και πριν να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με το Βρετανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τόνι Μπλέρ στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που συγκαλείται στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών ωστόσο, κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι για την ελληνική κυβέρνηση η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελεί μέρος του ευρύτερου ζητήματος που αφορά την πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. και ότι ως εκ τούτου η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου συνδέεται με την ενταξιακή διαδικασία όλων των άλλων χωρών.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, επανέλαβε με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο, ότι η διεύρυνση δεν θα προχωρήσει εάν δεν περιλαμβάνεται σ'αυτήν η Κύπρος.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στα κείμενα των διακυβερνητικών διασκέψεων της Κύπρου και των υπολοίπων χωρών της ΚΑΕ, τα οποία χαρακτήρισε ``συνδεδεμένα μεταξύ τους`` και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις στα όργανα της Ε.Ε για την οριστικοποίηση του περιεχομένου τους.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επιβεβαίωσε ακόμη απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το κείμενο της Διακυβερνητικής της Κύπρου δεν είναι πλήρες και σημείωσε αναφερόμενος στην ``περιπλοκή`` που παρουσιάζεται γύρω από τη διατύπωση που θα υπάρξει για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει τέτοια παράγραφος στο κείμενο.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε από την αρχή είτε σε ένα επόμενο στάδιο, αλλά εκείνο το οποίο είναι δεδομένο, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσουν στις 30 και 31 Μαρτίου, είτε έτσι, είτε αλλιώς. ``Εμείς επιθυμούμε να ενταχθούν από την αρχή``, είπε ο κ. Κασουλίδης. Σε κάθε περίπτωση όμως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κανονικά με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως και με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 και ειδικότερα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου στην άμυνά της και μέσα σ'αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων. Υπενθύμισε ακόμη ότι υπάρχει διέξοδος και στο θέμα αυτό, εφόσον προωθηθεί η πρόταση Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι από αρκετές πλευρές και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό, τις οποίες όμως δεν χαρακτήρισε πιέσεις. Σε ό,τι αφορά δε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αμερικανικού διαβήματος στον Κύπριο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έγινε διάβημα και ότι ο Κύπριος πρέσβης πήγε να δει τον υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ με δική του πρωτοβουλία και όχι επειδή εκλήθη.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το θέμα του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν συνδέεται με το θέμα της Κύπρου. ``Οπωσδήποτε το Κυπριακό, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά έχει τη διεθνή και την ευρωπαϊκή του διάσταση`` και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εάν δεν λυθεί το Κυπριακό. ``Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είπε, είναι να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών συμφωνιών. Σ'αυτό το πλαίσιο είπε, εντάσσεται η πρότασή μας να παραπεμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και η τουρκική διεκδίκηση για τα Ιμια. Ακόμα περισσότερο τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών η Ελλάδα, η οποία έχει αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και έχει προσκαλέσει την Τουρκία να πράξει το ίδιο, ώστε οι δυο χώρες να μπορούν να δουν τα προβλήματα που αφορούν στις σχέσεις του στο πλαίσιο αυτό.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει το απόγευμα συναντήσεις με τον Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς και την Παρασκευή το πρωί θα συναντηθεί εδώ στη Λευκωσία με τον ειδικό εκπρόσωπο της Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [04] Καρακώστας

    Με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεργάζεται ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Γιάννης Καρακώστας, ο οποίος είπε πως εν΄ καιρώ θα αποφασίσει την τελική του στάση.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 18:27:51

    [05] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

    Κρίσιμες οι επόμενες ωρες για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που εξακολουθει να νοσηλευεται στο Λαικο Νοσοκομειο.

    Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εισήχθη εσπευσμένα το περασμένο 24ωρο στο νοσοκομείο με έντονη δύσπνοια, που όπως διαπιστώθηκε οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

    Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και λόγω της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Αργά το βράδυ υποβλήθηκε σε δίωρη αιμοκάθαρση για ν'αντιμετωπιστεί η άνοδος του καλίου στον οργανισμό του.

    Η αιμοκάθαρση επαναλήφθηκε σήμερα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υποβάλλεται σε νέες εξετάσεις.

    Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το μεσημέρι οι θεράποντες ιατροί του αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στην κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνουν όμως ότι αυτή είναι υπό έλεγχο.

    [06] Επιδημία γρίππης

    Από επιδημία γρίππης δοκιμάζεται τελικά η χώρα μας όπως πιστοποίησε το ινστιτούτο Παστέρ.

    Ο ιός είναι επικύνδυνος για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους καθώς και για όσους πάσχουν από άσθμα, καρδιοπάθειες, ανεπάρκεια του ανοσποιητικού και διαβήτη.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός και προτείνουν για τις ευαίσθητες ομάδες ακόμη και προληπτικώς φάρμακα κατά των ιών αλλά όχι αντιβιοτικά.

    [07] Επίθεση με μολότωφ

    Ενας στρατιώτης, ο Ιωάννης Δεσπότης, τραυματίστηκε ελαφρά όταν άγνωστοι εξαπέλυσαν στις τρεις το μεσημέρι επίθεση με μολότωφ εναντίον φορτηγού του στρατού έξω από τη Νομική, στην οδό Σόλωνος.

    Οι υπόλοιποι 4 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό αυτοκίνητο κατάφεραν να σωθούν αφού πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν προτού τυλιχτεί στις φλόγες.

    Νωρίτερα άγνωστοι που παρεισέφρυσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των ρυθμίσεων Αρσένη πυρπόλησαν αυτοκινήτο του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

    [08] Ηλεκτρικά οχήματα στην Αθήνα

    Την δρομολόγηση είκοσι τριών οχημάτων αντιρυπαντικής τεχνολογίας στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Αθηναίων.

    Τα πρώτα ηλεκτρικα αυτοκίνητα θα κυκλοφορήσουν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα εκτελούν διαδρομές στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας.

    Η χρήση από τους πολίτες θα είναι ελεύθερη ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από ευρωπαικά προγράμματα και έσοδα του δήμου Αθηναίων.

    Ακόμη ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύθηκε ότι εντός 30 μηνών θα έχουν τεθεί σε λειτουργία 6 υπόγειοι χώροι στάθμευσης σε ισάριθμα διαμερίσματα της πόλης συνολικής χωριτικότητας 2.260 αυτοκινήτων.

    [09] Εγκληματικότητα

    Αυξήθηκε η εγκληματικότητα στη χώρα μας το 1997 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Την Παρασκευή ορκίζονται 1500 νέοι αστυνομικοί που θα επανδρωσουν περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των αστυνομικών επιθεωρητών στους οποίους εκχωρούνται περισσότερες αρμοδιότητες.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 18:03:13

    [10] Αλβανία-Διαδήλωση

    Διαδήλωση πραγματοποίησαν το πρωί σε κεντρική πλατεία των Τιράνων περίπου 2.000 οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκδοθεί από την Αστυνομία σχετική άδεια.

    Αμέσως μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη 100 ατόμων.

    Οπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, άγνωστοι τηλεφώνησαν στην Αστυνομία και απείλησαν ότι αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες , οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, θα τοποθετήσουν εκρηκτικά σε διάφορα σημεία της πόλης και θα χτυπήσουν και την Αστυνομική Διεύθυνση Τιράνων.

    [11] Τουρκία-Ιορδανία

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ αναχωρεί αύριο για την Ιορδανία. Επίσκεψη, η οποία σύμφωνα με την Αγκυρα, ``εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας``. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που είχε στη Δαμασκό αξιωματούχος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Αϊκούτ Τσετιργκέ, γενικός διευθυντής του τμήματος διμερών πολιτικών υποθέσεων που είναι αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, επιστρέφει σήμερα από τη Δαμασκό, όπου βρίσκεται από προχθές.

    Ο Τσετιργκέ, συναντήθηκε σήμερα με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Σάρα. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πρακτορείο Ανατολού, οι επαφές που έγιναν στη Δαμασκό, ``εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιφέρειας ειρήνης και σταθερότητας που παρουσιάστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ισμαήλ Τζέμ στη Βαγδάτη``.

    Σύμφωνα με το Ανατολού, κατά τις επαφές του Τσετιργκέ στη Δαμασκό, συζητήθηκε και το θέμα της συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 18:03:41

    [12] Ιράκ-Εξελίξεις

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πάλι η συμφωνία της Βαγδάτης.

    Σήμερα εξετάζονται ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας που αφορούν στους όρους ελέγχου του χημικού και βιολογικού οπλοστασίου του Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ τον επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής πολιτικής στη περιοχή του Κόλπου με προώθηση διπλωματικών επαφών και κατάργηση της σημερινής πολιτικής της διπλής ανάσχεσης έναντι του Ιράκ και του Ιράν προτείνει έκθεση του Πολεμικού Κολεγίου του αμερικανικού στρατού στην κυβέρνηση Κλίντον.

    Σήμερα ο βασιλίας της Ιορδανίας Χουσεϊν πρότεινε να αρχίσει απευθείας διάλογος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράκ,τονίζοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί η κρίση.

    Την ερχόμενη βδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα έχει στην Ουάσιγκτον απευθείας συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Κλίντον σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε με τις ιρακινές αρχές.

    Εν τω μεταξύ αμφιβολίες για την ανάγκη παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο εξέφρασαν μέλη της Γερουσίας και του Πενταγώνου στον Πρόεδρο Κλίντον. Ως καλύτερη λύση παρουσιάζεται τώρα για την Ουάσιγκτον η αναζήτηση αντίπαλου δέους στον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν.

    [13] Ρωσία-Χημικά

    Η εφημερίδα Τάϊμς της Νέας Υόρκης γράφει σήμερα ότι πρώην σοβιετικός διαφωνών και εμπειρογνώμονας στα βιολογικά όπλα αποκάλυψε ότι η πρώην Σοβιετική Ενωση σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες τόννους βάκιλου του άνθρακα στην περίπτωση που ξεσπούσε Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

    Ο 47χρονος επιστήμονας από το Καζακστάν Κανατζάν Αλιμπέκοφ, τον οποίο σήμερα αποκαλούν Κεν Αλιμπέκ, τονίζει στη συνέντευξή του ότι το πρόγραμμα αυτό παρέμενε εν ενεργεία επί ένα χρόνο παρά την απόφαση που είχε λάβει το 1991 για διακοπή του ο Μιχαήλ

    Γκορμπατσώφ.Ο επιστήμονας και πρώην συνταγματάρχης του Σοβιετικού στρατου, που διέφυγε στη Δύση το 1992, πιστεύει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει συγκαλυμμένο, στο πλαίσιο των αμυντικών ερευνών που κάνει η Ρωσία. Ο Αλιμπέκ,που σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός σύμβουλος, υπογράμμισε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει όσα ξέρει γιά να συμβάλει στι προσπάθειες αντιμετώπισης της απειλής των βιολογικών όπλων.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 18:28:04

    [14] Χάκερ στο πεντάγωνο

    Πεντάγωνο και FBI κάνουν έρευνες για να ανακαλύψουν τους πειρατές που κατάφεραν με επιτυχία τις τελευταίες δύο βδομάδες να φέρουν στην κατοχή τους μη διαβαθμισμένες πληροφορίες από τα κομπιούτερ του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

    Ο υφυπουργός Αμυνας Τζον Χαμρ δήλωσε πάντως σήμερα στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμμία ένδειξη πως οι "πειρατές " είχαν ανάμειξη στην κρίση με το Ιράκ. Χαρακτήρισε πάντως το συμβάν ως ένα σημαντικό "τηλεφώνημα αφύπνισης" για το πόσο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες πληροφορίες που βρίσκονται σε κυβερνητικούς υπολογιστές.

    [15] Διάφορες Διεθνείς Ειδήσεις

    Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της Βαγδάτης που αφορούν στον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου εξετάζει πάλι σήμερα το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που πυκνώνουν οι φωνές για επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής πολιτικής στη περιοχή του Κόλπου με έμφαση τη προώθηση των διπλωματικών επαφών για επίλυση της κρίσης.

    Τριαντα έξι λαθρομετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα μαζί με 7 τούρκους δουλέμπορους συνέλαβε σήμερα η τουρκική στρατοφυλακή στην Ανδριανούπολη.

    Αντιπαραθέσεις και συζητήσεις πυροδοτεί στη Τουρκία το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών για να πληρωθούν οι κενές θέσεις των βουλευτών της Ευημερίας ταυτόχρονα με τις πρόωρες δημοτικές εκλογές,θέμα που άφησε ανοικτό με δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ.

    55 μουσικά συγκροτήματα της ακροδεξιάς, που υποκινούν το μίσος εναντίον των εβραίων, των μαύρων, των πολιτικών προσφύγων και των ομοφυλόφιλων, έχει καταγράψει η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

    Υπερ της ελεύθερης χρήσης της μητρικής γλώσσας και της διατήρησης του πολιτισμό των πληθυσμών της νοτιοανατολικης Τουρκίας τάχθηκε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Σατούκ που ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη Τουρκία,στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τους φυλακισμένους πρώην βουλευτές του τουρκικού φιλοκουρδικού κόμματος.

    Μήνυση κατα της ΙΒΜ κατέθεσαν χθες τέσσερεις πρώην υπάλληλοι της που πάσχουν απο καρκίνο, ζητώντας αποζημίωση για τις βλάβες που υπέστησαν εκτειθέμενοι σε επικίνδυνες χημικές και τοξικές ουσίες, την εποχή που εργάζονταν στην γραμμή παραγωγής των υπολογιστών στο Σαν Χοσέ, της Καλιφόρνιας.

    Τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών πιστευει πως ο Μπιλ Κλιντον θα πρέπει να κρίνεται από τον τρόπο που ασκεί τη προεδρία και όχι από την ιδιωτική ζωή του, ακόμη και εάν έχει πεί ψέμματα γι' αυτήν.

    Εικοσι τρείς ισλαμιστές και επτά χωρικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αλγερία στη διάρκεια βιαίων επεισοδίων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και φανατικών μουσουλμάνων.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 18:27:34

    [16] Ελληνική οικονομία

    Μικρή μόνο πτώση σημείωσε ο δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους παρά τη νέα αναστάτωση που προκάλεσαν οι συστάσεις της Μέριλ Λίντς προς τους επενδυτές να αποφεύγουν τα ομόλογα Ελληνικού δημοσίου επισείοντας το φόβο υποτίμησης της δραχμής .

    Η Τράπεζα της Ελλάδος αγνοώντας τόσο την έκθεση της Μέρι Λίντς όσο και την έκθεση της Μούντις προχωρεί στη θωράκιση της δραχμής .

    Τα επιτόκια στην τραπεζική αγορά κινούνται και σήμερα στο 17% και στην καθιερωμένη σύσκεψη της Τετάρτης εκτιμήθηκε από όλα τα κορυφαία στελέχη ότι δεν υπάρχει καμμία ανησυχία.

    Την όλη εξέλιξη παρακολουθεί από κοντά και το υπουργείο εθνικής οικονομίας ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία κρατικών τίτλων αξίας 220 δις δρχ.

    [17] Συντάξεις

    Αυξήσεις 3,7% στις συντάξεις ανακοίνωσε τελικώς ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των συνταξιούχων που τον συνάντησαν στο Μαξίμου.

    Οι αυξήσεις αυτές αφορούν στις συντάξεις μέχρι 200χιλιάδες δραχμές, ενώ στις μεγαλύτερες συντάξεις θα δωθεί η αύξηση 2,5% που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.

    Σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό θα χορηγηθεί διορθωτικό ποσό.

    Στους αυτοαπασχολούμενους οι αυξήσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 3,7% και να φθάσουν μέχρι και 9% αναλόγως με τις δυνατότητες του ταμείου τους.

    Επίσης αυξάνονται κατά 10% τα επιδόματα αναπηρίας.

    Για τους ασφαλισμένους στο ΝΑΤ θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αυξήσεις που ισοδυναμούν ουσιαστικά με 130 δραχμές την ημέρα και εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για τα μέσα Μαρτίου.

    [18] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,34 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1423,41 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 13 δισεκατομμύρια 560 εκατομμύρια δραχμές.

    [19] Φορολογικές δηλώσεις

    Τα ΕΛΤΑ, για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων που θα αποστείλουν ταχυδρομικώς τις δηλώσεις τους , καθιερώνουν ενιαίο τέλος 540 δραχμών για τη συστημένη αποστολή των εντύπων ασχέτως βάρους , όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 16:13:28
    Τοπικές νεφώσεις, βροχές στα Δυτικά και στα Βόρεια προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Αραιή συννεφιά στην Αττική και θερμοκρασία εώς 19 βαθμούς

    Ιδιος καιρός στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία στους 16 βαθμούς

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 25-Feb-98 16:13:18
    Μετά την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών αλλάζει βαθμιαία ο καιρός με κυρια στοιχεία την επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων έως και 8 μποφώρ στο Αιγαίο και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Οσον αφορά δέ το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, με εξαίρεση την Κυριακή που θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας σε πολλές περιοχές, ο καιρός γενικά θα είναι ήπιος με αρκετή ηλιοφάνεια και ανέμους που δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφωρ στα πελάγη.

    Αναλυτικότερα στο βόρειο Ιονιο, την Ηπειρο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές μονο ώρες. Στην υπόλοιπη χωρα θα υπάρχουν νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές.

    Οι άνεμοι ενισχύονται σημαντικά και θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφωρ, στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφωρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια απο 0 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά απο 5 έως 16 και στις υπόλοιπες περιοχές απο 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

    Την _Παρασκευή_ στην ανατολική και νότια Ελλάδα, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανές βροχές στα νότια. Στην υπόλοιπη χωρα θα υπάρχουν λίγες μόνο νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφωρ στα δυτικά, 6 με 7 στα ανατολικά και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφωρ, αλλα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθάσει στους 11 βαθμούς στα βόρεια, τους 16 στα δυτικά και τους 15 στις υπόλοιπες περιοχές.

    Το _Σάββατο_ τέλος, ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια, με εξαίρεση την νοτιοανατολική νησιωτική χωρα, που ίσως να έχουμε λίγες ακομη βροχές το πρωί.

    Οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά και θα πνέουν ασθενείς 3 με 4 μποφωρ, εκτός απο το νοτιοανατολικό Αιγαίο που θα είναι ακομη βόρειοι 4 με 5 μποφωρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει τους 15 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 με 18 στις υπόλοιπες περιοχές.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 25 February 1998 - 17:11:10 UTC