Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα από την προεδρία της Αλβανίας ζήτησε πριν από λίγο ο θριαμβευτής των χθεσινών εκλογών ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο.
  • Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της χώρας Σουλειμάν Ντεμιρέλ ενέκρινε σήμερα το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Μεσούτ Γιλμάζ.
  • Αύριο το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα των πέντε ιατροδικαστών που σήμερα διενήργησαν τη νέα τρίτη κάτα σειρά νεκροψία του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου στη Χαλκίδα.
  • Υπό μερικό έλεχγο έχει τεθεί η φωτιά που καίει από χθες στην κοινότητα Καλαμάκι στην Ναύπακτο.


ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα από την προεδρία της Αλβανίας ζήτησε πριν από λίγο ο θριαμβευτής των χθεσινών εκλογών ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο.

Ο Νάνο δήλωσε ότι το κόμμα του κερδίζει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τις 63 από τις 115 έδρες του Αλβανικού κοινοβουλίου.

Νωρίτερα ο Μπερίσα με τηλεοπτικό του διάγγελμα αναγνώρισε τη νίκη των σοσιαλιστών αλλά δεν διευκρίνησε αν προτίθεται να παραιτηθεί όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά σε περίπτωση που το κόμμα του έχανε τις εκλογές.

Το κόμμα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο συμμετέχει η Ελληνική μειονότητα, από τις πέντε έδρες που διεκδικούσε φαίνεται να κερδίζει αυτή στους Αγίους Σαράντα με τον Ζήσο Λούτση και να διεκδικεί ακόμη δύο έδρες στο δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής.

Ωστόσο αρκετοί μειονοτικοί εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του σοσιαλιστικού κόμματος.

Στο Πρες ρούμ ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου κύριος Νικολάου δήλωσε ότι για την Ελλάδα πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ομαλότητας στην Αλβανία.

Ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φάτος Νάνο και τον συνεχάρει για τη νίκη του κόμματος του. Επισήμανε δε ότι, η Αλβανία χρειάζεται διεθνή υποστήριξη για να ξεπεράσει τα προβλήματα της.

Θετικό χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου το γεγονός ότι στη νέα αλβανική Βουλή θα εκπροσωπηθεί η ελληνική μειονότητα κι εξέφρασε την ευχή, οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές ν'ανταπεξέλθουν επαξίως στην πρόκληση για εκδημοκρατισμό της χώρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπασκίμ Φίνο είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος εξέφρασε την ευχή η νέα αλβανική κυβέρνηση να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση ώστε να καταστεί φερέγγυος και αξιόπιστος συνομιλητής.

Εν τω μεταξύ επεισοδιακά εξελίσσεται η σημερινή ημέρα στον Αυλώνα, εν αντιθέσει με το ήρεμο σε γενικές γραμμές κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.

Τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν σε συνεργείο της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 , προσπαθώντας να κλέψουν, χώρις να το καταφέρουν, τηλεοπτική κάμερα.

Σε δεύτερο επεισόδιο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλος ένας τραυματίσθηκε.

Το πρωί κηδεύτηκε στη Δερβιτσάνη ο 28χρονος βορειοηπειρώτης-φρουρός του Προξενείου Αργυροκάστρου Χρήστος Κολλάς που την Παρασκευή δολοφονήθηκε από ενόπλους.

Τουρκία

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της χώρας Σουλειμάν Ντεμιρέλ ενέκρινε σήμερα το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Μεσούτ Γιλμάζ.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή μέσα σε δέκα ημέρες. Αναπληρωτής πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης αλλά και υπουργός Προεδρίας θα είναι ο ηγέτης του κόμματος Δημοκρατικής αριστεράς Μπουλέντ Ετσεβίτ, και Υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τσεμ μέλος του κόμματος του Ετσεβίτ.

Τη νύχτα, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στη Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις υπάλληλοι της εταιρείας.

Στρατιώτης

Αύριο το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα των πέντε ιατροδικαστών που σήμερα διενήργησαν τη νέα τρίτη κάτα σειρά νεκροψία του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου στη Χαλκίδα.

Οι ιατροδικαστές θα συντάξουν το πόρισμα αφού επισκεφθούν το απόγευμα στον Εβρο το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο στρατιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σημερινή νεκροτομή διαπιστώθηκαν στο σώμα του στρατιώτη σημάδια που προέρχονται από κτυπήματα και γροθιές ενώ όπως επανέλαβε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του στρατιώτη Πάνος Γιαμαρέλος που ήταν παρών στη νεκροτομή ο θάνατος του άτυχου νέου προήλθε από στραγγαλισμό.

Η σημερινή εκταφή έγινε παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας Ρωμιόπουλου μετά από εντολή του ανακριτή του στρατοδικείου Ξάνθης.

Φωτιά

Υπό μερικό έλεχγο έχει τεθεί η φωτιά που καίει από χθες στην κοινότητα Καλαμάκι στην Ναύπακτο.

Η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής δύο χιλιάδες στρέμματα με θάμνους και στην κατάσβεση της παίρνουν μέρος άνδρες της Πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας καθώς και στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις τρεις σήμερα το μεσημέρι σε πευκοδάσος στο Δίλεση.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ντελόρ

- Σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Ευρωπαϊκή πολιτική θα μιλήσουν το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Ο κ.Ντελόρ είχε συνάντηση με τον κ.Σημίτη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός,είχε συνεργασία με τον γραμματέα του Πασόκ Κώστα Σκανδαλίδη για οργανωτικά θέματα.

ΟΣΥΠΑ

Ταλαιπωρεία εν όψη και πάλι στα αεροδρόμια καθώς οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προανήγγειλαν επίσχεση εργασίας από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης εως τις 6 το πρωί , η οποία μάλιστα θα επαναλαμβάνεται κάθε Σάββατο από τις 10 το βράδυ εως τις 6 το πρωί της επομένης Δευτέρας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων νυκτερινών, αργιών και υπερωριών.

Καραμανλής

Αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο για περιστολή των δαπανών, θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως δηλώνει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Κωστας Καραμανλης.

Για το Δημόσιο ο κ.Καραμανλής κάνει λόγο για κρούσματα σπατάλης και προαναγγέλει οργανωτική ανασυγκρότηση με καταμερισμό ευθυνών αλλά και ενίσχυση κινήτρων απόδοσης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Γιατροί

Εως και την Τετάρτη συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά.

Αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά και οι ειδικευόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σαρανταοκτάωρη απεργία αρχίζουν από μεθαύριο οι φαρμακοποιοί οι οποίοι απειλούν με απεργία διάρκειας μέσα στο καλοκαίρι.

Επιτόκια

Μειώνονται από αύριο κατά μία μονάδα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Θα χορηγηθούν 20 χιλιάδες δάνεια αξίας 90 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Σάμος

- Στο σκοτάδι και πάλι οι έρευνες για την εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος στη Σάμο, ενώ το απόγευμα κηδεύεται στο Καρλόβασι η 24χρονη Κωνσταντίνα Χαλέπη.

Το πρωί και μετά από ανάκριση 48 ωρών, αφέθηκε ελεύθερος ο συνομήλικος φίλος της Χαλέπη, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μαζί της τη νύχτα τής δολοφονίας.

Το πουκάμισο του, καθώς και άλλα ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος, εξετάζονται στα εργαστήρια της Ασφάλειας Αθηνών.

Παπαντωνίου

Συνέχεια στις αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει στη κυβερνητική παράταξη για την οικονομική πολιτική δίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με συνέντευξη του στα ΝΕΑ.

Ο κ. Παπαντωνίου κάνει λόγο για κομματικά και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας και επισημαίνει ότι δεν νοείται μέσα στον κυβερνητικό χώρο να μην τηρούνται κάποιοι κανόνες δεοντολογίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολης έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρησεων.

Για φαινόμενα αποσύνθεσης και έλλειψη συντονισμού των οικονομικών υπουργών που κάθε άλλο πάρα συμβάλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας κάνει λόγο σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Κληίδης

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

Αναχωρώντας το πρωί από τη Λευκωσία για την Αθήνα ο κύριος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν υφίστανται μέχρι στιγμής προϋποθέσεις για λύση του κυπριακού πριν από τις προεδρικές εκλογές στη νήσο.

Εξετάσεις

Δύσκολη μέρα σήμερα για τους υποψήφιους της 1ης και 3ης δέσμης.

Ιδιαίτερα δύσκολα ήταν σύμφωνα με τους καθηγητές τα θέματα των μαθηματικών της 1ης δέσμης και απαιτούσαν όπως αναφέρθηκε καλή εξοικείωση των υποψήφιων με το μάθημα.

Δύσκολα θεωρήθηκαν και τα θέματα της ιστόριας που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της 3ης δέσμης. Ανάλογης δυσκολίας με τα περυσινά ήταν τα θέματα της βιολογίας για τους υποψηφίους της 2ης δέσμης.

Αύριο οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης θα διαγωνιστούν στην Πολιτική Οικονομία.

Εισιτήρια

Εκατό δραχμές κοστίζουν από αύριο τα εισιτήρια των αστίκων συγκοινωνιών της Αθήνας.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, όσοι διαθέτουν παλαιά εισιτήρια, των 75 δρχ μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την Κυριακή 6 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν με νέα ισόποσης οικονομικής αξίας.

Με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φοροεισπρακτική πολιτική που δε συνδιάζεται με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εκρηξη

Υπέκυψε στο Κρατικό Νικαίας, η 55χρονη Αλεξάνδρα Σμουδιάνη, η οποία τραυματίστηκε το πρωί από έκρηξη φιάλης υγραερίου, στο σπίτι της στην οδό Δελφών και Ακροπόλεως, στη Νίκαια.

Από τα ερείπια του σπιτιού ανασύρθηκε ελαφρά τραυματισμένη η μόλις δυο ετών εγγονή της αδελφής της άτυχης γυναίκας.

ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για το Χονγκ Κονγκ,καθώς το απόγευμα, στις 7 ώρα Ελλάδος, αλλάζει σελίδα στην ιστορία του. Ο μικρός σε έκταση οικονομικός γίγαντας της Απω Ανατολής περνά από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία στην Κινεζική,βάσει της Σινο- βρετανικής συμφωνίας του 1984,που προβλέπει πάντως την διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής του αυτονομίας.

Το ρήγμα στη σεληνάκατο Σπέκτρ του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ δεν μπορεί να επιδιορθωθεί τουλάχιστον ως τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό κέντρο επίγειου ελέγχου.

Στο Ανκορέητζ της Αλάσκας τουλάχιστον δύο μέλη εκπαιδευόμενης ομάδας ορειβατών σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν,όταν έπεσαν λόγω της μεγάλης κλίσης στη προσπάθεια τους να φθάσουν στη κορυφή των βουνών Τσουγκάτς.

Επτά νεκροί και 45 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο γεμάτο κόσμο στη πόλη Σιλακότ του βορειοανατολικού Πακιστάν.Η αστυνομία κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, καθώς στη περιοχή υπάρχει έντονη διαμάχη Σιϊτών και Σουνιτών μουσουλμάνων.

Την οργή των φανατικών μουσουλμάνων προκάλεσαν συνθήματα και αφίσσες στη Χεβρώνα με προσβλητικές λέξεις για τον προφήτη τους Μωάμεθ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, παρεμβαίνοντας για να εκτονώσει τη κατάσταση, καταδίκασε τις ενέργειες αυτές ως ασεβείς.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Ιουνιου ως εξής.

   ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........269,6    277,0    272,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......156,2    160,5    158,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........449,7    462,0    455,0
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......187,2    192,4    189,4
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,3     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....237,0    243,4    239,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......193,0    198,3    195,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..202,6    208,1    204,9
    E.C.U................306,3    314,7    309,9

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 40,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.530,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,86 τοις εκατό.

Από τις 241 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 91 παρουσίασαν άνοδο
* 32 παρέμειναν σταθερές και
* 118 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 30 June 1997 - 16:03:14 UTC