Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την προθεση της ελληνικης κυβερνησης να υπογραψει σύμφωνο μη επιθέσεως με την Τουρκία, στο οποιο δεν θα υπαρχουν οροι και προϋποθέσεις απο την πλευρα της Αγκυρας επανελαβε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος.
  • Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την επίθεση στο αυτοκίνητο του Βασίλη Κυριακού,που ήταν αυτοτης μάρτυρας της δολοφονάις του Κώστα περατικού απο την 17 Νοέμβρη.
  • Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του Μάαστριχτ έθεσε χθες για πρωτη φορά, ο Κώστας Σημίτης, από το Μάλμοε της Σουηδίας όπου διεξάγεται η Σύνοδος του του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
  • Συνάντηση σε μισή ώρα έχουν οι απεργοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα,με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα, ενώ παραμένουν οι λόφοι των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.


Πάγκαλος

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υπογραψεί σύμφωνο μη επιθέσεως με την Τουρκία, στο οποίο δεν θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις από την πλεύρα της Αγκυρας επανέλαβε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπέρ της επιλύσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών με διάλογο και με αρχή την υπογραφή συμφώνου φιλίας, συνεργασίας και μη επιθέσεως, τάχθηκε χθές και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα με τους Μεσούτ Γιλμάζ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Εν τω μεταξύ, ως σαφή ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την επίλυση του κυπριακού θεωρεί η Αθήνα το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου ενώ την τοποθέτηση Χόλμπρουκ χαιρέτισε και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ και μελλοντικός αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα,Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η επανένωση της Κύπρου σε καθεστώς δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να υποστηρίξει λύση που δεν θα προβλέπει την επανένωση του νησιού.

Τρομοκρατικό

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την επίθεση στο αυτοκίνητο του Βασίλη Κυριακού,που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Κώστα Περατικού από την 17 Νοέμβρη.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζονται,αλλά το μόνο που διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του γκαράζ γαζώθηκε με σφαίρες από όπλο 9 χιλιοστών, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ απο την τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΗΜΙ-ΚΑΡΑΜ.

Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του Μάαστριχτ έθεσε χθες για πρώτη φορά, ο Κώστας Σημίτης, από το Μάλμοε της Σουηδίας όπου διεξάγεται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Σημίτης, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει νέα συνθήκη που να κατοχυρώνει τις σοσιαλιστικές αξίες και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στη συνθήκη του Μάαστριχτ έκανε λόγο για καθυστερήσεις και όχι καλή απόδοση από την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις προσπάθειες για κάλυψη των κριτηρίων συμμετοχής.

Σχετικά με την πορεία προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη επεσήμανε ότι σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική οι στόχοι που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έχουν επιτυχία.

Σκουπίδια

Συνάντηση σε μισή ώρα έχουν οι απεργοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα,με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα, ενώ παραμένουν οι λόφοι των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ηδη,χθες ο νομίατρος Αθηνών,κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αθηνών,η οποία αναμένεται να καλέσει σήμερα τους υπευθύνους του Δήμου Αθηναίων.

Με μήνυση κατά παντός υπευθύνου εάν δεν αποσυρθούν τα σκουπίδια από τους δρόμους,απειλεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Από χθές οι υγειονομικές υπηρεσίες τής Νομαρχίας άρχισαν ψεκασμούς προκειμένου να μη δημιουργηθούν μολύνσεις,ενω εικόνες με σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας,με φόντο την Ακρόπολη,έστειλαν χθες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η κυβέρνηση καλεί τους μόνιμους υπαλλήλους της καθαριότητας που δεν απεργούν να προχωρήσουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών,οι ίδιοι,όμως, δηλώνουν ότι αδυνατούν,διότι έχουν αποκλειστεί τα απορριματοφόρα από τους απεργούς.

Να επιστρέψουν στις εργασίες τους, κάλεσαν τους απεργούς μέσα απ'τη συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος,ο οποίος επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει.

Λιάνη

Διατεθειμένη να παραδόσει υπό προϋποθέσεις στο κόμμα, του τμήμα του αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου, που έχει στην κατοχη της δηλώνει η Δήμητρα Λιάνη σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή της η κα Παπανδρέου δεν θέτει ως όρο τη συμμμετοχή της στο ΔΣ του ιδρύματος, ωστόσο όπως αναφεροτναν από το περιβάλλον της θεωρεί αυτονότητο ότι καμιά από τις θέσεις στη διοίκηση της ανήκει.

Εν τω μεταξύ νέο κύκλο συζητήσεων προκαλεί η δημοσιοποίηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για τη δημιουργία Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, στο οποίο οριζόταν ισόβιος αντιπρόεδρος η κυρία Δήμητρα Λιάνη.

Την ύπαρξη του καταστατικού επιβεβαίωσε ο νομικός κ. Αντώνης Βγόντζας, ο οποίος είχε αναλάβει την εργασία αυτή μαζί με το Συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο.

Ο Δημήτρης Τσάτσος όμως μιλώντας στον Αντέννα, ανέφερε ότι το 1993 έλαβε μέρος σε σύσκεψη και κατάρτισε σχέδιο στο οποίο δεν υπήρξαν αναφορές για ισόβιους προέδρους, και ισόβιους αντιπροέδρους.

Κύκλοι απο το περιβάλλον της κυρίας Λιάνη ανέφεραν οτι ο κύριος Τσάτσος δεν ειχε γνώση του τελευταίου σχεδίου προεδρικού διατάγματος που όριζε θέσεις ισοβίου προεδρου, αντιπροέδρου και μελών.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Πλαφόν 4% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία βάζει η κυβέρνηση καί απειλεί τούς παραβάτες μέ πρόστιμα έως καί 500 χιλιάδες γιά κάθε μαθητή.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την ανακοστολόγηση 7 χιλιάδων φαρμάκων καθώς και η επέκταση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, της λίστας που περιλαμβάνει 2.500 φάρμακα.

Εν τω μεταξύ,με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων,αποσύρονται απο την αγορά, 31 προϊόντα αδυνατίσματος που χορηγούνται από γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής ως συμπληρώματα διατροφής.

Η παρέμβαση του ΕΟΦ προκλήθηκε ύστερα από το σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες για θανάτους από την υπερβολική χρήση της ουσίας εφεδρίνη, που περιέχεται σε σκευάσματα αδυνατίσματος.

ΒΡΕΦΗ

Κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών με διεθνή δράση, αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά τη σύλληψη του δικηγόρου Αλέκου Χατζηαλεξάνδρου, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Στο γραφείο του βρέθηκαν 273 φάκελλοι με υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών με ονόματα γονέων από Ρωσία, Βουλγαρια και Ρουμανία, ενώ οι θετοί γονείς είναι άτομα από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σουηδία.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Εληξε χθες βράδυ η περιπέτεια των δύο Ελλήνων κτηνοτροφων που ειχαν απαχθει στις 20 Μαιου στην μεθοριακη ζωνη της θεσπρωτιας με την Αλβανια απο 8 ενοπλους Αλβανους.

Ο Λεωνιδας Τσέπας 41 χρόνων και ο 23χρονος Γιωργος Προκοπίου,επεστρεψαν στα σπιτια τους τους στην Σαγιάδα Θεσπρωτιας,αφου οι οικογένειές τους εδωσαν στους απαγωγεις,συνολικα 30 εκατομμυρια δραχμες.

Παιδεία

Με συνέντευξη του Υπουργού παιδείας Γεράσιμου Αρσένη ολοκληρωνεται σημερα η μεγάλη ερευνα οτυ ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 για την Παιδεία.

Οπως προέκυψε απο τη ερευνα ιδιαίτερη ανταπόκριση βρισκουν τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ που δινουν διέξοδο σε περίπου 40.000 νέους και νέες.

Πάντως,η Διευθυντρια του ΔΙΚΑΤΣΑ κα.Γιούλη Ευσταθίου δήλωσε ότι Βρετανική Επιτροπή που πραγματοποίησε αυτοψία στη χώρα μας, απέρριψε ορισμένα ελληνικα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που υποστηριζουν οτι συνεργαζονται με βρετανικα πανεπιστημια.

ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Ελπίδες σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, δίνει μιά νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης, που ανακοίνωσε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Νίκος Λωλατζής. Με τη νέα μέθοδο, το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται από το 18, στο 40 τοις εκατό.

Την ίδια ώρα, τεράστιο γεννετικό και ηθικό ζήτημα, δημιουργείται από την πρόταση, που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσσο, να επιτραπεί στους ερευνητές η δημιουργία ανθρωπίνων εμβρύων με τη μέθοδο της κλωνοποίησης.

Δήμοι

Κατω απο 1.000 θα ειναι τελικα οι δημοι που θα προκυψουν μετα την εφαρμογη του σχεδιου Καποδιστριας.

Οπως δηλωσε ο υπουργος Εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος ειναι ετοιμες οι 55 προτασεις της περιφερειας, χωρις αυτο να σημαινει ωστόσο εχουν οριστικοποιηθει ολες οι αλλαγες.

ΕΒΕΑ

SOS εκπέμπουν οι επαγγελματοβιοτέχνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον 30 τέτοιες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, ανεβάζοντας το ποσοστό των πτωχεύσεων στο ύψος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, του 58 %.Ενώ, η πτώση του τζίρου που φθάνει και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΒΕΑ, περίπου 650 χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κατεβάσουν τα ρολά αν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία,ενω το ήδη ασχημο κλμα επιδεινώνεται και από την απελευθέρωση των ενοκίων στην επαγγελματική στέγη,που θα ισχύσει απο τις 31 Αυγούστου.

ΘΗΤΕΙΑ

Ψηφιστηκε χθες η διαταξη για τους αντιρρησιες συνειδησης με την οποια δινεται η δυνατοτητα αοπλης θητειας ή εναλλακτικης κοινωνικης υπηρεσιας.

Τη διάταξη καταψήφισε η ΝΔ και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Παπαθεμελής, Σπυριούνης και Κηπουρός.

Ο Υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Δημητρης Αποστολακης διευκρίνησε οτι σε περιπτωση πολεμου οι αντιρρησιες συνειδησης δεν θα εχουν δικαιωμα αοπλης θητειας ή εναλλακτικης υπηρεσιας.

ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ

Δικαζεται σημερα στα Ιωαννινα ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης,Σωτήρης Τσεμεντζής,που κατηγορείται ότι πήρε φακελλάκι με 300 χιλιάδες δραχμές,για να εγχειρήσει Αλβανό ασθενή.

Η υπεράσπιση κάνει λόγο για συκοφαντία σε βάρος του 59χρονου γιατρού.

Την ίδια ώρα,ένορκη διοικητική εξέταση διενεργείται στο νοσοκομείο των Τρικαλων μετά τις καταγγελίες εναντίον του διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής κύριου Κρικέλλη ότι ζήτησε φακελλάκι για να εγχειρήσει γυναίκα.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Σε αποκλεισμο της εθνικης οδου Θεσσαλονικης- Αλεξανδρούπολης,στο υψος του Αγιου Βασιλειου, προχωρουν αυριο στις 9 το πρωι κατοικοι του Λαγκαδά, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την ρυπανση της λιμνης, απο τα λύματα 15 εργοστασιων που λειτουργουν στην περιοχη.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στα δικαστήρια θα διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπαλληλοι τα οικογενειακά επιδόματα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Κουτσούκου, στο ραδιόφωνο του Αντέννα.

Χθες ο υφυπουργος Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, δηλωσε ότι η προσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αφορούσε μόνο τα επιδόματα του ΟΛΠ και της Εθνικής Τράπεζας και πρόσθεσε πως το νέο μισθολόγιο δεν προβλέπει οικογενειακά επιδόματα, αλλά οικογενειακές παροχές".

Συνταγμα

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας,κυρίως στον τομέα του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων που που προωθεί η κυβέρνηση,περιλαμβάνει η πρόταση για αναθεωρηση του Συνταγματος,που καταθέτει σήμερα στη Βουλή η Νέα Δηγμοκρατία.

Την ίδια ωρα,οξύτατες αντιδράσεις,εντός ΠΑΣΟΚ, προκαλούν οι προτάσεις για αναθεώρηση του συντάγματος,οσον αφορά στην πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με εκατόν πενήντα μία ψήφους βουλευτών κατα την τριτη και τελευταια ψηφοφορια.

Ο κ.Πεπονής σε έντονο ύφος, κατηγόρησε χθες τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά προαναγγέλει πρόωρες εκλογές ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν και αλλοι βουλευτες.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Εληξε χθες βραδυ η περιπετεια των δυο Ελληνων κτηνοτροφων που ειχαν απαχθει στις 20 Μαιου στην μεθοριακη ζωνη της θεσπρωτιας με την Αλβανια απο 8 ενοπλους Αλβανους.

Ο Λεωνιδας Τσέπας 41 χρόνων και ο 23χρονος Γιωργος Προκοπίου,επεστρεψαν στα σπιτια τους τους στην Σαγιάδα Θεσπρωτιας,αφου οι οικογένειές τους εδωσαν στους απαγωγεις,συνολικα 30 εκατομμυρια δραχμες.

ΔΙΕΘΝΗ

- Μεγαλύτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλέρ, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Μπίλντ.

Στην Αλγερία,αναμένονται το μεσημέρι τα αποτελέσματα των κρίσιμων χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Ο μετριοπαθής ισλαμιστής ηγέτης Μαχφούντ Ναχνάχ, κατηγγειλε ότι έγινε πραγματική σφαγή στην πόλη Τλεμσάν,όπου -όπως είπε σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι,χωρίς,όμως,να αναφέρει λεπτομέριες.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές έφθασε το 66%, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού ραδιοσταθμού.

Με εκατέρωθεν υποσχέσεις για αμοιβαίο σεβασμό, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο σοσιαλιστης πρωθυπουργος Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινίασαν χθές την νέα περίοδο συγκατοίκησης στη Γαλλια.

Ο πρόεδρος τής Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θά είναι υποψήφιος γιά τήν προεδρία τής νέας Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα μέ ανακοίνωση τού κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος στο Βελιγράδι.

Κατηγορίες εναντίον τριών Τουρκων αστυνομικών απαγγέλθηκαν χθές για τη δολοφονία πέρυσι στη Κωνσταντινούπολη ενός ιδιοκτήτη καζίνο,που ήταν αναμεμειγμένος σε λαθρεμπόριο ηρωϊνης.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 4 Ρώσοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί πριν τρεις μήνες στη Τσετσενία από αυτονομιστές αντάρτες.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ................279,12  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ............202,49     #
    Δολλαριο Αυστραλιας.........211,94     #
    Μάρκο ......................161,55     #
    Γαλλικο φράγκο ..............47,87     #
    Ελβετικο  φράγκο............193,18     #
    Στερλίνα....................455,37     #
    Εκατό  λιρέτες ..............16,42     #
    Εκατό γιεν..................241,16     #
    Εκιού ......................314,87     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 6 June 1997 - 10:03:13 UTC