Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 18/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Δύο χρυσά, πέντε αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια προστεθηκαν χθες στην συλλογη των Ελληνων αθλητων που συμμετεχουν στους Μεσογειακους αγωνες στο Μπαρι της Ιταλιας.
  • Iκανοποιημένος απο τις επιτευχθείσες συμφωνίες στη σύνοδο κορυφή του Αμστερνταμ παρουσιάσθηκε ο πρωθυπουργό Κώστας Σημίτης.
  • Σοκ προκαλούν τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις κακοποιήσεις παιδιών στη χωρα μας.
  • Την ανησυχία τους για τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των διακοινωτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέφρασαν χθες βράδυ οι ΗΠΑ.


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ

Δύο χρυσά, πέντε αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια προστεθηκαν χθες στην συλλογή των Ελλήνων αθλητών που συμμετέχουν στους Μεσογειακούς αγώνες στο Μπάρι της Ιταλίας.

Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν και ο Κάχι Κακιασβίλι στο ζετέ των 99 κιλών της άρσης βαρών.

Τα αργυρά, η Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος στα 200 μέτρα,η Κατερίνα Κόφφα στο αντίστοιχο αγώνισμα γυναικών,ο Κάχι Κακιασβίλι στην κίνηση του αρασέ στα 99 κιλά της άρσης βαρών και η Κάτια Σαρακατσάνη στα 200 μέτρα μικτής ατομικής στην κολύμβηση.

Τέλος τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν, ο Πρόδρομος Κορκίζογλου στο δέκαθλο και ο Αλέξανδρος Πανατίδης στα συν 108 κιλά της άρσης βαρών.

ΣΥΝΟΔΟΣ

Iκανοποιημένος απο τις επιτευχθείσες συμφωνίες στη σύνοδο κορυφή του Αμστερνταμ παρουσιάσθηκε ο πρωθυπουργό Κώστας Σημίτης.

Στο κείμενο της νέας συνθήκης, περιελήφθη αναφορά για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, θέση που ικανοποιεί τη χώρα μας. Ακόμη, εγκρίθηκε αναφορά σε ειδικά μέτρα υπερ των νησιωτικών περιοχών και ένταξή τους στην εσωτερική αγορά.

Εξ άλλου στο θέμα της αλλαγής των θεσμών ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι εξασφαλίστηκε η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας και των άλλων μικρών πληθυσμιακά χωρών, αφού κάθε χώρα θα έχει τουλάχιστον ένα μέλος στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι στρατηγικής σημασίας αποφάσεις της Ε.Ε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα λαμβάνονται ομόφωνα, ενώ αν ένα κράτος μέλος θεωρεί ότι θίγονται τα εθνικά ζωτικά του συμφέροντα, θα έχει δικαίωμα βέτο.

Οι ηγέτες των 15 αναμένεται να υπογράψουν την τελική εκδοχή της αναθεωρημένης συνθήκης του Μάαστριχτ, μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Η συνθήκη θα πρέπει να λάβει την έγκριση των κοινοβουλίων όλων των χωρών μελών της Ενωσης για να ισχύσει.

Και με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, δεν έλειψαν όμως, τα απρόοπτα, καθώς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Ολλανδού πρωθυπουργού, διαδηλωτές εισέβαλλαν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις της συνθήκης στο περιβάλλον.

Τους στόχους της χώρας μας στον Οικονομικό τομέα, με βάση το νέο Μάαστριχτ, θα αναλύσει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Παπαντωνίου, αναμένεται να κάνει λόγο για νέα λιτότητα τα επόμενα δύο έτη, και νέες προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος.

ΠΟΡΝΕΙΑ

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις κακοποιήσεις παιδιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες σε ημερίδα το Ιδρυμα για το παιδί και την Οικογένεια, 36.000 παιδιά το χρόνο πέφτουν θύματα κάθε μορφής βίας, πολλά απ' αυτά μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Απο την πλευρά της η Αστυνομία κάνει για πρώτη φορά λόγο για οργανωμένα κυκλώματα.

Εν τω μεταξύ στη θεσσαλονίκη, απολογείται σήμερα ο 55χρονος Στέφανος Μπαρμπαγιάννος, που κατηγορείται για ασέλγεια εις βάρος τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών.

Στη Λυών της Γαλλίας η αστυνομία μετά απο εφοδο σε 800 σπίτια πολιτών υπεράνω υποψίας,εξάρθρωσε τεράστιο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας,που διέθετε βιντεοταινίες με σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά.

ΚΥΠΡΟΣ

Την ανησυχία τους για τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των διακοινωτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέφρασαν χθες βράδυ οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, ζήτησαν εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμύνης, εννέα τουρκικά πολεμικά σκάφη κατέπλευσαν σε λιμένες του κατεχόμενου βορείου τμήματος της Κύπρου.

Δήμητρα Παπανδρέου

Στο Ηράκλειο Κρήτης μεταβαίνει σήμερα η κυρία Δήμητρα Λιάνη όπου θα παραστεί στην εκδήλωση του δήμου για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην ίδια εκδήλωση έχουν προσκληθεί και τα παιδιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν θα παραβρεθούν.

Πάντως η κυρία Λιάνη χθες εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της για τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να τιμήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκδηλώσεις για τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν απόψε και στην Πάτρα με κεντρικό ομιλητή τον Αναστάσιο Πεπονή.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει απόψε, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα του Ιδρύματος αλλά και των αρχείων του Ανδρεα Παπανδρέου.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Παρεμβάσεις τεσσάρων ανώτερων διοικητικών δικαστών σε βάρος συναδέλφων τους, για υποθέσεις φορολογικών διαφορών και αποζημιώσεων κατά του Δημοσίου, καταγγέλει σε πόρισμα του ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, και ζητά την πειθαρχική δίωξή τους.

Πρόκειται για τον πρόεδρο Εφετών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κ. Πατρίκιο, τον πρόεδρο Εφετών στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών κ. Τσακανίκα, τον Εφέτη στο διοικητικό Εφετείο Αθηνών κ. Φλώρο, και τον πρόεδρο των Πρωτοδικών στην Αθήνα, κ. Ράντο.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι τέσσερις δικαστές κατηγορούνται ότι ασκούσαν πιεστικές παρεμβάσεις σε συναδέλφους τους για να εκδώσουν αποφάσεις κάποιων που αντιδικούσαν με το Δημόσιο για οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων δρχ.

Ο κ. Σταυρόπουλος, στο πόρισμά του που έχει υποβληθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ύπαρξη κυκλώματος στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι αποφάσεις που ερευνήθηκαν και θεωρούνται ύποπτες εκδόθηκαν το 93 και 94.

Δύο από τους δικαστές έχουν διωχθεί πειθαρχικά και στο παρελθόν , ενώ σε βάρος του ενός έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και για δωροδοκία.

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει για τα πανωτόκια των Τραπεζών, τα οποία κρίθηκαν παράνομα από το Α'Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αν επικυρωθεί η απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να επιστρέψουν τεράστια ποσά που εισέπραξαν από οφειλέτες, εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία για ανατοκισμό.

"Οι Τράπεζες εφαρμόζουν το Νόμο που κατοχυρώνει το δικαίωμά τους για ανατοκισμό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις", δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιάννης Μούργελας.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Απεργούν σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί της Αττικής,που διαμαρτύρονται για τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στις τιμές των φαρμάκων.

Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Στην απεργία δεν συμμετέχουν οι φαρμακοποιοί του Πειραία,που συνεδριάζουν αύριο για να καθορίσουν τη στάση τους.

* Μόνο έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται και σήμερα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, λόγω της προειδοποιητικής απεργίας των ειδικευόμενων γιατρών,που αντίδρουν στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Αύριο την σκυτάλη παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά με στάση εργασίας από τις 8 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι.

*Πεντάωρη στάση εργασίας εως τις 2 το μεσημέρι πραγματοποιούν οι γιατροί του νοσοκομείου Μεταξά.

*Σε συμβολική κατάληψη των ΑΕΙ,ΤΕΙ και υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, προχωρούν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας,που αποφάσισαν τελικά να μην απεργήσουν κατά την διάρκεια των γενικών εξετάσεων.

Αύριο θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο, στην οδό Μητροπόλεως.

* Εως την Παρασκευή απεργούν οι εξεταστές οδήγησης διεκδικώντας ειδικό επίδομα, που καταργήθηκε με το ενιαίο μισθολόγιο.

Πανεργατικα συλλαλητηρια αυριο κατα του κοινωνικου διαλογου,στην Θεσσαλονικη στις 7 και μιση το απογευμα στο αγαλμα του Βενιζελου,στον Βολο στην πλατεια Ελευθεριας στις 7 και στο εργατικο κεντρο Ζακυνθου στις 9 το βραδυ.

Μετρό

Εκδικαζεται απο χθες στο Πρωτοδικειο Αθηνας η αίτηση ασφαλιστικων μετρων, που εχει καταθέσει το δημοσιο εις βαρος της κατασκευαστριας κοινοπραξιας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ, επειδη δεν εχει παραδωσει το τμημα απο το Συνταγμα εως τον Κεραμεικό.

Το Υπουργείο Περιβαλλοντος είχε περικόψει την εργολαβία, ενω η Κοινοπραξία δεν το παραδιδει υποστηρίζοντας οτι δεν έχει πληρωθεί για τις εργασίες που εχουν γίνει.

Σημερα πραγματοποιειται η γενικη συνελευση των μετοχων της κρατικης εταιρειας Αττικο Μετρο παρουσια του Υπουργου Περιβαλλοντος Κωστα Λαλιωτη,

Εν τω μεταξυ, οπως ανακοινωσε η εταιρεια καποια απο τα εργοταξια του Μετρο ολοκληρωσαν τις εργασιες τους και απο σημερα αποκαθισταται η κυκλοφορια στην οδο Βασιλισης Σοφιας μπροστα απο το Μεγαρο Μουσικης, την επομενη Τεταρτη στην οδο Πανεπιστημιου και στο τελος του μηνα το μεγαλυτερο μερος της οδου Δομοκου κοντα στο σταθμο Λαρισης

ΣΟΦΤΕΞ

Το μελλον της ΣΟΦΤΕΞ θα συζητηθει το μεσημερι στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας,σε συσκεψη των αρμοδιων υπουργων, με την συμμετοχη των εμπλεκομένων,στο θεμα της χρηματοδοτησης,τραπεζων.

Οι εργαζομενοι στην επιχειρηση,θα συγκεντρωθουν στη μια στην πλατεια Κλαυθμωνος και θα κανουν πορεια προς το υπουργειο,οπου θα επιδιωξουν συναντηση με τον Γιαννο Παπαντωνιου.

(Για αυριο οι εργαζομενοι εχουν προγραμματισει νεα σταση εργασιας και συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Αναπτυξης.)

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Τη θέσπιση εθνικής σύνταξης για ηλικιωμένους ανέργους που δεν πληρούν τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης, επανέλαβε ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Σήμερα συνεδριάζει η μεικτή επιτροπή για την κοινωνική ασφάλιση, στο πλαισιο του κοινωνικού διαλόγου.

ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ

Τα μικρα κρουαζιεροπλοια που βρισκονται στο λιμανι του Τροκαντερο στο Παλαιο Φαληρο επισκεπτεται απο τις 7 το πρωι,αντιπροσωπεια της Πανελληνιας ενωσης μηχανικων εμπορικου ναυτικου,προκειμενου να διαπιστωσει εαν η συνθεση των πληρωματων ειναι σύμφωνη με τον νόμο και δεν χρησιμοποιουνται στα πλοια αυτα περισσοτερο αλλοδαποι.

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αγκυρα,εκπρόσωπος του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας δήλωσε πριν λίγο ότι είναι πολύ πιθανόν να παραιτηθεί εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν,όπως έχει συμφωνήσει με την εταίρο του στη κυβέρνηση Τανσού Τσιλλέρ.

Η αναμενόμενη όμως παραίτηση του Ερμπακάν δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.Κι αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος της χώρας Ντεμιρέλ δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλλέρ ή στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία διαφωνούν ακόμη σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής τους,επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση που σοβεί,λόγω των διαφωνιών του στρατού με την πολιτική του ισλαμιστή πρωθυπουργού.Ο Ερμπακάν έχει δεχθεί να παραδώσει στην Τανσού Τσιλλέρ την πρωθυπουργία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,που ζητά να τηρηθούν.

Κατάσταση χάους εξακολουθεί να επικρατεί στην Αλβανία,παρότι η χώρα έχει μπεί ήδη στην τελική ευθεία γιά τις εκλογές της 29ης Ιουνίου.Οι δράση των ένοπλων συμμοριών συνεχίζεται και καθημερινά υπάρχουν θύματα.

Η αλβανική κυβέρνηση απορρίπτει τις εκκλήσεις για μερική αναβολή των εκλογών,καθώς σε ορισμένες περιοχές δεν προχωρει κανονικά η προεκλογική ετοιμασία.

Στο Ισραήλ,παραιτήθηκε ο υπουργός οικονομικών Μέριντορ λόγω διαφωνιών του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου,κατά τη συζήτηση στη βουλή του σχεδίου της νέας οικονομικής πολιτικής.

Στην Κολομβία,από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα σε προάστειο της Μπογκοτά, σκοτώθηκαν 8 αστυνομικοί και άλλοι 15 τραυματίστηκαν.Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται γιά ενέργεια των αριστερών αντερτών ή μελών του καρτέλ της κοκαίνης.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278,36  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........200,4      #
    Δολλαριο Αυστραλιας....... 208,27     #
    Μάρκο .....................160,37     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,54     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,24     #
    Στερλίνα...................455,71     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,39     #
    Εκατό γιεν.................244,89     #
    Εκιού .....................313,72     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 18 June 1997 - 10:03:12 UTC