Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης
  • [02] Δαμανάκη-Δημοτικές
  • [03] Καραμανλής
  • [04] Εβερτ
  • [05] Τσοβόλας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] ΚΥΣΕΑ
  • [07] Λουλάκη
  • [08] Αγρότες
  • [09] Κούρδοι πρόσφυγες
  • [10] Αθηνά Ωνάση
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-Επίσκεψη του διοικητή του ΝΑΤΟ
  • [12] Αλβανία-Λαθραία τσιγάρα
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Ιράκ-Ολμπράιτ
  • [14] Ιρακ-Ρωσία
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Γαλλία-Απεργία
  • [16] TWA-Βίντεο
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Ανατοκισμοί τραπεζών
  • [18] Σήμιτης - Δραχμή
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [19] Αντιβιοτικά
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 10:44:31
    Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών και ειδικά μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,6 ρίχτερ.

    Το θέμα θα εξεταστεί σήμερα , σε ευρεία σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Εξέτασης Κινδύνου υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Χρήστο Βερελή και με τη συμμετοχή όλων των σεισμολόγων.

    Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι οι οποίοι εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

    Μεγάλο σεισμό στην Ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπει ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, ενώ ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος σε απόρρητη επιστολή του, σύμφωνα με την "Καθημερινή", κάνει λόγο για εξαιρετικά υποβαθμισμένα μέτρα ετοιμότητας και υποτυπώδη ενημέρωση του κοινού για μεγάλο σεισμό, που αργά ή γρήγορα θα γίνει.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:06:05

    [01] Σημίτης

    Σαφές μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης, ότι άν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα ο δρόμος για την Ευρώπη είναι κλειστός.

    Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης όμως για τη στάση της στα εθνικά θέματα άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στους ξένους ανταποκριτές προανήγγειλε στήριξη της Μαρίας Δαμανάκη για την Δημαρχία της Αθήνας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου δήλωσε αποφασισμένος να ακολουθήσει αταλάντευτα την εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική

    [02] Δαμανάκη-Δημοτικές

    Θερμένεται το πεδίο εν όψει των δημοτικών εκλογών, του επόμενου χρόνου.

    Η Μαρία Δαμανάκη έστειλε επιστολές προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες εκθέτει το πρόγραμμά της για τη Δημαρχία της ΑΘήνας.

    Τη στήριξη της κ.Δαμανάκη στις δημοτικές εκλογές προανήγεγειλε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ αντίθετα ο Δημήτρης Τσοβόλας, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να την στηρίξει και καλεί σε κοινό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής τον Συνασπισμό και το ΚΚΕ.

    Οι επιστολές Δαμανάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Εκθέτει τις βασικές αρχές του προγραμματός της για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας.

    Η κα Δαμανακη εστειλε επιστολη και στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Καραμανλή και τονίζει ότι γνωρίζει πως θα υποστηρίξει τον κ. Αβραμόπουλο του ζητά όμως, συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει για το πρόγραμμά της.

    Η κυρία Δαμανάκη κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην οποία είχε ανακοινώσει την προθεσή της να είναι υποψήφια Δήμαρχος είχε τονίσει ότι δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον κύριο Καραμανλή .

    Μεσολάβησαν όμως δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ κ. Σπηλιωτόπουλου οτι κακως η κυρια Δαμανακη εξαιρεσε τη Νεα Δημοκρατια και το ΚΚΕ απο τις επαφες της,δηλωση που προφανως η κυρια Δαμανακη εξελλαβε ως εμεσση προσκληση για συναντηση .

    [03] Καραμανλής

    Η κυβέρνηση εκπέμπει λάθος μηνύματα στην Αγκυρα, η οποία τα ερμηνεύει ως πανικόβλητη υποχώρηση σε όλα τα θέματα

    Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τη κυβέρνηση για αναποτελεσματική πολιτική, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα και στιβαρότητα και σημείωσε οτι δεν υιοθετεί το δόγμα δεν διεκδικούμε τίποτα. Διεκδικούμε, είπε ο κ. Καραμανλής, αυτά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ, χαρακτήρισε λάθος πολιτική να συνδέει η κυβέρνηση το βέτο που ασκεί στην Ε.Ε για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με το εάν θα προσφύγει η Αγκυρα στη Χάγη για τα Ιμια. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε οτι για τον ίδιο θα ήταν ελκυστικότερο εάν θα το συνέδεε με τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ.

    Επεκρινε, τέλος, τον κ. Σημίτη οτι δεν ενημερώνει αρχηγούς και κόμματα για την εξωτερική πολιτική λέγοντας οτι διαπνέεται από στενόκαρδη αντίληψη

    [04] Εβερτ

    Νέα πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ, ζητώντας να ισχύσει η ενισχυμένη πλειοψηφία για θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και τα όρια της Ελληνικής επικράτειας.

    [05] Τσοβόλας

    Πρόσκληση για συνεργασία στις Δημοτικές Εκλογές απήυθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας στον ΣΥΝ το ΚΚΕ και σε άλλα μικρότερα κόμματα της αριστεράς, λέγοντας ότι υφίστατε ανάγκη για την δημιουργία ενός λαικού πατριωτικού μετώπου για να αντιμετωπισθεί ο άκρατος φιλελευθερισμός της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσοβόλας απέρριψε συνεργασία με Ν.Δ ή την Πολιτική Ανοιξη, λέγοντας ότι και αυτοί διακατέχονται από την ίδια συντηριτική ιδεολογία που διέπει και το ΠΑΣΟΚ ενώ επίσης απέκλεισε συνάντηση με την Μαρία Δαμανάκη λέγοντας ότι δεν προκύπτει λόγος για τέτοια συνάντηση εφ΄όσον η κ Δαμανάκη έχει εκφράσει την προθεσή της να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:05:09

    [06] ΚΥΣΕΑ

    Συνεδριαση πραγματοποεί σήμερα το ΚΥΣΕΑ.Συζητά το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενώ αναμένεται να αποφασίσει παράταση για ένα χρόνο της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιου Τζογάνη.

    Πριν από λίγο εξ΄άλλου ολοκληρώθηκε στο Πεντάγωνο η συνάντηση του κυρίου Τζογάνη με τον αρχηγό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Κλάρκ .

    [07] Λουλάκη

    Βαρειες ποινες για τους απαγωγεις της μικρης Ελενης Λουλακη στην Κρητη.

    Το δικαστηριο επεβαλε καθειρξη 18 ετων στην Δημητρα Καμπα και 11 χρονια στην Καλλιόπη Κυριακάκη. Σε φυλακιση 7 ετων καταδικαστηκαν οι Κωστας Καμπας και Βαρδης Σαρτζετακης.

    [08] Αγρότες

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και τις δίκες κατά συναδέλφων τους για συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις

    Αυριο η Πανθεσσαλικη επιτροπη θα συναντηθει στην Αθηνα με την ηγεσια του Υπουργειου Γεωργιας.

    [09] Κούρδοι πρόσφυγες

    Σε αποχη απο την εργασια τους προχωρησαν σημερα οι εργαζομενοι στο μηχανοστασιο του ΟΣΕ στην Πατρα ζητωντας να απομακρυνθουν οι Κουρδοι προσφυγες που ζουν εδω κι ενα χρονο μεσα στα βαγονια του οργανισμου και να απολυμανθει ο χωρος.

    Εν τω μεταξυ σε συναγερμο εχουν τεθει οι υγειονομικες αρχες της πολης για τον εντοπισμο 25χρονου κουρδου που πασχει απο μηνιγγιτιδα και εχει εξαφανισθει απο το νοσοκομειο Αγ Ανδρεας

    [10] Αθηνά Ωνάση

    Δήθεν απόπειρα και παραφιλολογία του Τιερύ Ρουσέλ για να πάρει σττην κατοχή του την περιουσία της μικρής Αθηνάς, χαρακτηρίζει το Ιδρυμα Ωνάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί απαγωγής, με υπόμνημά τους στον Ανακριτή της Γενεύης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:05:52

    [11] Τουρκία-Επίσκεψη του διοικητή του ΝΑΤΟ

    Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ στρατηγός Ουσλεϊ Κλαρκ επισκέπτηκε την Αγκυρα, καλεσμένος του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Ισμαήλ Χακκι Καρανταγί, ολοκληρωσε τις επαφές του στην Αγκυρα και αναχώρησε για την αμερικανική βάση Ιντζιρλίκ στα Αδανα.

    Ο Αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κορκμάχ Χάκτανιρ. Μετά τη συνάντηση ο Κλαρκ υπογράμμισε τη ``σημασία που έχει η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ`` και είπε οτι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της συμμαχίας. Χθες ο Κλαρκ είχε συναντηθεί με τον γενικό επιτελάρχη στρατηγό Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

    [12] Αλβανία-Λαθραία τσιγάρα

    Κανένα φορτίο με τσιγάρα δεν έχει εκτελωνισθεί νομίμως τους τελευταίους μήνες στην Αλβανία, τόσο στα λιμάνια όσο και στους τελωνειακούς σταθμούς της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο παραδέχθηκε ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων "δεν μπορεί να ελεγχθεί, παρά τα μέτρα που παίρνουν οι αλβανικές αρχές".

    Το λαθρεμπόριο γίνεται κυρίως με πλοία τα οποία προσεγγίζουν μικρά και απομονωμένα λιμάνια, όπου οι ναυτικοί ξεφορτώνουν ανενόχλητοι χιλιάδες κούτες με ευρωπαϊκά και αμερικανικής προέλευσης τσιγάρα.

    Τα "δέματα" παραλαμβάνουν από εκεί νταλίκες και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας και μετά διοχετεύονται στην αγορά χωρίς καμμιά δυσκολία.

    Στο κύκλωμα αυτό είναι αναμεμειγμένοι ανώτατοι και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι μερικοί από αυτούς είναι και δικαστικοί.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:06:16

    [13] Ιράκ-Ολμπράιτ

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ θα επισπεύσει την αναχώρησή της από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, και θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη των ομολόγων της των χωρών - μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την ιρακινή κρίση.

    Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, πρόσθεσε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν υπήρξαν επιτυχείς οι προσπάθειες της Ρωσίας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης με το Ιράκ, μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης.

    Η Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί την πρώτη περιοδεία αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην νότια Ασία τα τελευταία 14 χρόνια, σχεδιάζει να αναχωρήσει από το Νέο Δελχί "το ταχύτερο δυνατό" για να μεταβεί στη Γενεύη, πρόσθεσε ο Τζέιμς Ρούμπιν.

    Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχουν το δικαίωμα αρνησικυρίας των αποφάσεων.

    [14] Ιρακ-Ρωσία

    Η Ρωσία διατύπωσε προς το Ιράκ συγκεκριμένες προτάσεις για την διευθέτηση της κρίσης με τα Ηνωμένα Εθνη που διαρκεί ήδη τρεις εβδομάδες, γραφουν σήμερα οι ιρακινές εφημερίδες.

    Σύμφωνα με τα σχετικα δημοσιεύματα οι προτάσεις εξετάστηκαν χθες το βράδυ στην διάρκεια σύσκεψης του πανίσχυρου Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσείν.

    "Στην διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν με μεγάλη προσοχή οι προτάσεις που διατυπώθηκαν απόψε (Τρίτη) εκ μέρους του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και ζητούν την λήψη μέτρων", τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύει ο ιρακινός Τύπος χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ πρόκειται να αναχωρήσει εντός της ημέρας από τη Μόσχα με προορισμό τη Γενεύη, όπου θα έχει συνομιλίες με δυτικούς ομολόγους του για την εξεύρεση τρόπων εκτόνωσης της κρίσης με το Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Ρόιτερ ότι στην σύσκεψη θά μετάσχει οπωσδήποτε ο γάλλος υπουργός και ότι ήδη διεξάγονται "δραστήριες συνομιλίες" με τον βρετανό.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιον αν θα μεταβεί στη Γενεύη και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ από την Ινδία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:05:20

    [15] Γαλλία-Απεργία

    Τρεις ημερήσιες εφημερίδες της Γαλλίας - η Φιγκαρό, η Φρανς Σουάρ και η αθλητική Εκίπ - δεν κυκλοφόρησαν σήμερα,λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι γάλλοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που ίσχυε εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Η απεργία είχε στόχο να ασκηθεί πίεση στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν να αναθεωρήσει την απόφαση της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για κατάργηση της φοροαπαλλαγής του 30% με ανώτατο όριο μισθού 50.000 φράγκα μηνιαίως (2.300.000 δρχ.)

    Ο σχετικός νόμος, που πλήττει και άλλους 70 κλάδους, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από την Εθνοσυνέλευση.

    [16] TWA-Βίντεο

    Με ένα βίντεο που ετοίμασε η Σι-Αϊ-Εί,καταδεικνύεται ότι η συντριβή πέρυσι του αεροσκάφους της Τι-Νταμπλιγιου-Ει δεν οφειλόταν σε τρομοκρατική ενέργεια.

    Το FBI παρουσίασε το βίντεο και ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις έρευνες για τις συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος του αεροσκάφους της TWA τον Ιούλιο του 1996, τονίζοντας πως δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να συνηγορούν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.

    Τα συμπεράσματα του FBI, που ανακοινώθηκαν από τον Τζέιμς Κάλστρομ, υποδιευθυντή της υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη δείχνουν πως η πιθανότερη αιτία του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 230 ανθρώπους ήταν η μηχανική βλάβη.

    Οι 16μηνες έρευνες για να καθοριστεί αν το αεροσκάφος εξερράγη, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Κένεντι, εξαιτίας βόμβας ή μηχανικής βλάβης, περιελάμβαναν συνεντεύξεις με 244 αυτόπτες μάρτυρες από το Λονγκ Αιλαντ.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:04:52

    [17] Ανατοκισμοί τραπεζών

    Αύριο αποφασίζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη νομιμότητα η μή του μονομερούς ανατοκισμού που επιβάλουν οι Τράπεζες.

    Ο Εισαγγελέας, Παναγιώτης Δημόπουλος προτείνει να κριθούν παράνομοι οι ανατοκισμοί και επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει συμφωνήσει ως προς το ποσοστό αλλά και το χρόνο που θα αρχίσει να "τρέχει", ο ανατοκισμός.

    Από την πλευρά της η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, υποστηρίζει πως θα πληγεί καίρια το τραπεζικό σύστημα αν κριθεί παράνομος ο μονομερής ανατοκισμός.

    [18] Σήμιτης - Δραχμή

    Επέμεινε στην πολιτική της σταθερής δραχμής ο πρωθυπουργός κατά την εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στους ξένους ανταποκριτές,ενω χαρακτήρισε πρόσκαιρη την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων.

    Για εκβιαστική πολιτική προς το κράτος και σπέκουλα που χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός,κατηγόρησε τις ελληνικές τράπεζες,ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς,σε ομιλια του στη Θεσσαλονίκη.

    Με κινητοποιήσεις απο δημοσίους υπαλλήλους εμποροβιοτέχνες και συνταξιούχους θα αρχίσει στις 25 Νοεμβρίου η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή.ς

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:05:36

    [19] Αντιβιοτικά

    Υπεύθυνη αναφορά για τους πιθανούς κινδύνους που απειλούν την ανθρώπινη υγεία από τη χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, ζήτησαν , κατά τη διάρκεια της συνόδου του συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ,η Δανία και η Γερμανία.

    Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ζώων και αναμειγνύονται από τους ιδιοκτήτες τους στις ζωοτροφές.

    'Οπως εξήγησε ο γερμανός υπουργός Γεωργίας, Γιόχαν Μπόρχαρτ, "η απαίτηση τούτη είναι επακόλουθο της συνόδου που έγινε για το θέμα αυτό στις 17 Οκτωβρίου στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)".

    Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, η χρήση των εν λόγω ουσιών είναι πιθανόν να προκαλέσουν βλαβες στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως μειώνοντας την ανθεκτικότητα του οργανισμού στις μολύνσεις από ιούς και βακτηρίδια. 'Ετσι μικρόβια που θα είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως η σαλνμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, ή ο ιός Κόλι, είναι πιθανόν να μεταδίδονται εύκολα στον άνθρωπο διαμέσου της τροφικής αλυσσίδας.

    Από την πλευρά τους η Φιλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να διατηρήσουν το διαστημα εξαίρεσής τους για τη χρήση των αντιβιοτικών, που τους παραχωρήθηκε κατά την ένταξή τους στην ΕΕ ,το 1995, και τους δίνει το δικαίωμα να περιορίζουν τη χρήση εκείνων των αντιβιοτικών που κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

    Και για τις δύο περιπτώσεις, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Φράντζ Φίσλερ δεσμεύθηκε να συμβουλευθεί τις αντίστοιχες επιστημονικές επιτροπές που θα κληθούν να αποφανθούν επί του θέματος.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά σήμερα, σύμφωνα με τη μετεωρολογικη υπηρεσία.

    Στην Αττική, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θερμοκρασία ως 15 βαθμούς.

    Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 8 βαθμούς.

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:06:50

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 19-Nov-97 13:11:50
    Αύριο στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.Το απόγευμα στα δυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες ενω στις νότιες περιοχές θα βρέξει προς τη νύχτα.

    Οι άνεμοι στα βόρεια παραμένουν βόρειοι γύρω στα 4 με 5 μποφωρ και στις άλλες περιοχές νότιοι 5 και τοπικά 6 μποφωρ.Η θερμοκρασία, θα φθάσει στα βόρεια στους 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χωρα στους 16 με 17 βαθμους Κελσίου.

    Την Παρασκευή αρχικά σε όλη τη χωρα θα έχουμε τοπικές βροχές, πρόσκαιρες καταιγίδες πάνω απο τις θαλάσσιες περιοχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά, αλλα σταδιακά απο τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι βόρειοι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νότιοι γύρω στα 4 με 5 μποφωρ, αλλα και εκεί σταδιακά θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 9 βαθμούς στα βόρεια και τους 16 με 17 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 19 November 1997 - 12:29:09 UTC