Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Φωτιά στο χώρο της Υγείας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Τζογάνης - Δεξίωση
  • [02] Νέα Δημοκρατία
  • [03] Κολιοπάνος - Αγροτικοί συνεταιρισμοί
  • [04] Δαμανάκη
  • [05] Κοινωνικός Διάλογος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Κακοκαιρία
  • [07] Πρωινή ληστεία
  • [08] Ατύχημα Σέρρες
  • [09] Μινιόν
  • [10] Εργατική Εστία
  • [11] Κ.Τ.Ε.Ο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Σκόπια-Βαλκανική Σύνοδος
  • [13] Τούρκοι μετανάστες
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Συνάντηση Κλίντον-Ζεμίν
  • [15] Βρετανική προειδοποίηση στο Ιράκ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Θύμα τροχαίου ο Τάισον
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πτώση του Χρηματιστηρίου
  • [18] Φορολογική ενημερότητα
  • [19] Κοινό μέτωπο οι εταιρίες κινητών
  • [20] O TITAN επενδύει στα Σκόπια
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [21] Ευθανασία
  • [22] ΟΥΝΕΣΚΟ-Κλωνοποίηση
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial: Φωτιά στο χώρο της Υγείας

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 11:05:11
    Δεν βρέθηκε λύση στα προβλήματα της υγείας και οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

    Λουκέτο βάζουν στα φαρμακεία από αύριο όλοι οι φαρμακοποιοί, ενώ ήδη σε πολλά φαρμακεία παρατηρείται έλλειψη βασικών φαρμάκων. Οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχομενο να πωλούνται φάρμακα ακόμα και από τα super market.

    Πόoλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ νομαρχίας και φαρμακοποιών σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά από αύριο, κατά την διάρκεια της απεργίας των φαρμακοποιών.

    Σήμερα οι φαρμακοποιοί θα αποφασίσουν αν θα δεχθούν την πρόταση του νομάρχη για την λειτουργία 20 φαρμακείων στην Αθήνα.

    Απ΄την άλλη μεριά οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου την απεργία τους.

    Από σήμερα στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί και πενθήμερη απεργία απο την ερχόμενη Δευτέρα.

    Αμόκ αγορών φαρμάκων επικρατεί στις τάξεις των καταναλωτών για το φόβο απεργίας διαρκείας.

    Η πρόταση των Νομαρχών για να μείνουν ανοιχτά 20 φαρμακεία στην Αττική είναι:

    * ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Ομονοίας - Πατησίων τέρμα - Πειραιως μέχρι τον Ταύρο - Μεσογείων μέχρι την Αγ. Παρασκευή - Κηφισίας μέχρι το Χαλάνδρι - Λ. Αλεξάνδρας - Λ. Συγγρού - Λ. Βουλιαγμένης

    * ΝΟΤΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

    Καλλιθέα ( για την κάλυψη Δήμων Μοσχάτου , Ν. Σμύρνης , Ταύρου) - Αγιος Δημήτριος ( για την κάλυψη Δήμων Ν. Σμύρνης , Δάφνης , Ηλιούπολης) - Π. Φάληρο ( για την κάλυψη Δήμων Αλίμου , Ν. Σμύρνης) - Γλυφάδα ( για την κάλυψη Δήμων Αργυρούπολης , Ελληνικού , Αλίμου)

    * ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

    Αιγάλεω ( για την κάλυψη Δήμων Αγ. Βαρβάρας , Χαιδαρίου) Περιστέρι Ν. Λιόσα (Ιλιον) - ( για την κάλυψη και του Δήμου Πετρουπόλεως) Αγ. Ανάργυροι ( για την κάλυψη και του Δήμου Καματερού)

    *ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

    Κηφισιά ( για την κάλυψη Δήμων Ν.Ερυθραίας , Εκάλης , Μεταμόρφωσης) Xαλάνδρι ( για την κάλυψη των Δήμων Βριλησσίων , Μελίσσια , Ν. Πεντέλη , Φιλοθέης , Π. Ψυχικό) Αγ. Παρασκευή ( για την κάλυψη και των Δήμων Χολαργού , Παπάγου , Ν. Ψυχικό) Μαρούσι ( για την κάλυψη και των Δήμων Ν. Ιωνίας , Πεύκης , Ν. Ηράκλειο , Λυκόβρησης)

    Ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, δήλωσε στον Antenna, ότι η κυβέρνηση καλεί τους φαρμακοποιούς σε διάλογο για τα θεσμικά τους αιτήματα, όσο για τα οικονομικά τόνισε ότι δεν συζητούνται, καθώς η απόφαση για φθηνό φάρμακο δεν αλλάζει.

    Για το θέμα των χρεών ορισμένων ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας, είπε ότι οφείλεται στην δυσλειτουργία των υπηρεσιών και θα τακτοποιηθεί σύντομα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Τζογάνης - Δεξίωση

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Τζογάνης, προσερχόμενος χθες στη δεξίωση της τουρκικής πρεσβείας, δήλωσε ότι η παρουσία του σηματοδοτεί τη θέληση της χώρας μας για την ειρήνη , φιλία και συνεργασία με όλους τους λαούς.

    Ο κ.Τζογάνης δεν θέλησε να αποδώσει ειδική σημασία στην παρουσία του στην πρεσβεία λέγοντας πως το ΓΕΕΘΑ εκπροσωπείται πάντα στις εθνικές εορτές των πρεσβειών. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα.

    Στη δεξίωση για την εθνική επέτειο της Τουρκίας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου , το υπουργείο Εξωτερικών, εκπροσώπησε ο γ.γ. Αλέξανδρος Φίλων και ο πρέσβης Κλης, υπεύθυνος της διεύθυνσης ελληνοτουρκικών , ο υφυπουργός Οικονομικών, Αλέξανδρος Μπαλτάς,ο πρώην πρέσβης και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπούλιας και από τον επιχειρηματικό κόσμο οι κ.κ.Λαλαούνης και Αγγελλόπουλος.

    [02] Νέα Δημοκρατία

    Αναβάλλεται η προγραματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, η διήμερη συνεδρίαση της Κοινοβουλετικής ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά από σύσκεψη στη Ρηγίλλης στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων και οι κύριοι Εβερτ, Σουφλιάς και Βαρβιτσιώτης.

    Ως επίσημη εκδοχή προβάλλεται το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει στην ολομέλεια η συζήτηση για τις αναγκαστικές συνενώσεις .

    Σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο κύριος Σουφλιάς ζήτησε να πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα η συνεδρίαση όπως είχε προγραμματισθεί, ενώ ο κύριος Εβερτ άφησε αιχμές κατά Βαρβιτσιώτη για τις προσωπικές προτάσεις που υπέβαλε. Πρότεινε δε να προχωρήσει το κόμμα με την παλιά πρόταση που είχε υποβάλλει επί προεδρίας του, διότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει μπορεί να μεφανισθούν διαφορετικές προτάσεις και να δημιουργηθεί σύνγχιση.

    [03] Κολιοπάνος - Αγροτικοί συνεταιρισμοί

    Νέα αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο, που ρυθμίζει χρέη αγροτικών συνεταιρισμών και ιδιωτών και κυρίως την τροπολογία περί διαγραφής χρεών από την εταιρεία ΧΕΛΠΑ , η οποία ανήκει στο γαμπρό του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ.Θόδωρου Κολιοπάνου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σάββας Τσιτουρίδης ζήτησε διευκρινίσεις από τον υπουργό Γεωργίας γιατί ενώ στην αρχική ρύθμιση διαγραφής χρεών από τη ΧΕΛΠΑ προβλεπόταν το ποσό των 655 εκατομμυρίων δρχ. στην τελική ρύθμιση,όμως, το ποσό ήταν μικρότερο κατά 150 εκατομ.δρχ. δηλαδή 505 εκατομμύρια.

    Ο κ.Τζουμάκας κατηγόρησε τον κ.Τσιτουρίδη ότι ψεύδεται, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να αναβληθεί η ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός Γεωργίας, λίγο αργότερα, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι η μεταφορά του ποσού ήταν γνωστή και μάλιστα παρέθεσε τα σχετικά πρακτικά από την Ολομέλεια, όπου το επίμαχο ποσό των 150 εκατομμυρίων δρχ. είχε μεταφερθεί σε άλλη τροπολογία για ρύθμιση χρεών ιδιοκτητών θερμοκηπίων της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

    Τελικώς η ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου θα γίνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [04] Δαμανάκη

    Η νομαρχιακή Αθήνας του ΣΥΝ ενέκρινε χθες την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας.

    Το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με το ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές συζητά σημερα η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη . Θα εξεταστεί και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

    [05] Κοινωνικός Διάλογος

    Στην πιο κρισιμη φάση του εισέρχεται σήμερα ο Κοινωνικός Διάλογος με αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις. Χθες, αποχωρησε η προσκείμενη στον ΣΥΝ παράταξη. Σε στάση αναμονής και η ΔΑΚΕ. Η κυβέρνηση δεν διαλέγεται με παρατάξεις αλλά μέ θεσμούς δηλώνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Αύξηση εν τω μεταξύ παρουσίασε η ανεργία το μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι. Εφθασε το 6,6 τοις εκατό έναντι 6,3% που ήταν πέρυσι.

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:53:28

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Κακοκαιρία

    Μεγαλα προβληματα εχει δημιουργησει το κυμα κακοκαιριας που πλητει απο χθες κυριως τη Βορειο Ελλαδα με συνεχεις χιονοπτωσεις ενω απο τους θυελλωδεις ανεμους που πνεουν στα πελαγη εχουν κλεισει οι πορθμειακες γραμμες Ρίου- Αντιρριου, Ζακυνθου-Κυλλήνης και Λευκιμμης - Ηγουμενίτσας.

    Απο αυριο αρχιζει εντωμεταξυ η διαθεση του πετρελαιου θερμανσης με μειωμενη τιμη.Ενδεικτικη τιμη πωλησης ειναι 97,6 δραχμες το λιτρο.

    [07] Πρωινή ληστεία

    Αδοξο τελος για τους δυο δραστες της ληστειας χρηματαποστολης το πρωι στην παραλιακη.

    Πηραν δυο σακκους με 36 εκατομμυρια,δεν προλαβαν ομως να χαρουν αφου λιγο αργοτερα συνεληφθησαν μεσα στην καφετερια Πραππας.

    Ο ενας απο τους δραστες ηταν τραυματισμενος στο θωρακα απο εξοστρακισμο σφαιρας που ειχε ριξει στα

    λαστιχα του αυτοκινητου της χρηματαποστολης.

    Τραυματιας ειναι ο Παναγιωτης Μαργιωράς 39 χρονων αεργος απο το Καμαρι Κορινθου και συνεργος του ο ξαδελφος του Βασιλης Χρυσοπουλος 30 χρονων ιδιωτικος ντετεκτιβ.

    [08] Ατύχημα Σέρρες

    Τραγικό θάνατο απο ασφυξία βρήκαν δύο άνδρες στις Σέρρες.

    Κοιμήθηκαν μέσα σε παλιο πολυβολείο όπου μπήκαν για να προφυλακτούν απο το κρύο, ενώ είχαν καταναλώσει και αλκοόλ.

    Οι αναθυμιάσεις απο το μαγκάλι όμως τους έπνιξαν.

    [09] Μινιόν

    Επεισοδιακή ήταν η νέα απόπειρα κατάσχεσης που έγινε το πρωί στο πολυκατάστημα Μινιόν.

    Οι εργαζόμενοι εμπόδισαν την τελευταία στιγμή τους δικαστικούς κλητήρες που συνοδεύονταν απο αστυνομικούς.

    [10] Εργατική Εστία

    Αρχιζει απο σημερα η απογραφή των δικαιούχων της Εργατικής εστίας, για τη χορηγηση των δελτιων κοινωνικού τουρισμού του 98. Σημερα και αυριο καλουνται να απογραφούν στα γραφεία διανομής της Εργατικής Εστίας, οι δικαιούχοι, το επώνυμο των οποίων αρχιζει απο "Α".

    [11] Κ.Τ.Ε.Ο

    Αυστηρα μετρα εποπτείας και ελεγχου στα ΚΤΕΟ με εγκύκλιο Μαντελη , μετα το κρουσμα χρηματισμού δυο υπαλληλων στο Ελληνικο. Ηλεκτρονικά μηχανήματα θα επιλεγουν τους διαδρόμους ελέγχου των αυτοκινητων που θα γίνεται, πλέον, απο τρεις ελεγκτες.

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:52:10

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [12] Σκόπια-Βαλκανική Σύνοδος

    Στα Σκόπια εκτιμούν ότι η Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει ένας ποιοτικός διάλογος μεταξύ των χωρών της περιοχής, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στο χώρο των Βαλκανίων και πως οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μπορούν, με κοινές ενέργειες να συμβάλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και στηΝ προσέγγιση αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    Αυτές τις θέσεις αναμένεται να εκπροσωπήσει η ΠΓΔΜ στη Kρήτη, δήλωσε ο Αχιλ Τούντε, σύμβουλος του προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Τούντε ανέφερε πως η ΠΓΔΜ αναμένει όπως στη Σύνοδο της Κρήτης και σε άλλες παρόμοιες αρχίσει η οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής με τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, που θα βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτές γενικές αρχές, όπως είναι: ο σεβασμός των συνόρων, η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και αγαθών και ο σεβασμός και η επίλυση του καθεστώτος των

    εθνικών μειονοτήτων.

    Για την ΠΓΔΜ έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία η επίτευξη μιας συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών της περιοχής και μία συμφωνία στο τομέα της άμυνας και αυτές τις απόψεις θα εκθέσει ο Γκλιγκόροφ στις διμερείς επαφές που θα έχει. Στα Σκόπια έγινε γνωστό ότι ο Γκλιγκόροφ θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, τον πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές.

    [13] Τούρκοι μετανάστες

    Ο ηγέτης της κοινότητας των τούρκων μεταναστών στην Γερμανία επέκρινε έντονα τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για την άρνησή του να παραχωρηθεί διπλή υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Γερμανία.

    Ο Χακί Κεσκίν,πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας στην Γερμανία δήλωσε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ ότι "είναι εντελώς ακατανόητο ο καγκελάριος όλου του λαού να είναι τόσο κατηγορηματικά αντίθετος στην διπλή υπηκοότητα".

    "Με τις δηλώσεις του ο Κολ ενισχύει τις προκαταλήψεις εναντίον των τούρκων που ζούν στην Γερμανία" τόνισε ο Κεσκίν,υπενθυμίζοντας ότι όλες οι γειτονικές χώρες επιτρέπουν την διπλή υπηκοότητα και καμμία δεν είχε αρνητικές συνέπειες.

    "Χωρίς αμφιβολία αποτελεί διάκριση κατά των παιδιών των Τούρκων που γεννιούνται εδώ-πολλά από τα οποία μιλούν γερμανικά-αν μεταχειρίζονται ως ξένοι" τόνισε ο Κεσκίν

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:53:11

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [14] Συνάντηση Κλίντον-Ζεμίν

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών με τον κινέζο ομολογό του, Ζιανγκ Ζεμίν, που ανοίγει το δρόμο για την πώληση πυρηνικού εξοπλισμού στην Κίνα και αποκλείει ορισμένα κράτη όπως το Ιράν από το να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία των πυρηνικών όπλων.

    Αυτή ήταν μια συμφωνία νίκης η οποία εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια της Αμερικής και τα περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέροντα δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Συμφώνησαν πως έχουν κοινά συμφέροντα να σταματήσουν τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής σε ασταθείς περιοχές και επικίνδυνα κράτη κυρίως στο Ιράν, δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κινέζο ομολογό του.

    Μάλιστα αύριο είναι σχεδόν βέβαιη η υπογραφή συμβολαίου με την εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Μπόινγκ την αγορά 50 αεροπλάνων στην τιμή των 3 δις δολλαρίων.

    Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες έγινε εκτενής αναφορά στα ευαίσθητα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με τα άλλα κράτη.

    Ο αμερικανός πρόεδρος μάλιστα είπε πως ήρθε σε αντιπαράθεση όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως αναγνώρισε πως γίνονται προσπάθειες για πρόοδο στο ζήτημα των προσωπικών ελευθεριών στην Κίνα. Οσον αφορά το θέμα του εμπορίου παρότρυνε την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στα αμερικανικά προιόντα.

    Τόνισε πως οι δύο υπερδυνάμεις προσπαθούν και κάνουν σημαντικά βήματα όσον αφορά την ειρήνη , το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών όπως και την συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Παρ΄όλα αυτά δε θα πρέπει να ξεχνάνε πως οι διαφορές που τους χωρίζουν παραμένουν.

    Από την πλευρά του ο Ζιανγκ Ζεμίν τόνισε πως οι δύο υπερδυνάμεις έχουν φτάσει σε ένα στάδιο ανάπτυξης και συνεργασίας το οποίο θα πρέπει να τηρείται ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις υπονοώντας τα αιματηρά γεγονότα στην πλατεία Τιεν αν μέν το 1989.

    Οι επιμέρους συμφωνίες των δύο χωρών περιλαμβάνουν τακτικές συναντήσεις των δύο προέδρων , ο Κλίντον θα επισκεφθεί την Κίνα τον επόμενο χρόνο.

    Δημιουργία ανοικτής hot line γραμμής, συνεργασία σε θέματα που άπτονται θεμάτων ασφαλείας .Ο Κλιντον δεν πήρε θέση στο θέμα της Ταιβάν λέγοντας πως αφορά την Κίνα και αυτή θα λύσει το θέμα ειρηνικά .

    Συνεργασία σε θέμα νομικά, καταπολέμησης του εγκλήματος και πάταξης του εμποριου ναρκωτικων με πιθανοτητα να λειτουργησει υπηρεσια αμερικανικη κατα των ναρκωτικων στο Πεκινο.

    Αν η χειραψία με τον Αραφάτ στο γρασίδι του Λευκού Οίκου είχε βαθμολογηθεί με 10 στην κλίμακα εντυπωσιασμού της Ουάσιγκτον,η επίσκεψη του Ζιάνγκ Ζεμίν, του Προέδρου του πυρηνικου υπερ-δράκου της Ασίας κάνει πολλά λαρύγγια να στεγνώνουν από αγωνία,καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει μια αγορά ασύλληπτου μεγέθους.

    Με όλους να τρέχουν να ικανοποιήσουν τον Ζιάνγκ,ακούγονται αχνά οι φωνές των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται στην Ουάσιγκτον για την καταπάτηση

    των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ αν και οι δημοσιογραφοι δε χαριστηκαν και προσπαθησαν να στριμωξουν τον κινεζο προεδρο που υπερασπιστηκε την πολιτικη της χωρας του σε θεματα εξωτερικης πολιτικης.

    [15] Βρετανική προειδοποίηση στο Ιράκ

    Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, αν το καθεστώς της Βαγδάτης δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που αφορούν τους ελέγχους των οπλικών του συστημάτων.

    "Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμενα τα χέρια ενώ το Ιράκ θα αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντέρεκ Φάτσετ στην τηλεόραση του BBC. "Η απάντηση σ'αυτό θα είναι σοβαρή. Και θα είναι ανάλογη με την δράση".

    Σε ερώτηση αν είναι πιθανή μία στρατιωτική απάντηση, ο Φάτσετ δήλωσε ότι "στο παρόν στάδιο δεν αποκλείεται καμμία εναλλακτική λύση".

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:53:43

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [16] Θύμα τροχαίου ο Τάισον

    Θύμα τροχαίου έπεσε ο πρώην πρωταθλητής του μπόξ των βαρέων βαρών, Μάικ Τάισον. Γλίστρησε με τη μοτοσυκλέτα του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Χάρτφορντ του Κονέκτικατ με αρκετά σπασμένα πλευρά.

    Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία και ο μάνατζερ του δήλωσε οτι ο πρωτοπυγμάχος έτρεχε μόνο με 40 χιλιόμετρα την ώρα.

    Ο Τάισον, που υπήρξε ο νεαρότερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη, έχει αποκλειστεί απο το αμερικανικό πρωτάθλημα πυγμαχίας και τιμωρηθηκε με πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολλαρίων, μετά το δραματικό αγώνα της 28-ης Ιουνίου στο Λάς Βέγκας, κατα τη διάρκεια του οποίου δάγκωσε και έκοψε το αυτί του αντιπάλου του, νύν παγκόσμιου πρωταθλητή, Ιβάντερ Χόλιφιλντ.

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:52:30

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [17] Πτώση του Χρηματιστηρίου

    Πανικός στη Σοφοκλέους καθώς μέχρι στιγμής ο γενικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά εκατό μονάδες και ποσοστό 6%.

    Από το πρωί ισχυρές πιέσεις δέχεται και η δραχμή ενώ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα εξεταστεί στη συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκη.

    Απο το πρωι κυβερνηση και τραπεζα της Ελλαδος εχουν προχωρησει σε συντονισμενες κιμνησεις για την προστασια της δραχμης απο κερδοσκοπικες τασεις.

    Πτωτικη ειναι εντωμεταξυ η ταση και στις διεθνης χρηματαγορες.Στο Χρηματιστηριο του Χονγκ Χογκ η απογευματινη συνεδριαση εκλεισε με πτωση 3, 74%.

    Πτωση εχουμε και στα αλλα χρηματιστηρια της Ασιας με μονη εξαιρεση αυτο της Ταιβαν οπου σημειωθηκε μικρη ανοδος.

    Με πτώση 6,7% στις τιμές των μετοχών έκλεισε η πρωινή συνεδρίαση του το Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ.Ο δείκτης Hang Seng έχασε 721 μονάδες,ενώ τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι μετοχές των Τραπεζών.

    Με πτώση 2,9% έκλεισε και το Χρηματιστήριο του Τόκιο,ενώ πτωτικές τάσεις σημειώθηκαν και στα άλλα χρηματιστήρια της Ασίας,με μόνη εξαίρεση το χρηματιστήριο της Ταϊβαν,όπου σημειώθηκε μικρή άνοδος.Σαφέστερη εικόνα πάντως θα έχουμε με το άνοιγμα της Γουώλ Στρητ,αργότερα.

    Χθες όλες οι χρηματαγορές παρουσίασαν σημαντική ανάκαμψη, ύστερα από την κάθετη πτώση της "Μαύρης Τρίτης", όμως οι εντάσεις και η νευρικότητα είναι νωρίς για να εκλείψουν,εκτιμούν οι ειδικοί.

    [18] Φορολογική ενημερότητα

    Δεν θα χορηγειται φορολογική ενημερότητα από την αρχή του νέου έτους σε όσους χρωστούν πάνω από 100.000 δραχμές από πάσης φύσεως οφειλές κατά Δήμο.

    Στις οφειλές αυτές θα συμπεριλαμβάνονται και οι προερχόμενες απο βεβαιωμένες κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

    [19] Κοινό μέτωπο οι εταιρίες κινητών

    Κοινό μέτωπο κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για επιβολή φορολογίας στα κινητά τηλέφωνα διαμορφώνεται στις εταιρίες Panafon, Telestet αλλά και τη νεοεισερχόμενη στην αγορά ΚοσμΟΤΕ, θυγατρική του ΟΤΕ .

    Εκπροσωποι των εταιριων ειχαν χθες συναντηση με τον υφυπουργο οικονομικων Γιωργο Δρυ στον οποιο εξεθεσαν τις συνεπειες που θα εχει το μετρο στην αναπτυσσομενη αγορα της κινητης τηλεφωνιας .

    [20] O TITAN επενδύει στα Σκόπια

    Ο ελληνικός όμιλος ΤΙΤΑΝ εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου 51% και περισσότερο του μετοχικού κεφαλαίου της τσιμεντοβιομηχανίας Usje με έδρα στα Σκόπια.

    Η πρόταση του ΤΙΤΑΝΑ εξετάστηκε σε πολλά επίπεδα και οι μέτοχοι της σκοπιανής τσιμεντοβιομηχανίας έχουν τώρα λάβει γνώση των επιμέρους στοιχείων της.

    Μέχρι στιγμής η πρόταση εξετάζεται χωρίς ούτε να έχει εγκριθεί ούτε όμως και να έχει απορριφθεί.

    Η Usje έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους και είναι ιδιωτική σε ποσοστό 67% .

    Παράγει 800 χιλιάδες τόνους τσιμέντου ετησίως --έναντι 13 εκατομμυρίων τόνων που παράγει ο ΤΙΤΑΝ-- και η αξία της εταιρείας αποτιμάται σήμερα στα 62,5 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:58:22

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [21] Ευθανασία

    Σε διαδικασίες παθητικής ευθανασίας ασθενών, έχουν συμπράξει 72 γιατροί στην Πάτρα με παθητική μέθοδο, παραλείποντας κάποιες θεραπευτικές προσπάθειες, αποκαλύπτει σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με έκθεση των γιατρών της Νευρολογικής Κλινικής του Περιφερειακού Νοσοκομείου Πάτρας.

    Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το 24,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ήδη συμπράξει σε παθητική ευθανασία, ενώ μόνον ένας, ομολόγησε ότι συνήργησε σε ενεργητική ευθανασία και ένας ακόμη σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

    Την ίδια ώρα, μια αγγλίδα που πάσχει από ανίατη ασθένεια, κέρδισε τη σύμφωνη γνώμη δικαστηρίου να

    της χορηγηθεί διαμορφίνη ώστε να πεθάνει σχετικά ανώδυνα.

    [22] ΟΥΝΕΣΚΟ-Κλωνοποίηση

    Η ΟΥΝΕΣΚΟ, ο διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη και τον πολιτισμό, επιδιώκει την εφαρμογή διεθνούς απαγόρευσης για την εφαρμογή της κλωνοποίησης στον άνθρωπο και προτείνει την επιβολή διεθνών ηθικών πλαισίων για τις έρευνες στα ανθρώπινα γονίδια.

    Τα θέματα αυτά θα περιληφθούν σε γενική διακήρυξη για την ανθρώπινη γενετική και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Μια Διεθνής Βιοηθική Επιτροπή ( ΙΒC) επεξεγράζεται τους κανονισμούς αυτούς ήδη απο το 1992 και 53 ειδικοί διαφόρων κυβερνήσεων απο όλο τον κόσμο έχουν αποφανθεί θετικά υπερ του σχεδίου.

    Η σχετική απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία απο τη γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν την πλέον προηγμένη τεχνολογία στον τομέα αυτό, δεν είναι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ απο το 1984 αλλά η πρόεδρος της IBC Νοέλ Λενουάρ κατόρθωσε να πάρει έγκριση για το βαικό πλαίσιο της πρότασης απο τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές στην Ουάσιγκτον.

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 13:52:51

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Με κακοκαιρία σ΄ όλη τη χώρα διάλεξε να μας αποχαιρετήσει ο Οκτώβριος.

    Τοπικές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα Δυτικά, χιόνια στα ορεινα, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Βόρεια Ελλάδα και άνεμοι θυελλώδεις που φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 Μποφώρ και στο Νότιο Ιόνιο ακόμη και τα 9 Μποφώρ.

    Στην Αττική, συννεφιά με ασθενείς βροχές στα βόρεια και ανατολικά του Νομού, άνεμοι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 15 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, συννεφιά με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, αλλά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 17:54:09

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Μπορεί σταδιακά οι βροχές και οι χιονοπτώσεις να εξασθενούν, ωστόσο το σκηνικό του καιρού για 2-3 μέρες ακόμη παραμένει περίπου το ίδιο, με τοπικές βροχές στα Βορεια, λίγες βροχές κυρίως στα Νότια, ενώ οι βοριάδες και το κρύο διατηρούνται. Ουσιαστική βελτίωση αναμένεται από τη Δευτέρα, καθώς οι άνεμοι εξασθενούν αρκετά και ανεβαίνει λιγο η θερμοκρασία.

    Πιο αναλυτικά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαιου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με λίγα μόνο σύννεφα. Στην υπόλοιπη χώρα θα πέσουν και πάλι λίγες βροχές μικρής διάρκειας και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

    Εξάλλου, οι ενισχυμένοι άνεμοι διατηρούνται, ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα Δυτικά με, ένταση 6 με 7 και τοπικά 8 μποφώρ και στα Ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία στα σημερινά επίπεδα θα κυμαίνεται στα Βόρεια από -2 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαιου από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Και το Σαββατοκύριακο, αν εξαιρέσουμε το Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που ο καιρός παραμένει σχετικά καλός, στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε και πάλι λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα Νότια και πιθανόν κάποιες καταιγίδες το Σάββατο στις νοτιοανατολικές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι παντού ανατολικοί- βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 10 με 11 βαθμούς στα Βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

    Last Updated: Thursday, 30-Oct-97 17:42:55

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 30 October 1997 - 16:16:51 UTC