Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-09-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την Αθήνα και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

    Στο ιστορικό δικαίωμα της Αθήνας να αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 αναφέρεται ο Φιλ Τζοόυνς του CNN μέσα από τις ηλεκτρονικές αθλητικές σελίδες του δικτύου.

    Ανοίγει το βράδυ τις Πύλες της η Εξηκοστη Δευτερη Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

    Την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη πενταετία με απορρόφηση και των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης


ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την Αθήνα και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Ολοκληρώθηκε στη Λωζάνη η παρουσίαση της Ελληνικής υποψηφιότητας στους 107 Αθανάτους της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που θα αρχίσουν στις 5 το απόγευμα και θα αναδείξουν την νικήτρια πόλη.

Οπως δήλωσε νωρίτερα στον Αντέννα ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φουρας μεταξύ των μελών της Ελληνικής αντιπροσωπείας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί στις 8 παρά 8 λεπτά το βράδυ από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ.

Η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας άνοιξε με μήνυμα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ βασική εισηγήτρια ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Της ελληνικής υποψηφιότητας προηγήθηκαν οι παρουσιάσεις της Στοκχόλμης και του Κέηπ Τάουν, ενώ θα ακολουθήσουν του Μπουένος Αιρες και της Ρώμης.

Το Ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 μεταδίδει , όλες τις νεώτερες εξελίξεις απο τη Λωζάνη, ενώ το απόγευμα με έκτακτη εκπομπή και σε απευθείας σύνδεση με το Παλέ Ντε Πολιέ της Λωζάνης και τους απεσταλμένους, θα μεταδώσει λεπτό προς λεπτό, όλη τη διαδικασία, της ψηφοφρίας και ανακύρηξης της οργανώτριας πόλης, καθώς και το παρασκήνιο και τα παραλειπόμενα της διοργάνωσης.

CNN-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

Στο ιστορικό δικαίωμα της Αθήνας να αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 αναφέρεται ο Φιλ Τζοόυνς του CNN μέσα από τις ηλεκτρονικές αθλητικές σελίδες του δικτύου.

Ο Τζοόυνς γράφει ότι η Αθήνα πρέπει να αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 σχεδόν δικαιωματικά, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα και το Ολυμπιακό πνεύμα και η Αθήνα είναι η πόλη που αναβίωσε το θεσμό το 1896.

Η ΔΟΕ όμως όταν ψηφίζουν δεν λαμβάνουν μόνον υπόψη τους την ευαισθησία αυτή της Αθήνας, όπως συνέβη και στους Ολυμπιακούς του 1996, επέτειο των 100 χρόνων τους, που δώθηκαν τότε στην Ατλάντα.

Ο Φιλ Τζόουνς αναφέρεται ακόμη στην άριστη διοργάνωση από την Αθήνα του 6ου παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου,αλλά αναφέρεται και στη κακή εντύπωση που δημιουργήθηκε από τις άδειες κερκίδες του σταδίου τη πρώτη μέρα των αγώνων.

ΔΕΘ

Ανοίγει το βράδυ τις Πύλες της η 62ή Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 το βράδυ , από τον πρωθυπουργό, που θα μιλήσει για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης και το θέμα των λαθρομεταναστών.

Αύριο το βράδυ θα γίνει η Οικονομική ομιλία του Πρωθυπουργού, κατά την οποία ο κ.Σημίτης θα αναφερθεί στην πορεία της Οικονομίας και τους στόχους για την επόμενη χρονιά.

Για σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο της έκθεσης, έχουν προγραμματίσει εκπαιδευτικοί, οικοδόμοι και απολυμένοι της Γκουντ Γίαρ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 αν η κύρια και επικουρική σύνταξη ξεπερνούν μαζί τις 250 χιλιάδες δραχμές, τότε η επικουρική θα μειωθεί στο 20% της κύριας.

Εάν κάποιο ταμείο επιθυμεί να πληρώνει περισσότερο απο το ποσοστό αυτό, τότε θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τις δυνατότητες.

Ηδη ο υπουργός Εργασίας έχει στέιλει έγγραφο προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και ζητά αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί, αν μπορούν να δίνουν επικουρικές συντάξεις άνω του 20% της κύριας συνταξης.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Μέσα στην επόμενη πενταετία θα εχουν προσληφθεί 20.000 εκπαιδευτικοί, με απορρόφηση και των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών.

Το εξήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργούνται σταδιακά η επετηρίδα διορισμών και καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

Την ευχέρεια στους δασάρχες να χαρακτηρίζουν ως δασικές ή οικοπεδοποιήσιμες τις εκτάσεις γης, ακόμη και αυτές που κάηκαν πρόσφατα, παρέχει απόφαση του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα.

Σύμφωνα με την απόφασση, τα πολιτικά δικαστήρια θα αποφαίνονται μόνον για τα εμπράγματα δικαιώματα σε μιά εκταση,αλλά για τον χαρακτήρα της,εάν δηλαδή είναι δασική ή μη,θα αποφασίζουν οι αρμόδιες δασικές επιτροπές.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολόκληρο οπλοστάσιο απο εκρηκτικές ύλες, βραδύκαυστο φυτίλι, σφαίρες και οπλα, βρέθηκε σε αλβανικό ταχύπλοο το οποίο κατασχέθηκε απο το Λιμενικό της Κερκυρας, μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Το αλβανικό ταχύπλοο, μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μεταξύ Ακρωτηρίου Στύλος και Εφταλιάς κοντά στην Κέρκυρα. Μετά από καταδίωξη από περιπολικό του λιμενικού οι αλβανοί το εγκατέλειψαν.

Αγνωστος παραμένει ο στόχος που είχαν οι Αλβανοι.

ΝΤΑΙΑΝΑ

Εκτακτο διάγγελμα προς το λαό της Βρετανίας θα απευθύνει απόψε η βασίλισσα Ελισάβετ σε μιά προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που προκάλεσε η ψυχρή στάση των ανακτόρων στο θάνατο της πριγκήπισσας Νταϊάνας.

Στο Παρίσι, οι τρεις φωτογράφοι που τέθηκαν χθες υπο κράτηση απο τη Γαλλική Αστυνομία θα καταθέσουν και σήμερα σχετικά με το ρόλο τους για τις συνθήκες θανάτου της πριγκήπισσας στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

ΦΥΛΑΚΕΣ

Διώκονται πειθαρχικά ο πρώην Διευθυντής των φυλακών Κερκύρας και πέντε σωφρονιστικοι υπαλλήλοι, για την ομαδική απόδραση των 15 κρατουμένων ,στις 6 Αυγουστου.

Σε βάρος των ιδίων έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Κερκύρας

ΔΙΕΘΝΗ

Ενα εικοσιτετράωρο μετα την βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε την Ιερουσαλήμ και προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρωπων και τον τραυματισμό 200 ,οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν μαζικές συλλήψεις στη διάρκεια της νύκτας Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα γίνει κανονικά η προγραμματισμένη επίσκεψη της Υπουργού εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ στο Ισραήλ και κάλεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας.

Νεο πλήγμα για το Ισραήλ.Δώδεκα ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωη τους το πρωί στο Νότιο Λίβανο όταν ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών κομμάντος,μαχητών της Χεζμπολάχ και δυνάμεων του Λιβανικού στατού.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίσθηκαν χθες βράδυ όταν κατέρρευσε μεταλλική εξέδρα σε στάδιο 330 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Παραγουάης Ασουνθιόν,όπου πραγματοποιείτο πολιτική συγκέντρωση. Η Κουβανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενθαρρύνει βομβιστικές επιθέσεις όπως αυτές που έγιναν χθες σε τρία ξενοδοχεία στην Αβάνα για να πληγεί ο τουρισμός της Κούβας.

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες κατά εικοσιτριών μελών διεθνούς ομάδας υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Κούρδων και της ειρήνης,οι οποίοι είχαν συλληφθεί προχθές κατά την διάρκεια ανεπίσημης συνέντευξης τύπου.

Την εξαφάνιση τουλάχιστον 100 βομβών από το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, κατήγγειλε ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντερ Λέμπεντ συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 5 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 283.3    291,0    286,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,8    160,1    157,6
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 448,2    460,4    453,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,8    194,0    191,0
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,3     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 235,7    242,1    238,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 204,6    210,2    207,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ. 206,8    212,5    209,2
    E.C.U............... 305,7    314,0    309,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 5 September 1997 - 16:08:21 UTC