Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-17

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 17/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Το Κυπριακό ως μέσο εκβιασμού χρησιμοποιεί η Αγκυρα προκειμένου να ανοίξει το δρόμο προς μελοντική ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

    Με περιοδεία σε χωριά συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Χίο,όπου έχει προσκληθεί απο την Ιερά Μητρόπολη και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού

    Σαφή πλεονεκτήματα έναντι των τεσσάρων ανταγωνιστριών πόλεων διαθέτει η υποψηφιότητα της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής Διεκδίκησης των αγώνων.


Κυπριακό

Το Κυπριακό ως μέσο εκβιασμού χρησιμοποιεί η Αγκυρα προκειμένου να ανοίξει το δρόμο προς μελοντική ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

Στην πρώτη αντίδραση μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της Ελβετίας,ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού υποστηριξε οτι ο Ραουφ Ντεκτας δεν ζητησε να ανακληθει η αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης για ενταξη της Κυπρου.Παραλληλα ομως,ζητησε να αλλαξει η αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης για την Ατζεντα του 2000,αφηνοντας να εννοηθει οτι η δυστοκια στο Κυπριακο θα ξεπερασθει αν στις υπο ενταξη χωρες περιληφθει και η Τουρκια.

Ακομη,ο κυριος Μπατου προσπαθησε να υποβαθμισει την αποτυχια του Μοντρε δηλωνοντας ικανοποιημενος απο τις συνομιλιες,ενω εκτιμησε οτι αυτες θα συνεχιστουν.

Ως προς την επικειμενη πρωτοβουλια του Ριτσαρντ Χολμπρουκ,ο κυριος Μπατου υποστηριξε οτι ο αμερικανος μεσολαβητης δεν θα πρεπει να προσπαθησει να επιβαλει καποιο σχεδιο, αλλα να λειτουργησει ως καταλυτης για να φερει πιο κοντα τις δυο κοινοτητες γιατι μονο αυτες μπορουν να βρουν την καλυτερη λυση.

Στη Λευκωσια,ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναπάει σε συνομιλίες για το Κυπριακό αν ο Ντενκτάς δεν είναι έτοιμος να συζητήσει την ουσία του ζητήματος και αν συνεχίσει να θετει ως ορο την ανακληση της πορειας της Κυπρου προς την Ευρωπαικη Ενωση.

Βαρθολομαίος

Με περιοδεία σε χωριά συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Χίο,όπου έχει προσκληθεί απο την Ιερά Μητρόπολη και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού.

Το πρωι ο Πατριαρχης χοροστατησε σε πανηγυρικη δοξολογια στο Μητροπολιτικο ναο της Χιου,ενω αργοτερα θα αναγορευθει σε επιτιμο δημοτη Καρδαμιλλων.

Χθες ο κυριος Βαρθολομαιος διατυπωσε υπαινιγμο για το γεγονος οτι δεν έχει προσκληθει να επισκεφθεί την Αθηνα,λεγοντας χαρακτηριστικα οτι θα επισκεφθει την πρωτευουσα οταν υπαρξουν οι καταλληλες συνθηκες και προυποθεσεις.

Στις 27 Σεπτεμβριου ο Οικουμενικος Πατριαρχης θα επισκεφθει για τρεις ημερες την Θεσσαλονικη και θα αναγορευθει σε επιτιμο διδακτορα πεντε σχολων του

Αριστοτελειου Πανεπιστημιου, ενώ εχει ηδη ετοιμαστει η επισκεψη του στις ΗΠΑ στις 19 Οκτωβριου οπου θα παραμεινει για ενα μηνα.

ΑΛΒΑΝΟΙ

Ελληνική στρατιωτική περίπολος, εντόπισε στην περιοχή Μεσσόλογγο της Ιεροπηγής Καστοριας, ομάδα περίπου 45 αλβανών λαθρομεταναστων, λίγες μέρες μετά τα επεισόδια και την ανταλλαγή πυρών στην μεθόριο μεταξύ λαθρομεταναστών και ελληνικής περιπόλου κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αλβανός σκοτώθηκε.

Οι λαθρομετανάστες, τράπηκαν σε φυγή, τους έπεσε όμως ένας σάκος μέσα στον οποίο βρέθηκαν 15 κιλά χασίς.

Την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία τονίζει σε ανακοινωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για την αποφυγή επεισοδίων στα σύνορα των δύο χωρών, όπως αυτά που σημειώθηκαν στον Γράμμο πριν λίγες ημέρες.

Ολυμπιαδα

Σαφή πλεονεκτήματα έναντι των τεσσάρων ανταγωνιστριών πόλεων διαθέτει η υποψηφιότητα της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής Διεκδίκησης των αγώνων.

Στη μελετη, που παρουσιαζει η εφημεριδα το Βημα, αναφερεται οτι η Ελλαδα πλεονεκτει.

Στο θεσμικο επιπεδο,καθως διαθετει πολιτικη σταθεροτητα και συγκεντρωνει την αποδοχη σχεδον του συνολου των πολιτων της.

Διαθετει την πληρεστερη αθλητικη υποδομη ,αφου εχει ετοιμο το 75% των αθλητικων εγκαταστασεων.

Εχει το υψηλοτερο επιπεδο ασφαλειας,το καλυτερο κλιμα και το ποιοτικα καλυτερο πολιτιστικο προγραμμα.

Παράλληλα,ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Νότιας Αφρικής δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ οτι αν το Κειπ Ταουν μεινει εκτος τελικης διεκδικησης θα ψηφισει υπερ της Αθηνας.

Καποδίστριας

Σε τερμιτες και μικροσυμφεροντα που ειναι απλωμενα σε ολη τη χωρα αποδιδει ο υπουργος Εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος τις αντιδρασεις στο σχεδιο Καποδιστριας για τις συνενωσεις Δημων και Κοινοτητων.

Σε δηλωσεις του στο ΕΘΝΟΣ,ο υπουργος επαναλαμβανει οτι η κυβερνηση δεν θα κινηθει με βαση το πολιτικο κοστος και θα εμμεινει στη μεταρυθμιση.

Ειναι ομως ανοιχτη και θα συζητησει τις βασιμες αντιρρησεις,οι οποιες συμφωνα με εκτιμησεις δεν ξεπερνουν το 10%.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Ενάμιση εκατομμύριο δραχμές, πήραν τα ξημερώματα, δύο άγνωστοι που εισέβαλλαν στο διαμέρισμα της 80χρονης Παναγιώτας Παπακώστα, στην οδό Σεβρών 11 - 13 στα Ανω Πατήσια.

Οι ληστές, έδεσαν και φίμωσαν τη γριουλα, πήραν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν.

Μορνος

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιουν αυτη την ωρα κατοικοι της Φωκιδας στο Φραγμα του Μορνου με πρωτοβουλια της Νομαρχιας η οποια διακδικει απο την ΕΥΔΑΠ παγιο τελος 6% επι των ασοδων απο τη διαχειρηση των υδατων του Μορνου.

ΔΙΕΘΝΗ

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν χθές το βράδυ στο Μόναχο μεταξύ περίπου 300 αντι-φασιστών διαδηλωτών και μερικών δεκάδων μελών του ακροδεξιού Εθνικού κόμματος της Γερμανίας (NPD), που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τα δέκα χρόνια απο το θάνατο του Ρούντολφ Ες, στενού συνεργάτη του Χίτλερ. Η αστυνομία προέβη σε 16 συλλήψεις κατα τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Μια μονάδα του ΝΑΤΟ που αποτελείται απο Γάλλους, Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία για να εντοπίσει και να συλλάβει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Σάντει Τάιμς.

Στο Μεξικό, σειρά εγκλημάτων κατά οικονομικών στελεχών έχει ξεσπάσει και στρέφεται εναντίον της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ο αδελφός του υπουργού Οικονομικών του Μεξικού Αλεχάντρο Ορτίθ Μαρτίνεθ δολοφονήθηκε αργά χθές το βράδυ κοντά στην κατοικία του, σε πολυτελή συνοικία της πόλης του Μεξικού.

Νωρίτερα χθές ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ενας διευθυντής του τμήματος του κρατικού προυπολογισμού.

Επίσης στις 13 Ιουλίου δολοφονήθηκε μετά απο άγρια καταδίωξη στους δρόμους της πόλης του Μεξικού ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Ισχυρός τυφώνας πλησιάζει σήμερα την Οκινάβα και απειλεί να πλήξει το νησί της νότιας Ιαπωνίας αργότερα μέσα στην ημέρα και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις εναέριες, ακτοπλοικές και οδικές συγκοινωνίες.

Εναν μικρό δορυφόρο σε τροχιά γύρω απο τον αστεροειδή Διόνυσο, που βρίσκεται κοντά στη Γή, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του ευρωπαικού αστεροσκοπείου της Λα Σίλα, που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο.

Περισσότερες από 50% των περιπτώσεων καρκίνου που διαπιστώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο προλαμβάνονται με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα γιά την ασθένεια αυτή, δήλωσε ο διευθυντής του Αντικαρκινικού Συμβουλίου της Βικτόρια, Ρόμπερτ Μπέρτον.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 18 Αυγούστου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 285,6    292,0    288,9
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,3    158,8    157,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 451,6    461,6    456,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,1    192,2    190,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,0     47,1     46,6
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 244,7    250,2    247,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 204,5    209,0    206,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..211,7    216,4    214,2
    E.C.U............... 305,0    313,3    308,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Sunday, 17 August 1997 - 12:47:45 UTC