Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 12/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στο εισαγγελλεα θα οδηγηθεί στις 11 το πρωί ο αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος χθες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Συνθήκης του Σέγκεν από πολίτες, πέταξε το πηλίκιό του και συντάχθηκε με τους διαδηλωτές.
  • Μεσα σε κλιμα ιδιαιτερης ανησυχιας που προκαλει η κλιμακωση της βιας στην Αλβανία, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο Θεοδωρος Παγκαλος συνταντωνται σημερα στην Αθηνα με τον αρχηγο του σοσιαλιστικου κομματος της γειτονικης χωρας Φατος Νανο.
  • Το 67% των ελληνών θεωρεί ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί,εάν επιτευχθούν οι στόχοι του Μάαστριχτ, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας Εμ Αρ Μπί.
  • Επαναστατικες αλλαγες στην λειτουργία της εκκλησίας, ποροτείνει ο Ιερός Συνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.


Αλβανια

Μεσα σε κλιμα ιδιαιτερης ανησυχιας που προκαλει η κλιμακωση της βιας στην Αλβανία, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο Θεοδωρος Παγκαλος συνταντωνται σημερα στην Αθηνα με τον αρχηγο του σοσιαλιστικου κομματος της γειτονικης χωρας Φατος Νανο.

Συναντησεις με τον Θεοδωρο Παγκαλο και τον αρχηγο της Νεας Δημοκρατιας Κωστα Καραμανλη ειχε χθες ο προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος της Αλβανιας Τριταν Σεχου.

Εν τω μεταξυ κλειστό παρέμεινε χθες το γενικό προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, μετά τη νέα επίθεση με καλαζνικωφ που δέχθηκε από αγνώστους ενω μονο το τελευταιο 24ωρο στην ευρυτερη περιοχη του Αργυροκαστρου δολοφονηθηκαν 13 πολιτες απο ενοπλους ληστες

ΣΕΓΚΕΝ

Στο εισαγγελλεα θα οδηγηθεί στις 11 το πρωί ο αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος χθες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Συνθήκης του Σέγκεν από πολίτες, πέταξε το πηλίκιό του και συντάχθηκε με τους διαδηλωτές.

Ο Τριανταφυλλόπουλος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και διεξάγεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον ίδιο, αλλά και για το συνάδελφό του Κώστα Μπουμπούλη που έλαβε μέρος στη συγκέντρωση των διαφωνούντων.

Κληρικοί

Επαναστατικες αλλαγες στην λειτουργία της εκκλησίας, ποροτείνει ο Ιερός Συνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.

Ο Προεδρος του Ιερου Συνδεσμου ,Πατερας Ευσταθιος Κολλάς,δηλωσε οτι σκοπευει να εισηγηθει στα οργανα της εκκλησιας και της πολιτειας,την καταργηση του ρασου για τους εγγαμους κληρικους με στοχο την προσελκυση θεολογων απωθουνται σημερα απο το ρασο.

Προτεινε ακόμη,τον καθορισμό ανωτατου οριου ηλικιας για τους αρχιερεις και την εκλογη των αρχιερεων και του Αρχιεπισκοπου, με την ψηφο κληρου και λαου.

Ο ιερός Συνδεσμος Κληρικών Ελλάδος,ταχθηκε κατά της συνθηκης του Σεγκεν.

Οικονομικο

Μπλοκο στους μεγαλο-οφειλετες βαζουν εντος των ημερων οι εφοριες που ειναι ετοιμες να χρησιμοποιησουν ολα τα μεσα προκειμενου να εισπραξουν οφειλες που ξεπερνουν το εναμιση τρισ δρχ.

Οσοι δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους κινδυνεύουν με κατασχέσεις, πρόστιμα, προσαυξήσεις,ακόμη και προσωποκράτηση ενω ηδη στο συρταρι του υφυπουργου οικονομικων Γιωργου Δρυ βρισκονται τα ονοματα των 10 μεγαλυτερων οφειλετων καθε εφοριας.

Παράλληλα, προχωρά η διασταύρωση του εντύπου Ε9 για τα ακινητα με το Ε1 του εισοδηματος και το Ε2 της ιδιοκατοικησης για να εντοπισθουν οσοι απεκρυψαν εισοδήματα απο ενοικια ή ακινητα.

Εως το τελος Ιουλιου αναμενεται να εχει αποσταλει το 80% του συνολου των εκκαθαριστικων της εφοριας.

Η πορεια της οικονομιας θα εξετασθει σημερα σε διευρυμενη συσκεψη της οικονομικης επιτροπης υπο τον πρωθυπουργο. Στη συσκεψη θα συμμετεχουν ο υπουργος εθνικης οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου η υπουργος αναπτυξης Βασω Παπανδρεου ο διοικητης της τραπεζης της Ελλλαδος Λουκας Παπαδημος και οι υφυπουργοι Χριστοδουλακης. δρυς και Πάχτας.

Δημοσκοπήσεις

Το 67% των ελληνών θεωρεί ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί,εάν επιτευχθούν οι στόχοι του Μάαστριχτ, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας Εμ Αρ Μπί.

Ομως το 59% αποδοκιμάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης,το 50% δηλώνει ότι δεν είναι απόλυτα ενημερωμένο για τον κοινωνικό διάλογο ,ενω μεγαλύτερα προβλήματα θεωρούνται η ανεργία,η παιδεία,ο πληθωρισμός και τα ναρκωτικά.

Περίπου το 42 έχει αρνητική γνώμη για τα ασφαλιστικά Ταμεία,το 43% για την ΓΣΕΕ και το 32% για τον ΣΕΒ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ICAP, που έγινε σε παγκόσμια κλιμακα και δημοσιεύει σήμερα το ΕΘΝΟΣ,το 84% των ελλήνων πιστεύει ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμενοι,ενω το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη είναι 76% και στη Λατινική Αμερική 90%.

Ακολουθούν,οι επιχειρηματίες με 82%,οι συνδικαλιστες με 69%,οι αστυνομικοί με 62", οι δημόσιοι υπάλληλοι με 54% και οι δημοσιογράφοι με 51%.

Το 90% των ερωτηθέντων,δηλώνει πίστη στο Θεό.

ΡΩΧΑΜΗΣ

Αθωος κρίθηκε από το δικαστήριο ο Βαγγέλης Ρωχάμης για την επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικών στα Σεπόλια.

Αναμένεται να αποφυλακισθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αφου εχει ηδη εκτίσει φυλάκιση 16 χρόνων απο τα 25 χρόνια που εχει καταδικασθεί συνολικα για διάφορες υποθέσεις.

ΜΟΝΣΕΛΑΣ

Συνεχιζεται σημερα στο Μικτό ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη, σε δευτερο βαθμό, του Ματθαίου Μονσελά που κατηγορείται για την δολοφονια την οδοντιάτρου Γιόλας Βαγενά μετα απο παραγγελία της.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

*Συγκεντρωση διαμαρτυριας κατα του κοινωνικου διαλογου θα πραγματοποιηθει στις 7 το απογευμα στην Αθηνα στην πλατεια Κανιγγος.

Αναλογη συγκεντρωση θα γινει μιση ωρα αργοτερα και στην Πατρα,στο εργατικο κεντρο της πολης.

*Τρίωρη στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει γιά σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι τού υπουργείου Παιδείας που διεκδικούν τό ειδικό επίδομα τών εξετάσεων.

Αύριο εξάλλου αναμένεται νά συγκληθεί η γενική συνέλευση τού κλάδου μέ σκοπό νά αποφασισθεί άν θά προβούν σέ κινητοποιήσεις κατά τήν εξεταστική περίοδο.

*Νεα 48ωρη απεργία από σήμερα των ταχυδρομων της Αθηνας και του νομού Αττικης.

*Με λουκέτο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας από τις 23 του μηνός απειλούν οι γιατροί και από σημερα δεν θα δεχθούν εισαγωγές ασθενών, ζητωντας την αλλαγή του συστήματος εφημερίας και την κατασκευή νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών.

*Σε δυο τριωρες στασεις εργασιας προχωρουν αυριο οι λιμενεργατες,απο τις 6 εως τις 9 το πρωι και απο τις 2 εως τις 5 το απογευμα,διεκδικοντας οικονομικα και θεσμικα αιτηματα.Απο τις 20 του μηνος εξαλλου θα πραγματοποιουν καθε Δευτερα και Παρασκευη επαναλαμβανομενες 24ωρες απεργιες.

ΠΑΣΟΚ

Οξύ κλίμα και έντονες αντιπαραθέσεις κυριάρχησαν στη χθεσινή συνέλευση της Νομαρχιακής οργάνωσης Α'Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, όπου την πλειοψηφία έχει η εσωκομματική αντιπολλίτευση.

Στην ψηφοφορία που έγινε μετά τα μεσάνυχτα, εγκρίθηκε η εισήγηση της πλειοψηφίας,παρά τις εντονες αντιδράσεις των προσκέιμενων στον Κώστα Σημίτη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στη βάση της οργανωσης οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει.

Εν τω μεταξύ,πεδίο εσωκομματικών τριβών αποτελούν και οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα παπανδρέου.

ο Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε αήθη τα οσα λέγονται για εγκύκλιο που αναστέλει τις τοπικές εκδηλώσεις, ενω ο Αναστάσιος Πεπονής δηλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Πατρα,εάν δεν υπάρξει επίσημη κάλυψη.

ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

Επειγον πρόβλημα χαρακτηρισε το Κυπριακό, ο νέος αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ριτσαρντ Χόλμπρουκ, σε δηλώσεις του στο Σι Εν Εν, και πρόσθεσε πως δεν τρέφει καμμιά αυταπάτη για δυνατότητα γρήγορης λύσης, εξ αιτίας - οπως ειπε- των "πολύ αδιάλλακτων θέσεων" των ενδιαφερομένων μερών.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την επικήρυξη των τρομοκρατών στην Ελλάδα με δύο εκατομμύρια δολλάρια, υπενθυμίζει η αμερικανική κυβέρνηση και καλεί τον ελληνικό λαό να παράσχει πληροφορίες.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ξεκινησε και επισήμως η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος,με την συγκρότηση χθες απο τη Βουλή, 50μελους Διακομματικής Επιτροπής, που θα μελετήσεις τα προς αναθεώρηση αρθρα.

Κύριο σημείο διαφωνίας στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ήταν ο τρόπος εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η εκλογή του Προέδρου θα πρέπει να αποσυνδεθεί απο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής.

"Σαμαράκια"

Δεν επιτρέπεται στους δήμους και τις κοινότητες να τοποθετούν "σαμαράκια" στους δρόμους,ουτε πινακίδες.

Αυτο εισηγείται ο πάρεδρος Δημήτρης Γρατσίας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας,που εξετάζει προσφυγές κατοίκων,κυρίως των βορίων προαστίων.

Ο πάρεδρος τονίζει στην εισήγησή του,ότι τα κυκλοφοριακά ζητήματα πρέπει να λύνονται από το κράτος,ύστερα απο μελέτες που θα εκπονούνται και θα εγκρίνονται απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και ζητά να ακυρωθούν όλες οι αναλογες αποφάσεις απο την τοπική αυτοδιοικηση.

φαρμακα

Οριστικοποιουνται αυριο στο υπουργικό συμβούλιο οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ανακοστολόγηση περίπου επτάμιση χιλιάδων φαρμάκων.

Στις τελικες αποφασεις που εγκριθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας περιλαμβανεται η αλλαγη του ισχυοντος συστηματος τιμολογησης , η καθιερωση λιστας , καθως και η καταργηση ορισμενων φορων υπερ τριτων.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

Αλλαγές απο σημερα στην κυκλοφορια των αυτοκινητων κατα μηκος της εθνικης οδου απο Πειραια προς Λαμια και αντιστροφα,στο υψος του κομβου της Ροσινιολ.

Η κυκλοφορια θα διεξαγεται σε τρεις ισόπεδες λωριδες,δηλαδη οπως γινοταν και πριν την εναρξη των εργασιων κατεδαφισης των δυο γεφυρών.

ΟΤΕ

Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά μετοχών του ΟΤΕ σημειώθηκε χθες σε πολλά καταστήματα τραπεζών, όπου συνεχίστηκε η δημόσια εγγραφή η οποία λήγει αύριο.

Η τιμή διάθεσης για κάθε μετοχή, φτάνει στις 6.000 ως 6.700 για τους ιδιώτες και είναι διακόσιες δραχμές ακριβότερη για τους θεσμικούς επενδυτές.

Η οριστική τιμή διάθεσης της μετοχής, θα ανακοινωθεί την Δευτέρα 16 του μηνός, μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Εκτός από τη Σελήνη, άλλος ένας δορυφόρος της γής που έχει μορφή αστεροειδούς, ανακαλύφθηκε από καναδούς αστρονόμους.

Ο αστεροειδής με το όνομα 3753, κινείται σε τροχιά που διασταυρώνεται με τη Γη αλλά η βαρύτητα αποτρέπει τον κίνδυνο σύγκρουσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Την αντίθεσή τους με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εκφράζουν με ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες των 15 χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, 36 έλληνες οικονομολόγοι.

Μαζί με άλλους 350 ευρωπαίους συναδέλφους τους, ζητούν την αναθεώρηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται ενόψει της Συνθήκης, είναι εις βάρος των δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών και ανέργων της Ευρώπης.

ΔΙΕΘΝΗ

- 330 κορυφαίοι οικονομολόγοι από τις χώρες της Ε.Ε με ανοικτή επιστολή τους πρός τους Ευρωπαίους ηγέτες ζητούν την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας για την οικονομική και νομισματική ένωση,προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Η υπουργός εξωτερικών της Τουρκιας Τανσού Τσιλλέρ απειλεί να αποσύρει την υποστηριξη του κόμματος της από τη κυβέρνηση συνασπισμού,αν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ερμπακάν δεν της παραχωρήσει έως τις 18 Ιουνίου την πρωθυπουργία.

Τις αντιδράσεις του Αραβικού κόσμου επιχειρεί να κατευνάσει με την επίσκεψη του στο Κάϊρο ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σχετικά με την συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή στη Κροατία εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Φράνιο Τούτζμαν και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι άριστη.

Τα τρία τέταρτα των αμερικανών τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής, αν και οι μισοί παραδέχονται οτι δεν βοηθά στην αποτροπή των φόνων. Η σφυγμομέτρηση έγινε εν όψει της αναμενόμενης ποινής στον Τίμοθυ Μακβί,τον 29-χρονο πρώην στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος για τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Οκλαχόμα,προκαλώντας το θάνατο 168 ανθρώπων.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............276,68  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........200,03     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........210,1      #
    Μάρκο .....................161,38     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,7      #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,53     #
    Στερλίνα...................452,71     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,36     #
    Εκατό γιεν.................249,04     #
    Εκιού .....................313,97     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 12 June 1997 - 11:08:14 UTC