Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 25/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Φωτιες αναβει το θεμα της εκθεσης στο οποιο διαγωνιστηκαν σημερα οι υποψηφιοι στις τρεις πρωτες δεσμες
  • Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακκεδονιας η δήλωση του Προέδρου της χώρας, Κίρο Γκλιγκόρωφ ότι έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση εκ μέρους των Σκοπίων προς τον διαμεσολαβητή, Σάϋρους Βανς, για το θέμα της ονομασίας.
  • Μολις 4 ημερες πριν απο τις Αλβανικες εκλογες και νέο θύμα των ένοπλων συμμοριών που λυμαίνονται τα χωριά στα νοτια της χωρας επεσε ένας 29χρονος Βορειοηπειρώτης απο το χωριο Βραχογορατζή, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
  • Προσπαθησε να ρηξει τους τονους ο κυβερνητικος εκπροσωπος σχετικα με τη κοντρα κορυφαιων υπουργων με αφορμη τις δηλωσεις βασως παπανδρεου κατα του Γιαννου Παπαντωνιου και του Χαρη Καστανιδη.


Εξετασεις

Φωτιές ανάβει το θέμα της έκθεσης στο οποίο διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι στις τρεις πρώτες δέσμες.

Το θέμα που πραγματεύεται έννοιες όπως συντηρητισμός της κοινωνίας, όνειρα και επαναστατικότητα κρύβει παγίδες κατά τους εκπαιδευτικούς και το ζητούμενο πλεον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βαθμολογήσουν οι εξεταστές και αν θα επηρεαστούν από ιδεολογικά ή πολιτικά κριτήρια.

Ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως είναι βέβαιος ότι η ΚΕ εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας θα δώσουν οδηγίες στους βαθμολογητές εξαιρετικά ευρύχωρες - όπως είπε- και πρόσθεσε ότι κάθε αξιόλογηση θα είναι αποδεκτή αρκεί να είναι διατυπωμένη με τρόπο συγκροτημένο που να αποδεικνύει τη γλωσσική και διανοητική επάρκεια του μαθητή.

"Αλλοίμονο αν υπήρχε αξιολόγηση των μαθητών με βάσει την επί της ουσίας θέση που διατυπώνουν" τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Ζουράρης και ο φιλόλογος Σαράντης Καργάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ τόνισαν ότι με αυτό το θέμα κρίνονται ουσιαστικά οι εξετάστες και η αξιοπιστία τους για τον τρόπο που θα βαθμολογήσουν.

Οσον αφορά το διαδικαστικό μέρος των εξετάσεων δεν υπήρξαν προβλήματα με την εκφώνηση των θεμάτων και κανένας υποψήφιος δεν ζήτησε διευκρινίσεις.

Στη Νεα Χαλκηδόνα ένας μαθητής άργησε 10 λεπτά και δεν του επετράπη η είσοδος.

Στην πρώτη δέσμη μειώθηκε το ποσοστό αποχής σε σχέση με πέρισυ ενώ αντίθετα αυξήθηκε στις δύο άλλες δέσμες.

Δύσκολη η θέση των εξεταστών που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολιτικές θέσεις δήλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ η φιλόλογος του Αρσάκειου Μάχη Ηλιοπούλου Παλικαρονα.

Το θέμα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι έχει ως εξης:

"Ενας μαθητής,μέλος της Βουλής των εφήβων,στην προχθεσινή αγόρευσή του είπε και τα εξής: Και αν η σημερινή κοινωνία επιβάλλει τον συντηρητισμό,εμας θα μας επιτρέψετε να ονειρευόμαστε.

Σε αυτήν την φράση υπάρχει μια διαπίστωση.Η επιβολή του συντηρητισμού από την κοινωνία και ένα αντίπαλο δέος,το όνειρο.

Ποίος είναι ο ρόλος σας σε μια τέτοια κοινωνία; Νομίζετε ότι τα όνειρα σας μπορούν να δράσουν επαναστατικά απέναντι σε αυτήν την επιβολή;

Το θέμα της Εκθεσης στο οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων είναι το εξής..

Ενα από τα σημαντικά προβλήματα των νέων είναι η εκλογή του επαγγέλματος.Κατά την γνώμη σας ποιά κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Ποιά η συμβολή της ορθής εκλογής στην προκοπή του ατόμου και στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου.

Σκοπιανό

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακκεδονίας η δήλωση του Προέδρου της χώρας, Κίρο Γκλιγκόρωφ ότι έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση εκ μέρους των Σκοπίων προς τον διαμεσολαβητή, Σάϋρους Βανς, για το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Πέταρ Γκόσεφ, δεν θα πρέπει να δώθει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ανακαλεί τη χωρα όπως αυτή επιθυμεί.

Παράλληλα το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό Συνασπισμό, θεωρεί ότι μόνο στον προφορικό λόγο θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί όποιο όνομα αυτή επιθυμεί και ότι στα γραπτά κείμενα θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί την συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αλβανικό

Μόλις 4 ημέρες πριν από τις Αλβανικές εκλογές και νέο θύμα των ένοπλων συμμοριών που λυμαίνονται τα χωριά στα νότια της χώρας έπεσε ένας 29χρονος Βορειοηπειρώτης από το χωριό Βραχογορατζή, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Ο βορειοηπειρώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά ένοπλης συμμορίας που εισέβαλε χθες τη νύχτα στο χωριό Βραχογορατζή για να ληστέψει , αλλά έγινε αντιληπτή απο τους κατοίκους του χωριού, που έτρεξαν να τους διώξουν.

Εν τω μεταξύ στα χέρια Αλβανών μαφιόζων παραμένει ο βορειοηπειρώτης επιχειρηματίας -ιδιοκτήτη φορτηγών ψυγείων Βάσος Μέμας, ο οποίος απήχθη στο Αργυρόκαστρο.

Σε ότι αφορά στις εκλογές το κόμμα της ένωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζεται από την οργάνωση της ελληνικής μειονότητας Ομόνοια μετέχει με εκατό υποψηφίους σε 115 μονοεδρικές περιφέρειες της Αλβανίας

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στοχεύει στις ψήφους των πληθυσμιακών ομάδων που υφίστανται εθνικές, πολιτιστικές, γλωσσικές και κοινωνικές διακρίσεις και συνεργάζεται στις παρούσες εκλογές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες.

Ρέππας-Βάσω Παπανδρέου

Προσπάθησε να ρήξει τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη κόντρα κορυφαίων υπουργών με αφορμή τις δηλώσεις Βάσως Παπανδρέου κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Χάρη Καστανίδη.

Ο κ.Ρέππας είπε ότι η χθεσινοβραδυνή του τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα έκτακτης εισφοράς , την οποία επανέλαβε , δεν αφορούσε τις απόψεις της Βάσως Παπανδρέου αλλά του καθηγητή κ. Σπράου. Σε ότι αφορά στην πρόταση της υπουργού ανάπτυξης που αφορά σε μια πιο μικρή εισφορά που θα πάει σε ειδικό ταμείο για την απασχόληση - πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ- ο κ.Ρέππας είπε ότι αυτή η πρόταση δεν έχει τεθεί στα κυβερνητικά όργανα, άρα δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση , δεν απέκλεισε ωστόσο ότι θα γίνει κάτι τέτοιο προσεχώς.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις κύκλων του υπουργείου μεταφορών , ο κ.Ρέππας τόνισε ότι δεν υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου και η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει κύκλους πληροφοριών.

Αναφερόμενος στα θέματα περί ολυμπιακής είπε ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων αρνήθηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση υπογραμμίζοντας ότι κάθε υπουργός είναι αρμόδιος για το υπουργείο του με δεδομένο ότι οι όποιες πολιτικές αποφασίζονται πρώτα στα κυβερνητικά όργαννα και εξιδεικεύονται κατόπιν από τον αρμόδιο υπουργό.

Τέλος ο κ.Ρέππας διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάσθηκε να παρέμβει ως κυναοκράνος- όπως είπε χαρακτηριστικά- ο κ.Σημίτης μεταξύ των κυριών Καστανίδη, Παπαντωνίου και Βάσως Παπανδρέου υπουργών.

Εμμεση εμπλοκή και του Πρωθυπουργού στις συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών με αφορμή τις βολές τις Βάσως Παπανδρέου κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Χρη Καστανίδη.

Παρά τη δήλωση του κυρίου Παπαντωνίου ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων, η υπουργός Ανάπτυξης επανέφερε την πρόταση της, ένα ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων να συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό για την απασχόληση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,μετά από συννενόηση, σύμφωνα με πληροφορίες με τον Πρωθυπουργό, κάλυψε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα έκτακτης εισφοράς.

Η κ.Παπανδρέου έβαλε και κατά του συναδέλφου της Χάρη Καστανίδη,για τον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα της Ολυμπιακής,ενώ έκανε αναφορά και στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας..

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την ειρωνική απάντηση κύκλων του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι ανέφεραν πως η πρόταση για ιδιωτικοποιηση της Ολυμπιακής θα ήταν πιο σοβαρή, εαν η κ.Παπανδρέου μπορούσε να επιδείξει έστω και μία επιχείρηση του δικού της τομέα που να έχει ιδιωτικοποιηθεί.

ΚΟΥΣΤΩ

- Ο διασημότερος ωκεανογράφος,ο Γάλλος Ζάκ Υβ Κουστώ,πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι,σε ηλικία 87 ετών.

Με τις ταινίες του ο Κουστώ έφερε ολόκληρο τον κόσμο σε επαφή με τον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο των βυθών και της σιωπής,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σύντομη ανακοίνωση των στενών συνεργατών του.

Ο Κουστώ ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1988 και μία από τις πιό δημοφιλείς προσωπικότητες της Γαλλίας. Είχε πάρει μέρος στις διεθνείς διαμαρτυρίες για την ρύπανση των θαλασσών και το 1995 είχε ενώσει την φωνή του στις διεθνείς αντιδράσεις κατά της επανάληψης των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στο Νοτιο Ειρηνικό.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1910 σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μπορντώ. Εκανε τα πρώτα υποβρύχια φιλμ στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου,εποχή που λέγεται ότι αναμίχθηκε και με την κατασκοπία για λογαριασμό της γαλλικής αντίστασης.

Το 1950,ο Κουστώ αγόρασε το 400 τόνων πρώην ναρκαλιευτικό σκάφος Καλυψώ και το μετέτρεψε σε πλωτό εργαστήριο,με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως υποβρύχιες τηλεοπτικές κάμερες.

Τιμήθηκε με αμέτρητα βραβεία,ενώ εκτός από τα ντοκυμαντέρ, έγραψε και πολλά βιβλία.

Ο Κουστώ δεν είχε σχέδια απόσυρσης.Του χρόνου,σκόπευε να μελετήσει τον Ινδό ποταμό Γάγγη.

Το μέλλον του πολιτισμού εξαρτάται από το νερό,έλεγε.Σας εκλιπαρώ όλους να το καταλάβετε.

ΟΝΟΥΡ ΟΥΜΕΝ M

Την Ελλάδα κατηγορεί ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϋμέν ότι "διστάζει να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία"."Φαίνεται ότι υπάρχουν άτομα που αναστατώνονται με την ιδέα του διαλόγου" λέει ο κ. Οϋμέν, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Turkish Daily News.

Δεν θα τολμούσα να επαναλάβω τα όσα έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες για το Πρόεδρο Ντεμιρέλ λέει ο Τούρκος διπλωμάτης, που πρόσφατα δέχθηκε έντονη κριτική για τα όσα είπε σε ομιλία του στην Αθήνα.

Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας κληρονομήθηκαν από την κατάργηση μιας αυτοκρατορίας λέει ο κ. Οϋμέν και διερωτάται γιατί η Ελλάδα αντιδρά στην ιδέα της επιτροπής σοφών.

Ο κ. Οϋμέν, ο οποίος τόνισε στην συνέντευξή του τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της τουρκικής πολιτικής και σημείωσε ως ενθαρρυντικό στοιχείο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο στα ανακοινωθέντα του Αμστερνταμ.

ΒΙΒΛΙΟ ΡΑΛΛΗ

*Ευθύνες σε ολόκληρο τον τότε πολιτικό κόσμο για την επιβολή -τελικά- της δικτατορίας επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης , κατά την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο το Ημερολόγιο μου τον καιρό της δικτατορίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν εξαιρείται και κανείς δεν είναι ανεύθυνος ,για τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Ακόμη απέρριψε τους ισχυρισμούς του τεως Βασιλιά ότι μαζί με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Αναστάσιο Παπαληγούρα, του ζήτησαν να επιβάλλει δικτατορία, λέγοντας ότι του ζήτησαν μόνον την εφαρμογή του άρθρου 91 του Συντάγματος.

Απέριψε επίσης τις κατηγορίες του Γεώργιου Παπανδρέου για βία και νοθεία στις εκλογές του '61.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στις ΗΠΑ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του δεν προετοίμασαν τη δικτατορία, την ανέχθηκαν όμως σκανδαλωδώς, με κατάληξη το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και κατηγορώντας για υποκρισία το ΝΑΤΟ είπε ότι δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές παρά μόνιμη απειλή και εκβιασμός εναντίον της Ελλάδας από την Τουρκία.

Σε συζητήσεις που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σχετικά με την επάνοδο του στη χώρα το 74, ο κ.Ράλλης υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε χαρακτηριστικά : Αν δεν με καλέσει ο στράτος ή όλος ο πολιτικός κόσμος η επιστροφή μου δεν θα έχει αξία.

Διάλογος

Τη τιμαριθμοποίηση τής φορολογικής κλίμακας προτεινε η κυβερνηση στη Συντονιστική γραμματεία Κοινωνικού Διαλόγου που συνεδρίασε το μεσημέρι με αντικείμενο την ανταγωνιστικότητα.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο,δεν διευκρίνισαν εάν θα πρόκειται για γενική τιμαριθμοποίηση ή μόνο γιά τά χαμηλά εισοδήματα.

Ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής πρότειναν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ.

Την 1η Ιουλίου η Επιτροπή θα εξετάσει το επίμαχο θέμα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων,ενώ οι προτάσεις για την ανάπτυξη,την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση θα υποβληθούν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το Φθινόπωρο.

Ροζ αγγελίες

Αθώοι κρίθηκαν από το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, οι Διευθυντές των εφημερίδων ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, που κατηγορούνται για δημοσίευση ροζ αγγελιών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους της κατηγορίας διευκόλυνσης σε αλλότρια ακολασία διά του Τύπου, με σκοπό το κέρδος.

Την αθώωση των κατηγορουμένων πρότεινε και η Εισαγγελέας της έδρας, λέγοντας ότι υπάρχει κενό στο Νόμο και, ότι εν πάσει περιπτώσει, ο κάθε Διευθυντής της εφημερίδας δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει προηγουμένως όλες τις αγγελίες, που φθάνουν στην εφημερίδα για δημοσίευση.

ΔΕΠ

Νέα μείωση στις τιμές διυλιστηρίου των καυσίμων ανακοίνωσε η Δημόσια επιχείρηση πετρελαίου.

Από τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών μειώνονται κατά μια δρχ και 60 λεπτά το λίτρο και των ντίζελ κατά 90 λεπτά.

ΥΓΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Κλιμακώνονται στο χωρο της Υγειας οι κινητοποιήσεις...

*Αύριο πραγματοποιείται η πρώτη 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας , ένω οι υπόλοιπες τρεις 48ωρες θα πραγματοποιηθούν όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

*Αύριο αρχίζει και η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, όπως και των ειδικευομένων Αθήνας - Πειραιά.

*Απο σημερα εως και την Παρασκευη οι γιατροι της Θεσσαλονικης συμμετεχουν στις κινητοποιησεις με τετραωρες στασεις εργασιας.

*Απεργια διαρκειας αρχισαν απο προχθες των γιατρων στο Γενικο Κρατικο Νικαιας και δεκτα γινονται μονο τα επειγοντα περιστατικα.

*Τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των δαπανών υγειας κατά μεγάλες κατηγορίες ταμείων, πρότεινε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι αν δεν γινόταν η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, που άγγιξε το ποσό των 192 δισ, θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους στόχους του Μάαστριχτ για το '97.

ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ

*Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο του Ελληνικου απο τις ματαιωσεις δρομολογιων εσωτερικου και τις καθυστερησεις των πτησεων της Ολυμπιακης αεροπλοιας.

Για σημερα ακυρώνονται 10 πτησεις προς Κοζανη - Καστορια ,Μυκονο,Κυθηρα , Παρο,Λερο Μηλο,Σκιαθο,Συρο και η πτηση προς Σητεια -Κασο - Καρπαθο.

Την Πεμπτη θα ακυρωθουν αλλες 10 πτησεις.

ΕΟΦ-ΟΥΣΙΕΣ

- *Απαγορευτηκε απο τον ΕΟΦ η διακινηση 66 σκευασματων εισαγωγης, που κυκλοφορουσαν και μαλιστα παρανομα στη χωρα μας, ως συμπληρωματα διατροφης ή ως προιοντα ειδικης διατροφης για διαιτες.

Μερικα απο αυτα τα προιντα περιεχουν εφεδρινη καφεϊνη,καρνιτινη,μελατονινη, βιταμινες σε μεγαλες δοσεις και αναβολικα που προκαλουν προβληματα στο καρδιαγγειακο και στο κεντρικο νευρικο συστημα.

Ο ΕΟΦ εχει εντοπισει επισης οτι μεσω Ιντερνετ και ταχυδρομιου,προωθουνται συναφή προϊοντα και άλλα φαρμακα και εφιστα την προσοχη στους καταναλωτες, χαρακτηριζοντας επικινδυνο αυτον τον τροπο χρησης των φαρμακων.

ΗΡΩΙΝΗ

- *Ενα κιλο Ηρωινης μετεφεραν η Κωνσταντινα Μασμανιδη κατοικος Αθηνων 33 ετων , ο Παντελης Τσουκας κτηματομεσιτης 50 ετων και η Ζορικα Βαντάρ 27 ετων κατοικοι Πειραια,που συνεληφθησαν τον Εβρο, στο συνοριακο φυλακιο του Ορμενιου.

Την ερευνα για τα ναρκωτικα και την παρακολουθηση των συληφθεντων αρχισαν κια ολοκληρωσαν ανδρες του τμηματος Διωξης Ναρκωτικων Πατρας.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Τρισαγιο στον τοπο που βρεθηκε νεκρος ο γιος του τελεσε το πρωι ο πατερας του δολοφονηθεντος στρατιωτη Σπυρου Ρωμιοπουλου.

Ο κ.Ρωμιοπουλος συναντηθηκε με τον διοικητη της 50της Μεραρχιας ταξιαρχο Πατσιαλάκα παρουσια του εισαγγελεα του διαρκους Στρατοδικειου Ξανθης κ.Μπεη.

Συμφωνα με δημοσιευματα, μαρτυρας που κατεθεσε για την υποθεση* φωτογραφιζει* το δολοφονο του Σπυρου Ρωμιοπουλου.

Οι ανακριτικές αρχές διερευνούν και για άλλους θανάτους στρατιωτων τα τελευταία χρόνια, σε στρατόπεδα της περιοχής.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

- Αυξηθηκαν σημαντικα τα τελευταια χρονια οι χρηστες ναρκωτικων που απευθυνονται σε θεραπευτικες κοινοτητες,επιδιώκοντας την απεξαρτησή τους..

Οπως επισημαναν οι ειδικοι του ΚΕΘΕΑ σε συνεντευξη τυπου εν οψει της αυριανης παγκοσμιας *Ημερας κατα των ναρκωτικων* Το 1996 2438 ατομα προσηλθαν στα κεντρα ενημερωσης του ΚΕΘΕΑ και εκαναν αιτησεις ενταξης στο προργαμμα , δηλαδή ποσοστο αυξησης το 96 23% σε σχεση με το 1995.

Ο προεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερασιμος Νοταρας τονισε την αμεση αναγκη δημιουργιας νεων προγραμματων απεξαρτησης καθως για τα υφισταμενα , ειναι μεγαλες οι λιστες αναμονης.

Το πλεον παρήγοροτο απο τα στοιχεια ειναι οτι το 75% των χρηστων που παρακολουθησαν προγραμματα απεξαρτησης απεχουν απο τα ναρκωτικα 7 χρονια.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Τη δεσμευση οτι θα διατηρηθουν τα προνομια των κατοικων των κοινοτητων που θα συννενωθουν βάσει του σχεδιου Καποδιστριας ,διατύπωσε ο υφυπουργος Δημοσιας Διοικησης Τασος Μαντελης μιλώντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤ1 στο πλαισιο της ερευνας για τις υποχρεωτικες συννενωσεις.

Για προχειροτητα και μη συγκροτημενο σχεδιο στα θεματα της Τοπικης Αυτοδιοικησης, εκανε λογο ο Γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης της Τοπικης Αυτοδιοικησης και πρωην υπουργος της ΝΔ Θεόδωρος Αναγνωστοπουλος και προσθεσε οτι η ΝΔ εναντιώνεται σε καθε μορφης υποχρεωτικες συννενώσεις.

ΔΙΕΘΝΗ

- Το νέο θύμα των ένοπλων συμμοριών που τρομοκρατούν τα χωριά της νότιας Αλβανίας είναι ένας 29χρονος Βορειοηπειρώτης απο το Βραχογορατζή,του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Ο άτυχος νέος προσπάθησε να σταματήσει μια συμμορία που έκανε πλιάτσικο στο χωριό του, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, σε ηλικία 87 ετών, ο διάσημος γάλλος ωκεανογράφος και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, Ζακ Υβ Κουστό, που με τις ταινίες του έφερε ολόκληρο τον κόσμο σε επαφή με τον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο του βυθού.

Στην Τουρκία, ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε σήμερα ότι προσπαθεί να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας σε μία "νέα περιπέτεια με τους Ισλαμιστές", οι οποίοι, όπως είπε, είναι η κύρια πηγή της σημερινής έντασης στην Τουρκία.

Στη Ρωσσία, ο πρόεδρος Γιέλτσιν έθεσε σήμερα σε διαθεσιμότητα τον υπουργό Δικαιοσύνης Βαλεντίν Κοβαλυώφ, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι ανακρίσεις για τις δραστηριότητές του με γυμνές γυναίκες σε σάουνα.

Το ισραηλινό Κοινοβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ της προσάρτησης στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.Περίπου 150 εβραϊκοί οικισμοί στους οποίους διαμένουν 145.000 Ισραηλινοί είναι διασκορπισμένοι στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έχει αποφύγει μέχρι τώρα να προσαρτήσει τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέκτησε το 1967 με μοναδική εξαίρεση την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΑΣΑ, ένα ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού συγκρούστηκε με τον διαστημικό σταθμό Μιρ, σήμερα στις 14.30, ώρα Ελλάδας. Οι τρεις αστροναύτες του σταθμού είναι ασφαλείς και αποκατέστησαν τις βλάβες απο τη σύγκρουση.

94 τραυματίες,μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά,είναι ο απολογισμός της χθεσινοβραδυνής σύγκρουσης δύο τραίνων των κρατικών σιδηροδρόμων της Αυστρίας.

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας έθεσε η Κίνα τα στρατεύματα της στην επαρχία Σιντζάν, που κατοικείται απο τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, λίγες ημέρες πρίν απο την επιστροφή του Χόνγκ Κονγκ απο τη Μεγάλη Βρετανία στο Πεκίνο.

Καύσωνας πλήττει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ,και τις τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι στο Σικάγο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 16,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1498,94 μονάδες, σημειώνοντας ανοδο κατά 2,11 τοις εκατό.

Από τις 237 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 149 παρουσίασαν άνοδο
* 15 παρέμειναν σταθερές και
* 73 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις4;2H7mΤέλοςmC7mεκτύπωσης.m 25 Ιουνιου ως εξής.

 ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........268,7    276,1    271,9
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......155,9    160,1    157,7
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........448,9    461,2    454,2
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......187,1    192,2    189,3
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,1     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....234,4    240,8    237,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......193,6    198,9    195,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..201,5    207,0    203,8
    E.C.U................305,5    313,9    309,1

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 25 June 1997 - 16:03:43 UTC