Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Foreign office-Ελλάδα
  • [02] Foreign Affairs-Ελλάδα
  • [03] Τζέμ-S300
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] ΔΥΣΤΟΣ-πόρισμα
  • [05] Καθηγητής-Βιαστής
  • [06] Αλλοδαποί
  • [07] Πρωτοχρονιάτικη ληστεία
  • [08] Οι τυχεροί του λαχείου
  • [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [09] Η κατάρα των Κένεντυ
  • [10] Κούρδοι πρόσφυγες
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Αυξήσεις
  • [12] Χρηματιστήριο
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:24:46
    Επικίνδυνα παιχνίδια και πάλι από την Τουρκία στο Αιγαίο.

    Εμμένοντας στη πολιτική της δημιουργίας γκρίζων ζωνών, η Τουρκία αρχίζει σήμερα μεγάλη αεροναυτική άσκηση σε όλο το μήκος του Αιγαίου, η οποία θα διαρκέσει 20 ημέρες και αμφισβητεί εμπράκτως το FIR Αθηνών.

    Συγκεκριμένα, η Αγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί με τις Ελληνικές υποδείξεις να εξαιρέσει από την άσκηση μια περιοχή νοτίως της Ρόδου και μια δεύτερη που περιλαμβάνει τις στρατηγικής σημασίας βραχονησίδες Καλόγεροι και εμπίπτει στο πεδίο βολής Ανδρου.

    Η Αθηνα διατηρεί χαμηλούς τόνους αλλά δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε Τουρκική πρόκληση.

    "Ελληνική πειρατεία στο Αιγαίο" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της "Χουριέτ" που αναφέρεται στην πληροφορία ότι "ελληνικά πολεμικά σκάφη προχθές τη νύχτα ζητούσαν από τα εμπορικά πλοία, που εξέρχονταν από τα στενά των Δαρδανελίων, στοιχεία για την ταυτότητα και τον προορισμό τους".

    Η "Μιλλιέτ" επί του ίδιου θέματος υποστηρίζει ότι ανώτερο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε πως "την ερχόμενη εβδομάδα οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες ημερομηνίες.

    Εμείς είχαμε υπογραμμίσει με επίσημη ανακοίνωση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις πριν από τις ασκήσεις αυτές".

    Σύμφωνα με την "Μιλιέτ" ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι "ενδέχεται η Ελλάδα να επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι τα διεθνή ύδατα είναι δικά της χωρικά ύδατα. Εάν ισχύει αυτό, πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει αμέσως στάση. Διότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει γνωστοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι μια τέτοια στάση είναι αιτία πολέμου για την Τουρκία".

    Ενα άλλο δημοσίευμα στην εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει ότι - "Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν θα δώσουν στη Νότια Κύπρο τους πυραύλους S-300

    Ο αρθρογράφος της "Μιλλιέτ" Γιαλτσίν Ντογάν, υποστηρίζει ότι "ο Κλίντον με σκοπό να εμποδιστεί η ένταση στην περιοχή, ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει η πώληση των πυραύλων, αίτημα το οποίο δέχθηκε η Ρωσία". Ο αρθρογράφος αποδίδει την πληροφορία αυτή σε "διαρροή από το διεθνές παρασκήνιο που έχει στηθεί σχετικά με το θέμα αυτό".

    Ο Ντογάν αναφέρει επίσης ότι "ο Γιλμάζ, φεύγοντας για την Ουάσιγκτον έλαβε τα μέτρα του. Στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με τους S-300 στην οποία πήραν μέρος και οι στρατιωτικοί.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τεχνικά μέτρα που θα εξουδετέρωναν τους S-300". Σύμφωνα με τον Ντόγαν, στη συνέχεια "η Αγκυρα έλαβε στρατιωτικά μέτρα εναντίον των πυραύλων S-300. Σχηματίστηκε το τεχνικό σύστημα που θα εξουδετερώσέι τους πυραύλους", πράγμα για το οποίο ενημερώθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:25:45

    [01] Foreign office-Ελλάδα

    Τα απόρρητα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης για το 1967 δόθηκαν τα μεσάνυκτα στη δημοσιότητα και εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία για την πολιτική του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα, απο τα τέλη του 1966 άρχισε να προωθείται η ιδέα παραχώρησης στην Τουρκία της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας με κυριαρχικά δικαιώματα, με αφορμή την πρόθεση του Λονδίνου να μειώσει, για οικονομικούς λόγους, την στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην Κύπρο.

    Από την πλευρά της, η Αθήνα επέμενε, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και εμμέσως της Βρετανίας, για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα εναντι εδαφικών ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία.

    Με σκοπό τη συγκατάθεση του Λονδίνου, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, είχε στις 9 Νοεμβρίου του 1966, μυστική συνάντηση με το Βρετανό πρωθυπουργό, Χάρονλτ Ουίλσον.

    Η απάντηση, η οποία διαβεβιβάσθη σε λίγες ημέρες, έλεγε οτι το Λονδίνο θα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, νοουμένου οτι η προωθούμενη λύση, η οποία θα είχε κάποια μορφή συνομοσπονδίας Ελλάδας - Κύπρου θα ηταν δεκτή απο την Αθήνα, την Αγκυρα, την κυπριακή κυβέρνηση και τους Τουρκοκύπριους.

    [02] Foreign Affairs-Ελλάδα

    Η Κυβέρνηση Σημίτη έχει υιοθετήσει μία πιό διεθνή νοοτροπία και η Τουρκία θα πρέπει ν' ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο,αν θέλει να γίνει μέλος της Ευρώπης.

    Το υπογραμμίζει,μεταξύ άλλων,σε άρθρο της στο νέο τεύχος του αμερικανικού διμηνιαίου περιοδικού Foreign Affairs,που κυκλοφόρησε χθες,η Δημοσιογράφος, Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ(Μarcia Christoff Kvrop),η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.

    Εδικότερα,στο άρθρο αναφέρεται ότι,από την ημέρα,που ανέλαβε την εξουσία ο Κώστας Σημίτης,έπαυσαν να λειτουργούν πολλές παρεμποδιστικές τακτικές του παρελθόντος,τόσο στο εσωτερικό της χώρας,όσο και στην εξωτερική της πολιτική.

    Γιά πρώτη φορά,προσθέτει η δημοσιογράφος,η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι είναι μέρος της Ευρώπης και οι επιτυχίες της στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο εξαρτώνται απόλυτα από την καλλιέργεια των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και-παράλληλα-από τη σύσφιξη των περιφερειακών δεσμών της στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Επιπλέον,στο άρθρο τονίζεται ότι μεγάλα εμπόδια στην επιτάχυνση της οικονομικής και της πολιτικής σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη, εξακολουθούν να είναι οι διαφορές της με την Τουρκία,που την αναγκάζουν να δαπανά,γιά την άμυνά της,κυρίως στο Αιγαίο,τρία δισεκατομμύρια δολάρια,το υψηλότερο,κατά κεφαλή,ποσό απ'όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

    Στη συνέχεια,η Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ,που διετέλεσε ειδική συνεργάτης της ευρωπαϊκής έκδοσης της Wall Street Journal,είναι σήμερα ανταποκρίτρια της εφημερίδας Christian Science Monitor στον ΟΗΕ και ετοιμάζει ένα βιβλίο γιά τους μουσουλμάνους διανοητές.

    Η αρθρογάφος αποδίδει την αύξηση της έντασης στην Κύπρο,αφ'ενός στην παραγγελία από την κυπριακή κυβέρνηση των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων,τύπου ''S-300''και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα και- αφ'ετέρου-στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επισημαίνει δε ότι μιά άλλη διάσταση του Κυπριακού αφορά στους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή,που η Ελλάδα θεωρεί πως ευθυγραμμίζονται με τις τουρκικές επιδιώξεις παρακολούθησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    Η Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ αναφέρεται στην ανησυχία,όπως τη χαρακτηρίζει στο άρθρο της,της Ελλάδας,σχετικά με τη σύσφιξη των στρατιωτικών δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ και τονίζει ότι,ενώ η Αθήνα συνδέει το πολιτικό μέλλον της με την Ευρωπαϊκή Ενωση,προσβλέπει, παράλληλα,στις Ηνωμένες Πολιτείες,γιά την εξασφάλιση των αμυντικών της αναγκών.

    Η αθρογάφος,καταλήγοντας,υπογραμμίζει ότι,γιά την επιτυχία των ευρύτερων στόχων της εξωτερικής της πολιτικής,η Ελλάδα θα πρέπει -απαραιτήτως-να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της και-αν είναι δυνατό- να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.

    [03] Τζέμ-S300

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ υποστήριξε οτι ``ενδέχεται μετά την Κύπρο να ενδιαφέρεται για την αγορά πυραύλων S-300 και η Συρία``.

    Ο κ.Τζέμ σε δηλώσεις του που θα μεταδοθούν το βράδυ απο το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μέρος των οποίων, όμως, μεταδίδεται ήδη στα δελτία ειδήσεων του καναλιού, αναφέρεται στη ``στρατηγική συνεργασία που επιδιώκει η Τουρκία με τις ΗΠΑ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος``. Ο Τούρκος υπουργός σημειώνει οτι ``είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο``, πράγμα που σύμφωνα με τον κ. Τζέμ ``είναι μεταξύ των θεμάτων που ενδιαφέρονται και οι ΗΠΑ``.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:36:53

    [04] ΔΥΣΤΟΣ-πόρισμα

    Ενα χρόνο μετά τη ναυτική τραγωδία του Δύστος, το Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραία καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες, για το ναυάγιο στην ΑΓΕΤ Ηράκλης, οπως αποκάλυψε χθές το ραδιόφωνο του ΑΝΤ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, φέρουν την ευθύνη αλλά και την υπαιτιότητα για το ναυάγιο του Δύστος, καθώς από το 1985 που το πλοίο ανακατασκευάστηκε, δεν φρόντισαν να το συντηρούν και να το επισκευάζουν.

    Οπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, η μόνη συντήρηση και επισκευή έγινε το 1990.

    Οι συγγενείς των 22 ναυτικών που χάθηκαν μαζί με το Δύστος θα διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων σε ακροαματική διαδικασία που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο.

    [05] Καθηγητής-Βιαστής

    Προφυλακίστηκε μετα την απολογία του, ο καθηγητής Χρήστος Πράπας, που κατηγρορείται για βιασμό και ασέλγεια σε βάρος ανήλικων μαθητών του.

    Στον ανακριτή επέμεινε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και ότι δεν διέπραξε βιασμούς.

    [06] Αλλοδαποί

    Συνωστισμός επικρατεί από το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου έχουν σπεύσει εκατοντάδες αλλοδαποί για να προωθήσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας.

    [07] Πρωτοχρονιάτικη ληστεία

    Ιδιαίτερα άσχημη ήταν η Πρωτοχρονιά για ένα βενζινοπώλη στα Πετράλωνα.

    Το μεροκάματό του περίπου 200 χιλιάδες έγινε βορά ληστών που εισέβαλαν στο πρατηριό του στην οδό Πέτρου Ράλλη 70.

    Θύμα ο 45χρονος Διονύσης Νικολόπουλος και δράστες δύο νεαροί οπλοφόροι που φορουσαν κουκουλες για να καλύψουν τα προσωπά τους.

    Μάλιστα οι ληστές δεν αρκέστηκαν μόνο στα χρήματα του ταμείου, αλλα άρπαξαν και 20 χιλιάδες απο έναν πελατη που έβαζε βενζίνη.

    Το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν είχε κλαπεί παραμονή Πρωτοχρονιάς από την περιοχή του Ελληνικού.

    [08] Οι τυχεροί του λαχείου

    Αφαντοι παραμένουν ακόμη και οι εκατομμυριούχοι που κέρδισαν τον πρώτο λαχνό του Κρατικού Λαχείου. Προτιμούν την ανωνυμία για να γλιτώσουν από τις τυχόν περιπέτειες και τις ενοχλητικές επισκέψεις συγγενών και ...φίλων, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Ομως, στο τυχερό πρακτορείο του Πειραιά, όπου διατέθηκε ο τρίδυμος λαχνός του ενός δίς 400 εκατομμυρίων δραχμών, έσπευσαν πολλοί προληπτικοί και μή, για να δοκιμάσουν την τύχη τους.

    [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:25:24

    [09] Η κατάρα των Κένεντυ

    Ο 39χρονος Μάικλ Κένεντι έπαιζε αμέριμνος με τους φίλους του μπάλα με σκι σ`ένα θέρετρο στα Βραχώδη Ορη του Κολοράντο. Ηταν απογευματάκι, η ορατότητα δεν ήταν καλή. Γλύστρισε, έπεσε με το κεφάλι στον κορμό ενός δέντρου κι όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ασπεν, οι γιατροί προσπάθησαν αλλά δεν πρόλαβαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Αλλος ένας της οικογένειας Κένεντι προστίθεται στην τραγική αλυσίδα των νεκρών από μη φυσιολογικό θάνατο. Δεν υπήρχε ίχνος αλκοόλ ή ναρκωτικών στο αίμα του, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί. Ηταν επικίνδυνο το παιχνίδι που έπαιζε η παρέα του Μάικλ Κένεντι, παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων ασφαλείας του χιονοδρομικού κέντρου. ``Οι Κένεντι επαιζαν κατά παράδοση αυτό το παιχνίδι`` δήλωσε ένας εργαζόμενος στο χιονοδρομικό κέντρο. Μια παράδοση τραγική, όμως, για την δυναστεία των Κένεντι. Η μητέρα του Εθελ, σύζυγος του Ρομπερτ θα θάψει το Σαββατοκύριακο το δεύτερο παιδί της. Πριν από 14 χρόνια είχε πεθάνει και ο 28χρονος τότε γιός της, Ντέιβιντ, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο Μάικλ Κένεντι θα ταφεί στο Μπρούκλιν, ακριβώς δίπλα στον αδελφό του.

    [10] Κούρδοι πρόσφυγες

    Εφημερίδες στην Ρώμη και το Παρίσι αποκαλύπτουν σήμερα ότι η ιταλική, η αλβανική και η τουρκική μαφία έχουν συνάψει συμφωνία για την εκμετάλευση της ελπίδας και της αγωνίας των Κούρδων προσφύγων και Τούρκων λαθρομεταναστών να βρούν μια θέση στον ήλιο της Ευρώπης, μεταφέροντάς τους μεσα σε πλοια απο τη Μαύρη θάλασσα, στο Αιγαίο και την Αδριατική.

    Η γαλλική εφημερίδα Monde και η ιταλική Ρεμπούμπλικα κατήγγειλαν σήμερα πως το εμπόριο της ελπίδας ελέγχεται απο διάφορες συνεργαζόμενες οργανώσεις της μαφίας. Οι εφημερίδες επικαλούνται αστυνομικές πηγές στο Μπάρι.

    Ακολουθώντας τα ίχνη των λαθρομεταναστών, οι ιταλοί αστυνομικοί έφτασαν στα Τίρανα, όπου η μαφία είναι πανίσχυρη, και αρκείται μάλιστα να αναλαμβάνει τη μεταφορά τους επι πιστώσει.

    Η μεταφορά -κυρίως κούρδων -προσφύγων στην Ιταλία μέσω της Αδριατικής γίνεται ταυτόχρονα με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

    Οι ιταλικές αρχές σηκώνουν τα χέρια... Το εμπόριο "ανθρώπινης ελπίδας" έχει αυξηθεί δραματικά από τα τέλη Οκτωβρίου,όταν η Ιταλία υπέγραψε την συνθήκη του Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση από τα ιταλικά σύνορα προς την Γαλλία και την Γερμανία. Τα κέρδη του εμπορίου αυτού είναι τεράστια.Με δεδομένο ότι ένα απλό "εισιτήριο" Τουρκία-Ιταλία κοστίζει 3.500 δολάρια υπολογίζεται ότι μόνο από τους 835 λαθρομετανάστες του πλοίου "Αραράτ" η ιταλική και η τουρκική μαφία αποκόμισαν 3 εκατομμύρια δολάρια.

    Αν κατορθώσουν και φτάσουν στην Ιταλία οι πρόσφυγες τηλεφωνούν στους συγγενείς τους στην Γαλλία ή την Γερμανία. Οι περισσότεροι μπαίνουν στο τραίνο με προορισμό την μικρή πόλη Βέντιμίλια,στα ιταλο- γαλλικά σύνορα. Η πόλη αυτή της Ριβιέρας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια "αποθήκη εμπορίας ανθρώπων" προς την Γαλλία και την Γερμανία.

    Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσοι Κούρδοι πέρασαν τους τελευταίους μήνες την Αδριατική.Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο εκτιμά ότι είναι κάπου 20.000.Πολλές χιλιάδες περιμένουν ακόμη στην σειρά,στην Τουρκία.

    Ο ιταλός εισαγγελέας Αλμπέρτο Μαριτάτι που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης της μαφίας εντόπισε πρόσφατα στα Τίρανα ένα ολόκληρο δίκτυο μεταφοράς λαθρομεταναστών,που είχαν οργανώσει συμμορίες της ιταλικής ,της τουρκικής και της αλβανικής μαφίας.

    Η αλβανική μαφία έχει μάλιστα εξειδικευτεί στην μεταφορά τους με ταχύπλοα που ξεφεύγουν εύκολα απο την ιταλική ακτοφυλακή.

    Η τουρκική μαφία απο την πλευρά της ασχολείται με δουλειές χονδρικής, μεταφέροντας μαζικά τους απελπισμένους ανθρώπους, αποκομίζοντας αναμέσο όρο για κάθε 300 Κούρδους ενάμησι εκατομύριο δολλάρια.

    Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης απο την Τουρκία απασχολησε σήμερα και αξιωματούχους απο χώρες στις οποιες καταλήγουν οι πρόσφυγες.

    Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Μάνφρεντ Κάντερ κάλεσε μαλιστα την Ιταλία να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της για να αντιμετωπίσει το κύμα των κούρδων λαθρομεταναστών που ζητούν άσυλο στις ιταλικές ακτές.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφανκ ο Κάντερ τόνισε ότι οι λαθρομετανάστες περνούν από την Ιταλία ή την Ελλάδα και στη συνέχεια εγκαθίστανται σ` όλη την Ευρώπη.Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να πληρώσει το κόστος για τις ελλείψεις άλλων χωρών.

    Η Ρώμη,όπως και η Βόννη πρέπει να ενδιαφερθούν για τον σεβασμό της συνθήκης του Σένγκεν, τόνισε ο γερμανός υπουργός.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές με δύο πλοία περισσότεροι από 1200 λαθρομετανάστες ,στην πλειοψηφία τους κούρδοι.

    Η Τουρκία, απο την πλευρά της, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να μην χαρακτηρίσουν πολιτικούς πρόσφυγες τους τούρκους λαθρομετανάστες,που καταφτάνουν στις ιταλικές ακτές,υποστηρίζοντας ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου θα ευνοήσει την μετανάστευση.

    Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται μάλιστα ότι οι λαθρομετανάστες που είναι τουρκικής εθνικότητας ή έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία,θα μπορούσαν να ξανασταλούν πίσω στην Τουρκία.

    "Η απόδοση του καθεστώτος του πολιτικού πρόσφυγα στους ξένους λαθρομετανάστες θα τους ενθαρρύνει να διακινδυνεύσουν και να μεταβούν στην Ευρώπη δια της παράνομης οδού" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:24:29

    [11] Αυξήσεις

    Αυξήσεις, νέοι φόροι και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης με το νέο χρόνο.

    Τα τσιγάρα αυξάνονται κατά 50 δραχμές και τα ποτά κατά 80.

    Ακριβότερες θα είναι και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Η αστική μονάδα αυξάνει κατά 2,5 δραχμές, το πάγιο κατα 200δρχ . Η τηλεκάρτα των 100 μονάδων θα κοστίζει στο εξής 1700 δραχμές, ενώ αυξάνεται και το μηνιαίο τέλος της κινητής τηλεφωνίας.

    Σημαντικά αυξημένος θα είναι ο φόρος για τις αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες θα γίνονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    Με την 1η του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους. Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

    Στην αντίπερα όχθη, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζονται στο 2,5%, ενώ ανάλογη κατεύθυνση έχει δώσει η κυβέρνηση και για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

    [12] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 2,78 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.482,41 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 13 δισεκατομμύρια 511 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:26:44
    Αραιές νεφώσεις σήμερα σε όλη την χώρα, που θα είναι τοπικά αυξημένες στα δυτικά και νότια.

    Το πρωί θα υπάρχουν τοπικές ομίχλες.

    Αραιη συννεφιά σε Αττική - Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 15 βαθμούς.

    Αραιη συννεφιά και στην συμπρωτεύουσα - Η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα φθάσει τους 11 βαθμούς.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 02-Jan-98 14:26:33
    Μας τα χαλάει λίγο ο καιρός το Σαββατοκύριακο με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια και ενίσχυση των νοτίων ανέμων.

    Αύριο, χαλάει ο καιρός κυρίως στα δυτικά, με τοπικές βροχές και πιθανότατα λίγες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως βρέξει για λίγο μετά το μεσημέρι.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι τους 14 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται την Κυριακή. Το πρωί θα βρέξει για λίγο στα δυτικά και το μεσημέρι στα νότια, στην συνέχεια όμως οι βροχές θα σταματήσουν.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι εώς 5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 12 με 13 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 17.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 2 January 1998 - 16:39:33 UTC