Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σηκώνει κεφάλι η δραχμή

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Τσοχατζόπουλος
  • [02] Αθήνα 2004
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [04] Σημίτης-Ενότητα
  • [05] Μητσοτάκης
  • [06] Νέα Δημοκρατία-Θεσσαλονίκη
  • [07] Σκόπια-Χορήγηση αδείας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [08] Οικογενειακή τραγωδία
  • [09] Παρκόμετρα
  • [10] Σφουγγαράδες
  • [11] Νέος Κ.Ο.Κ
  • [12] Λαθρέμποροι
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] ΗΠΑ-Βαλκάνια
  • [14] Τουρκία-Κούρδοι
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Αυστραλία - Μάχη της Κρήτης
  • [16] Αλγερία-Σφαγές
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Ζαπατίστας
  • [18] Φάλαινες
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [20] Εκθεση Σπράου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [21] AIDS
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σηκώνει κεφάλι η δραχμή

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 11:47:44
    Αισιοδοξία σήμερα στη Σοφοκλέους μετά το χθεσινό κράχ.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε με άνοδο 2,32%

    Απ΄την άλλη μεριά, ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι ασιατικές χρηματαγορές στα "απόνερα" της χθεσινής ανοδικής τάσης στην Γουόλ Στρητ [+0,88%] και στην σημαντική αύξηση του δείκτη Χανγκ Σενγκ του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Πάντως το συναίσθημα της αβεβαιότητας εξακολουθεί να επικρατεί σ` όλες τις χρηματαγορές της Ασίας, σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές.

    Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, εμφάνισε άνοδο της τάξης του 5% στα μέσα της σημερινής συνεδρίασης, ύστερα από τη χθεσινή καθίζηση του 8.7%.

    Αντιδρώντας θετικά στα μηνύματα της Ουόλ Στρήτ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κόνγκ, κέρδισε 407.23 μονάδες μετά το άνοιγμα των συναλλαγών, κλείνοντας στις 8,528.29 μονάδες στο τέλος της πρωϊνής συνεδρίασης.

    "Η αγορά αντέδρασε θετικά και ανέκαμψε μετά τα κέρδη της Γουόλ Στρητ" δήλωσε ο χρηματιστής Εϊτζίν Λόου της εταιρίας Λίπο.Σημαντική επίδραση στην σημερινή ανάκαμψη στο Χονγκ Κονγκ είχε η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και η σχετική σταθεροποίηση των αγορών στην Ινδονησία.

    Χρηματιστές στην Τζακάρτα ανέφεραν ότι η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ινδονησία αποφέρει ήδη καρπούς. Η ρουπία ανέκαμψε φθάνοντας το πρωί στις 8.250/8.750 ανά δολάριο από τις 9.300/9.600 που ήταν κατά την έναρξη των συναλλαγών.

    Ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο της Τζακάρτα παρουσίασε μάλιστα άνοδο περίπου επτά ποσοστιαίων μονάδων.

    Οι χρηματιστές παραμένουν πάντως ανήσυχοι και περιμένουν την έκβαση των σημερινών συνομιλιών των στελεχων του ΔΝΤ με την ηγεσία της χώρας.

    Ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών,Λόρενς Σάμερς,που βρίσκεται στην Τζακάρτα,δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Σουχάρτο ότι ο ινδονήσιος πρόεδρος παραδέχτηκε την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Σουχάρτο ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλλιαμ Κοέν και ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης,Γκο Τσο Τονγκ.

    Ανοδο της τάξης του 0,6% παρουσίασε και ο δείκτης Νikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασαν και οι υπόλοιπες χρηματαγορές της Ασίας με τα εθνικά νομίσματα να ενισχύουν τις ισοτιμίες τους έναντι του δολαρίου μετά την χθεσινή πτώση.

    Η ισοτιμία του ταϊλανδέζικου μπάχτ έναντι του αμερικανικού δολαρίου έφτασε σήμερα τα 55,95/56/15 έναντι 56,20/56,50 που ήταν χθες. Στην ανάκαμψη αυτή συνέβαλε φυσικά η παρέμβαση της κεντρικής Τράπεζας,δήλωσε χρηματιστής στην Μπανγκόκ,προσθέτοντας πάντως ότι οι χρηματαγορές της περιοχής εμφανίζουν σήμερα μια σταθερότητα.

    Το δολάριο Σιγκαπούρης ενισχύθηκε σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου από 1.8010 που ήταν χθες σε 1.7725/75,καθώς το τοπικό χρηματιστήριο ανέκαμψε σήμερα μετά την χθεσινή κάθετη πτώση κατά εννιά ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης τιμών αυξήθηκε σήμερα κατά 7,1% μετά από επτά ημέρες συνεχούς πτώσης.

    Στη Μαλαισία μετά το τέλος της πρωινής συνεδρίασης ο δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση 3,4%."Η παρουσία αξιωματούχων του ΔΝΤ στην περιοχή"ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών" δήλωσε χρηματιστής στην Κουάλα Λουμπούρ.

    Στις Φιλιππίνες η κεντρική τράπεζα πήρε αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση του πέσο μέσω συμφωνιών με ορισμένες επιλεγμένες τράπεζες . Το εθνικό νόμισμα διεύρυνε έτσι τα τελευταία κέρδη του φθάνοντας στα 43,50/75 έναντι του δολαρίου από 43,95 ,που ήταν χθες.

    Στη Σεούλ ο δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου παρουσίασε άνοδο 1,6% βοηθούντος και του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσίς ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην νοτιανατολική Ασία. Ο Καμντεσίς δήλωσε ότι βαίνει καλώς η αντιμετώπιση των κοντοπρόθεσμων δανειακών αναγκών της Νότιας Κορέας.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 13:33:19

    [01] Τσοχατζόπουλος

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σήμερα των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου στην Λέσβο, την Χίο, τα Ψαρά και την νησίδα Παναγιά, αλλά και της τουρκικής άσκησης που θα διεξαχθεί σήμερα στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου.

    Μιράζ 2000 και F-16 θα συνοδεύουν διακριτικά το υπουργικό αεροσκάφος.

    Χθες πάντως οι Τούρκοι στρατηγοί δεν πραγματοποίησαν τις αεροναυτικές ασκήσεις στις περιοχές νοτίως της Ικαρίας και μεταξύ Χίου και Ανδρου, όπου περιλαμβάνεται μεγαλό τμήμα του πεδίου βολής της Ανδρου και για τις οποιες η χώρα μας είχε αρνηθεί να παραχωρήσει την σχετική άδεια.

    [02] Αθήνα 2004

    Με αντικείμενο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2.004 θα γινει αύριο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του αρμοδίου διυπουργικού οργάνου.

    Για τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών του 2.004, μεγάλες θεωρούνται οι πιθανότητες τοποθέτησης της Γιάννας Δασκαλάκη- Αγγελοπούλου.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κύριο Τσουκάτο κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για την ανάληψη από την κυρία Αγγελοπούλου των Διεθνών σχέσεων της Επιτροπής.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Φορολογικό νομοσχέδιο

    Σε χαμηλούς τόνους εκφράστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του κόμματος με αντικείμενο το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Διαφωνίες για επιμέρους διατάξεις εξέφρασαν οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Αναστάσιος Πεπονής και Αλέκος Δαμιανίδης.

    Ο κ.Δαμιανίδης άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ ο κ.Παπαθεμελής είπε χαρακτηριστικά ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που την πληρώνουν πάντα.

    Ο κ.Πεπονής διαφώνησε για την παρακράτηση φόρου, τη φορολόγηση της μικρής ιδιοκτησίας, αλλά και με το σύστημα της ιδιόχειρης κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.

    Ο κ.Λάμπρος Κανελλόπουλος πρότεινε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 1.300.000 σε 1.500.000.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία αλλαγή επί της ουσίας, ωστόσο σχολίασε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις.

    Τόνισε ότι υπήρξε ουσιαστική στήριξη του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι το 2000 θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια. Αν όλα πάνε καλά, σχολίασε, θα υπάρξουν και φορολογικές ελαφρύνσεις.

    [04] Σημίτης-Ενότητα

    Συνεχείς συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος, πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

    Στόχος των συναντήσεωναυτών είναι η βελτίωση της δημόσιας εικονας κυβέρνησης και κόμματος.

    Το μεσημέρι, ο κ.Σημίτης συναντήθηκε με τον κ.Απόστολο Κακλαμάνη και το βράδυ διαδοχικά με τους Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Χρήστο Πρωτοπαππα, Στέφανο Τζουμάκα και Στέφανο Μανίκα.

    Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου δεν έκαναν δηλώσεις.

    Στις συζητήσεις, όμως, κυριάρχησαν η ανάγκη για πολιτική ενότητα στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ και για κοινή στάση όλων, σε μεγάλες κυβερνητικές επιλογές, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

    [05] Μητσοτάκης

    Συνεδριάσε χθες και η Εκετελεστική Επιτροπή της ΝΔ με θέμα την οικονομία και εθνικά ζητήματα

    Ο κ. Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησης, είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι υπάχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να αποφευχθεί ενα θερμό επεισόδειο με την Τουρκία

    Περισσότερο ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας η οποία αντιμετωπίζει πολύ επικίνδυνη και κρίσιμη φάση,

    "Κάνω ύστατη έκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που πρέπει να καταλάβουν οτι η πολιτική που κάνει δεν είναι πειστική εάν δεν συνοδέυεται και από διαρθρωτικές αλλαγές. Ειναι η ύστατη ώρα να προχωρήσει σ'αυτές τις αλλαγές και εύχομαι να βρεί τη δύναμη ο κύριος Σημίτης να το κάνει, γιατί αν δεν γίνει αμέσως η οικονομία μας ειναι ευάλωστη και οι εξελίξεις είναι διεθνώς τέτοιες ώστε φοβούμαι οτι δεν θα αντέξει."

    [06] Νέα Δημοκρατία-Θεσσαλονίκη

    Σε περιπτωση που το χρίσμα δοθεί από τη Ν.Δ, σε οποιοδήποτε αλλο τρίτο προσωπο, θα υποχωρήσω τόνισε χθες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, Παναγιώτης Ψωμιάδης σε εκδήλωση κοπής της πίτας του πολιτικού γραφείου.

    Πρόσθεσε δε: " θα διεκδικήσω τη δημαρχία Θεσσαλονίκης εφ΄όσον το χρίσμα δοθεί σ'εμένα επισήμως είτε στον κύριο Κοσμόπουλο.

    Ο κύριος Ψωμιάδης αφού επανέλαβε τη θέση του ότι ο κύριος Κοσμόπουλος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στη Δήμο, πρόσθεσε απεύθυνόμενος στους συγκεντρωμένος οπαδούς του "Με τη σημερινή σας παρουσία στην εκδηλωση αυτή ο κύβος ερρίφθη. Στέλνετε ένα μήνυμα που πιστεύω οτι θα γίνει κατανοητό."

    [07] Σκόπια-Χορήγηση αδείας

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέστειλαν τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Ελληνες υπηκόους στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανακοινώθηκε από το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται σε μιά παρεμφερή απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο από την ελληνική κυβέρνηση προς τους υπηκόους της ΠΓΔΜ.

    Στο εξής, για να αποκτήσουν άδεια εισόδου οι υπήκοοι των δύο χωρών θα πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και της ΠΓΔΜ στην Αθήνα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 13:32:16

    [08] Οικογενειακή τραγωδία

    Ο οικογενειακός καυγάς για τη χαρτοπαιξία του πατέρα αποτέλεσε την αφορμή για την οικογενειακή τραγωδία που διαδραματίστηκε λίγο πριν από τις 08.00πμ σε μια μονοκατοικία επί της Λεωφόρου Μεσογείων 375.

    Ο 60χρονος, Αντώνης Ταμπακάκης, επιστρέφοντας το πρωί στο σπίτι του από χαρτοπαιξία τσακώθηκε με την οικογενειά του και άρπαξε την καραμπίνα του και σκότωσε τη γυναίκα του Χριστίνα και τον 30χρονο γιό του Μιχάλη. Στη συνέχεια ο Αντώνης Ταμπακάκης αυτοκτόνησε με την ίδια καραμπίνα.

    Τη μόνη που άφησε να ζήσει, όπως είπε και η ίδια, είναι η κόρη του Μαρία, 28 ετών.

    [09] Παρκόμετρα

    Την κατάργηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης απο ιδιωτικές παρκοεταιρίες ζήτησαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων, Μαρία Δαμανάκη και ο κ.Αγγελάκης.

    Και οι δύο ανέφεραν ότι το σύστημα δεν λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Τις αντιδράσεις πυροδότησαν οι λανθασμένες κλήσεις που στέλνουν οι παρκοεταιρίες καλώντας τους οδηγούς να πληρώσουν πρόστιμα για παραβάσεις που δεν έγιναν.

    Η αντιδήμαρχος του Δημου Αθηναίων, Ευαγγελία Βελέντζα μιλώντας στον Αntenna, ανέφερε ότι θα αποκατασταθούν όσα λάθη διαπιστωθούν και θα αποδοθούν ευθύνες στις παρκοεταιρίες.

    [10] Σφουγγαράδες

    Αποκλεισμένα παραμένουν τα λιμάνια Λέρου και Καλύμνου από ψαράδες και σφουγγαράδες ενώ σήμερα θα κλείσει και το λιμάνι της Πάτμου. Οι απεργοί ζητούν να μην κατατάσσονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά να επανέλθουν στο παλαιό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις τους θεωρούνται αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

    [11] Νέος Κ.Ο.Κ

    Αφαίρεση πινακίδων, ακινητοποίηση του οχήματος για ένα μήνα και πρόστιμα εώς 200 χιλιάδες δραχμές για όσους οδηγούν μεθυσμένοι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας που θα κατατεθεί στη Βουλή εως τέλος της εβδομάδας.

    [12] Λαθρέμποροι

    Μεθοριακό επισόδειο τα ξημερώματα στην περιοχή Σαγιάδα Θεσπρωτίας...

    Ταχύπλοο του Λιμενικού καταδίωξε σκάφος με δύο Αλβανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών.

    Κατά την ανταλλαγή πυρών ανεφλέγησαν τα εφεδρικά καύσιμα που μετέφεραν οι λαθρεμποροι , με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί το ταχύπλοό τους και να αγνοείται η τύχη τους.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 13:33:04

    [13] ΗΠΑ-Βαλκάνια

    Το ενδιαφέρον των βαλκανικών κρατών,γιά την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας,επισημαίνεται,μεταξύ άλλων,σε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στ'αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης,η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 και στις 4 του περασμένου Νοεμβρίου,στην Κρήτη.

    Το ψήφισμα,που κυκλοφόρησε χθες στη Νέα Υόρκη,έδρα του διεθνούς οργανισμού, αφού τονίζει ότι οι συνεργασίες με την Ευρώπη θα έχουν

    θετική επιρροή στις βαλκανικές χώρες,καλεί το γγ του ΟΗΕ να συνεχίσει να ζητεί τη γνώμη τους,γιά διάφορα μέτρα εκ μέρους των διεθνών οργανισμών,που συμβάλουν στη δημιουργία ειρήνης,σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [14] Τουρκία-Κούρδοι

    Οί επιδρομές τής τουρκικής αστυνομίας στίς συνοικίες τής Κωνσταντινούπολης έχουν γίνει καθημερινό γεγονός τίς τελευταίες ημέρες.

    Εκατοντάδες λαθρομετανάστες συνελήφθησαν καθώς οί αστυνομικές δυνάμεις ερεύνησαν εξονυχιστικά συνοικίες στά περίχωρα τής Πόλης.

    Σπίτια, ξενοδοχεία ακόμη καί γραφεία δέχθηκαν τίς επιδρομές τών αστυνομικών πού συνέλαβαν εκατοντάδες Κούρδους από τό Ιράκ, Ιρανούς, Πακιστανούς όπως καί λαθρομετανάστες από τό Μπαγκλαντές.

    Οί επιχειρήσεις τής αστυνομίας έχουν ξεκινήσει αρκετές ημέρες τώρα καί αποτελούν δείγματα συμμόρφωσης πρός τά κελεύσματα τής Ευρωπαικής Ενωσης, σέ μία προσπάθεια νά περιορισθεί τό κύμα φυγής πρός την Ευρώπη καί τό εμποριο τών λαθρομεταναστων.

    Οί έρευνες τής αστυνομίας δέν περιορίζονται μόνο στήν Κωνσταντινούπολη αλλά επεκτείνονται καί στίς περιοχές κοντά στά σύνορα μέ τήν Ελλάδα.

    Μέχρι σήμερα στά χέρια τών τουρκικών αρχών έχουν πέσει περισσότεροι από τρείς χιλιάδες λαθρομετανάστες.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 13:33:31

    [15] Αυστραλία - Μάχη της Κρήτης

    Οι Κρήτες της Ωκεανίας θα επιδώξουν να διδάσκεται η ιστορία της Μάχης της Κρήτης, στα κρατικά σχολεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Την απόφαση αυτή πήρε το συνέδριο των Κρητών Ωκεανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη. Ως γνωστόν στη Μάχη της Κρήτης, πολέμησαν και πολλοί Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί με τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Το συνέδριο αποφάσισε, επίσης, ν' αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κρητών, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί πωλούνται σε ξένους μεγάλες εκτάσεις της Κρήτης και ενέκρινε σειρά ψηφισμάτων υπέρ της Κύπρου, της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

    [16] Αλγερία-Σφαγές

    Νέες επιθέσεις εξαπέλυσαν ένοπλοι σε χωριά της Αλγερίας τις τελευταίες δύο ημέρες με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 29 άτομα, γράφουν σήμερα εφημερίδες στο Αλγέρι.

    Οι αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις στους εξτρεμιστές ισλαμιστές που αγωνίζονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ.

    Στόχος των εξτρεμιστών ήταν τα χωριά Τλεμσέν και Ζούια,κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο,όπως επίσης και οι κοινότητες Αναμπα,Γκέλμα και Τσλεφ στην ανατολική Αλγερία.

    Οι εφημερίδες Liberte και El Watan γράφουν σήμερα ότι οι νεκροί από την σφαγή της περασμένης Κυριακής στο χωριό Σίντι Χαμέντ είναι τετραπλάσιοι από τα επίσημα στοιχεία και ξεπερνούν τους 400.

    Σύμφωνα με τις αρχές οι νεκροί από την σφαγή στο Σίντι Χαμέντ ήταν 103 και οι τραυματίες εβδομήντα.

    Αρκετές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα στην πρώτη σελίδα φρικιαστικές φωτογραφίες από την σφαγή στο Σίντι Χαμέντ.

    "Που είναι το κράτος;" διερωτάται στην πρώτη της σελίδα η Liberte δημοσιεύοντας φωτογραφία από τον τόπο της σφαγής. "Κόλαση στο Σίντι Χαμέντ" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της El Khabar.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 13:32:29

    [17] Ζαπατίστας

    Η μεξικανική κυβέρνηση διέταξε τη σύλληψη 27 αστυνομικών και ανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο αστυνομικό σώμα μετά τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στην επαρχία Τσιάπας, κατα τα οποία σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίσθηκε η κόρη της και ένας 17χρονος όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικής διαδήλωσης.

    Στα πλαίσια εκδηλώσεων συμπαράστασης που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη για τους Ζαπατίστας έχει προγραμματισθεί ανάλογη συγκέντρωση για τις 18.00μμ, σήμερα στην Πλατεία Κάνιγγος.

    [18] Φάλαινες

    Οι κάτοικοι της παραλιας Βολούσια και Φλάγκερ στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ξύπνησαν ένα πρωί και αντίκρυσαν τις 7 τεράστιες φάλαινες που τα κύματα του Ατλαντικού είχαν βγάλει στην ακτή. να σπαρταρούν μακριά από το νερό.

    Τα τεράστια θηλαστικά θα ξεψυχούσαν στην παραλία αν δεν κινητοποιούνταν αμέσως οι κάτοικοι.

    Γιατροί έσπευσαν στην παραλία για να επαναφέρουν τη ζωή στα θηλαστικά που ξεψυχούσαν.

    Δύο φάλινεςς άφησαν την τελευταία τους πνοή στην παραλία αλλά οι υπόλοιπεςφροντίδα των κατοίκων

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 11:46:25

    [19] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Παράθυρο για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανοίγει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καταγγέλει η ΓΣΕΕ και απειλεί με απεργία εάν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως δήλωσε χθες ο κ.Παπαντωνίου δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές που αφορούν έσοδα.

    Στην χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Παπαθεμελής - Πεπονής και Δαμιανίδης εξέφρασαν διαφωνίες για επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσαν ο Κώστας Καραμανλής και οι κύριοι Μητσοτάκης και Εβερτ.

    [20] Εκθεση Σπράου

    Νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η νέα έκθεση Σπράου για τη δημόσια Διοίκηση , που έχει ήδη δοθεί στον πρωθυπουργό και θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι .

    Ο καθηγητής, προτείνει μεταξύ άλλων, παράκαμψη της ιεραρχίας, ανεξάρτητο Σώμα Στελεχών Διοίκησης το οποίο θα στελεχώνει ανώτατες διοικητικές θέσεις υπουργείων και δημοσίων οργανισμών και Σώμα οικονομολόγων του Δημοσίου το οποίο θα αποτιμά οικονομικά την απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 13:32:47

    [21] AIDS

    Η έναρξη κλινικών δοκιμών για ένα νέο εμβόλιο κατά δύο στελεχών του ιού VIH του AIDS εγκρίθηκε χθες από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρία "VaxGen".

    Η φαρμακοβιομηχανία διευκρίνισε, ωστόσο, σε ανακοίνωσή της ότι η FDA έδωσε μόνο το πράσινο φως για την πρώτη και δεύτερη φάση του εμβολίου.

    Το νέο εμβόλιο "Aidvax" έχει ήδη δείξει στη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών ότι επιτρέπει την παραγωγή αντισωμάτων - ουσιών που έχει επεξεργαστεί ο οργανισμός για την καταπολέμηση της ασθένειας-- που ανταποκρίνονται στα δύο αυτά στελέχη του ιού VIH.

    Το Αidvax, σύμφωνα με την εταιρία, ομοιάζει πολύ με ένα άλλο εμβόλιο που επεξεργάζεται η VaxGen το οποίο αρχικά έδειξε ότι δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και ότι παρέχει ανοσοποιητική δράση κατά ορισμένων μορφών του ιού.

    Υπεύθυνοι της εταιρίας VaxGen Inc. που εδρεύει στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας ανέφεραν στην εφημερίδα "Σαν Χοσέ Μέρκουρι Νιούς" ότι αν επιτύχουν τα πειράματα, το εμβόλιο θα διατίθεται στην αγορά στις αρχές του ερχόμενου αιώνα.

    Περίπου 40 εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο των μελετών αλλά τα περισσότερα από αυτά είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα στις δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπους.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 10:39:51
    Σχεδόν αίθριος καιρός σήμερα σε όλη την χώρα και μόνο στα δυτικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.Το πρωί θα υπάρχουν τοπικές ομίχλες.

    Καλός καιρός στην Αττική -Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 17 βαθμούς

    Καλός καιρός και στην Θεσσαλονίκη - Η θερμοκρασια στην Θεσσαλονίκη θα φθάσει τους 13 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 13-Jan-98 10:37:53
    Λιακάδα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση τα δυτικά και νότια όπου προς το τέλος της εβδομάδας θα σημειωθούν λίγες βροχές.

    Τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές ομίχλες.

    Αύριο και την Πέμπτη, ο καιρός παραμένει καλός με λιακάδα σε ολόκληρη τη χώρα εκτός από τα Δυτικά που θα έχουν τοπικές νεφώσεις, ενώ τις πρωϊνές ώρες θα υπαρχουν τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι παραμένουν ασθενείς στα Ανατολικά 3 με 4 μποφώρ, ενώ στα Δυτικά θα πνεουν νότιοι μέχρι μέτριοι γύρω στα 4 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φθάσει τους 15 βαθμούς στα Βόρεια και τους 17 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 13 January 1998 - 12:49:44 UTC