Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στο ελεος των εμπρηστων και των πυρκαγιων η Πολιτιστικη Πρωτευουσα της Ευρωπης.
  • Αρχιζουν την Τεταρτη στη Νεα Υορκη οι απευθειας συνομιλιες Κληριδη- Ντεκτας για το Κυπριακο.
  • Διευρυνση τη νικη τους πετυχαν οι σοσιαλιστες στην Αλβανια κατα το χθεσινο δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων.
  • Η διευρυνση του ΝΑΤΟ με νεα μελη αντικειμενο της διημερης συνοδου κορυφης της Ατλαντικης Συμμαχιας που αρχιζει αυριο στη Μαδριτη.


ΦΩΤΙΕΣ

Στο ελεος των εμπρηστων και των πυρκαγιων η Πολιτιστικη Πρωτευουσα της Ευρωπης.

Το επισημο κρατος ξοδεψε πανω απο 100 δισεκατομμυρια δραχμες για εργα βιτρινας στην πολη αλλα δεν εδωσε δραχμη για στοιχειωδη εργα υποδομης.Στο αεροδρομιο δεν σταθμευει ουτε ενα πυροσβεστικο αεροπλανο ενω σε καταστασης αποσυνθεσης φαινεται οτι ειναι και οι υπηρεσιες δασοπυροσβεσης.

Στη Θεσσαλονικη εκτος απο την αναζωπυρωση της φωτιας στο Πανοραμα οπου οι φλογες πλησιαζουν τα πρωτα σπιτια ειχαμε νεες εστιες στην Πολιχνη οπου επισης απειλουνται σπιτια,το Ωραιοκαστρο, τη Νεα Μασημβρια,και στο Κοντινεντ στην περιοχη του αεροδρομιου οπου επεσε και ενας πυλωνας της ΔΕΗ.

Η φωτια κατευθυνεται μαλιστα προς το στρατοπεδο πυρομαχικων Παπαπασχαλη που βρισκεται στην περιοχη Πανοραματαος.

Για την κατασταση που επικρατει εκει μας ενημερωνει ο ανταποκριτης μας Βαγγελης Μωυσης που βρισκεται στον τοπο της καταστροφης.

Πριν απο λιγο ο εισαγγελεας Εφετων Θεσσαλονικης διεταξε τη διενεργεια προκαταρκτικης εξετασης σχετικα με το εαν υπαρχουν ευθυνες της κρατικης μηχανης και τις καταγγελιες περι εμπρηστων.

Ο υπουργος Γεωργιας Στεφανος Τζουμακας μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ παραδεχθηκε οτι τα πυροσβεστικα αεροσκαφη εφτασαν με καθυστερηση 45 λεπτων στο χωρο της φωτιας ενω εμμεσως επεκρινε και τους ιδιωτες εθελοντες που λογω ζεστης εφυγαν στις παραλιες και δεν βοηθησαν.

Ο νομαρχης Θεεσσαλονικης Κωστας Παπαδοπουλος μιλωντας επισης στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ υποστηριξε οτι για την αντιμετωπιση των πυρκαγιων δεν ειναι αρκετα τα 15 αεροσκαφη που εχουμε και απο τα οποια μονον τα 11 ειναι ετοιμοπολεμα ωστοσο επεσημανε το γεγονος οτι στο αεροδρομιο της Θεσσαλονικης δεν σταθμευουν καποια πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Στην υπολοιπη χωρα,σε εξελιξη ειναι η φωτια στο Πηλι Εβοιας οπου μεχρι τωρα εχουν καει 30 χιλιαδες στρεμματα δασικης και καλλιεργησιμης εκτασης.Στην κατασβεση της παιρνουν μερος 2 πυροσβεστικα αεροσκαφη και 17 οχηματα.

Επισης σε εξελιξη ειναι δυο φωτιες στα Ιαννινα στις κονοτητες Αμαραντο και Δυστροπο.

Υπο ελεγχο εχει τεθει η φωτια στα Φαρσαλα οπου εγιναν σταχτη πανω απο 40 χιλιαδες στρεμματα καλλιεργησιμης εκτασης.

Ελεγχονται επισης οι πυρκαγιές σε δασικές περιοχές στον Αλμυρό Βόλου, τη Γραβιά Αμφισσας, και Δρυοβουνο Κοζάνης.

Κυπριακο

Αρχιζουν την Τεταρτη στη Νεα Υορκη οι απευθειας συνομιλιες Κληριδη- Ντεκτας για το Κυπριακο.

Αύριο ο προεδρος της Κυπρου και ο ηγετης των Τουρκοκυπριων θα συναντηθουν με τον ειδικο διαμεσολαβητη των ΗΠΑ Ριτσαρντ Χολπρουκ.

Αναχωρωντας το πρωι για την Νεα Υορκη ο Ραουφ Ντεκτας μιλησε και παλι για καθεστως ισοτητας.

Ο κ. Κληρίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στις συνομιλίες με καλή θέληση και θα καταβάλει προσπάθειες για να επιτευχθεί λύση.

Αλβανια

Διευρυνση τη νικη τους πετυχαν οι σοσιαλιστες στην Αλβανια κατα το χθεσινο δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η κεντροαριστερή συμμαχία κερδίζει 112 έδρες,και η συμμαχία των κομμάτων της Δεξιάς στην οποία συμμετέχει και το Δημοκρατικό Κόμμα, 30 έδρες.

Μετά απο 12 ώρες ομηρίας απο Αλβανούς μαφιόζους ελεύθεροι αφέθησαν το βράδυ οι δύο ελληνες υπάλληλοι του 0ΣΕ Νίκος Ροδονακάκης και Σπύρος Τσαουρδάς που εκτελούσαν το δρομολόγιο Τίρανα - Κακαβιά.

ΝΑΤΟ

Η διευρυνση του ΝΑΤΟ με νεα μελη αντικειμενο της διημερης συνοδου κορυφης της Ατλαντικης Συμμαχιας που αρχιζει αυριο στη Μαδριτη.

Για την Πρωτευουσα της Ιασπανιας αναχωρησε νωριτερα και ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης,ο οποιος ενδεχεται να συναντηθει στο περιθωριο της συνοδου με τον νεο Πρωθυπουργο της Τουρκιας Μεσουτ Γιλμαζ.

Η Ελλαδα και αλλες χωρες θα υποστηριξουν την ενταξη στο ΝΑΤΟ και Βαλκανικων χωρων οπως η Ρουμανια ,η Σλοβενια και η Βουλγαρια,σε αντιθεση με τις ΗΠΑ που επιθυμουν να αρχισουν διαπραγματευσεις μονο με χωρες της κεντρικης και ανατολικης Ευρωπης.

ΡΕΠΠΑΣ

Τις επόμενες μέρες αποσαφηνιζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δηλώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο υπουργός Τύπου.

Ο κ.Ρέππας, αναφέρει ότι εξι τηλεοπτικοι σταθμοι απο τους υπαρχοντες 9 θα παρουν αδεια για να λειτουργησουν πανελλαδικα, οι επαρχιακοι τηλεοπτικοι σταθμοι θα μειωθουν στους 90 απο τους 220 που υπαρχουν σημερα, ενω θα δοθουν 20 αδειες για ραδιοφωνικους σταθμους στην Αττικη , απο τις 86 αιτησεις που εχουν υποβληθει.

Νοσοκομεια

Μονο τα επειγοντα περιστατικα γινονται δεκτα στα νοσοκομεια της Αθηνας και του Πειραια τα οποια λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας λογω της συνεχιζόμενης εως την Τεταρτη απεργίας των νοσοκομειακών και ειδικευομένων γιατρών.

Στον Ευαγγελισμο,το Κρατικο Νικαιας και για σημερα στο Σωτηρια γινονται δεκτα μονο τα υπερεπειγοντα περιστατικα λογω της κινητοποιησης των γιατρων για θεματα των τριων νοσοκομειων.

Απο τις 10 Ιουλίου στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της χωρας με 48ωρη απεργία.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ

Ολοκληρωθηκε το αγροτικο συλλαλητηριο στο Ηρακλειο.

Οι Αγροτες που ειχαν αποκλεισει μεχρι τη μια τον Κεντρικο δρομο στο Λιμανι , ζητησαν με ψηφισμα τους στον Περιφερειαρχη, να τους δοθουν οι αποζημιώσεις υψους 100 εκατομμυριων δραχμων που υποσχεθηκε ο ιδιος ο Πρωθυπουργος στους πλημυροπαθεις τοματοπαραγωγους της επαρχιας Βιάνου.

Επίσης μεταξυ αλλων ζητουν ρυθμιση των χρεων τους στην ΑΤΕ και μετρα για μειωση του κόστους μετσαφορας των προϊόντων τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

*Στο Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομειο Θεσσαλονικης νοσηλευονται σε κρισιμη κατασταση οι αστυνομικοί Ανδρέας Τασούλας και Αγαθοκλής Λαδιάς, οι οποιοι τραυματίστηκαν σοβαρά,απο την επιθεση αγνωστων με καλαζνικωφ στη Βέργα Καστοριάς.

Οι δράστες-πιθανοτατα Αλβανοι λαθρομεταναστες- πυροβόλησαν τους αστυνομικούς,που τους αντεληφθησαν ενω ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν Ι.Χ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

Δεν θα ισχυσει αμεσα η διαταξη του αρθρου 4 του νεου Οικιστικου Νομου , για τη μεταφορα του συντελεστη δομησης που ψηφιστηκε προσφατα στη Βουλη και που προεβλεπε μειωση του συντελεστη σε ολα τα πολεοδομικα σχεδια.

Το Υπουργειο Περιβαλλοντος υποστηριζει οτι διαταξη αυτη εκ παραδρομης συμπεριληφθηκε στον Οικιστικο Νομο και προωθει τροποιοιησή της στη Βουλη.

Συμφωνα με τη νεα διαταξη η μειωση του συντελεστη δομησης θα εφαρμοζεται για ολα τα Γενικα Πολεοδομικα σχεδια , που θα εκπονουνται στο μελλον.

ΔΙΕΘΝΗ

Στην αποστολή και επανδρωμένου διαστημοπλοίου στο Αρη προσανατολίζεται τώρα η ΝΑΣΑ, μετά την επιτυχία της αποστολής Παθφάιντερ στην επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη", όπως αναφέρει το περιοδικό Νιουζγουίκ.

Πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο του Μόσταρ ο πρώην εθνικιστής ηγέτης των Κροατών της Βοσνίας, Μάτε Μπόμπαν. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας, ΗΙΝΑ, ο Μπόμπαν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία.

Το σκάφος ανεφοδιασμού "Πρόγκρες Μ-35" προσδέθηκε σήμερα με τον διαστημικό σταθμό "Μιρ". Το σκάφος αυτό μεταφέρει ναγκαίο εξοπλισμό για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν στο "Μιρ".

Ανδρες που είναι πιστοί στον δεύτερο πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χουν Σεν ελέγχουν πλέον απολύτως την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, καθώς οι στρατιώτες του πρώτου πρωθυπουργού, Νοροντόμ Ραναρίντ εγκατέλειψαν το προπύργιό τους.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............279,63  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........202,39    #
    Δολλαριο Αυστραλιας....... 208,68    #
    Μάρκο .....................159,78    #
    Γαλλικο φράγκο .............47,41    #
    Ελβετικο  φράγκο...........190,75    #
    Στερλίνα...................471,56    #
    Εκατό  λιρέτες .............16,41    #
    Εκατό γιεν.................246,71    #
    Εκιού .....................314       #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 7 July 1997 - 13:18:08 UTC