Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Βέτο στην συμμετοχή της Τουρκίας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις
  • [02] ΚΕΔΚΕ
  • [03] Δαμανάκη-Δημοτικές
  • [04] Κατηγορίες των Τούρκων στρατηγών
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Λάρισα-Φυτοφάρμακα
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Νοσοκομεία
  • [08] Παναγοπούλου
  • [09] Σουλτάτος
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Αλβανία-Παρατράπεζες
  • [11] Τουρκία-Ντενκτάς
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Ιράκ-Επέστρεψαν οι επιθεωρητές
  • [13] Βρετανία-Εκλογές
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Βοσνία
  • [15] Αυστραλία: Επιστροφή των μαρμάρων
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Πανωτόκια
  • [17] Ελεγκτικό Συνέδριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Οιστρογόνο
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Βέτο στην συμμετοχή της Τουρκίας

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 12:31:41
    Το θέμα της συμμετοχής ή όχι της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη των προς ένταξη χωρών, παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης το Δεκέμβριο.

    Αργά το βράδυ στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης άσκησε βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας, παρά τις ισχυρές πιέσεις από τους 14 ομολόγους του, υπενθυμίζοντας την άρνηση της Αγκυρας να συμμορφωθεί με τους όρους που έχει θέσει η Κοινότητα.

    Εν΄ τω μεταξύ το πρωϊ με τη συμμετοχή των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Πάγκαλου , συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

    Αποφασίσθηκαν οι θέσεις που θα υιοθετήσει η Ελλαδα στη Σύνοδο της συμμαχίας το Δεκέμβριο, και το θέμα των στρατηγείων.

    Οι δύο Υπουργοί αρνήθηκαν οτι συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

    Στο Λουξεμβούργο οι 15 συζητούν σήμερα το προβλημα της ανεργίας, που μαστίζει την Ευρώπη.

    Αναμένεται ότι θα εξαγγείλουν μέτρα αλλά γενικού όμως, χαρακτήρα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:35:55

    [01] Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

    Σήριαλ αντιπαραθέσεων στο ΠΑΣΟΚ τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και στις οργανώσεις του κόμματος εν΄ όψει των εσωκομματικών εκλογών.

    Τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η επιστολή Παναγιωτακόπουλου που κατηγορεί για σταλινικές μεθοδεύσεις τον Θεόδωρο Τσουκάτο,ο οποίος προτίθεται να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Προβληματισμό προκαλούν και οι συνεχείς απουσίες βουλευτών από κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή - όπως η προχθεσινή , ενώ ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παρασκευάς Φουντάς δηλώνει αδύναμος και ζητά την παρέμβαση Σημίτη.

    Στη διαμάχη Βάσως Παπανδρέου - Νίκου Σηφουνάκη παρενέβη ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που ζήτησε να σταματήσουν να μιλάνε οι Σηφουνάκηδες.

    Απαράδεκτες οι αιτιάσεις Σηφουνάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πάντως η διάταξη που προκάλεσε την αντιπαράθεση Παπανδρέου -Σηφουνάκη ψηφίστηκε ,μετά απο τροποποιήσεις που έκανε η υπουργός Ανάπτυξης.

    [02] ΚΕΔΚΕ

    Ενταση και διαπληκτισμοί κατά την πρεμιέρα χθες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Δεκάδες δήμαρχοι και κοινοτάρχες που αποκλείστηκαν από το συνέδριο, φώναζαν συνθήματα κατα του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ.

    Ο κ.Αβραμόπουλος απεδωσε τον αποκλεισμό σε τεχνικά προβλήματα και με παρέμβασή του μπήκαν στο συνεδριακό κέντρο και οι αποκλεισμένοι.

    Πάντως το θέμα του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, και τα οικονομικά των νέων δήμων, κυριαρχησαν την πρωτη μερα του Συνεδρίου.

    [03] Δαμανάκη-Δημοτικές

    Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΝ σχετικά με την υποψηφιότητα της στο Δήμο Αθηναίων δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη σε συνέντευξη της στην κρατική τηλεόραση επισημαίνοντας πάντως πως σε περίπτωση που το αποτέλεσμα προκύψει αρνητικό θα το συνεκτιμήσει στις αποφάσεις της

    Αποστάσεις από την πρωτοβουλία της Μαρίας Δαμανάκη τήρησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την συνάντησή τους λέγοντας οτι η Πολιτική Ανοιξη δεν έχει πάρει αποφάσεις αλλά η πρόωρη κύρηξη της προεκλογικής εκστρατείας βλάπτει την τοπικη αυτοδιοίκηση και αποπροσανατολίζει τον κόσμο.

    Η κ. Δαμανάκη είπε ότι είχε αναλάβει μια πρωτοβουλία χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς τους οποίους κάλεσε τους πολιτικούς να υπερβούν.

    Ο Νικος Κωνσταντοπουλος σε δηλώσεις του χαρακτηρισε υπερβολικο τον θορυβο που εχει δημιουργηθει και καλεσε τα στελεχη του να συμβαλουν ωστε να μην θεωρηθει οπως ειπε- η δημοκρατικη διαδικασια ως δημοσια διαφωνία.

    Την Δευτέρα η κ.Δαμανακη θα συναντηθέι με τον Ν. Κωνσταντόπουλο και την Τετάρτη με τον Κ.Σημίτη.

    [04] Κατηγορίες των Τούρκων στρατηγών

    Στις γνωστές κατηγορίες τους περί δήθεν συνεργασίας Ελλάδας-Πε-κα-κα επανήλθαν οι Τούρκοι στρατηγοί.

    Ανώτατοι αξιωματικοί πού συνοδεύουν ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων σε περιοδεία τους στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, φέρονται να δηλωνουν στον τουρκικό Τύπο ότι τα τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα αναγκάζονται να εξοπλισθούν με ειδικά αντιπυραυλικά συστήματα, "μετά την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα έχει δώσει στο ΡΚΚ πυραύλους STINGER".

    Ανάλογες κατηγορίες εκτόξευσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές και το περασμένο καλοκαίρι, όταν τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκατρείς στρατιωτικοί.

    Την ίδια ώρα η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Αθήνα είναι αυτή που αρνήθηκε να εφαρμόσει την ουσία των προτάσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, σε αντίθεση με την Τουρκία, που δέχθηκε όλες τις προτάσεις Σολάνα.

    Τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει οτι η Αγκυρα έχει αποφασίσει τη μεταφορά και στάθμευση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην -παράνομη- αεροπορική βάση του Λευκονοίκου, σε αντίποινα για τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης της Πάφου και της απόφασης για εγκατάσταση των πυραύλων S-300 .

    Η Ελλάδα είναι υπερ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν από την πλευρά της προκειμένου να μην υπάρχουν αντιρρήσεις για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις της τουρκικής τηλεόρασης NTV .

    Η Ευρωπαικη Προοπτικη της Τουρκιας αναμενεται να απασχολησει και το δειπνο των ηγετων της Ευρωπαικης Ενωσης αποψε στο Λουξεμβουργο , στο οποιο παρακαθεται και ο Κωστας Σημιτης .

    Το θέμα της ανεργίας και τα μέτρα αντιμετώπισής της θα συζητηθουν σημερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:36:52

    [05] Λάρισα-Φυτοφάρμακα

    Αναστάτωση στην Λάρισα προκαλούν οι καταγγελίες κατοίκων της συνοικίας Αβέρωφ ότι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στις πειραματικές καλλιέργειες του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών, που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια τους, ευθύνεται για τα 25 κρούσματα καρκίνου που έχουν εμφανισθεί τα τρία τελευταία χρόνια σε ενήλικες και παιδιά.

    Τις καταγγελίες ενίσχυσαν και οι αποκαλύψεις του υπευθύνου φυτοπροστασίας της Νομαρχίας, ότι δύο από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο, ευθύνονται για τετρατογενέσεις και μεταλάξεις κυττάρων στα θηλαστικά.

    [06] Προσλήψεις

    Μέχρι τίς 9 Δεκεμβρίου καί από τη 1 μετα το μεσημερι εως τις 5 το απογευμα καθημερινά θα παραλαμβανουν οι Νομαρχιες ,τις αιτησεις συμμετοχης στο διαγωνισμο του Φεβρουαριου για τις προσληψεις στο Δημοσιο.

    [07] Νοσοκομεία

    Κανονικα λειτουργουν απο σημερα τα νοσοκομεια της χωρας μετα την αναστολη των κινητοποιησεων των νοσοκομειακων γιατρων ενω το απογευμα εκπροσωποί τους θα συναντηθουν εκ νεου τον υφυπουργο Οικονομικων για να συζητησουν τις λεπτομερειες ρυθμισης των αιτηματων τους.

    Τις κινητοποιήσεις ανέστειλαν και οι ειδικευόμενοι γιατροι σε νοσοκομεια της Αττικης , ενω συνεχίζεται η συνεδριαση των νοσοκομειακων γιατρων Αθηνων- Πειραιως για να αποφασισουν αν θα αναστείλουν η οχι τις κινητοποιήσεις τους.

    [08] Παναγοπούλου

    Με αμειωτο ενδιαφερον συνεχιζεται η δικη της ηθοποιου Βασιας Παναγοπουλου στο πεμπτο τριμελες Πλημμελειοδικειο .Η πρωην γραμματεας της ηθοποιου,Αννα Μαρια Κορομβοκη επεμεινε και σημερα κατα την εξετασητης οτι η ηθοποιος της ειχε αποκαλυψει το σχεδιο της να δολοφονησει τον Αποστολο Δοξιαδη και να τον κληρονομησει .

    [09] Σουλτάτος

    Στα μαλακά, έπεσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ανδρέας Σουλτάτος που είχε κατηγορηθεί ως συντάκτης της αποκαλούμενης λίστας της ντροπής στην Αστυνομία. Του επεβλήθη ποινή τετράμηνης αργίας, ενώ το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό,τού είχε επιβάλει ομόφωνα, την ποινή της απόταξης. Στον αρχιφυλακα Μανωλη Μπαρμπαντωνάκη, που είχε δακτυλογραφησει τις λίστες, επιβλήθηκε δίμηνη αργία.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:36:12

    [10] Αλβανία-Παρατράπεζες

    Με στόχο τη διευκόλυνση της άσκησης του διαχειριστικού ελέγχου στις παρατράπεζες,η κυβέρνηση πέρασε-τελικώς-τις δύο τροπολογίες,οι οποίες, έμμεσα,αφορούν στον έλεγχο των παρατραπεζών,ενώ εντάχθηκαν, ως προσθήκη, στις βασικές συνταγματικές διατάξεις.

    Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία,αυξάνονται οι αρμοδιότητες του κράτους σ'ό, τι αφορά στην ασκηση ελέγχου σε εταιρείες,που λειτουργούν σε αντίθεση με το νόμο και βλάπτουν τα συμφέροντα μεγάλου αριθμού πολιτών.

    Η τροπολογία αυτή είναι,ίσως,η απάντηση της κυβέρνησης στην απόφαση-πρίν μιά βδομάδα- του Συνταγματικου Δικαστηρίου, που εκρινε ως παράνομο τον διαχειριστικό ελεγχο των παρατραπεζών.

    Στην συγκεκριμένη τροπολογία διατάχθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βασίλης Μέλος και ζήτησε απο την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για επανεξέταση.

    Σύμφωνα με την δεύτερη τροπολογία -η οποια σχετίζεται άμεσα με την διευκόλυνση της εφαρμογής των επιλογών της κυβέρνησης στο θέμα των παρατραπεζών- τα μέλη του Συνταγματικου Δικαστηρίου, μπορούν πλέον να αντικαθίστανται. Είναι χαρακτηρισκό επίσης το γεγονός οτι η Κυβέρνηση προχώρησε πρίν απο δύο μήνες στην αντικατάστασης της πλειοψηφίας των δικαστών, λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας ομως, δεν μπόρεσε να προβεί στην αντικατάσταση της ηγεσίας του Συνταγματικου Δικαστηρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν εκφραστεί αρνητικά για αποφάσεις του συγκεκριμένου Δικαστηρίου κατηγορώντας τα μέλη του για διαφθορά.

    [11] Τουρκία-Ντενκτάς

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποβλήθηκε σήμερα στην Αγκυρα σε σε πλαστική επέμβαση απόφραξης των αρτηριών και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    "Η αγγειοπλαστική επέμβαση εστέφθη με επιτυχία και η κατάστασή του είναι καλή", δήλωσε ο θεράπων γιατρός του Ντενκτάς, Ντερβίς Οράλ, στο ίδιο πρακτορείο.

    Ο ηλικίας 73 ετών Ντενκτάς υπέστη καρδιακή προσβολή τον Μάρτιο του 1996 και ειχε νοσηλευθεί στην Τουρκία. Εκτοτε βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τούρκους καρδιολόγους.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:35:41

    [12] Ιράκ-Επέστρεψαν οι επιθεωρητές

    Επέστρεψαν σήμερα στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, μεταξύ των οποίων και οι Αμερικανοί που είχαν απελαθεί από την χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως η κρίση στον Περσικό εκτονώθηκε εντελώς.

    Αλλιώς γιατί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσινγκτον που κατέπλευσε χθες τη νύχτα στον Κόλπο, να μην έχει η ανακληθεί.

    Το Τζορτζ Ουάσινγκτον, που μεταφέρει 50 μαχητικά και άλλα 25 αεροσκάφη, κατέπλευσε συνοδευόμενο από ένα καταδρομικό, ενώ στα σκάφη συνοδείας θα προστεθούν ένα αντιτορπιλικό, ένα υποβρύχιο και ένα σκάφος ανεφοδιασμού.

    Είναι το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο που καταπλέει στον Κόλπο στα πλαίσια της κλιμάκωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή με αφορμή την κρίση με το Ιράκ.

    Σήμερα έφθασαν στο Κουβέιτ και τα δύο απο τα έξι αμερικανικά βομβαρδιστικά F-117A Στέλθ, που θα ενωθούν με τις υπόλοιπες μονάδες του πανίσχυρου εναέριου και θαλάσσιου στόλου, που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

    Η Ουάσιγκτον, φανερά απογοητευμένη απο τις τελευταίες διπλωματικές της επιδόσεις, προσπαθεί μάλλον να δημιουργήσει τώρα τις προυποθέσεις για μια διαπραγματευτική νίκη, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, στην οποία η Ρωσία αναμένεται να προωθήσει το θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του Ιράκ.

    Την ίδια στιγμή που δυτικές πηγές αφήναν χθες να εννοηθεί πως τις τελευταίες τρείς εβδομάδες η Βαγδάτη βρήκε τον χρόνο να κρύψει τα καλύτερα βιοχημικά της αποθέματα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε πως σε περίπτωση ψηφοφορίας για άρση του εμπάργκο θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [13] Βρετανία-Εκλογές

    Το Συντηρητικό και το Φιλελέυθερο κόμμα ήταν οι νικητές στις χθεσινές συμπληρωματικές εκλογικές αναμετρησεις, στην εκλογική περιφέρεια του Λονδίνου, Μπέκενχαμ και στη μικρή πόλη Ουίντσεστερ, στη νότιο Βρετανία, αμφότερα διατηρώντας τις αντίστοιχες έδρες τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Οι Συντηρητικοί, μολονότι απώλεσαν την παλαιά τους στιβαρή πλειοψηφία, διατήρησαν την έδρα του Μπέκενχαμ, που συνιστά παραδοσιακό προπύργιο του ιδίου κόμματος, και οι Φιλελεύθεροι στην πόλη Ουίντσεστερ. 'Ομως η προσέλευση των ψηφοφόρων στην πρώτη περίπτωση ήταν πενιχρή, μόλις 44%, ενώ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που ανέδειξε νικητή τον φιλελεύθερο υποψήφιο Μάρκ Οουτεν, με 37,000 ψήφους, η προσέλευση ήταν 69%. Τις επαναληπτικές εκλογές στο Ουίντσεσετρ είχε παραγγείλλει το εκλογοδικείο ύστερα από λάθη που έιχαν γίνει στις εκλογές της 1ης Μαίου, κατά τις οποίες ηττήθηκε ο προηγούμενος συντηρητικός βουλευτής που κατείχε την έδρα.

    Η εκλογική αναμέτρηση στο Μπέκενχαμ διατάχθηκε μετά την παραίτηση του Πίρς Μέρτσαντ, του προηγούμενου συντηρητικού

    βουλευτή που κατείχε την έδρα, έπειτα από τις καταγγελίες εναντίον του για εξωσυζυγικές σχέσεις με μία νεαρή συνάδελφό του στο ίδιο κόμμα. Η επικράτηση του νέου υποψηφίου του κόμματος, Ζάκι Λέιτ ήταν με διαφορά στήθους (13,162 ψήφοι έναντι 11,935) από τον Μπόμπ Χιούζ, αντίπαλό του του Εργατικού Κόμματος, ενώ τη θέση διεκδίκησαν και άλλοι πέντε υποψήφιοι.

    Οι χθεσινές εκλογές δεν είχαν σχεδόν καμία επίπτωση στη σύνθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, καθώς οι Εργατικοί κατέχουν την πλειοψηφία στο Σώμα, με 171 βουλευτές, από την εκλογική ανατέτρηση της 1ης Μαίου.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:36:41

    [14] Βοσνία

    Μια συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη πριν δυο χρόνια είχε σκοπό να ενώσει μια χώρα κομμένη σε δύο κομμάτια.Κι όμως αυτό το Σαββατοκυριακο η εκλογική διαδικασία στους κόλπους της σερβικης κοινότητας μπορεί να τη χωρίσει σε τρία.

    Οι Σέρβοι, που ελέγχουν το 49% της Βοσνίας και το Σαββατο θα ψηφίσουν σε διεθνώς ελεγχόμενες εκλογές είναι διασπασμένοι σε δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις, μια που ελέγχεται απο τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς και την άλλη που καθοδηγεί η πρόεδρος Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Το σερβικό μέρος της Βοσνίας είναι όμως διαχωρισμένο και γεωγραφικά πέραν των πολιτικών του σχισμάτων.

    Ενας μικρός διάδρομος ενώνει και χωρίζει τις δυο πλευρές και καθως δείχνουν τα πραγματα, με αφορμή αυτές τις εκλογές, μπορεί να μεγαλώσει το ρήγμα μεταξύ τους.

    Τριαντα κόμματα συμμετέχουν κι επειδή ένας μεγάλος αριθμός απο πρόσφυγες ψηφίζουν στο εξωτερικό, τα αποτελεσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου.

    Εαν καμιά πλευρά δεν κερδίσει την πλειοψηφία τότε οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων με σκοπό τη δημιουργία συμμαχιών, με αποτέλεσμα η πολιτική ζωή της Σερβικης Βοσνίας να πέσει σε ένα βαθύτερο τέλμα.

    Ηδη η Πλάβσιτς έχει προειδοποιήσει πως το σχέδιο της ειναι ο εξευρωπαισμός της Σερβικής Βοσνίας και η ένωση της χώρας, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της έχει κατηγορήσει τον Κάραζιτς οτι αποπειράθηκε ν'αγοράσει ένα πυρηνικό όπλο το 1985. Καθώς το τελευταίο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και επειδή η διεθνής κοινότητα συνεχώς επεμβαίνει στα εσωτερικά του Πάλε, με τελευταίο κρούσμα το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού, η παραταξη που πρόσκειται στον Κάραζιτς σκέφτεται σοβαρά να κόψει τον ομφάλιο λώρο της και να απομονώσει την ανατολική σερβικη Βοσνία απο τη φιλοευρωπαική Δύση.

    [15] Αυστραλία: Επιστροφή των μαρμάρων

    Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αλλά και με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων του δημόσιου βίου της Αυστραλίας και της ομογένειας, θα σχηματιστεί μια επιτροιπή με κύριο στόχο να ξεκινήσει σταυροφορία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γεώργιος Φουντάς, ο συνδυασμός του οποίου επικράτησε ανετα κατά τις πρόσφατες κοινοτικές εκλογές.

    Πιστεύεται οτι τον αγώνα της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κ.α. θα ενισχύσουν και ανώτατοι αξιωματούχοι πολιτειακών κυβερνήσεων.

    Ηδη ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπόμπ Κάρ, στην πολιτεία του οποίου θα γίνει η Ολυμπιάδα του 2000, οχι μόνο τάχθηκε δημόσια υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά εγραψε και σχετική επιστολή στο Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ.

    Δήλωση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα εκανε και ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Τζέφ Κένετ, ενημερώνοντας το πολιτειακό κοινοβούλιο για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαινιάσει το Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης με

    την εκθεση "Θησαυροί των Αηδονιών".

    Αλλοι υποστηρικτές είναι ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός Γκόφ Ουίτλαμ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Ντόν Ντάσταν, ο σημερινός αρχηγός του Εργατικού κόμματος στη Νότια Αυστραλία Μάϊκ Ράν και πολλοί πολιτικοί και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί.

    Σημειώνεται οτι αρθρο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα δημοσίευσε και η μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα Sunday Herald Sun, μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 απο την Αθήνα.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:37:13

    [16] Πανωτόκια

    Μετά τις γιορτές η απόφαση του Αρειου Πάγου για τα πανωτόκια.

    Να κριθούν παράνομοι οι ανατοκισμοί ακόμη και σε περιπτώσεις συμφωνίας Τράπεζας- δανειολήπτη εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Δημόπουλος, εν΄ μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των Τραπεζών και των οφειλετών.

    Ενταση και φραστικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ εκπροσώπων των Τραπεζων και οφειλετών κυριάρχησαν στη συζήτηση για τη νομιμότητα τού ανατοκισμού των τόκων.

    Ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Δημόπουλος, πρότεινε να κριθούν παράνομα τα πανωτόκια, αν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους συμβαλλομένους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μπορούν να αμφισβητηθούν ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας, εάν ο οφειλέτης αποδείξει ότι πιέστηκε ή ότι έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα εκδοθεί σε περίπου δύο μήνες.

    Καταπελτης για τα πανωτοκια των τραπεζων ο εισηγητης της Ολομελειας του Αρειου Παγου ομως η οριστικη αποφαση θα ανακοινωθει σε περιπου ενα μηνα.

    Ο εισηγης της υποθεσης εισαγγελεας Παναγιωτης Δημοπουλος ηταν ιδιαιτερα σκληρος λεγοντας χαρακτηριστικα οτι ο ανατοκισμος απο τις τραπεζες ειναι παρανομος ακομη και στην περιπτωση που υπαρχει συμφωνια των δυο πλευρων.

    Και τουτο γιατι- οπως ειπε- μπορει ο δανειοληπτης να πιεστηκε να δεχθει τετοια ρυθμιση ή το εκανε γιατι δεν ειχε την εμπειρια τετοιων συναλλαγων.

    Απο πλευρας της Ενωσης Ελληνικων Τραπεζων υποστηριχθηκε οτι το συστημα δεν πρεπει να αλλαξει γιατι τα παντα γυρω απο τα δανεια που χορηγουνται στηριζονται σε αυτο.

    [17] Ελεγκτικό Συνέδριο

    Τρανταχτές περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, διαπιστώνει στην έκθεσή του για το 1995 το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν εργαζόμενοι με δεύτερη θέση στο Δημόσιο, ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδόματα και αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση που δεν είχε εγκριθεί.

    Στην έκθεση διαπιστώνεται ακόμη ότι υπήρχαν διπλοπληρωμές χρηματικών ενταλμάτων, προσλήψεις σε ανύπαρκτες θέσεις και προμήθειες χωρίς νόμιμες κρατήσεις.

    Για τα δημόσια έργα το Ελεγκτικό συνέδριο διαπίστωσε έκπτωση από τους εργολάβους έως και 78%, εξέλιξη που δημιουργεί εύλογες απορίες για την ακρίβεια μελέτης των έργων.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 14:35:18

    [18] Οιστρογόνο

    Ενα νέο θαυματουργό φάρμακο πού έρχεται νά ανακουφίσει τίς γυναίκες πού πάσχουν από ασθένειες τών οστών, παίρνει τόν δρόμο του γιά νά διατεθεί στό εμπόριο.

    Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων καί Φαρμάκων έδωσε τήν έγκριση του γιά τό σκεύασμα Ραλοξιφέν πού δέν τίποτε άλλο από συνθετικό οιστρογόνο.

    Η δύναμη τού νέου φαρμάκου είναι η χρησιμοποίηση τού βασικού πλεονεκτήματος τών οιστρογόνων, πού είναι η προστασία τών γυναικών από ασθένειες τών οστών, μέ τήν βασική διαφορά από παλαιότερα σκευάσματα ότι οί γυναίκες ασθενείς δέν κινδυνεύουν πλέον από παρενέργειες, οπως ο καρκίνος τού μαστού.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα στις περισσότερες περιοχες της χωρας αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί απο τα Δυτικά .

    Στην Αττική, νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία βελτίωση και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 18 βαθμούς.

    Συννεφιά με βροχές αλλά και βελτίωση και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ώς 10 βαθμούς.

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 12:33:12

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές, προβλέπονται αρχικά σήμερα σε όλη την χώρα, αλλά σταδιακά ο καιρός από τα δυτικά θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Ιόνιο ισχυροί, στην υπόλοιπη όμως χώρα αρχικά θα είναι νότιοι 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφωρ, αλλα σιγά σιγά και εκεί θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία θα φθασει στα βόρεια τους 13 βαθμούς, στο Ιονιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 18 και στο Αιγαίο τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Αυριο στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε παντού καλό καιρό με μοναδική παραφωνία τις πρωινές τοπικές ομίχλες. Ωστόσο στα δυτικά σιγά σιγά θα συννεφιάσει και πρός το βράδυ ίσως βρέξει στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι 5 με 6 και αργότερα στο Ιονιο 7 μποφωρ, ενώ στα ανατολικά αρχικά θα είναι ασθενείς αλλα σταδιακά θα γίνουν νότιοι και θα φθασουν τα 5 μποφωρ.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 15 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χωρα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

    Την Κυριακή επιδεινώνεται και πάλι ο καιρός με βροχές σε όλη τη χωρα και καταιγίδες πρώτα στα δυτικά και στην συνέχεια και στις άλλες περιοχές.

    Οι νοτιάδες διατηρούνται αρκετά ενισχυμένοι φθάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά και τα 8 μποφωρ, προκαλώντας προβλήματα στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα πλησιάσει τους 15 βαθμούς στα βόρεια και στις άλλες περιοχές τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

    Βελτίωση του καιρου αναμένεται απο την Τρίτη.

    Last Updated: Friday, 21-Nov-97 12:33:00

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 21 November 1997 - 15:12:16 UTC