Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ψάχνουν τη χρυσή τομή

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Τουρκία-Απάντηση
  • [03] Πάγκαλος
  • [04] Ε.Ε-Τουρκία
  • [05] Ντανιέλ Μιτεράν
  • [06] Σκανδαλίδης
  • [07] Διακοπή βοήθειας των ΗΠΑ στην Ελλάδα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [08] Παιδεία
  • [09] Προσλήψεις
  • [10] Μετρό
  • [11] Κεραίες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Αλβανία-Νάνο
  • [13] Τουρκία-Γερμανία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Κλίντον
  • [15] Κούβα-Πάπας
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Microsoft
  • [17] Κινητήρας αυτοκινήτου
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] ΔΕΚΟ-τροπολογία
  • [19] Αντικειμενικές
  • [20] Πανωτόκια
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [21] Καρκίνος του προστάτη
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ψάχνουν τη χρυσή τομή

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 15:18:12
    Και δικαστική παρέμβαση για τις απεργίες στις ΔΕΚΟ, ενώ η κυβέρνηση καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες να βρει τη χρυσή τομή στο θέμα των ΔΕΚΟ και να αποφύγει την περαιτέρω σύγκρουση με τα συνδικάτα.

    Ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου, Παναγιώτης Δημόπουλος διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι όροι της απεργίας και κυρίως εάν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στις ΔΕΚΟ.

    Εφ' όσον διαπιστωθούν αξιόποινες πράξεις θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

    Το πρωί έγινε σύσκεψη υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου με τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών και τον συνταγματολόγο Γιώργο Παπαδημητρίου ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα γίνει συνάντηση του κ. Παπαντωνίου με τη ΓΣΕΕ.

    Η τροπολογία που προωθείται περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ονομαστική αναφορά των ΔΕΚΟ για τις οποίες θα ισχύει και θα συνοδεύεται από πολιτική δέσμευση οτι δεν θα θιγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

    Η απεργία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς παρέλυσε την πρωτεύουσα ενώ υπολειτούργησαν δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.

    Εάν δεν υπάρξει λύση τα προβλήματα στις συγκοινωνίες θα συνεχιστούν καθώς από αύριο μέχρι και την Παρασκευή θα γίνονται στα μέσα μεταφοράς στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09.00 και απο τις 21.00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 15:35:14

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Νέα τουρκική προκληση χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολίμνου, στην οποία βρίσκονται και οι βραχονησίδες των Ιμίων.

    Δύο τουρκικές τορπιλάκατοι, εισήλθαν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και παραβίασαν τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, ενώ οι Τούρκοι ναύτες πυροβολούσαν στο αέρα.

    Τα τουρκικά σκάφη απομακρύνθηκαν, μετά από συστάσεις Ελληνικής τορπιλακάτου.

    Με διάβημα προς την Αγκυρα απαντησε η Ελληνική κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

    Τα εθνικά θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος απάντησε από τις Βρυξέλλες σε όσους τον επικρίνουν για τις δηλώσεις του περί παραπομπής όλων των θεμάτων στο Δικαστήριο της Χάγης.

    Αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου περί παραπομπής όλων των θεμάτων και του εναερίου χώρου συμπεριλαμβανομένου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Θόδωρος Πάγκαλος που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, απάντησε ήδη στους επικριτές του.

    Ο Μπουλέντ Ετσεβιτ απαντώντας στις δηλώσεις Πάγκαλου περί παραπομπής όλων των θεμάτων στο Δικαστήριο της Χάγης, αντιπρότεινε διμερή διάλογο πριν από οποιαδήποτε προσφυγή.

    Ανήσυχος για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής μετά τη συναντηση του με τον Προεδρο της Δημοκρατιας υπογραμμιζοντας πως η ελληνικη κυβερνηση αλλαζει εν κρυπτω την πολιτικη της.

    Ο κ. Καραμανλης τονισε πως ο πρωθυπουργος οφειλει να ξεκαθαρισει κατα ποσον οι τοποθετησεις του Θοδωρου Παγκαλου αποτελουν δεσμευτικη πολιτικη της Κυβερνησης , διερωτωμενος πως ειναι δυνατον ο κ.Σημιτης να προισταται μιας κυβερνησης οταν με τις θεσεις αυτες διαφωνουν πολλοι υπουργοι, μεταξυ αυτων και ο Υπουργος Αμυνας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ, είναι αντίθετος με την παραπομπή όλων των Ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη.

    Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα χθεσινό επεισόδιο είπε οτι αποτελεί σαφή παραβίαση των κανόνων της αβλαβούς διέλευσης , παρά το γεγονός ότι δεν είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι πυροβολισμοί δηλαδή των Τούρκων ναυτών.

    Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η Τουρκία την άτακτη στρατιωτική δράση και να προσφύγει στη Χάγη .

    Στην Κύπρο ο πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-300 .

    [02] Τουρκία-Απάντηση

    Απέρριψε η Τουρκία το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικα με τα 10 μίλια του Ελληνικού εναέριου χώρου, όπως είχε προτείνει ο Θόδωρος Πάγκαλος.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει προσφυγή για να επικυρωθεί ότι είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο η εφαρμογή από την Ελλάδα του καθεστώτος των 10 μιλίων , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν.

    Στην ανακοίνωση του Τουρκικου υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι το γεγονός πως καμμία χώρα δεν αναγνωρίζει τα 10 μίλια ενώ οι διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν άλλους κανόνες , δείχνουν ότι η εφαρμογή αυτή είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

    [03] Πάγκαλος

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Αθήνα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα ``Μιλιέτ``, τόνισε ότι όλοι όσοι τον κρίνουν στερούνται στοιχειωδών νομικών γνώσεων και δεν έχουν ιδέα ποιά είναι η διεθνής θέση της χώρας.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος επανέλαβε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αναγνώριση της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας της Χάγης και αναφερόμενος ειδικότερα στον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του, αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Σαμαράς του εχει ζητήσει να παραιτηθεί οκτώ ή εννιά φορές και τον χαρακτήρισε επικίνδυνο το να μην έχει στοιχειώδεις γνώσεις νομικών ένας πολιτικός αρχηγός, καθώς όπως είπε η Βουλή νομοθετεί.

    Σε επισήμανση ότι μεταξύ των αντιδρούντων συγκαταλέγονται στελέχη και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε με νόημα στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να τους διανείμει έναν κατάλογο με τα ονόματα "εκείνων που μονίμως διαφωνούν ότι και αν πω." Ετσι - πρόσθεσε - δεν θα χρειάζεται να παρακολουθείτε κάθε φορά τι λέω, μπορείτε να επισυνάπτετε αυτόν τον κατάλογο κάτω από οτιδήποτε πω`.

    [04] Ε.Ε-Τουρκία

    Δεν υπάρχουν ειδικές προυποθέσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη δήλωσε στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, λίγο μετά το τέλος των σημερινών εργασιών του συμβουλίου, ο προεδρεύων του συμβουλίου Βρεταννός Υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Ο Βρεταννός προεδρεύων σημείωσε επίσης ότι "δεν είναι σκόπιμο αυτή τη στιγμή να υπεισέλθει κανείς στις νομικές πτυχές της απόφασης του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου" και ότι αυτό που προέχει είναι να "αποδεχθεί η Τουρκία την πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη που της απηύθυνε η Σύνοδος του Λουξεμβούργου". Ο Ρόμπιν Κουκ ανέφερε επίσης ότι στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου ετέθη θέμα ειδικών όρων για την Τουρκία που όμως δεν υιοθετήθηκαν τελικά. Ο Βρεταννός προεδρεύων δήλωσε επίσης ότι ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα εντός του Φεβρουαρίου προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας, οι οποίες θα συζητηθουν στο συμβούλιο σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρεταννού προεδρεύοντος η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην ΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το μόνο που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ήταν να διερευνήσει η προεδρία τις διαθέσεις της Τουρκίας απέναντι στην ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Είναι αυτονόητο σημειώνει η ανακοίνωση ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής του Λουξεμβούργου δεν μπορούν να ερμηνεύονται κατά βούληση ή να τροποποιούνται από άλλα κατώτερα όργανα όπως το συμβούλιθο των Υπουργών, σε ό,τι δε αφορά τις προυποθέσεις συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, σημειώνει ότι αυτές αναφέρονται σαφώς στο κείμενο των τελικών αποφάσεων. Ειδικότερα για την Τουρκία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εν γένει σχέση της με την Ε.Ε., ανεξάρτητα από το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, έχει συνδεθεί από το Συμβούλιο Κορυφής με συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις.

    [05] Ντανιέλ Μιτεράν

    Στις κουλτούρες που θεωρούμε ιδιαιτέρως εξελιγμένες ο ρατσισμός ξαναγεννιέται σε περίοδο κρίσης.Αυτό τόνισε η Ντανιέλ Μιττεράν σε ομιλία της στην Αθήνα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών, Ανδρέας Παπανδρέου. Η κυρία Μιτεράν επεσήμανε ακόμη ότι η ανεργία επιταχύνει την ανάπτυξη -το σπιράλ- εκτίναξη- του ρατσισμού, ενώ η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα προς την ελευθερία της σκέψης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της χώρας μας - Βάσω Παπανδρέου - Σκανδαλίδης - Αρσένης - Δαμανάκη - Μαργαρίτα Παπανδρέου-.

    [06] Σκανδαλίδης

    Ο πρωθυπουργός Κωστας Σημιτης είχε συνάντηση χθες το μεσημέρι με τον Γραμματέα του κόμματος κ. Σκανδαλίδη και τον πρόεδρο της Βουλής, κ.Απόστολο Κακλαμάνη για τις Δημοτικές εκλογές, όπου συζητήθηκε και το θέμα της υποψηφιότητας της κας.Δαμανάκη.

    Ο κ.Σκανδαλίδης χαρακτήρισε υπερβολική την διάσταση που δίνεται στις διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών σε ότι έχει σχέση με την ακολουθούμενη γενικότερα πολιτική της κυβέρνησης.

    [07] Διακοπή βοήθειας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

    Τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία θα προτείνει ο πρόεδρος Κλίντον, στο προσεχές σχέδιο πρόυπολογισμού σύμφωνα με δημοσίευμα έγκυρου έντυπου που ασχολείται με τις στρατηγικές ισορροπίες και την άμυνα.

    Η βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι ΗΠΑ ελαττώνουν τα κονδύλια της εξωτερικής βοήθειας.

    Για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει την στρατιωτική βοήθεια προς τις δύο χώρες ενημερώθηκαν και οι Ελληνες και οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 15:17:35

    [08] Παιδεία

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών για το νόμο Αρσένη για την Παιδεία. 24ωρη απεργία δασκάλων και καθηγητών για το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου εξήγγειλαν σήμερα η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Στις 18.00μμ οργανώνεται Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος.

    Την ίδια ώρα περίπου 170 χιλιαδες νέοι ηλικίας 12 έως 21 ετών εγκαταλείπουν την εκπαίδευση, λόγω φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    [09] Προσλήψεις

    Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις χίλιες ογδόντα οκτώ θέσεις που προκηρύχθηκαν στο χώρο της Υγείας.

    [10] Μετρό

    Αναστάτωση αναμένεται από αύριο και για 4 μέρες στο κέντρο της Αθηνας από τα έργα του ΜΕΤΡΟ.

    Για προληπτικούς λόγους θα διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινητων στη λεωφόρο Αμαλίας στο ρεύμα προς το κέντρο.

    [11] Κεραίες

    Δεκάδες κεραίες παράνομων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ξυλώνονται στο Χωρτιάτη της Θεσσαλονικης μετά απο παραγγελία του Εισαγγελέα καθώς προκαλούν προβλήματα στην ασφαλεια των πτήσεων. Τα μηχανήματα των σταθμών κατασχέθηκαν.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 14:04:37

    [12] Αλβανία-Νάνο

    Στροφή σε σχέση με την αποδοχή των διπλωματικών ενεργειών της Ελλάδας στην κατεύθυνση της έναρξης του διαλόγου, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται να επιχειρείται από την αλβανική πλευρά μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας κ. Φάτος Νάνο.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός παραχώρησε πριν από δύο ημέρες και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις για μια ελληνική πρωτοβουλία η οποία θα είχε ως στόχο την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου κ. Ιμπραίμ Ρουγκόβα και του Σέρβου Προέδρου κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουρός ο Φάτος Νάνο, διατυπώσε ενστάσεις.

    "Ευπρόσδεκτη κάθε τέτοια κίνηση, η οποία ενθαρρύνει το διάλογο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ελληνική πρωτοβουλία, πλην όμως δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω μια ιεραρχία των διεθνών αυτών πρωτοβουλιών" τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

    Μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κ. Ρουγκόβα δήλωνε για το ίδιο θέμα ότι "είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία.

    Εμείς όμως ζητούμε -και αυτή είναι η θέση της Διεθνούς κοινότητας- ότι ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να βρεθεί από κινήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ".

    Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΙΜΕ και με τίτλο "ο επόμενος πόλεμος στα Βαλκάνια" ο ανταποκριτής του περιοδικού στην περιοχή σημειώνει ότι "η καταστολή και η υπερβολική πίεση που ασκείται από τους Σέρβους σε συνδυασμό με τον αλβανικό εθνικισμό, θα δώσουν το έναυσμα για ένοπλη σύγκρουση".

    Από το 1991 οπότε και ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις, περίπου 200 Αλβανόφωνοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ από τη στιγμή της εμφάνισης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 21 Σέρβοι αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί.

    Από την άλλη πλευρά στα χέρια των Αλβανόφωνων βρίσκονται περισσότερα από 60.000 όπλα, τα οποία κλάπηκαν και φυγαδεύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης στην Αλβανία.

    [13] Τουρκία-Γερμανία

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ αναχώρησε από την Αγκυρα με προορισμό την Βόννη για διήμερη επίσκεψη εργασίας,

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο κ. Τζεμ θα έχει συνομιλίες με τον γερμανό ομόλογό του, Κλάους Κίνκελ, μετά από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, στην ετήσια συνάντηση των τούρκων γενικών προξένων που υπηρετούν στην Γερμανία και θα συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα των δύο εκατομμυρίων τούρκων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται στην χώρα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 14:05:34

    [14] Κλίντον

    Ενα ακόμη βίντεο με τόν Κλίντον νά αγκαλιάζει τήν Μόνικα Λεβίνσκι δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ αναβλήθηκε η κατάθεση στο δικαστήριο της πρώην υπαλλήλου του Λευκού Οίκου, για την υπόθεση των ερωτικών σκανδάλων του αμερικανού Προέδρου.

    Ο δικηγόρος της Μόνικα Λεβίνσκι δήλωσε σήμερα ότι η πελάτισσά του δεν επιθυμεί να ρίξει τον Μπίλ Κλίντον, επειδή ο Αμερικανός Πρόεδρος διάκειται θετικά προς τον Λαό του Ισραήλ...

    Κι όλα αυτά, ενώ αναμένται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημερινό διάγγελμα του Κλίντον προς το Αμερικανικό 'Εθνος.

    [15] Κούβα-Πάπας

    Μισο εκατομμυριο κουβανοί συγκεντρωθηκαν χθες στην πλατεια της Επαναστασςη στην καρδιά της Αβάνας για να παρακολουθησουην την τελευται λειτουργία του Προκαθημενους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησιας , πριν ολοκληρωσει την ιστορική του επισκεψη στην Κόυβα.

    Απο αυτή την την πλατεια,τοπο διαδηλώσεων υπερ του κομμουνιστικού κόμματος ο Πιντιφηκας εστρεψε τα πυρα του τοσο εναντιον του καπιταλισμού οσο και του αγριου καπιταλισμού,προτεινοντας στου Κουβάνούς να ακολουθήσουνν τον τριτο δρομο της Χριστιανοσύνης της Χριατιανικής εποχής που θα ειναι και ο δρομος της τριτης χιλιετίας.

    Ο Παππας Παυλος Ιωάννης ο δευτερος , ταχθηκε κατα τις ιδεολογιας του κομμουνισμού που περιορίζει την ανθρωπινη ελευθερια και την ιδιωτική πρωτοβουλία, καταδικαζοντας ταυτόχρονα τον καπιταλιστικό νεοφιλελευθερισμό που κανει οπως ειπε τον ανθρωπο εξαρτώμενο και υποβάλλει την αναπτυξη των λαών στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς.

    Γι αυτους ακριβώς τους λογους καλεσε την Κουβα να σπάσει την απομονωση να ανοιχτεί στον κοσμο,ενω απηυθηνε εκληση και στον υπολοιπο κοσμο να προσεγγίσει την Κουβα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 15:17:52

    [16] Microsoft

    Eναν ιστορικό συμβιβασμό στον τομέα των επικοινωνιών αναγκάσθηκε να κάνει ο μεγιστάνας του πλούτου και της πληροφορικής Μπιλ Γκαίητς μετά απο παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε μερική αντιμονοπωλιακή συμφωνία, βάσει της οποίας, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα λογισμικού Windows 95 της Μicrosoft θα μπορούν να διαγράφουν το εικονίδιο του προγράμματος πλοήγησης στο ίντερνετ "Explorer" (της Microsoft) που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

    Ο αντιεισαγγελέας Τζόελ Κλάιν χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως μια μεγαλή νίκη υπέρ των καταναλωτών και πρόσθεσε πως δείχνει ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν πρωτοποριακά λογισμικά για κομπιούτερ δεν θα "αργοπεθαίνουν από την άσκηση της μονοπωλιακής δύναμης της Microsoft".

    Πάντως, η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την σοβαρότερη κατηγορία εναντίον της Microsoft, την οποία διατύπωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Δεκέμβρη και τόνιζε πως η εταιρία του Μπιλ Γκέιτς παραβίασε την αντιμονοπωλιακή συμφωνία του 1995 με την κυβέρνηση. Η υπουργός Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο είχε ζητήσει από το δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα, αν εξακολουθoύσε (η Microsoft) να παραβιαζει το νόμο.

    Αμέσως μετά τον συμβιβασμό, η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Microsoft, η Netscape, που αυτόματα ανέβασε την αξία των μετοχών της ανακοίνωσε πως θα παρέχει και πάλι δωρεάν το δικό της Navigator σε όλους της τους χρήστες καθώς και θα διαθέσει τον κωδικό του προγράμματος της σε όποιον ενδιαφερεται να κάνει τις μετατροπές και τις προσθήκες που θέλει.

    [17] Κινητήρας αυτοκινήτου

    Τέλος στο ενεργειακό πρόβλημα υπόσχεται να δώσει ένας Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης ενός νέου κινητήρα αυτοκινήτων που καταναλώνει πεπιεσμένο αέρα και πιάνει τα 100 χλμ την ώρα για 10 ώρες, χωρίς να ρυπαίνει.

    Ο Γκυ Νέγκρ, ο οποίος επι 30 χρόνια εργαζόταν ως μηχανικός σε αγωνιστικούς κινητήρες, τοποθέτησε το νέο του κινητήρα σ'ένα Σιτροέν ΑΧ που επι 10 ώρες κινήθηκε με ταχύτητες μέχρι 100χλμ την ώρα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, τα πρώτα ταξί που θα κινούνται με τον νέο κινητήρα, του οποίου η απόδοση είναι μεγαλύτερη απ'αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο στην Προβηγκία.

    Ο πεπιεσμένος αέρας, λέει ο Νέγκρ, χρησιμοποιείται για την εκκίνηση των κινητήρων της Φόρμουλα !, όμως στην περίπτωση αυτή ο πεπιεσμένος αέρας είναι το καύσιμο που κινεί έναν κινητήρα με κλασσικά εξαρτήματα, όπως πιστόνια και βαλβίδες, είναι πολύ πιο ελαφρύς απο τους άλλους, δεν ρυπαίνει, δεν μυρίζει και δεν κάνει θόρυβο.

    Ενα ισχυρό δοχείο, προσθέτει ο εφευρέτης γεμίζει με 300 λίτρα πεπιεσμένου αέρα μέσα σε τρία λεπτά. Ομως μπορεί να γεμίσει και στο σπίτι σε τέσσερεις ώρες με ένα μικρό συμπιεστή.Το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται μέχρι να γεμίσει δεν ξεπερνά τις 450 δρχ. Ο αέρας φυσικά είναι δωρεάν.

    Ο Νέγκρ , που ώς γάλλος χαρακτηρίζεται και απο τις κοινωνικές του ευαισθησίες, δηλώνει πως ο κινητήρας όχι μόνο δεν ρυπαίνει, αλλά καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

    Ενα απο τα πλεονεκτήματά του, είναι το σύστημα φιλτραρίσματος με άνθρακα, το οποίο κυριολεκτικά ρουφά μολυσμένο αέρα κατα τη διαρκεια της πέδησης και τον βγάζει καθαρό.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 12:37:29

    [18] ΔΕΚΟ-τροπολογία

    Εξάμηνη χρονική διάρκεια διαλόγου θα παρέχει η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής οικονομίας για τις ΔΕΚΟ που θα κατατεθεί απόψε στην Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες του Αntenna.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασίσει η Βουλή στην περίπτωση που υπάρξει διαφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων.

    [19] Αντικειμενικές

    Αυξανεται η τιμη εκκινησης του ελαχιστου κοστους κατασκευης ακινητου σε ολες τις περιοχες της Ελλαδος προκειμενου να βαλει στην τσιμπιδα της η Εφορια και τα ακινητα που δεν υπαγονται στο συστημα αντικειμενικων αξιων ακινητων.Οι αυξησεις θα φτασουν εως και το 30 % ενω θα παρασυρουν στα υψη τη φορολογηση των μεταβιβασεων ακινητων και των γονικων παροχων.

    [20] Πανωτόκια

    Μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών για τα πανωτόκια καταθέτουν οι δανειολήπτες, ενώ εκτιμούν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει και αναδρομικό χαρακτήρα.

    Η κυβέρνηση, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία είναι πιθανόν να κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Κανελλόπουλος ζήτησε, μέσω του Αntenna, ο ανατοκισμός των χρεών να γίνεται ανά έτος και πρότεινε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τις οι περιπτώσεις του παρελθόντος.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 14:06:04

    [21] Καρκίνος του προστάτη

    Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη έχει μεγάλες πιθανότητες να μειωθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δείχνει ότι η νόσος εξαρτάται κυρίως από τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1 στο αίμα. Σύμφωνα με τον Καναδό ερευνητή Μάικλ Πόλακ, ο οποίος εργάζεται στο Εβραϊκό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ, εάν ανιχνευθούν στο αίμα του ανθρώπου μεγάλα ποσοστά της ορμόνης IGF-1, μπορεί με την κατάλληλη θεραπεία ο μέλλων ασθενής να αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Η έρευνα που έγινε από τον Μάικλ Πόλακ σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science (Επιστήμη) και μπορεί να οδηγήσει την προληπτική ιατρική σε νέους δρόμους.

    Οπως η αύξηση της χοληστερίνης συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα, έτσι και η αύξηση της ορμόνης αυτής μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μέχρι σήμερα, η διάγνωση της ασθένειας γινόταν μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων στον ασθενή, με την ανίχνευση μεγάλων ποσοστών του αντιγόνου PSA στο αίμα. Αντί να περιμένει κανείς τα συμπτώματα, μπορεί να εξετάσει τα ποσοστά της ορμόνης IGF-1 με ένα τεστ αίματος. Εάν το επίπεδο της ορμόνης είναι υψηλό, το άτομο έχει τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Η ανακάλυψη στηρίχθηκε σε έρευνα που έγινε πέρυσι σε δείγματα αίματος γιατρών. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα και υγιών και ασθενών με καρκίνο του προστάτη γιατρών.Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

    Οι γιατροί με τα υψηλότερα ποσοστά της ορμόνης IGF-1, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη από εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό, είναι εάν ο παράγοντας της ορμόνης IGF-1 είναι η αιτία ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη ή απλώς ένδειξη της παρουσίας του. Εάν με περαιτέρω έρευνα αποδειχθεί ότι τελικά η αυξημένη ποσότητα της ορμόνης οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη, η ορμόνη θα ελέγχεται με φάρμακα, προκειμένου να κατέβει σε χαμηλότερα ποσοστά. Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ασθένειας.-

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 11:46:50
    Τσουχτερό κρύο και σήμερα σε όλη την χώρα με θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους που θα φθάνουν στα πελάγη τοπικά τα 8 και 9 μποφώρ.

    Στην Αττική, τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει τους 8 βαθμούς. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμους χαμηλότερη.

    Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θερμοκρασία στην πόλη απο 0 εώς 4 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 27-Jan-98 11:46:25
    Τσουχτερό κρύο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας προβλέπει η ΕΜΥ.

    Αύριο εκτός από τη δυτική Ελλάδα όπου ο καιρός θα είναι σχετικά καλός, στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει συννεφιά με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί και χιονόνερο στις νότιες πεδινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς στα ανατολικά παραμένουν βόρειοι 6 με 7 και κατά τόπους στο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφώρ, με βαθμιαία όμως εξασθένηση.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 4 βαθμούς στα βόρεια και τους 10 με 11 στις άλλες περιοχές της χώρας. Εξ΄ άλλου τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρεια Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός.

    Την Πέμπτη μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στη συνέχεια όμως θα συννεφιάσει και πάλι και αργά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι αρχικά ασθενείς αλλά σταδιακά από τα βόρεια θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο και τα 7 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι τους 3 με 4 βαθμούς στα βόρεια και τους 9 με 11 στην υπόλοιπη χωρα, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί και πάλι παγετός.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 27 January 1998 - 17:59:47 UTC