Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 20/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Σε ατυχημα αποδιδεται απο τα Υπουργεια Δημοσιας Ταξης και Αμυνας, οπως και απο υπαλληλους του Προξενειου, ο θανατος του Υπαστυνομου Α Νικου Μαρκακαη 33 ετων , επικεφαλης της αστυνομικης φρουρας του Γενικου μας Προξενειου στο Αργυροκαστρο.
  • Η κοινη εξωτερικη πολιτικη και η πολιτικη Ασφαλειας της Ευρωπαικης Ενωσης ειναι το σημαντικοτερο θεμα το οποιο θα συζητησουν οι 15 στο Συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων που συνερχεται στη Χαγη ,με τη συμμετοχη του Γιωργου Παπανδρεου.
  • Η κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια τα οποία χαρακτήρισε θλιβερή παραφωνία στην ειρηνική διεξαγωγή των δύο εκδηλώσεων που έγιναν στην πράσινη γραμμή και στην Πλατεία Ελευθερίας.
  • - Στην Αλβανία παντως εντείνεται η πολιτική κρίση,με αφορμή των εκλογικό νόμο που επέβαλε ο Σαλί Μπερίσα εν όψει των εκλογών της 29ης Ιουνίου.


ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Σε ατυχημα αποδιδεται απο τα Υπουργεια Δημοσιας Ταξης και Αμυνας, οπως και απο υπαλληλους του Προξενειου, ο θανατος του Υπαστυνομου Α Νικου Μαρκακαη 33 ετων , επικεφαλης της αστυνομικης φρουρας του Γενικου μας Προξενειου στο Αργυροκαστρο.

Ο Υπαστυνομος, συμφωνα με την Ελληνικη Αστυνομια και τις πρωτες μαρτυριες, αυτοτραυματιστηκε θανασιμα στο κεφαλι του,στις 10 το πρωι, οταν περιεργαζονταν το οπλο του , ενα υποπολυβολο στον πρωτο οροφο του προξενειου. Διπλα του μαλιστα βρεθηκε και ενας καλυκας ΜΒ-5 που ανηκει στο δικο του οπλο.

Δεν προκειται για δολοφονια δηλωσε ο Υπουργος Αμυνας εξερχομενος απο τη συσκεψη που ειχε με τον Πρωθυπουργο, ενω ο Υπουργος Εξωτερικων εξεφρασε τη θλιψη του και τονισε οτι για το επεισοδιο για διενεργηθει Ενορκη Διοικητικη Εξεταση.

Ομως , συμφωνα με αλλες πληροφοριες , ο Υπαστυνομος πυροβοληθηκε απο ελευθερο σκοπευτη , ενω βρισκονταν στο Δευτερο οροφο του κτιριου.

Παντως στο Προξενειο μεταβαινουν εμπειρογνωμονες , που θα συνταξουν επισημο πορισμα για το γεγονος, ενω στο προξενειο σπευδει και ο Γενικος Προξενος Νικος Κανελλος , που διεκοψε την επισκεψη του στην Αθηνα.

Η σορος του Νικου Μαρκακη μεταφερθηκε στο Νοσοκομειο Χατζηκωστα των Ιωαννινων και διενερηθηκε νεκροψια - νεκροτομη.

ΥΠΕΞ

Η κοινη εξωτερικη πολιτικη και η πολιτικη Ασφαλειας της Ευρωπαικης Ενωσης ειναι το σημαντικοτερο θεμα το οποιο θα συζητησουν οι 15 στο Συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων που συνερχεται στη Χαγη ,με τη συμμετοχη του Γιωργου Παπανδρεου.

Συμφωνα με πληροφοριες το σχεδιο της Ολλανδικης Προεδριας για την αναθεωρηση της συνθηκης του Μααστριχτ περιλαμβανει ειδικο αρθρο για την ΚΕΠΠΑ που προβλεπει, μεταξυ αλλων,τη διαφυλαξη της ακεραιοτητας της Ευρωπαικης Ενωσης,ρυθμιση που ειναι πλησιον των ελληνικων θεσεων.

Το σημερινο συμβουλιο ειναι το τελευταιο πριν απο τη συνοδο κορυφης που θα γινει την Παρασκευη και το Σαββατο στο Νορτγουικ της Ολλανδιας.

ΚΥΠΡΟΣ

Η κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια τα οποία χαρακτήρισε θλιβερή παραφωνία στην ειρηνική διεξαγωγή των δύο εκδηλώσεων που έγιναν στην πράσινη γραμμή και στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η κυβέρνηση αποδίδει τα επεισόδια σε ανεύθυνα ταραχοποιά στοιχεία που προέβησαν σε απαράδεκτες ενέργειες με κύριο στόχο, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, την παρεμπόδιση πολιτών της Δημοκρατίας να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα και να συνέλθουν ειρηνικά και να διαδηλώσουν την επιθυμία τους για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Στο Ισραηλ βρισκεται ο Θοδωρος Παγκαλος ,οπου το απογευμα θα συναντηθει με τον ισρηλινο πρωθυπουργο Βενιαμιν Νετανιαχου και τον ομοόλογό του κ.Λεβί.

Το πρωι ο κ.Παγκαλος εγινε δεκτος απο τον προεδρο της χωρας κ.Βάισμαν , με τον οποιο και συζητησε τα προβληματα, που εχουν ανακυψει απο την ειρηνευτικη διαδικασια.

Ο Ελληνας Υπουργος Εξωτερικων απετισε φορο τιμης στα θυματα του Ολοκαυτωματος με επισκεψη του στο Μνημειο που εχει αναγερθει στην Ιερουσαλημ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

- Στην Αλβανία παντως εντείνεται η πολιτική κρίση,με αφορμή των εκλογικό νόμο που επέβαλε ο Σαλί Μπερίσα εν όψει των εκλογών της 29ης Ιουνίου.

Αν και ο πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο είχε χθές συνεχείς διαβουλεύσεις με τα πολιτικα κόμματα οι προσπάθειές του κατέληξαν σε αποτυχία.

Τις τελευταίες 48 ώρες 11 άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, απο συμπλοκες μεταξύ αντιπάλων συμμοριών.

ΠΑΙΔΕΙΑ

- Ενα χρονο πισω πηγαινουν οι μεταρυθμισεις που σχεδιαζει το υπουργειο Παιδειας για το Λυκειο συμφωνα με τον προεδρο του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου Θεοδωρο Εξαρχακο.

Οπως δηλωσε ο κ.Εξαρχακος ακομη δεν εχει ξεκινησει η συγγραφη των νεων βιβλιων ουτε και η αναμορφωση του προγραμματος σπουδων.

ΩΡΑΡΙΟ

Απο Ιουνιο εως και Σεπτεμβριο θα ισχυσει και φετος το κλιμακωτο ωραριο ενω δεν αποκλειεται να εφαρμοστει και τους χειμερινους μηνες.

Οπως αποφασιστηκε σε συσκεψη που εγινε στο υπουργειο Περβαλλοντος οι τραπεζες θα ανοιγουν στις 8 παρα τεταρτο οι δημοσιοι Οργανισμοι στις 7 τα πολυκαταστηματα στις 9 και τα Σουπερ Μαρκετ στις 7.

Ο δακτυλιος θα ισχυσει μεχρι τις 30 Ιουλιου.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

- *Ληγει σε μιση ωρα η σταση εργασιας του προσωπικου των ΗΣΑΠ και ο ηλεκτρικος σιδηροδρομος και πράσινα λεωφορεία θα κινουνται σε , Αθηνα και Πειραια.

Η σταση εργασιας θα επαναληφθη απο τις 11 το πρωϊ εως τις 5 το απογευμα , μεθαυριο Πεμπτη

ΑΚΗΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

- Η νεα δομη των ενοπλων δυναμενων και το εξοπλιστικο προγραμμα αποτελεσαν αντικειμενο της συναντησης στου Μαξιμου του Πρωθυπουρογυ με τον Υπουργο Αμυνας.

Οι αποφασεις για το εξοπλιστικο προγραμμα θα ληφθουν σε συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ τον αλλο μηνα. Ο κ.Τσοχατζοπουλος ρωτηθηκε και για τα Ελληνοτουρκικα.

Αν καποιος ,δηλωσε ο υπουργος, θελει την οικοδομηση μετρων εμπιστοσυνης , υπαρχει το μνημονιο Παπουλια -Γιλμαζ, που μπορει να εφαρμοστει.

Καραμανλης

Η θρησκεια μπορει να διαδραματισει σημαντικο ρολο στην αβεβαιη περιοχη των Βαλκανιων τονισε ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης μετα τη συναντηση που ειχε το πρωι με τον Αρχιεπισκοπο Αθηνων και πασης Ελλαδος κυριο Σεραφιμ.

Σημειωσε επισης ,οτι επισκεφθηκε τον κυριο Σεραφιμ για να εκφρασει τον σεβασμο και την πεποιθηση του οτι στις δυσκολες εποχες που ζουμε πρεπει να τονωθουν η πιστη και οι αξιες.

Ο Κωστας Καραμανλης δεχθηκε προσκληση απο τον νεο Πρωθυπουργο της Βουλγαριας Ιβαν Κοστοφ και θα επισκεφθει την γειτονικη χωρα στις 30 του μηνα.

Μητσοτακης

Στο σωστο δρομο βρισκεται η πολιτικη της κυβερνησης στα εθνικα θεματα,ειναι ομως διστακτικη και οχι καραρη, δηλωσε ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κωνσταντινος Μητσοτακης μετα τη συναντηση που ειχε το πρωι με τον πρωην αρχιεπισκοπο Αμερικης κυριο Ιακωβο.

Προσθεσε δε οτι,η κυβερνηση δεν εχει το θαρρος να πει τι επιδιωκει και τι πιστευει και ζητησε να υπαρξει υποστηριξη ολων στα εθνικα θεματα και ιδιαιτερα στο Κυπριακο.

ΕΙΔΗΣΗ-ΔΑΦΝΙ

Με προσωπικο ασφαλειας θα λειτουργησει αυριο το Ψυχιατρικο Νοσοκομειο Αττικης,το γνωστο μας Δαφνι, αφου οι εργαζομενοι σε αυτο, θα πραγματοποιησουν 24ωρη απεργια.

Το ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο του ιδρυματος,αντιδρα σε προσφατη αποφαση του υπουργειου οικονομικων,συμφωνα με την οποια τα ψυχιατρικα νοσοκομεια δεν θα επιχορηγουνται για την μισθοδοσια του προσωπικου.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

*Χωρις ηλεκτρικο σιδηροδρομο και πράσινα λεωφορεία εως τις 5 το απογευμα , Αθηνα και Πειραιας ,λογω στασεως εργασιας του προσωπικου των ΗΣΑΠ.

Η σταση θα επαναληφθη τις ιδιες ωρες , μεθαυριο Πεμπτη

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ

- *Τεσσερα νεα πυροσβεστικα αεροσκαφη προστιθενται στη δυναμη της Δασοπυροβεστικης υπηρεσιας , απο φετος για την καταπολεμηση των πυρκαγιων.

Οπως ανακοινωσε ο γενικος γραμματεας δασων Ηλιας Μπεργιατος απο 1ης Ιουλιου θα ειναι σε ετοιμοτητα 50 πυροσβεστικα αεροσκαφη,8 ελικοπτερα και 615 πυροσβεστικα οχηματα.

ΔΡΑΧΜΗ

Νεα πτωση των επιτοκιων τις προσεχεις ημερες απο τις κρατικές τραπεζες.

Ο γενικός διευθυντής της γενικής τράπεζας νίκος Μπερετάνος μιλώντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ, στο πλαίσιο της μεγάλης ερευνας η ΔΡΑΧΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προέβλεψε ότι η πτωτική τάση των επιτοκίων θα συνεχιστεί αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, ακολουθωντας την πτώση του πληθωρισμού.

Για τα επιτοκια των πιστωτικων καρτων , εξεφρασε τη γνωμη οτι ειναι σε λογικα ορια και δεν αναμενονται θεαματικες πτωσεις.

Ο Αναπληρωτης Γενικος Διευθυντης της Τραπεζας Μπάρκλευς,επισημανε οτι οι ξενες τραπεζες, στις πτωσεις επιτοκιων θα ακολουθουν τις Ελληνικες Κρατικες Τραπεζες.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Εως το τελος του 98 θα εχει ολοκληρωθει η τελικη φαση αποκαταστασης 500 στρεμματων του χωρου διαθεσης των απορριματων στα Ανω Λιοσια ανακοινωσε σημερα ο δημαρχος της πολης Νικος Παπαδημας.

Συμφωνα με τον δημαρχο θα δημιουργηθει παρκο πολλαπλης χρησης και θα αξιοποιηθει το βιοαεριο για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας και θερμανση του θερμοκηπιου Ανω Λιοσιων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 30,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1670,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,92 τοις εκατό.

Από τις 257 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 160 παρουσίασαν άνοδο
* 17 παρέμειναν σταθερές και
* 80 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΣΜΙΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 20 Μαϊου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 267,7    275,0    270,8
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 157,6    161,9    159,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 439,3    451,3    444,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,3    193,5    190,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,8     48,0     47,3
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 230,7    237,0    233,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 195,3    200,6    197,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..207,4    213,1    209,9
    E.C.U............... 307,5    315,9    311,1

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 20 May 1997 - 16:03:12 UTC