Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 23/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Νεα ωθηση στην ελληνοτουρκικη προσεγγιση δινει η αποκλειστικη συνεντευξη του τουρκου προεδρου Σουλειμαν Ντεμιρελ στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 που θα μεταδοθεί απόψε το βραδυ και δηλωνει ετοιμος να υπογραψει με την Ελλαδα συμφωνο μη επιθεσης.
  • Εκτακτη συνοδος κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης σημερα στο Νόρντ-Βικ της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου,για την αναθεωρηση της συνθηκης του Μααστριχτ.
  • Αρμοδιοτητες της Αστυνομιας εκχωρουνται συντομα με νομοσχεδιο στη Δημοτικη Αστυνομια.
  • Γευμα με τους πρεβευτες της Ευρωπαικης ενωσης στην Αθηνα ειχε το μεσημερι ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης προκειμενου να ενημερωθει για τις τελευταιες εξελιξεις σχετικα με τη Διακυβερνητικη και την πορεια της ΕΕ.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

- Νεα ωθηση στην ελληνοτουρκικη προσεγγιση δινει η αποκλειστικη συνεντευξη του τουρκου προεδρου Σουλειμαν Ντεμιρελ στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 που θα μεταδοθεί απόψε το βραδυ και δηλωνει ετοιμος να υπογραψει με την Ελλαδα συμφωνο μη επιθεσης.

Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος σε ερωτηση του ΑΝΤΕΝΝΑ χαρακτηρισε πολυ σημαντικη εξελιξη μια τετοια προταση εκ μερους της Τουρκιας εαν αυτο σημαινει οπως ειπε,οτι εγκαταλειπεται χωρις ορους και προυποθεσεις η τουρκικη απειλη πολεμου στην επεκταση των ελληνικων χωρικων υδατων στα 12 μιλια.

Ο κ.Παγκαλος αναφερομενος στις επιτροπες εμπειρογνωμονων δηλωσε οτι το ελληνικο μνημονιο θα αποσταλει τη Δευτερα στην ολλανδικη προεδρια.Ο υπουργος σημειωσε οτι η ελληνικη πλευρα επιθυμει διακαως λυση στα ελληνοτουρκικα προβληματα θα πρεπει ομως να μελετηθει το τουρκικο μνημονιο για να βγουν συμπερασματα.

Την Κυριακη ερχεται στην Αθηνα ο τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων Ονουρ Οιμεν ο οποιος θα παρει μερος σε ημεριδα με θεμα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ",που δημοσιεύει τα παρασκήνια της κρίσης στα Ιμια,ο κ.Ντεμιρέλ απέτρεψε την τότε πρωθυπουργό Τανσου Τσιλέρ,να κυρήξει τον πόλεμο στην την Ελλάδα,ενω απέρριψε και την πρότασή της να αποφυγει να απαντήσει σε τηλεφώνημα του Μπίλ Κλίντον,εκείνο το βράδι.

Διακυβερνητικη

Εκτακτη συνοδος κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης σημερα στο Νόρντ-Βικ της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου,για την αναθεωρηση της συνθηκης του Μααστριχτ.

Η Ελλαδα,ζητα μεταξυ αλλων να περιληφθει στη νεα συνθηκη ειδική ρήτρα για την κατοχυρωση της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων.

Θητεια

Απο 3 εως 12 μηνες,αναλογα με την ηλικια τους θα μπορούν να υπηρετουν οι ανυποτακτοι και θα εξαγοραζουν το υπολοιπο της στρατιωτικης τους θητειας εναντι 100.000 δραχμων το μηνα.

Αυτο προβλεπει το νομοσχεδιο του υπουργειου Εθνικης Αμυνας για τη Θητεια που κατατεθηκε το μεσημερι στη Βουλη.

Για τους αντιρρησιες συνειδησης προβλεπεται, 12μηνη επιπλέον άοπλη θητεία και 18 μηνη εναλλακτικη θητεια.

Για οσους φοιτουν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ η αναβολη οριζεται στα χρονια σπουδων προσαυξημενα κατα δυο.

ΡΩΜ+ΠΑΡΚΟ+νομαρχ

Αρμοδιοτητες της Αστυνομιας εκχωρουνται συντομα με νομοσχεδιο στη Δημοτικη Αστυνομια.

Οπως δηλωσε στη Βουλη ο Υπουργος Δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαιαος , όποιες αρμοδιοτητες εχει ο δημος και χρειαζονται αστυνομευση τοτε το δικαιωμα αυτο θα εκχωρηθει στη δημοτικη αστυνομια. Εξαλλου ο κ.Ρωμαιος εξηγγειλε οτι τον οκτωβριο θα γινουν 1.000 προσληψεις συνοριακης φρουρας.

Στο θεμα τωρα των παρκομετρων, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εχει και παλι την ευθυνη για την τοποθέτησή τους στο βασικο οδικο δικτυο των διαφορων περιοχων, δηλαδη απο οπου περνουν λεωφορεια, καθως οι Δημοι θα πρεπει να υποβαλλουν ειδικες κυκλοφοριακες μελετες.

Τις επομενες ημερες, συμφωνα με πληροφοριες που υπαρχουν,θα ζητησει απο το Δημο Αθηναιων μελετες για τα παρκομετρα που ηδη εχουν τοποθετηθει στο βασικο οδικο δικτυο της Αθηνας.

Το θέμα απασχόλησε χθες βράδι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας,ενω ο δήμαρχος Δημητρης Αβραμόπουλος, δηλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρνες Κουϊκ,πως υπάρχει η αναχρονιστική τάση, η κεντρική διοίκηση να "καπελώνει" την Τοπική αυτοδιοικηση.

Και πρόσθεσε ότι μόλις δημοσιευτεί ο νόμος,θα εξεταστούν οι τροποι αντίδρασης,καθώς το θέμα αφορά,τουλάχιστον 48 δήμους της χώρας.

Οι σχεσεις παντως Κεντρικης Διοικησης και Τοπικης Αυτοδιοικησης θα απασχολησουν και το συνεδριο των Νομαρχων που διεξαγεται απο το πρωι στο Βολο.

Ο υπουργος Εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος, κατα διαρκεια της ομιλιας του, εξηγγειλε οτι την ερχομενη παρασκευη στο Υπουργικο Συμβουλιο θα εισηγηθει την αλλαγη του τροπου επιχορηγησεων προς την Τοπικη Αυτοδιοικηση.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΕΕ

Γευμα με τους πρεβευτες της Ευρωπαικης ενωσης στην Αθηνα ειχε το μεσημερι ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης προκειμενου να ενημερωθει για τις τελευταιες εξελιξεις σχετικα με τη Διακυβερνητικη και την πορεια της ΕΕ.

Ο κ.Καραμανλης δηλωσε οτι η συναντηση εχει και συμβολικο χαρακτηρα καθως υποδηλωνει τον σταθερο ευρωπαικο προσανατολισμο της ΝΔ και της χωρας μας.

ΠΙΝΑΚΕΣ

Δεκαδες εργα τεχνης που ειχαν κλαπει το 94 απο το Μουσειο Γουλανδρη στην Πλακα αλλα και απο το σπιτι του Αλεξανδρου Ιολα στην Αγια Παρασκευη βρεθηκαν μετα απο εφοδο της ασφαλειας σε διαμερισμα στην οδο Αριστοτελους 8 στο κεντρο της Αθηνας.

Τα περισσοτερα εργα ειναι απο τη συλλογη Τεριάντ που εκτιθεντο το 94 στην Πλακα στο μουσειο Γουλανδρη και η αξια τους ανερχεται σε εκατονταδες εκ δρχ.

Η ασφαλεια συνελαβε τον γρηγορη Ρουσοπουλο 44 χρονων δραπετη των φυλακων που ειχε νοικιασει το διαμερισμα και διαπραγματευοταν την πωληση των εργων τεχνης.

Οι ερευνες συνεχιζονται για τον εντοπισμο και αλλων μελων του κυκλωματος .Ανακοινωσεις για την υποθεση θα γινουν απο την αστυνομια σε μιση ωρα.

ΕΕΣ-ΑΠΑΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πεντε Ιατρικα διαμετακομιστικα κεντρα δημιουργουνται σε ισαριθμες πρωτευουσες των Βαλκανιων με σκοπο την καλυψη των αναγκων νοσηλειας των ασθενων αλλα και της εκπαιδευσης των ιατρων και νοσηλευτων απο τις χωρες αυτες.

Το ολο εγχειρημα γινεται απο τον Ελληνικο Ερυθρο Σταυρο σε συνεργασια με το Ιατρικο Διαβαλκανικο κεντρο στη Θεσσαλονικη του ομιλου επιχειρησρεων Αποστολοπουλου.

Γιωργακης

Να αντιμετωπισθει με σεβασμο η προταση του Γιωργου Παπανδρεου περι αποπινικοποιησης της χρησης μαλακων ναρκωτικων ζητησε ο Θοδωρος Παγκαλος, παροτι οπως ειπε ο ιδιος δεν συμφωνει με την αποψη αυτη.

Υπαρχουν,δηλωσε ο υπουργος Εξωτερικων,σοβαρα επιχειρηματα υπερ και κατα της αποποινικοποιησης,η αποψη του Γιωργου Παπανδρεου οπως και καθε αλλη πρεπει να γινει αποδεκτη με σεβασμο,καθως προκειται για θεμα συνειδησης.

Χθες,ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημήτρης Ρέππας απερριψε την προταση,ενω την αποπομπή του κ. Παπανδρέου από την κυβέρνηση, ζήτησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σούρλας.

Υπερ της αποποινικοποιησης ταχθηκε ο ΣΥΝ.

Εργασιακα

Ανησυχια συνδικαλιστικων οργανωσεων και εργαζομενων για τα αποτελεσματα του κοινωνικου διαλογου,μετα τις εκθεσεις του ΔΝΤ και των αλλων διεθνων οργανισμων,καθως η κυβερνηση κρατα κλειστα τα χαρτια της.

Ο διαλογος για τις εργασιακες σχεσεις εισερχεται στην ουσιαστικη του φαση με την συνεδριαση της εννεαμελους επιτροπης κυβερνησης-εργοδοτων και εργαζομενων την προσεχη Τριτη, ενω στα μεσα Ιουνιου αρχιζει και η συζητηση για το ασφαλιστικο.

ΑΓΡΟΤΕΣ

- Δικαζονται απο το πρωι απο το τριμελες πλημμελειοδικειο της Λαρισας 14 μελη της Πανθεσσαλικης Συντονιστικης Επιτροπης Αγροτων και 13 αγροτες για τα μπλοκα στην εθνικη οδο κατα τη διαρκεια των αγροτικων κινητοποιησεων.

ΑΝΕΡΓΙΑ

\ Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στον Πειραιά. Φθάνει το 18, 7%. Το πλεον ανησυχητικό είναι ότι το 60% των νέων στην περιοχή είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με θέμα την ανεργία, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

ΠΛΟΙΟ

- Ρηγμα στα υφαλα υπεστη ο επιβατηγο πλοιο ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ το οποιο λογω πυκνης ομιχλης προσεκρουσε στον λιμενοβραχιονα του λιμανιου της Ραφηνας.

Το ατυχημα εγινε στις 8 το πρωι κατα τη διαδικασια προσδεσης του.

Κανεις απο τους 32 επιβατες δεν επαθε τιποτα.

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ

Για ανθρωποκτονία από προθεση και οπλοχρησία κατηγορείται ο αστυνομικός των ΕΚΑΜ Δημήτρης Τζαβέλλας για το θάνατο του υπαστυνόμου Νικου Μαρκάκη στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

Θα απολογηθεί στον ανακριτή τη Δευτέρα.

ΛΗΣΤΕΙΑ

- Ενοπλη ληστεια στο Βολο με ενα τραυματια και λεια 28 εκατομυρια δραχμες σε χρηματαποστολη της Χαλυβουργιας Θεσσαλιας.

Οι ληστες επεσαν με φορτηγακι στο αυτοκινητο της χρηματαποστολης και αφου ειδαν οτι ο οδηγος ειχε τραυματιστει αρπαξαν τα χρηματα και εξαφανιστηκαν.

ΔΡΑΧΜΗ

- Μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων πιστωτικών καρτών και χορηγήσεων, προβλεπουν στελεχη ξένων και ελληνικών τραπεζών,με δηλωσεις τους στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο πλαίσιο της έρευνας Η ΔΡΑΧΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Θα μειωθουν τα επιτοκια των πιστωτικων καρτων τους επομενους μηνες εκτιμα και ο πρωην υφυπουργος Οικονομικών Πέτρος Δούκας. ενω πρωην διοικητης της εμπορικης τραπεζας Παναγιωτης Πουλής εκτιμα οτι θα φθασουν στις κρατικες τραπεζες στο 16 με 18%

ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ δήλωσε σήμερα οτι οι εκλογές μπορούν να λύσουν την κλιμακούμενη κυβερνητική κρίση της χώρας.

Στην Αγκυρα υπάρχουν έντονες φήμες ότι η Τανσού Τσιλλέρ πιέζει τον Ερμπακάν να της παραδώσει από τώρα την εξουσία,ενώ βάσει της συμφωνίας τους γιά την εκ περιτροπής πρωθυπουργία προβλέπεται αυτό να γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Εν τω μεταξύ στο βόρειο Ιράκ τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση πλέον αναπνοής από τις θέσεις των Ιρακινών δυνάμεων.

Πλειοψηφία 51 εδρών θα εξασφαλίσει η κεντροδεξιά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύται σήμερα σε βρετανική εφημερίδα,ενώ το ποσοστό αποχής αναμένεται να φθάσει το 35%.Στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση σφυγμομετρήσεων τη τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον του Ιράν οι σημερινές εκλογές. Οι τριαντα τρία εκατομμύρια Ιρανοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Ραφσαντζανί,ο οποίος βάσει του συντάγματος τον Αύγουστο πρέπει να αποχωρήσει,ύστερα από 8 χρόνια θητείας στη προεδρία της χώρας.Επικρατέστεροι διάδοχοι του θεωρούνται ο μετριοπαθής Μοχεντ Χατάμι και ο συντηρητικός Νατέκ Νουρί.

Νέο φάρμακο που μειώνει τη χοληστερίνη και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων χορηγείται εδώ και πέντε χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε 85 νοσοκομεία της Αυστραλίας από επιστήμονες ερευνητές.Το"Πραβαστατίν" προκειται σύντομα να αρχίσει να διατίθεται και στην αγορά.

Υπογράφεται σε λίγη ώρα στο Κρεμλίνο από τους προέδρους της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας Λουκασένκο νέα συμφωνία που θα καθορίζει τους όρους της αμφιλεγόμενης ενοποίησης των δύο χωρών.

Στο Ζαϊρ,ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Λωράν Καμπίλα διόρισε αργά χθές 17 υπουργούς της μεταβατικής του κυβέρνησης.Ο εκπροσωπός του διευκρίνησε ότι δεν θα οριστεί πρωθυπουργός ούτε αντιπρόεδρος,αφού το καθεστώς είναι προεδρικό.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στα νέα απο τη Σοφοκλέους.

Με άνοδο 2,60 τοις εκατό έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εφθασε τις 1.727,70 μονάδες.

Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 32 δισεκατομμύρια 418 εκατομμύρια δραχμές.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 23 May 1997 - 16:03:15 UTC