Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 21/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στη Λαρισα φθανει αργα αποψε η αντιπροσωπεία από την τουρκική πόλη Ουργκούπ για την αδελφοποίηση 2των δυο πολεων.
  • Οσοι προκειται να ταξιδεψουν στις ΗΠΑ , θα πρεπει εγκαιρα να σπευσουν στην Αμερικανικη Πρεσβεια για βιζα ή ανανεωση διαβατηριου ,καθως λογω φορτου εργασιας Ιουλιο και Αυγουστο, αντι για τρεις ημερες,θα απαιτουνται τρεις εβδομαδες.
  • Φως στις συνθηκες θανατου του υπαστυνομου Νικου Μαρκακη χθες μεσα στο προξενειο στο Αργυροκαστρο αναμενεται να δωσει η νεα ιατροδικαστικη εξεταση που πραγματοποιουν σημερα στα Γιαννινα οι ιατροδικαστες Κοτσαφτης και Βουγιουκλακης.
  • Νεα 48 ωρη απεργια στις 4 και 5 Ιουνιου σχεδιαζουν οι ταχυδρομικοι δοανομεις που ζητουν την προσληψη προσωπικου και επιστροφη των διανομεων που εχουν αποσπασθει σε αλλες θεσεις


ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λαρισα φθανει αργα αποψε η αντιπροσωπεία από την τουρκική πόλη Ουργκούπ για την αδελφοποίηση 2των δυο πολεων.

Η επίσκεψη λόγω και της επετείου από τη Γενοκτονία των Ποντίων, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε ποντιακές, κυπριακές και κουρδικές οργανώσεις.

Χθες οι σύλλογοι κυπρίων και ποντίων, με ανοικτή επιστολή κάλεσαν τη δημοτική αρχή να αναβάλει την επίσκεψη ή σε αντίθετη περίπτωση να αποδεχθεί η τουρκική αντιπροσωπεία, την Γενοκτονία Ποντίων, Κούρδων και Αρμενίων, το καθεστώς κατοχής της Βορείου Κύπρου και τους αγνοουμένους κυπρίους.

Αντισυγκεντρώσεις έχουν προαναγγείλει για αύριο, διάφορες οργανώσεις.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ

*Οσοι προκειται να ταξιδεψουν στις ΗΠΑ , θα πρεπει εγκαιρα να σπευσουν στην Αμερικανικη Πρεσβεια για βιζα ή ανανεωση διαβατηριου ,καθως λογω φορτου εργασιας Ιουλιο και Αυγουστο, αντι για τρεις ημερες,θα απαιτουνται τρεις εβδομαδες.

Το τμημα για βιζα, λειτουργει απο Δευτερα εως Παρασκευη απο τις 8 μεχρι τις 11 το πρωϊ και πληροφοριες δινονται στο τηλεφωνο 720-2014 ή 720-2494.

ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Παρεμβαση Παγκαλου για την κριση στην Αλβανια σχετικα με τη διεξαγωγη των εκλογων.

Η Αλβανια δεν πρεπει να χασει την ιστορικη ευκαιρα της 29ης Ιουνιου εξ αιτιας μικροκομματικων σκοπιμοτητων τονιζει σε δηλωση του.

Διαφορετικα υπογραμμμιζει ανοιγουν οι ασκοι του Αιολου και η Διεθνης Κοινοτητα θα επανεξετασει τη θεση της.

Ο Αλβανός πρόεδρος, συμφωνησε να διοριστουν τα μελη της εκλογικης επιτροπης απο την κυβερνηση του Μπασκιμ Φινο, υποκυπτωντας ετσι στις πιεσεις της Διεθνους Κοινοτητας.

ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ

Φως στις συνθηκες θανατου του υπαστυνομου Νικου Μαρκακη χθες μεσα στο προξενειο στο Αργυροκαστρο αναμενεται να δωσει η νεα ιατροδικαστικη εξεταση που πραγματοποιουν σημερα στα Γιαννινα οι ιατροδικαστες Κοτσαφτης και Βουγιουκλακης.

Κρίσιμη θεωρειται η κατάθεση του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα βορειο-ηπειρώτη Σπυρου Μίτση 28 χρονων υπαλλήλου του προξενείου,ο οποίος χθες δεν μπορουσε να καταθεσει γιατι ειχε υποστει σοκ.

Απο το πρωι αρχισε νέος κύκλος ανακρίσεων απο τις δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και Αλβανία στο Αργυρόκαστρο για τις συνθήκες θανατου του 35χρονου υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη μεσα στο κτιριο του προξενιου.

Απο την ελληνική πλευρά επικεφαλής των ανακρίσεων είναι ο επιθεωρητής Ηπείρου Ηλίας Κροκίδης και από την Αλβανική ο αναπληρωτής εισαγγελέας Αργυροκάστρου Αρμπέν Πάσο.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Νεα 48 ωρη απεργια στις 4 και 5 Ιουνιου σχεδιαζουν οι ταχυδρομικοι δοανομεις που ζητουν την προσληψη προσωπικου και επιστροφη των διανομεων που εχουν αποσπασθει σε αλλες θεσεις

Το μεσημερι συναντηθηκαν με τον γ.γ του υπουργειου Μεταφορων ο οποιος τους δηλωσε οτι θα μεταβιβασει τα αιτηματατα τους στον αρμοδιο υφυπουργο Μανωλη Λουκακη.

*Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργει σήμερα,το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί,λογω της 24ωρης απεργιας του προσωπικου που ,που ζητα να μην περικοπει η χρηματοδοτηση του ιδρυματος.

ΔΝΤ-ΟΟΣΑ

Τον κωδωνα του κινδυνου για το ασφαλιστικο συστημα αν δεν ληφθουν αμεσα μετρα κρουουν το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ.

Στην εκθεση του ΔΝΤ που δοθηκε το μεσημερι στη δημοσιοτητα επισημαινεται οτι πρεπει συντομα να γινουν παρεμβασεις γιατι τα ταμεια θα αντιμετωπισουν προβληματα αρκετα πριν το 2004 που εκτιμα η κυβερνηση.

Επισης,προτεινεται να απελευθερωθουν οι απολυσεις και να μειωθει το ημερομισθιο για τους νεοεισερχομενους στον ιδιωτικο τομεα.Στο δημοσιο,να περιορισθουν οι προσληψεις και να επιταχυνθουν οι διαρθρωτικες αλλαγες και οι αποκρατικοποιησεις.

ΟΟΣΑ, στην εκθεση του που θα ανακοινωθει στις αρχες Ιουνιου υποστηριζει συμφωνα με πληροφοριες οτι,αν δεν ληφθουν συντομα μετρα τα Ταμεια θα καταρευσουν υπο το βαρος των ελλειμματων. Μεταξυ των μετρων που προτεινονται ειναι,η αυξηση των οριων εργασιας και ηλικιας για συνταξιοδοτηση και η αυξηση των εισφορων.

Την ιδια ωρα,αυστηρη εισοδηματικη πολιτικη και για τα επομενα δυο χρονια προτεινει ο καθηγητης Σπραου στην εκθεση του για την ελληνικη οικονομια.

Συγκεκριμενα,προτεινει τη χορηγηση αυξησεων 2,5% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και,παραλληλα, πάγωμα των τιμών ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος της Ελλαδας στο κοινο Ευρωπαικο νομισμα.

ΟΤΑ

*Συνεδριαζει στο υπουργειο Εσωτερικων η διακομματικη επιτροπη και εξεταζει τη νεα προταση της Κυβερνησης για τη μονιμοποποίηση των εκτάκτων υπαλληλων των στους ΟΤΑ η οιπιια προβλεπει τη μονιμοποιηση ολων των εκτακτων που είχαν προσληφθει με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση μεχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 1994.

Νωριτερα ειχαν συναντηση ο Κωστας Σκανδαλιδης με το προεδρειο της ΚΕΔΚΕ για τις συνενοσεις δημων και Κοινοτητων οπου οπως δηλωθηκε διαπιστωθηκε ταυτιση αποψεων για την ακολουθουμενη πολιτικη.

Σε συνεντευξη του το μεσημερι ο Ευαγγελος Κουλουμπης προεδρος της Νομαρχιακξης περιφερειας Αθηνων Πειραιως ζητησε το ξεκαθαρισμα των αρμοδιοτητων στη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση και την οικονομικη τους αυτοτελεια.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Σαλο εχει προκαλεσει στην εκπαιδευτικη κοινοτητα και οχι μονον η εγκυκλιος του σχολικου συμβουλου Λάρισσας Αχιλλέα Πιτσίλκα που καλεί τους εκπαιδευτικους να αποτρέπουν τους μαθητές να διαβαζουν βιβλια του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο κ.Πιτσίλκας χαρακτηριζει τον Καζαντζακη επικινδυνο, διεστραμενο και ξεθεμελιώτη της χριστιανικής πίστης.

Ο υπυπουργος Παιδειας Ιωαννης Ανθοπουλος μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ και τον Γιωργο Παπαδακη αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο αποπομπης του καθηγητη και σημειωσε οτι διαταχθηκε ηδη Ενορκη Διοικτηικη Εξεταση.

Σκοταδιστικο χαρακτηρισε το περιεχομενο της εγκυκλιου ο διευθυντης δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης του υπουργειου Παιδειας κ.Σιγαλας. Ο καθηγητης της θεολογικης σχολης του Πανεπιστημιου Αθηνων κ.Σπυρος Κοντογιαννης χαρακτηρισε αρωστημενο το περιεχομενο της εγκυκλιου και τον κ. Πιτσιλκα κομλεξικο.

Για νοσηρη και αναχρονιστικη νοοτροπια εκανε λογο ο κ.Πατροκλος Σταυρου θετος γιος της Ελενης Καζαντζακη που μιλησε επισης στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

καυσιμα

*Αυξανονται απο τα μεσανυκτα οι τιμες διυλυστηριου ολων των τυπων βενζινης , κατα μια δραχμη και 30 λεπτα το λιτρο.

Οι τιμες των πετρελαιων παραμενουν στα ιδια επιπεδα.

Εκκαθαριστικα

Με τερτιπια και επισπευση των διδικασιων προσπαθει το Υπουργειο Οικονομικων να εισπραξει κατα ενα μηνα νωριτερα τις δοσεις του φορου που βεβαιωνεται στα εκκαθαριστικα σημειωματα.

Το υπουργειο συγκεκριμενα,εδωσε εντολη στο ΚΕΠΥΟ να αναγραψει τη βεβαιωση φορου στις 31 Απριλιου παροτι τα εκκαθαριστικα ελεχθηκαν τον Μαιο, με αποτελεσμα οσοι παραλαμβανουν εκκαθαριστικα να καλουνται στο τελος του μηνα να καταβαλουν την πρωτη δοση.

Την αποκαλυψη, επιβεβαιωσε μιλωντας στον Αντεννα ο προεδρος των εργαζομενων στο ΚΕΠΥΟ Νικος Ρουμελιωτης, ο οποιος εκανε λογο για παρατυπιες.

ΔΡΑΧΜΗ

*Ιδιαιτερα ευοιωνες οι προοπτικες του Ελληνικου χρηματιστηριου, συμφωνα με εκπροσωπους χρηματιστηριακων εταιρειων που συμμετειχαν στηνμεγαλη ερευνα του ραδιοφωνου του ΑΝΤ1 *Η δραχμη των Ελληνων.

Παρατηρησαν οτι απο την αρχη του χρονου ο τζιρος εχει τετραπλασιασθει ,ο Γενικος Δεικτης Τιμων αυξηθηκε κατα 75% σε συγκριση με περισυ και εκτιμησαν οτι μεχρι το τελος του 97, θα ξεπερασει τις 2000 μοναδες.

Οι χρηματιστες ζητουν απο το Δ. Σ του Χρηματιστηριου,να επισπευσει τις διαδικασιες για ρυθμιση του πλαφον εντολων,καθως σημερα αναγκαζονται να κλεινουν τασ τερματικα στις 12 και μιση, μια ωρα πριν απο τη ληξη της συνεδριασης ,με πολλες εντολες ανεκτελεστες.

Με τον παροχημενο αυτο τροπο επηρεαζονται αμεσα οι μεταβολες του Γενικου Δεικτη.

Χασις

Να καλλιεργουν στα σπιτια τους , ινδικη καναβη για τις αναγκες τους οι χρηστες , προτεινει ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου,σε συνεντευξη του στο περιοδικο Κλικ.

Ο κυριος Παπανδρεου επαναλαμβανει την προταση για νομιμοποιηση του χασις και υποστηριζει οτι με ετσι θα κτυπηουν οι εμποροι.

*Σημερα στην Αλεξανδρουπολη συνεληφθησαν δυο φανταροι οι οποιοι παρελαβαν απο το ΚΤΕΛ ενα δεμα με 21 γραμμαρια χασις.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Εννια και μιση το βραδυ , στο κλειστο του ΟΑΚΑ, γινεται αποψε η τεταρτη συναντηση ΑΕΚ-Ολυμπιακου, για το πρωταθλημα στην Α1 κατηγορια. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απευθειας απο το Ραδιοφωνο και την Τηλεοραση του ΑΝΤ1.

Με νίκη οι ερυθρόλευκοι θα στεφθούν πρωταθλητές Ελλάδας για πέμπτη συνεχη χρονιά, ενω διαφορετικα πηγαινουν σε πεμπτη συναντηση στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

ΔΙΕΘΝΗ

- Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε οτι συριακά , ιρακινά και ιρανικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα γύρω από την κουρδική ζώνη του βορείου Ιράκ, θέατρο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των ανταρτών του ΡΚΚ.

Με την κατηγορία ότι το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας απειλεί τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, γενικός εισαγγελέας στην Αγκυρα ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να θέσει το κόμμα εκτός νόμου.

Ενας ένοπλος εισέβαλε σε τράπεζα στην ελβετική πόλη της Λουκέρνης, σκοτωσε έναν ανθρωπο και συνέλαβε δυο υπαλλήλους ως ομήρους και τραυμάτισε έναν τρίτο.

Την προστασία των ξένων πολιτών στη νέα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ζήτησε σήμερα η Γαλλία από τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας Λοράν Καμπίλα, μετά τη δολοφονία δύο Γάλλων χθες το βράδυ στην Κινσάσα.

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νταούντ Κουτάμπ, που έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου, κρατείται χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία απο τις παλαιστινιακές αρχες.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρωποι στο Μπαγκλαντες έχουν μείνει άστεγοι και εκατονταδες έχουν χάσει τη ζωή τους απο τον καταστροφικό κυκλώνα που έπληξε τη χώρα, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 41,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.621,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,90 τοις εκατό.

Από τις 255 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 170 παρουσίασαν άνοδο
* 21 παρέμειναν σταθερές και
* 64 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 266,5    273,7    269,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 157,2    161,5    159,0
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 439,3    451,3    444,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,4    194,6    191,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,6     47,9     47,2
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 235,1    241,5    237,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 194,2    199,5    196,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,3    211,9    208,7
    E.C.U............... 307,1    315,5    310,7

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 21 May 1997 - 16:03:13 UTC