Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 09/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την συμφωνια Σημιτη-Ντεμιρελ χαιρετισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος της κυπριακης κυβερνησης Μανωλης Χριστοφιδης ο οποιος δηλωσε οτι θα επηρεασει θετικα τις συνομιλιες Κληριδη Ντενκτας που αρχιζουν στις 7 το απογευμα στο προαστιο Τράουτμπεγκ της Νεας Υορκης.
  • Να παρουν το νομο στα χερια τους προκειμενου να διωξουν απο το χωριο τους αλβανους λαθρομεταναστες απειλουν οι κατοικοι του χωριου Νεα λευκη Λαρισας.
  • Κλειστα αύριο και μεθαυριο τα φαρμακεία ολης της χωρας και τα φαρμακεια της Αττικης για μια εβδομαδα , λογω των κινητοποιησεων των φαρμακοποιων που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα φάρμακα, οι οποίες περιλαμβάνουν και μείωση του κέρδους τους.
  • Ανθρωπινες ζωες κινδυνεψαν στη φωτια του Σειχ Σου στη Θεσσαλονικης απο την ασυνενοησια μεταξυ δασικων και πυροσβεστων οπως προεκυψε απο την ερευνα του ραδιοφωνου του ΑΝΤΕΝΝΑ γαοι την δασοπροστασια.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Την συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ χαιρέτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μανώλης Χριστοφίδης ο οποίος δήλωσε ότι θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς που αρχίζουν στις 7 το απόγευμα στο προάστιο Τράουτμπεγκ της Νέας Υόρκης.

Χθες οι κυριοι Κληριδης και Ντεκτας παρακαθησαν σε γευμα που τους παρεθεσε ο γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ Κοφι Αναν στο οποιο παραβρεθηκε και ο αντιπροσωπος του προεδρου Κλιντον για το Κυπριακο Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

Αλβανοι

Να παρουν το νομο στα χερια τους προκειμενου να διωξουν απο το χωριο τους αλβανους λαθρομεταναστες απειλουν οι κατοικοι του χωριου Νεα Λευκη Λαρισας.

Οπως καταγγελουν οι κατοικοι του χωριου οι αλβανοι κλεβουν τα σπιτια τους και δημιουργουν προβληματα στην περιοχη ενω τα πραγματα οξυνθηκαν οταν προχθες το βραδυ ομαδα αλβανων ηλθε στα χερια με ομαδα κατοικων.

Απεργιακο

Κλειστα αύριο και μεθαυριο τα φαρμακεία ολης της χωρας και τα φαρμακεια της Αττικης για μια εβδομαδα , λογω των κινητοποιησεων των φαρμακοποιων που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα φάρμακα, οι οποίες περιλαμβάνουν και μείωση του κέρδους τους.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σημερα ολοκληρωνεται η πενθημερη απεργια των νοσοκομειακων γιατρων Αθηνας- Πειραια και η ΕΙΝΑΠ συνεδριαζει αυτη την ωρα στο νοσοκομειο Σωτηρια για να καθορισει την περαιτερω σταση του κλαδου.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Ευαγγελισμού συνεχιζονται,καθως και των γιατρων του νοσοκομείου Μεταξά.

ΦΩΤΙΕΣ

Ανθρωπινες ζωες κινδυνεψαν στη φωτια του Σειχ Σου στη Θεσσαλονικης απο την ασυνενοησια μεταξυ δασικων και πυροσβεστων οπως προεκυψε απο την ερευνα του ραδιοφωνου του ΑΝΤΕΝΝΑ για την δασοπροστασια.

Οπως κατηγγειλε ο διοικητης της πυροσβεστικη υπηρεσιας του αεροδρομιου Μακεδονια επιπυραγος Βαγγελης Σταμιγκος οι ριψεις νερου απο τα αεροσκαφη δημιουργηασαν κινδυνους για τη ζωη οσων συμετειχαν στις επιγειες δυναμεις.

Ο Δημητρης Καλαμποκιδης ειδικος στις πυρκαγιες αποκαλυψε οτι οι δασικοι δεν γνωριζαν το τηλεφωνο της ΕΜΥ. Εντωμεταξυ σε κατασταση εκτακτου αναγκης εχει κηρυχθει ο νομος Ηλειας ο οποιος κατακαιεται για τριτη ημερα απο πυρκαγιες.

Πριν απο δυο ωρες ξεσπασε νεα Πυρκαγια στη περιοχη Δραγωγι και στη θεση Μποικα,ενω ανεξελεκτο παραμενει το μετωπο στη κοινοτητα Ματεσι Ανδριτσαινας.

Εως τωρα εχουν καει δασος και καλλιεργειες σε εκταση 20.000 στρεμματων.

Στη Θεσσαλονικη, συσκεψη πραγματοποιειται αυτη την ωρα στη Νομαρχια με τη συμμετοχη του Νομαρχη και των Δημαρχων και ΚΟινοταρχων της περιοχης, του Δασαρχη και τουΓενικου Γραμματεα Δασων. Με την καταστροφη που υπεστη το Σειχ Σου θα ασχοληθει σε μιση ωρα και το Δημοτικο Συμβουλιο.

Στη Θεσσαλονικη μετεβη και ο Προεδρος του ΣΥΝ Νικος Κωνσταντοπουλος.

Υπο μερικο ελεγχο η πυρκαγια στην θεση Ξενοπουλο στην Κεφαλλονια, υπο ελεγχο και η φωτια στο Σκάνδαλο Θεσπρωτιας.

ΚΑΡΝΤΑΚ

Θετικο ειναι το κλιμα στις αντιπροσωπειες της Ελλαδας και της Τουρκιας σημερα στη Μαδριτη,μια μερα μετα τη συμφωνια μη επιθεσης που ανακοινωσαν οι κ.Σημιτης και Ντεμιρελ.

Το πρωι ειχαμε νεα συναντηση των υπουργων Εξωτερικων Θεοδωρου Παγκαλου και Ισμαηλ Τζεμ.

Ο τουρκος υπουργος μιλωντας σε δημοσιογραφους της χωρας τους καλεσε να στηριξουν την συμφωνια που επιτευχθηκε.

Στην Αθηνα παντως εκφραστηκαν οι πρωτες αντιδρασεις απο βουλευτες του ΠΑΣΟΚ.

Προκειται για παγιδευση της Ελλαδας με απροσδιοριστες συνεπειες δηλωσε στα ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο Στελιος Παπαθεμελης ενω ο Λευτερης Βερυβακης δηλωσε οτι η Μαδριτη θυμιζει Νταβος και εξεφρασε την ελπιδα να αποφυγουμε τα δεινα που δοκιμασε η Ελλαδα μετα το Νταβος.

Στη Ρηγιλλης ο Κωστας Καραμανλης θα εχει σε μιση ωρα συναντηση με στελεχη του κομματος του για το θεμα της συμφωνιας Σημιτη Ντεμιρελ.

Επωδυνη δεσμευση για την Ελλαδα και ανωδυνο ευχολογιο για την Τουρκια αποτελει η συμφωνια δηλωσε σημερα ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας.Ο κ.Σαμαρας υποστηριζει οτι η δεσμευση για αποφυγη μονομερων ενεργειων στο Αιγαιο ακυρωνει τη νομιμη δυνατοτητα της χωρας για επεκταση των χωρικων υδατων στα 12 μιλια και επισημαινει οτι δεχθηκαμε διαλογο εφ ολης της υλης χωρις καμια εστω αναφορα στη Χαγη.

Ο επισης βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Χαρης Τσιοκας ανεφερε οτι καμια πρωτοβουλια δεν μπορει να ευδοκιμησει εαν μειωνει την Ελλαδα και τον ελληνισμο ενω ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας Δημητρης Σιουφας καλεσε την κυβερνηση να αποσαφηνισει τι σημαινει η αναφορα ζωτικος χωρος για την Τουρκια στο Αιγαιο και το θεμα της αποφυγης μονοημερων ενεργειων.

ΝΑΤΟ

- Ειδική συμφωνία συνεργασίας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ υπεγράφη το πρωί στη Μαδρίτη,κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που δίνει το δικαίωμα στη πρώην σοβιετική δημοκρατία, το δικαίωμα να ζητά διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ εάν θεωρεί ότι απειλείται από το εξωτερικό.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και άλλων 28 συνεργαζόμενων χωρών συναντήθηκαν σήμερα για να εγκαινιάσουν την ίδρυση ενός νέου οργανισμού που δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση των δεσμών ασφαλείας ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και στα μη μέλη του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη και της Ευρασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Σε εξελιξη ειναι αυτη την ωρα η συνεδριαση της επιτροπης Κοινωνικου Διαλογου. Ειναι η δευτερη φορα που η επιτροπη συνεδριαζει με αντικειμενο το ασφαλιστικο.

Οι προτασεις της Επιτροπης και και οι αποφασεις της κυβερνησης για τα αμεσα μετρα στηριξης των ασφαλιστικων Ταμειων θα ολοκληρωθουν μεχρι τελος του ετους.

ΔΕΗ

Σε λαθος των Δημων οφειλονται συμφωνα με την ΔΕΗ οι φουσκωμενοι λογαριασμοι που φθανουν στους καταναλωτες και εμφανιζουν μεγαλα ποσα στα δημοτικα τελη.

Οπως δηλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο αναπληρωτης γενικος διευθυντης της επιχειρησης κ.Πανετας το λαθος οφειλεται στο οτι οι δημοι ειχαν προσθεσει μηδενικα στις καταστασεις που εστειλαν.

Για οσους πληρωσαν αυξημενους λογαριασμους ο κ. Πανετας ειπε οτι τα επιπλεον ποσα θα συμψηφιστουν στους επομενους λογαριασμους.

Ρωμιοπουλος

Σημερα αναμενεται να ανακοινωθει το πορισμα των εξι ιατροδικαστων για τα αιτια του θανατου του στρατιωτη Σπυρου Ρωμιοπουλου στον Εβρο.

Ολυμπιακος

Κορυφωνεται η αγωνια στον Ολυμπιακο,καθως αυτη την ωρα γινεται στη Γενευη η κληρωση των ζευγαριων του Κυπελλου Πρωταθλητριων στο ποδοσφαιρο.

Απο τη κληρωση θα προελθει το ζευγαρι ο νικητης του οποιου θα αντιμετωπισει τον Ολυμπιακο στις 13 Αυγουστου.

ΠΛΟΙΟ

Εξανεμιζονται και οι τελευταιες ελπιδες για την ανευρεση του 50χρονου Γιωργου Μαρκουλη πρωτου μηχανικού του φορτηγού πλοίου ΑNAΦΗ, που καιγεται απο χθες ανοιχτα του λιμανιου του Πειραια.

ΔΙΕΘΝΗ

- Στην Τουρκια, νέο πλήγμα υπέστη η Τανσού Τσιλέρ, καθώς αποχώρησε από το κόμμα της --το Κόμμα του Ορθού Δρόμου-- ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χασάν Πεκέρ.

Ο Πεκέρ ανακοίνωσε την παραίτησή του από το κόμμα την Τρίτη, μετά την αποτυχία του να πείσει τα στελέχη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου να μεθοδεύσουν την απομάκρυνση της Τανσού Τσιλέρ από την ηγεσία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση συμμαχίας των συντηρητικών δυνάμεων.

Το πρωί στη περιοχή της Καταλωνίας εξερράγησαν δύο βόμβες χωρίς ευτυχώς ναυπάρξουν θύματα ή ζημιές. Ισπανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν οι εκρήξεις να είναι έργο της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, καθώς και στο παρελθόν η ΕΤΑ έχει τοποθετήσει βόμβες σε τουριστικές περιοχές στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια χθεσινοβραδυνής στάσης κρατουμένων στη φυλακή Μετρίς της Κωνσταντινούπολης για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.Οι κρατούμενοι είχαν πάρει όμηρο έναν από τους φρουρούς,ενώ έβαλαν φωτιά και σε κελιά.Η εξέγερση κατεστάλη μετά από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από τη λήψη χαπιών κατά της παχυσαρκίας, που περιέχουν Φενφλουραμίνη και Φεντερμίνη, απηύθυνε η αμερικανική Εταιρία Τροφίμων και Φαρμάκων,η οποία προ εικοσαετίας είχε εγκρίνει την κυκλοφορία τους, υπό τη προυπόθεση να χορηγηθούν για μικρό διάστημα θεραπείας.

Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς απέρριψε την πρόταση του σέρβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μεσολαβήσει για να ξεπεραστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Σερβοβοσνιακής ηγεσίας.

Δικινητήριο αεροπλάνο των κρατικών αερογραμμών της Ινδονησίας συνετρίβη σήμερα κοντά σε αεροδρόμιο στα ανατολικά της χώρας,με απότέλεσμα να σκοτωθούν τα τρία μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σ αυτό.

Ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών και ματαιώσεις τουλάχιστον 150 πτήσεων λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην αεροπορική εταιρεία Μπρίτις Αιργουέης, παρά την απειλή της διοίκησης για λοκ- άουτ και απώλεια των προνομίων των εργαζομένων.

Εννέα νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία, με τις κατακλυσμιαίες βροχές, που έπληξε τις τελευταίες μέρες τη νότια Πολωνία.

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ εκτιμούν ότι από τις πρώτες αναλύσεις του ηφαιστειογενούς πετρώματος στον Αρη που έκανε το Παθφάϊντερ φαίνεται ότι ο κόκκινος πλανήτης παρουσιάζει ομοιότητες με τη Γή μεγαλύτερες απ ότι περίμεναν.Το νερό πάντως πρέπει να εξέλειπε στον Αρη πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια, την περίοδο που άρχισε να εμφανίζεται ζωή στο δικό μας πλανήτη.

Στη πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πένχ συνεχίζεται το κύμα φυγής των ξένων υπηκόων,καθώς επεκτείνονται οι μάχες μεταξύ υποστηρικτών του εκπτωτου πρωθυπουργού Ραναρίντ και του πραξικοπηματία Χουν Σεν,ο οποίος τώρα επιδίδεται και σε συστηματικές διώξεις στενών συνεργατών του αντιπάλου του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στη περιοχή δύναμη πεζοναυτών για να αναλάβει την απομάκρυνση των αμερικανών υπηκόων άν χρειαστεί.

Βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι και αστυνομικών ξέσπασαν σήμερα, όταν οι δυνάμεις της τάξης επεχείρησαν να εμποδίσουν πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών που ζητούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους.Προχθές σε ανάλογη διαδήλωση τουλάχιστον 8 φοιτητές έχασαν τη ζωή τους από τά πυρά των αστυνομικών.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............280,29  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........203,30     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........208,31     #
    Μάρκο .....................159,74     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,37     #
    Ελβετικο  φράγκο...........191,54     #
    Στερλίνα...................474,73     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,40     #
    Εκατό γιεν.................248,90     #
    Εκιού .....................314,39     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 9 July 1997 - 13:03:12 UTC