Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [02] Δηλώσεις του Τούρκου υπ.Αμυνας
  • [03] Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
  • [04] ΚΕΔΚΕ-Τσοχατζόπουλος
  • [05] Μαντέλης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] STOP στην διαφήμιση τσιγάρων
  • [07] ΠΙΚΠΑ-Κακοποιήσεις
  • [08] Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
  • [09] Πατριαρχείο
  • [10] Προφυλακτικά
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Γιλμάζ-Μπλερ
  • [12] Τουρκία-Βουλγαρία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] ΟΗΕ-Κυρώσεις στο Ιράκ
  • [14] Νετανιάχου-Ολμπράιτ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Πάλμε-Δίκη
  • [16] Τροχαία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πληθωρισμός
  • [18] Επιδόματα
  • [19] Αυθαίρετα-Πρόστιμα
  • [20] Πολύτεκνοι
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 11:42:17
    Αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης θα βρεθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γεράσιμος Αρσένης,ο οποίος αναμενεται να δεχθεί ομαδικά πυρά για τη δημόσια διαφωνία του, σχετικά με την Ελληνοτουρκική συμφωνία επί της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Σημίτης κατηγόρησε χθες από τη Θεσσαλονίκη τους διαφωνούντες για πολιτική εθνικιστικού απομονωτισμού, ενώ κάλυψε πλήρως τον κ.Τσοχατζόπουλο.

    Την ίδια ώρα, οι κύριοι Πεπονής και Παπαθεμελής, ζητούν να ενημερώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Εντονες επικρίσεις δέχεται η κυβερνηση και από την αντιπολλίτευση.

    Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για εν΄κρυπτώ πολιτική που αφήνει ερωτηματικά για το καθεστώς στο Αιγαίο, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Τσοβόλας κατέθεσαν ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

    Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σεζγκίν, ισχυρίστηκε ότι με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, το Αιγαίο τίθεται υπό κοινή ευθύνη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 14:46:08

    [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Το Στέητ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας αξιοσημείωτο βήμα πρός τά εμπρός γιά τήν βελτίωση τής εμπιστοσύνης στό Αιγαίο.

    Ο εκπρόσωπος τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν είπε ακόμη ότι αυτή η συμφωνία δεν σχετίζεται άμεσα με οποιαδήποτε εδαφική αμφισβήτηση καί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να επιλύσουν την όποια διαφορά τους, μέσω ενός κοινά αποδεκτού μηχανισμού επίλυσης, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η τελευταία λύση είναι το Δικαστήριο της Χάγης και ότι οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις μεθόδους συμφιλίωσης που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Οι δηλώσεις του κ.Τζεμ έγιναν μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η επιθυμία των δυο χωρών για την προώθηση της στενής συνεργασίας τους.

    [02] Δηλώσεις του Τούρκου υπ.Αμυνας

    Τα υποστρατηγεία που θα συσταθούν στο πλαίσιο της νέας επιχειρησιακής δομής του ΝΑΤΟ θα αποφασίζουν σε συνεννόηση με το στρατηγείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 1999 θα ληφθεί η απόφαση εφαρμογής της νέας δομής στη συνάντηση κορυφής της συμμαχίας που θα γίνει στην Ουάσιγκτον. Ο Σεζγκίν είπε ότι η συμφωνία που υπήρξε για τη νέα επιχειρησιακή δομή "δεν είναι νίκη κάποιων χωρών εναντίον άλλων, αλλά επιτυχία της Συμμαχίας".

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν τα υποστρατηγεία μεταξύ των οποίων είναι και αυτά της Λάρισας και της Σμύρνης θα έχουν ως περιοχή ευθύνης τα εδάφη των χωρών όπου βρίσκονται, ο Σεζγκίν απάντησε λέγοντας "όχι" και πρόσθεσε ότι "τα υποστρατηγεία θα εκτελούν τα καθήκοντα τους με κοινή ευθύνη και θα αποφασίζουν εξαρτώμενα από το στρατηγείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Ο κ. Σεζγκίν απαντώντας σε ερώτηση για τον αν "θα λύνονται στο στρατηγείο στη Νάπολη προβλήματα όπως αυτό που προέκυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχαν ως αποτέλεσμα να μην πάρει μέρος η Τουρκία στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Dynamics Mix" είπε ότι "θα υπάρχει κοινή ευθύνη". Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι "στα υποστρατηγεία το 50% των αξιωματικών θα είναι από τη χώρα που βρίσκεται το υποστρατηγείο και το υπόλοιπο 50% από τουλάχιστον πέντε χώρες του ΝΑΤΟ." Ο υπουργός είπε ότι "στη Σμύρνη το 50% θα είναι Τούρκοι και το υπόλοιπο 50% από τουλάχιστον πέντε χώρες του ΝΑΤΟ, το ίδιο και στη Λάρισσα όπου το 50% των αξιωματικών θα είναι Ελληνες." Στο σημείο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση αν "αυτό σημαίνει ότι Τούρκοι αξιωματικοί θα πάνε στην Ελλάδα", ο Τούρκος υπουργός είπε απλώς "ναι".

    Ο κ. Σεζγκίν απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ξεπεράστηκε το πρόβλημα του βέτο που ασκούσαν η Ελλάδα και η Τουρκία για τα έργα υποδομής στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Σεζγκίν είπε ότι "μετά την αποδοχή της νέας επιχειρησιακής δομής του ΝΑΤΟ, αυτό που τίθεται είναι η ανανέωση κάποιων κανονισμών που αφορούν τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις, οι οποίες κρατούν εδώ και δέκα, δεκαπέντε χρόνια και ως εκ τούτου είναι ξεπερασμένες".

    Τέλος ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στην ίδια ερώτηση και αναφερόμενος στην "επιχειρησιακή δομή" είπε ότι "το Αιγαίο έχει τεθεί υπό κοινή ευθύνη".

    [03] Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

    Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών της πρώτης τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, απηυθυνε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωσταντίνος Στεφανόπουλος είπε ότι Ελληνισμός δεν είναι μόνον οι εφοπλιστές του Λονδίνου και οι επιστήμονες που διαπρέπουν στα κάθε λογής ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά Ελληνισμός είναι και οι φτωχοί εργάτες των ανθρακωρυχείων του Βελγίου και οι βιοπαλεστές της Ουκρανίας.

    Η Ελλάδα είπε δεν αντέχει στην απώλεια ούτε ενός απόδημου.

    Ζήτησε να ενισχυθεί η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μέσα από την ομιλία του, απήυθυνε μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου . Οι διαφορές στον πολιτισμένο κόσμο είπε λύνονται με προσφυγές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χαγής και όχι με απειλές πολέμου.

    Καμμιά πολιτισμένη χώρα, υπογράμμισε, που οραματίζεται την εισοδό της στην Ε. Ε, δεν έχει το δικαίωμα να θέτει εμπόδια στην αντίστοιχη πορεία άλλων χωρών.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι πέρα και πάνω από σύνορα , ότι η συνεδρία του Συμβουλίου αναδυκνείει το πλεονέκτημα του έθνους μας που είναι η ποιοτική υπεροχή και υπογράμμισε ότι ζούμε σε μια στιγμή που δεχόμαστε απροκάλυπτες πιέσεις και απειλές σε επίπεδο εθνικών συμφερόντων.

    Υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι ίσως η μόνη χώρα , όπου παρατηρείται το φαινόμενο της βάναυσης εισβολής.

    Και ζήτησε από την ελληνικη πολιτεία να γεφυρώσει το χάσμα λόγων και έργων που παρατηρείται ενίοτε.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και τόνισε ότι η Τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις , γι' αυτό είπε και προσπαθεί να εκβιάσει εκτοξεύοντας διάφορες απειλές, και τόνισε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα.

    [04] ΚΕΔΚΕ-Τσοχατζόπουλος

    Τις δυνατότητες της Τοπικης Αυτοδιοίκησης για την ενεργό συμμετοχής της στο σχεδιασμό της Παλλαικής Αμυνας εξτασαν σήμερα στην συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος με το Προεδρειο της ΚΕΔΚΕ.

    Και τα δυο μερη συμφωνησαν για την αναγκαιοτητα της συνεργασιας αυτής,η οποια δεν θα περιοριζεται μονο σε καταστασεις εκτάκτου αναγκης και τοπικης αμυνας , αλλα και σε περιπτωσεις φυσικων καταστροφών,ενω θα δοθει προτεραιοτητα στους ακριτικούς νομους.

    Η ΚΕΔΚΕ θα θεσει το θεμα στην προσεχη συσκεψη του Διοικητικου Συμβουλιου της Ενωσης οπου και θα συγκεκριμενοποιηθούν οι προτασεις προς το Υπουργειο.

    [05] Μαντέλης

    Οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τις ημέρες των γιορτών οπότε και παρατηρείται αυξημένη κίνηση δίνει με εγκύκλιο του στις διοικήσεις των οργανισμών που εποπτεύονται απο το υπουργείο Μεταφορών ο Τάσος Μαντέλης.

    Ο κ.Μαντέλης ζητά μάλιστα να τον ενημερώσουν οι διοικήσεις των οργανισμών για τα μέτρα που θα λάβουβν για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Μαντέλης ζητά να ανακοινωθούν εγκαίρως τα έκτακτα δρομολόγια και ενισχυθεί το προσωπικό των υπηρεσιών τις μέρες των γιορτών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 14:44:49

    [06] STOP στην διαφήμιση τσιγάρων

    Κόκκινο φώς στίς παντός είδους διαφημίσεις τσιγάρων άναψαν οί 15 Υπουργοί Υγείας τής Ευρωπαικής Ενωσης.

    Η απόφαση υπαγορεύει τήν σταδιακή απαγόρευση τών διαφημιστικών μηνυμάτων γιά προιόντα καπνού μέχρι τό έτος 2006.

    Οί διαφημίσεις τσιγάρων σέ αφίσες στούς δρόμους θά καταργηθούν μέσα στά επόμενα τρία χρόνια ενώ οί διαφημιστές θά προωθούν τά τσιγάρα μέσω τού Τύπου γιά άλλα τέσσερα χρόνια ακόμη καθώς από τό 2002 θά απαγορευθούν καί αυτές οί διαφημίσεις.

    Οί 15 Υπουργοί Υγείας τής Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν ακόμη νά απαγορεύσουν καί τήν χορηγία αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από τίς καπνοβιομηχανίες.

    Στόχος τής απόφασης είναι νά σταματήσει η έμμεση διαφήμιση μέσα από αυτές τίς εκδηλώσεις, κάτι πού θά οριστικοποιηθεί σέ έξι χρόνια ενώ παράταση οκτώ χρόνων πήρε η χορηγία των μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων όπως οι αγώνες αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1.

    Υπέρ τής κατάργησης ψήφισαν έντεκα από τά δεκαπέντε κράτη μέλη, καθώς η Γερμανία και η Αυστρία τάχθηκαν κατά ενώ η Δανία και η Ισπανία απείχαν της ψηφοφορίας.

    Η απόφαση σταθμός των 15 υπουργών θά τεθεί σε ισχύ μέσα στο 1998, όταν επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [07] ΠΙΚΠΑ-Κακοποιήσεις

    Κλιμάκια του υπουργείου Υγείας μεταβαίνουν σήμερα στα κέντρα του ΠΙΚΠΑ στο Σιδηρόκαστρο και την Καρδίτσα για να εξετάσουν τις συνθήκες διαβίωσης αναπήρων παιδιών.

    Δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων προαναγγέλουν την μετάδοση εκπομπής τηλεοπτικού καναλιού στην οποία έχουν καταγραφεί εικόνες με γυμνό αλυσοδεμένο τρόφιμο του Ιδρύματος.

    Το ρεπορτάζ έχει βιντεοσκοπηθεί στη χώρα μας ένα χρόνο πριν.

    Μέρος του ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και ο υφυπουργός Υγείας , Θεόδωρος Κοτσωνης οποιος επισημαινει μαλιστα πως ειχε δωσει εντολη να μεταφερθει το δεμενο και γυμνο ατομο σε αλλο Ιδρυμα στη Θεσσαλονικη πλην ομως το ατομο αυτο παραμενει ακομη εκει.

    Η Δημαρχος Σιδηροκαστρου Βασιλικη Χατζηαγγελου σε δηλωσεις της στον Αntenna αρνείται οτι υπαρχει οποιοδηποτε προβλημα κακομεταχειρησης των παιδιων .

    [08] Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

    Δύο εν΄ ψυχρώ δολοφονίες το βράδυ στην Αθήνα που η αστυνομια τις αποδιδει σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων μεταξυ ανθρωπων της νυχτας.

    Στη μία παρά δέκα, δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Γιάννη Τσορτανίδη 35 ετών, ενω τραυμάτησαν πολύ σοβαρά τον Παναγιώτη Παναγιωτίδη 41 χρόνων, εξω απο σφαιριστήριο στην Καλλιθέα.

    Ενα τέταρτο αργότερα ένας άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε έξω από χαρτοπαικτική λέσχη στη Γλυφάδα τον φερόμενο ως υπευθυνο της λέσχης Νίκο Ματζαρίδη 45 ετών, και στη συνέχεια διέφυγε.

    Στις επτά το πρωί, άγνωστοι, πυροβόλησαν και τραυμάτησαν ελαφρά τον 37χρονο Γρηγόρη Παππά, θαμώνα του μπαρ Νταλαβέρι, στην οδό Κοδριγκτώνος στον Κολωνό.

    Πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την έκρηξη χθες σε διαμέρισμα στον Κολωνό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 72χρονος απόστρατος αξιωματικός Νίκος Νικολόπουλος.

    [09] Πατριαρχείο

    Η Τουρκική Αστυνομια δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα απο τις ανακρίσεις των ατόμων που συνέλαβε για την προχθεσινή επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο διακονος Νεκτάριος που τραυματίστηκε απο την επιθεση,νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης,ενω τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών στο Πατριαρχείο,ανέλαβε ο Μέγας Ευεργέτης Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

    [10] Προφυλακτικά

    Αποσυρονται απο την κυκλοφορία λογω ακαταλληλοτητος τα προφυλακτικά Prime με αποφαση του ΕΟΦ.

    Για χαλάρωση στους ελέγχους των προφυλακτικών τα τελευταία χροναι στη χωρα μας εκανε λογο στο ραδιοφωνο του ΑΝΤ η υπέυθυνη ενημερωσης του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων κυρία Μαρία Καρρά.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 14:45:23

    [11] Γιλμάζ-Μπλερ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη μονοήμερη επίσκεψη στη Βρετανία για συνομιλίες με τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, σε μία ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Λονδίνου στις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η συνάντηση του Γιλμάζ με τον Μπλερ θα πραγματοποιηθεί μόλις τρεις ημέρες πριν από την διεξαγωγή του συμβουλίου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, στην διάρκεια του οποίου θα ληφθούν αποφάσεις για την διεύρυνση της ΕΕ.

    [12] Τουρκία-Βουλγαρία

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και ο Βούλγαρος ομόλογός του Ιβάν Κοστόφ υπέγραψαν σήμερα τέσσερεις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

    Ο κ. Γιλμάζ που βρίσκεται στην Σόφια για διήμερη επίσημη επίσκεψη, δήλωσε μετά την υπογραφή των συμφωνιών ότι θα συνεισφέρουν στις σχέσεις καλής γειτονίας και θα δώσουν ώθηση στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν προαναγγελθείσα συμφωνία, για την χάραξη συνόρων κατά μήκος του ποταμού Ρεζόφσκα που εκβάλει στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης συμφώνησαν για τελωνειακή συνεργασία, για πολιτιστικές ανταλλαγές και τέλος υπέγραψαν πρωτόκολλο που περιλαμβάνει και την Ρουμανία, για την καταστολή της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

    Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πρότεινε την κατασκευή τριών υδροηλεκτρικών σταθμών για την ενίσχυση των εξαγωγών ενέργειας προς την Τουρκία. "Σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνίες που θα επιτρέψουν στην Βουλγαρία να γίνει κέντρο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή", δήλωσε ο κ. Κοστόφ.

    Αύριο οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο για δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Να σημειωθεί οτι το μεταξύ τους εμπόριο το 1996 ανήλθε σε 461 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τηνεποχή του ψυχρού πολέμου που η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού - ήταν υπό πολιτιστικό και θρησκευτικό διωγμό. Σήμερα συνασπισμός του οποίου ηγείται το Τουρκικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες, είναι ο τρίτος πιο ισχυρός πολιτικός σχηματισμός της χώρας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 14:46:20

    [13] ΟΗΕ-Κυρώσεις στο Ιράκ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε χθες να ανανεώσει το σχέδιο που επιτρέπει στο Ιράκ, κάτω από το καθεστώς των επταετών κυρώσεων, την πώληση περιορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου για την αγορά τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών.

    Το δεκαπενταμελές σώμα πάντως απέρριψε πρόταση για αύξηση της ποσότητας πετρελαίου που επιτρέπεται να εξάγει το Ιράκ αλλά δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα στο κοντινό μέλλον.

    Η χθεσινή απόφαση προβλέπει την πώληση πετρελαίου αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η Ρωσία και η Γαλλία είχαν ζητήσει τον διπλασιαμό της ποσότητας αυτής καθώς οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς παρατηρητές στο Ιράκ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ανακουφίσει την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

    [14] Νετανιάχου-Ολμπράιτ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι κατα την συνάντηση του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δεν προσκομίζει "ούτε χάρτη, ούτε αριθμούς" σχετικά με την προσεχή φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη.

    "Δεν είμαι εφοδιασμένος με χάρτες ή αριθμούς σχετικά με την έκταση της αναδιάταξης", η οποία εξάλλου δεν έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Νετανιάχου στον ισραηλινό ραδιοσταθμό.

    Πρόσθεσε πάντως ότι η σημερινή του συνάντηση με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών θα είναι χρήσιμη και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η διατήρηση ενός "ανοικτού διαλόγου" με την Ουάσινγκτον.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε χθες να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αρκεσθεί σε μία γενικόλογη παρουσίαση των ισραηλινών θέσεων εκ μέρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την πρόταση για περιορισμένη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 14:45:02

    [15] Πάλμε-Δίκη

    Αίτηση για την αναθεώρηση της δίκης του Κρίστερ Πέτερσον, που είχε καταδικαστεί για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλαφ Πάλμε το 1986, θα ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από την γενική εισαγγελία στην Στοκχόλμη, η σχετική αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο για επανάληψη της δίκης του Πέτερσον θα γίνει με το σκεπτικό ότι έκτοτε έχουν συγκεντρωθεί νέα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του.

    Ο ηλικίας 50 ετών σήμερα Πέτερσον συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1988 και το 1989 καταδικάστηκε σε ισόβια. Τον ίδιο χρόνο όμως αφέθηκε ελεύθερος μετά από σχετική απόφαση εφετείου, λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων και παρά το γεγονός ότι η χήρα του Πάλμε είχε αναγνωρίσει στο πρόσωπό του τον δολοφόνο του συζύγου της.

    Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα οποία προσέκρουσε η έρευνα για την διαλεύκανση της δολοφονίας του Πάλμε είναι το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί το όπλο του εγκλήματος, ένα Μάγκνουμ 357.

    Ο Πάλμε δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1986 σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης επιστρέφοντας από το σινεμά με την σύζυγό του.

    [16] Τροχαία

    Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις αμερικανων ειδικων που δηλωσαν πως μεχρι το 2020 τα τροχαία θα είναι η τρίτη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

    Οι τραυματισμοί και οι θάνατοι που σχετίζονται με τροχαία γίνονται όλο και περισσότεροι παγκοσμίως,σε ανησυχητικό βαθμό, κι ακόμη περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την ενίσχυση της ενημέρωσης και τις προσπάθειες αστυνόμευσης των δρόμων, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Ρόντνει Σλέιτερ, κατα τη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον.

    Σαρανταδύο χιλιάδες αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο στους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ και περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο απο τροχαία δυστυχήματα, συμφωνα με εκθεση της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγειας,της Παγκοσμιας Τραπεζας,και της Σχολης Δημοσιας Υγειας του Πανεπιστημιου του Χαρβαρντ

    Η ίδια έκθεση αναφέρει οτι κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία,κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας.

    Απαισιοδοξος εμφανιστηκε ο διοργανωτης της διασκεψης Χανσ Χολστ του σουηδικου Βασιλικου Ινστιτουτου Τεχνολογιας αφου οπως δηλωσε καθως οι φτωχές χώρες αναπτύσσουν τις οικονομίες τους και οι πολίτες τους χρησιμοποιούν πλέον αυτοκίνητα, τα τροχαία θα κοστίζουν όλο και περισσότερες ζωές.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 14:44:32

    [17] Πληθωρισμός

    Στο 5,1% ανέβηκε ο πληθωρισμός, τον Νοέμβριο, έναντι του 4,7% τον Οκτώβριο.

    Νέα μείωση των επιτοκίων, από την προσεχή εβδομάδα, εξετάζει η Εθνική Τράπεζα.

    [18] Επιδόματα

    Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες η αύξηση 15% στα επιδοματά τους και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 1997.

    Αυτο δηλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης.

    [19] Αυθαίρετα-Πρόστιμα

    Αυστηρά πρόστιμα για αυθαίρετα που θα φθάνουν έως και τα 60 εκατομμύρια δραχμές και ταχύτατες διαδικασίες είσπραξής τους, προβλέπει προεδρικό διάταγμα που βρίσκεται προς έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Προβλέπονται επίσης συνοπτικές διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

    [20] Πολύτεκνοι

    Προσωρινή απώλεια 16,5 δισ. θα υποστούν οι πολύτεκνες οικογένειες, αφού λόγω καθυστέρησης του ελέγχου εισοδημάτων τους, θα τους χορηγηθεί το επίδομα μόνο του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου για το 1997.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 11:44:08
    Νότιοι άνεμοι, ασθενείς βροχές στα δυτικά και ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

    Στην Αττική λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής τη νύχτα και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 17 βαθμούς.

    Νεφώσεις και στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία ως 14 βαθμούς .

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 05-Dec-97 11:51:09
    Απο αύριο (Σάββατο) επιδεινώνεται και πάλι ο καιρός με βροχές, που θα είναι αρκετά έντονες την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν στα Βόρεια ορεινά.

    Εξάλλου, οι άνεμοι από την Κυριακή γίνονται βόρειοι και αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία, πτώση που θα είναι αισθητή τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς οι βοριάδες ενισχύονται ακομη περισσότερο.

    Πιο αναλυτικά:

    Aύριο ο καιρός επιδεινώνεται, με βροχές που θα αρχίσουν από το πρωί στα Δυτικά, στη συνέχεια μάλιστα θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποια σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Βορειας Ελλάδας.

    Οι άνεμοι στα Βόρεια θα είναι ανατολικοί- βορειοανατολικοί 4 με 5 και αργότερα 6 μποφώρ και στις άλλες περιοχές νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία πέφτει λίγο στα Βόρεια, όπου η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς, στις άλλες όμως περιοχές θα φθάσει στους 17 με 18 βαθμούς Κελσιου.

    Πιο βαρύς θα είναι ο καιρός την Κυριακή, με ισχυρές βροχές στα Βορεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες, αλλά και κάποια διαστήματα με ήλιο.

    Οι άνεμοι, εκτός από τις νοτιοανατολικές περιοχές που θα είναι νότιοι γύρω στα 5 με 6 μποφώρ, στις άλλες θα είναι βορειοι-βορειοανατολικοί, πιο ενισχυμένοι, φθάνοντας τοπικά και τα 7 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία πέφτει στα Κεντρικά και Βόρεια και θα φθάσει στους 9 με 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα και στους 15 με 16 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 5 December 1997 - 17:06:49 UTC