Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Πανελλαδική έρευνα για τα κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά στις φυλακες, ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης, με εγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Χωρίς αποτέλεσμα, παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο αγνοούμενων ναυαγών της θαλαμηγού Γκόλντ Φίν, Δημήτρη Θεοδωρίδη και Ευαγγέλου Μαυρίδη.

    Εντείνεται η αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία, και κυρίως την κατάργηση της επετηρίδας.

    Να αμβλύνει τις εντυπώσεις απο την κριτική του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών, προσπάθησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.


ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανελλαδική έρευνα για τα κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά στις φυλακες, ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης, με εγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ.Γιαννόπουλος,κάνει λόγο για εμπλοκή στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές "υψηλά ισταμένων και υπεράνω πάσης υποψίας" προσώπων,όπως σωφρονιστικών υπαλλήλων,γιατρών, ιατροδικαστών και δικηγόρων.

Ζητά, επίσης να ελεγχθούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις της τελευταίας εξαετίας,που σχετίζονται με υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι ανάλογη έρευνα,σε μικρότερη,όμως, κλίμακα, είχε γίνει το 1992,απο τον εισαγγελέα Ανδρέα Φλούδα,η οποία,όμως δεν αξιοποιήθηκε.

Την ίδια ώρα,ποινική δίωξη κατά δυο αστυνομικών που υπηρετούν στην Αμαλιάδα, άσκησε ο εισαγγελέας.

Πρόκειται για τον αρχιφύλακα Αλεξόπουλο και τον αστυφύλακα Βαρδουνιώτη,οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον Οκτώβριο του '96,ενω πήραν άδεια να παραστούν ως μάρτυρες κατηγορίας σε δίκη δύο χασισοκαλλιεργητών,δεν κατέθεσαν στο δικαστήριο,ενω στη συνέχεια πλαστογράφησαν έγγραφα που τους παρουσίαζαν ότι κατέθεσαν.

Στη δικη,ο ένας κατηγορούμενος αθωώθηκε και ο άλλος καταδικάστηκε με αναστολή και αφέθηκε ελέυθερος.

ΝΑΥΑΓΙΟ

Χωρίς αποτέλεσμα, παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο αγνοούμενων ναυαγών της θαλαμηγού Γκόλντ Φίν, Δημήτρη Θεοδωρίδη και Ευαγγέλου Μαυρίδη.

Τα πτώματα των πέντε ναυαγών που βρέθηκαν χθες δίπλα στο αναποδογυρισμένο φουσκωτό τους σκάφος, καθώς και η διασωθείσα Βάγια Ζήση, μεταφερθηκαν με C- 130 στη Θεσσαλονίκη.

Στο λιμάνι του Καστελόριζου, παραμένει η κανονιοφόρος ΝΙΚΗ που χθες το βράδυ προσέκρουσε σε ύφαλο και υπέστη ρήγμα. Στο νησί, αναμένονται εμπειρογνώμονες για την εκτίμηση των ζημιών.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Εντείνεται η αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία, και κυρίως την κατάργηση της επετηρίδας.

Ο Γεράσιμος Αρσένης, πήρε το "πράσινο φως",απο τον πρωθυπουργό, να προχωρήσει στις αλλαγές και δήλωσε ότι μπορεί να γίνει διάλογος για όλα, εκτός από την επετηρίδα.

Ωστόσο, σε σύσκεψη που εγινε στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε διαφωνία μεταξύ Γεράσιμου Αρσένη και προσκείμενων στην κυβέρνηση, συνδικαλιστών.

Σήμερα,το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Απο την πλευρά τους δάσκαλοι και καθηγητές, συντονίζουν τη δράση τους και σήμερα θα συνεδριάσουν απο κοινού, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις απο την κριτική του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών, προσπάθησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Οσον αφορά στην μη ανταποκρισή του στην πρόσκληση του κυρίου Βαρθολομαίου, να επισκεφθεί το Φανάρι, δήλωσε ότι θα περίμενε απο τον Πατριάρχη να συγχωρεί τέτοια μικρά λάθη.

Οι σχέσεις κυβέρνησης-Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι σχέσεις αγάπης, φιλίας και διαρκούς και αδιαταράκτου συνεργασίας σχολίασε το μεσημέρι ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Κλιμακωνει τις προκλήσεις ο Ραουφ Ντεκτάς που απειλει τωρα ακομη και με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Στην Αθήνα, ο Θεοδώρος Πάγκαλος τόνισε για άλλη μια φορά οτι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ένωση δεν μπορεί να βελτιωθούν όσο η Άγκυρα τηρεί αυτη τη στάση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Ο Προϋπολογισμός,η ομιλία του πρωθυπουργου στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου και η πορεία του πληθωρισμού, θα απασχολήσουν την σημερινή συνάντηση του Κωστα Σημίτη με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον οικονομικό του σύμβουλο Τάσο Γιαννίτση.

Η συνάντηση γίνεται υπο την σκιά των απαισιόδοξων προβλέψεων του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου για τον πληθωρισμό και ενω συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης,για το ποίος ευθύνεται για την ανοδική πορεία του τιμαρίθμου το τελευταίο δίμηνο.

Πάντως,κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ,που έληξε αργά το βράδι,ο κ.Σημίτης, εξασφάλισε την κομματική συναίνεση για τους χειρισμούς στην Οικονομία και το σχέδιο Καποδίστριας για τις συνενώσεις των Δήμων.

Για το πρόγραμμα Καποδίστριας,αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης,ενω την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε όλη τη χωρα.

Για αδυναμία να ασκήσει συγκροτημενη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική κατηγόρησε την κυβερνηση η ΝΔ.

ΟΔΗΓΟΙ

Τα πρώτα οκτώ αυτοκίνητα μεθυσμένων οδηγών που συνελλήφθησαν το Σαββατοκύριακο δημεύτηκαν με απόφαση του Αυτόφωρου Μονομελούς Αθηνών.

Στους οδηγούς επιβλήθηκαν φυλακίσεις απο 6 εως 10 μήνες, χρηματικά πρόστιμα μεχρι 200.000 δραχμές ενώ τους αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για έξι μήνες.

Η δίκη άλλων επτά οδηγών, αναβλήθηκε.

ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Αναστάτωση εχουν προκαλέσει στη Βρεττανία οι ισχυρισμοί δυο κορυφαίων δερματολόγων που ανακοίνωσαν οτι δεν υπάρχουν στοίχεια που να αποδεικνύουν οτι το μελάνωμα προκαλείται απο την έκθεση στο ήλιο.

Σύμφωνα με τους δυο δερματολόγους του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ η μορφή αυτη καρκίνου το δέρματος παρουσιάζεται συχνά σε σήμεια του σώματος που εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο , όπως τα πέλματα

Στις ανακοινώσεις των δύο γιατρών αντέδρασαν πάντως γιατροί απ΄ όλο το κόσμο που έσπευσαν να τονίσουν στο κόσμο να μην αγνοεί τις προειδοποιήσεις και να εξακολουθεί να παίρνει προφυλάξεις κατά την έκθεση στον ήλιο

ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση με την ηγεσία του Σερβοβοσνιακού στρατού αναμένεται να έχει σήμερα στη Μπάνια Λούκα η πρόεδρος Μπιλιάνα Πλάβσιτς,καθώς φαίνεται να επεκτείνεται και στο στρατό η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας.

Χθές η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράϊτ ζήτησε από τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να στηρίξει την κ.Πλάβσιτς στην αναμέτρηση της με τους σκληροπυρηνικούς της αντιπάλους και οπαδούς του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού Μιρ κατάφερε να επισκευάσει δύο γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας Ελέγχου της Αποστολής.

Χθες βράδυ η NASA είχε ανακοινώσει ότι τόσο το κεντρικό σύστημα παραγωγής οξυγόνου, όσο και το σύστημα υποστήριξης, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας με συνέπεια το πλήρωμα του Μιρ να μείνει με περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου. Στη περίθαλψη όσων πολιτών πάσχουν από ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα θα διαθέσουν οι αρχές της Φλώριδας το ποσό των 11 δισεκατομμυρίων δολλαρίων,το οποίο καλούνται να καταβάλουν οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες στη Πολιτεία της Φλώριδας,η οποία κέρδισε την σχετική υπόθεση χθες στα δικαστήρια.

Οι κουβανικές αρχές κατήγγειλαν χθες ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας τους βιολογικό πόλεμο,εισάγοντας σκόπιμα στη Κούβα ένα είδος εντόμων που καταστρέφει τις καλλιέργειες.Οι ΗΠΑ, αν και παραδέχθηκαν ότι πέταξε πάνω από τη δυτική Κούβα αεροπλάνο του Στέητ Ντηπάρτμεντ που χρησιμοποιείται για τη καταστροφή καλλιεργειών ναρκωτικών,αρνήθηκαν τις συγκεκριμμένες κατηγορίες.

Εγκριθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το αντιβιοτικό Σταβουντίν,που χρησιμοποιείται στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS. Το Σταβουντίν σε συνδυασμό με μία αντιπρωτεάση είναι δυνατόν να μειώσει σημαντικά την παρουσία του ιού στον οργανισμό ενισχύοντας παράλλήλα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ σε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για τους τρόπους μετάδοσης του AIDS συμπεραίνεται ότι οι γυναίκες έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον φορέα σύντροφό τους.Η έρευνα διήρκεσε μία δεκαετία με δείγμα 400 ζευγάρια, στα οποία ένας από τους συντρόφους ήταν θετικός φορέας της ασθένειας.

Απέκλεισε την περίπτωση ανασχηματισμού της κυβέρνησης του ο γερμανός καγκελλάριος Χέλμουτ Κολ, παρ'ότι συνεχίζεται η ένταση από τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Τέο Βάϊγκελ ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση του πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Αλγερία, εξέδωσε χθες βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών,ενώ συνέστησε σε όσους αμερικανούς βρίσκονται ήδη στη χώρα να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν χωρίς ένοπλη προστασία.

Δάνειο 542 εκατομ δολλαρίων στην Ουκρανία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 26 Αυγούστου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 283,3    291,0    286,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,3    159,6    157,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 454,3    466,7    459,6
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,7    193,8    190,9
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,1     47,3     46,6
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 239,8    246,3    242,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 203,2    208,7    205,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..212,1    217,9    214,6
    E.C.U............... 305,1    313,5    308,7

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 26 August 1997 - 11:12:36 UTC