Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 16/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Η κυβερνηση απερριψε την προταση του Ολανδου υπουργου Εξωτερικων Βαν Μιρλο για συναντηση των επιτροπων εμπειρογνωμονων στις 26 εως 28 Μαιου.
  • Στην Αλβανια ,δεν εχει απομακρυνθει το ενδεχομενο να μπουκοταρουν τις Εκλογες , που εχουν προγραμματιστει για τα τελη Ιουνιου το Σοσιαλιστικο και αλλα κομματα.
  • Με αντιεκδηλωση και πορεια προς το Ληδρα Πάλλας, οπου θα γινει τη Δευτερα στην Πρασινη Γραμμη η Συναυλια του Σακη Ρουβα με τον Τουρκο τραγουδιστη Μπυρακ Κουτ , αντιδρουν οι Κυπριοι Μοτοσυκλετιστες.
  • Κρισιμη συνεδριαση ,απο τις 12.00, των εργαζομενων στη χωματερη των Ανω Λιοσιων για να αποφασισουν αν θα συνεχισουν την απεργια, ενω οι λοφοι των σκουπιδιων που εχουν σχηματιστει στους δρομους της Αθηνας εγκυμονουν σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η κυβερνηση απερριψε την προταση του Ολανδου υπουργου Εξωτερικων Βαν Μιρλο για συναντηση των επιτροπων εμπειρογνωμονων στις 26 εως 28 Μαιου.

Ο Θεοδωρος Παγκαλος δηλωσε σημερα οτι δεν υπαρχει λογος για συναντηση των επιτροπων οταν δεν ειναι γνωστο ακιμη το αντικειμενο τους σημειωσε ομως πως εαν υπαρξει συγκλιση μετα την καταθεση των κειμενων τοτε θα αποδεχθουμε τη συναντηση.

Ο κ.Παγκαλος ανεφερε οτι ειναι αφελης προσεγγιση απο την ολλανδικη προεδρεια η πιεση που ακειται προς τις δυο πλευρες για συναντηση.

Οσον αφορα το χρηματοδοτικο πρωτοκολλο της Τουρκιας ο κ.Παγκαλος τονισε οτι για συναινεσει η χωρα μας στην αποδεσμευση του η Τουρκια θα πρεπει να σταματησει να ειναι απειλητικη και να επιστρεψει στα πλαισια του διεθνους δικαιου και προσθεσε οτι η λειτουργια των επιτροπων δεν ειναι αρκετη για να αποδεσμευθει το χρηματοδοτικο πρωτοκολλο.

Γιατα πεντε μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης στο Αγαιο που προτειενι ο γραμματεας ου ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα ο κ.Παγκαλος ειπε οτι η Ελλαδα απορριπτει τα τρια απο τα πεντε.

Μεταξυ των δυο που αποδεχεται ειναι η διακοπη των ασκησεων στο Αιγαιο απο 15 Ιουνιου εως 15 Σεπτεμβριου.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Στην Αλβανια ,δεν εχει απομακρυνθει το ενδεχομενο να μπουκοταρουν τις Εκλογες , που εχουν προγραμματιστει για τα τελη Ιουνιου το Σοσιαλιστικο και αλλα κομματα.

Αυτο ανακοινωθηκε σημερα απο το ιδιο το Κομμα ενω αναμενεται και συσκεψη για τις οριστικες αποφασεις επι του θεματο ς.

Χθες το Σοσιαλιστικο και αλλα κομματα απηχαν απο την ψηφοφορια νεου εκλογικου νομου , που εισηχθη στο Κοινοβουλιο απο το Δημοκρατικο Κομμα του Μπερισα , υστερα απο την παρεμβαση του απεσταλμενου του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανιτσκι.

ΡΟΥΒΑΣ

Με αντιεκδηλωση και πορεια προς το Ληδρα Πάλλας, οπου θα γινει τη Δευτερα στην Πρασινη Γραμμη η Συναυλια του Σακη Ρουβα με τον Τουρκο τραγουδιστη Μπυρακ Κουτ , αντιδρουν οι Κυπριοι Μοτοσυκλετιστες.

Στη συναυλια που εχει την υποστηριξη του ΟΗΕ και τη συναινεση της Κυπριακης Κυβερνησης αντιδρουν ακομη πολλοι απο την Κυπρο , οπως και το Παγκυπριο Αντικατοχικο Μετωπο καθως και πολλοι απο την Ελλαδα.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, με επιστολη του προς τον έλληνα καλλιτέχνη, του συνέστησε να μην παει γιατί θα βλάψει κάθε έννοια δικαίου.

Οι δύο καλλιτέχνες παντως, σε συνέντευξη τύπου χθες, δήλωσαν ότι προκειται για συναυλία ειρήνης και αγάπης και πως το δικό τους όπλο είναι η μουσική.

Σκουπιδια

Κρισιμη συνεδριαση ,απο τις 12.00, των εργαζομενων στη χωματερη των Ανω Λιοσιων για να αποφασισουν αν θα συνεχισουν την απεργια, ενω οι λοφοι των σκουπιδιων που εχουν σχηματιστει στους δρομους της Αθηνας εγκυμονουν σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Συνεργεια της Νομαρχιας Αθηνων ψεκαζουν απο το πρωι τους ογκους των σκουπιδιων για να προλαβουν την εκδηλωση επιδημιων.

Οπως δηλωσε στον Αντεννα ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ενιαιο Συνδεσμο Δημων και Κοινοτήτων, Γιώρδος Χάρδας, υπαρχει πρόταση να μαζευτούν τα σκουπίδια, εφοσον υπαρξει κάποια δέσμευση απο την πλευρά της κυβέρνησης.

Αισιόδοξος ότι θα λήξει το πρόβλημα των σκουπιδιών, εμφανίστηκε σε δηλωσεις του στον Αντεννα και ο Δημαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η κυβερνηση αναγκάστηκε να αποσύρει απο τη Βουλη την τροπολογία, μετά το βέτο τουλάχιστον 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι δήλωσαν ότι θα την καταψηφήσουν,κάνοντας λόγο για επιχείρηση νομιμοποίηση ρουσφετιών των δημάρχων.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην ειδική διακομματική επιτροπή που θα συνεδριασει την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γιαννης Τσακλιδης,ενας απο τους βουλευτες που αντεδρασαν,μιλωντας νωριτερα στην εκπομπη του Γιωργου Παπαδακη,καλεσε τους εργαζομενους να σταματησουν την απεργια και τονισε οτι οι βουλευτες του Πασοκ θα ψηφισουν την τροπολογια αν αυτη ειναι η τελευταια φορα που γινονται προσληψεις με αυτο τον τροπο.

Αυθορμητη αντιδραση των βουλευτων σε παρανομες προσληψεις και οχι ανταρσια, χαρακτηρισε ο Αναστασιος Πεπονης,μιλωντας στον Αντεννα,την αρνηση των βουλευτων να ψηφισουν την τροπολογια.

Χωματερες

Εν τω μεταξυ,αλυσιδωτες αντιδρασεις προκαλει η υπογραφη απο τον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη,της προεγκρισης για τους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριματων στην Ανατολικη Αττικη και ειδικοτερα στο Γραμματικό,την Κερατέα και τον Αυλωνα.

Ο Δημαρχος Κερατεας και προεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Αντωνης Αντωνιου,σε συνεντευξη Τυπου που εδωσε πριν απο λιγο προεβλεψε κινητοποιησεις των κατοικων και ανεφερε οτι η Εφορια προιστορικων και κλασικων αρχαιοτητων,καθως και το Δασαρχειο κρινουν την περιοχη ακαταλληλη για την εγκατασταση χωρου υγειονομικης ταφης.

Για σκληρες κινητοποιησεις εκανε λογο,μιλωντας στον Αντεννα, ο Δημαρχος Αυλωνα Δημητρης Κυριακου,ο οποιος συγκαλει εκτακτως το απογευμα το Δημοτικο Συμβουλιο.

Ο Κοινοταρχης Γραμματικου Αθανασιος Δημητρακης υποστηριξε οτι υπαρχει μελετη που αποδεικνυει οτι ο χωρος ειναι ακαταλληλος και για το λογο αυτο η Κοινοτητα θα προσφυγει τη Δευτερα στο Συμβουλιο της Επικρατειας.

ΧΡΗΜΑ

- *Σε νεα μειωση των επιτοκιων των καταναλωτικων δανειων προχωρα συντομα η Τραπεζα ,Πιστεως, αποκαλυψε στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο Γενικος Διευθυντης του Κεντρικου Καταστηματος της Τραπεζας,Ιωαννης Γαλανοπουλος ,στο πλαισιο της ερευνας του ΑΝΤΕΝΝΑ *ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αρνηθηκε να αναφερθει σε συγκεκριμενο νουμερο,ομως ανεφερε χρακτηριστικα* τα 20 και 25% που υπαρχουν στην αγορα ξεχαστε τα.

Ο κυριος Γαλανοπουλος προεβλεψε οτι αν η πορεια της οικονομια συνεχισει με αυτο το ρυθμο , τοτε το 1998 θα ειναι ετος απογειωσης.

Ευοιωνες ομως και οι προοκτικες για τους επενδυτες στο Χρηματιστηριο Αξιων της Αθηνας...

Οι συνθηκες που επικρατουν σημερα στο Χρηματιστηριο ειναι οι καλυτερες της τελευταιας Εικοσιπενταετιας δηλωσε ο Πρόεδρος των Μικροεπενδυτών Δημήτρης Καραγκούνης στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμου μας
*Η ΔΡΑΧΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Προέβλεψε μαλιστα σταδιακή αλλά σταθερή μεταστροφή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο και ριζική αλλαγή της ελληνικής Οικονομίας , πανω σε νέα - συγχρονα προτυπα.

ΣΠΙΤΙ ΨΥΧΙΚΟ

Για αλλη μια φορα στη δικαιοσυνη η υποθεση με το σπιτι της Σοφιας Μινεϊκο...

Ο δικηγορος του νυν ιδιοκτητη κυριου Βλαχουτσικου, Διονυσης Γκουσκος, κατεθεσε αγωγη κατα του ιδοκητητη Αυριανης Γιωργου Κουρη για σειρα δυσφημιστικων δημοσιευματων , απαιτωντας ως αποζημιωση για ηθικη βλαβη 720 εκατομμυρια δραχμες.

Το ποσον, οπως δηλωσε ο κυριος Γκουσκος, ο πελατης του θα εκχωρησει στην ΕΣΗΕ και ζητησε παρεμβαση του ΠΑΣΟΚ ωστε να σταματησει ο ξεπεσμος-οπως χαρακτηριστικα ανεφερε χαρακτηριστικα- των κληρονομων του Ανδρεα Παπανδρεου ,με αφορμη τη διαμαχη για το σπιτι.

Πετραλια

Ερωτηση προς τον Πρωθυπουργο για το δημογραφικο προβλημα που αντιμετωπιζει η χωρα μας υπεβαλε στην Βουλη η βουλευτης της ΝΔ Φανη Παλλη-Πετραλια.

Η βουλευτης ρωτα τον κυριο Σημιτη αν και ποτε θα κατατεθει νομοσχεδιο για την αντιμετωπιση του δημογραφικου και επισημαινει οτι στην σχολικη περιοδο 96-97 εγγραφηκαν στο Δημοτικο 35.000 λιγοτερα παιδια απ οτι το 86.

ΣΠΕΙΡΑ

Στο Αυτόφωρο Αθηνών αναμενεται να οδηγηθούν τα 15 μέλη κυκλώματος παράνομων στοιχημάτων σε κυνοδρομιων και ιπποδρομίων που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αθηνών.

Ως εγκέφαλος της σπείρας, φέρεται ό κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Γεωργίου. Ελεύθερος αφέθηκε ο εκ των συλληφθέντων, δικηγόρος κ. Αλεξίου για τον οποίο θα συνεχιστεί η προανάκριση και στη συνέχεια θα δικαστεί από Τριμελές Εφετείο.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

- *Αυξανεται κατα 150 ατομα η ελληνικη στρατιωτικη δυναμη στην Αλβανια φθανοντας 910 ατομα συνολικα.

Διοικητης τοποθετειται ο συνταγματαρχης Κωστοπουλος που τωρα υπηρετει στο ΓΕΕΘΑ.

ΝΔ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε πρωτη προτεραιοτητα θετει η Νεα Δημοκρατια τα θεματα παιδειας οπως προεκυψε απο την συνεδριαση της ΟΚΕ παιδειας που εγινε υπο την προεδρια του Κωστα Καραμανλη.

Η ΝΔ θα προχωρησει σε τομες ακομη και ρηξεις χωρις να υπολογιζει το πολιτικο κοστος, δηλωσε ο Βασιλης Κοντογιαννοπουλος ενω για τις πρυτανικες εκλογες ειπε οτι η Νεα Δημοκρατια δεν θα υποστηριξει κανεναν υποφηφιο.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ

Συνεδριαζει το Συμβουλιο Αγροτικης Πολιτικης και ο Υπουργος Γεωργιας ανακοινωσε τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και επιδότησης επιτοκίου για τους νέους αγρότες,που περιλαμβανονται στο νεο Αγροτικο Νομοσχεδιο.Το νομοχεδιο καταθετηκε σημερα στη Βουλη.

Να σημειωθει παντως οτι για τις δανειακες αυτες διευκολυνσεις απαιτειται εγκριση της ΕΕ.

Το υπουργειο επανηλθε στην ποραταση του για συσταση ταμειου νεων αγροτων σε κοινοτικο επιπεδο.

Επισης στο νομοσχέδιο προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές για τη μεταβίβαση καλλιεργήσιμης γης.

Στοχος οπως ειπε ο κυριος Τζουμακας ειναι ο παραγοντας ανθρωπος και η αναβαθμιση της ποιοτητας ζωης στην Ηπαιθρο.

Ο υπουργος θα προτεινει ακομη τη σύσταση Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέους αγροτες.

Αντιδρασεις παντως υπαρχουν απο τα κομματα της αντιπολιτευσης, καποια μιλησαν μαλιστα για φαρσα. Τονιζουν οτι η δημιουργια του συμβουλιου δεν παρεχει αλλοθι στην κυβερνητικη πολιτικη. Στο Συμβουλιο δεν συμμετεχει το ΚΚΕ.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Ληστεια καρμπον με τη χθεσινη στην Τραπεζα Εργασιας, αυτη τη φορα σε βαρος του υποκαταστηματος της Εθνικης, στην οδο Βασιλεως Αλεξανδρου στο Περιστερι.

Οι τρεις ενοπλοι , αρπαξαν ιδιο ποσον δηλαδη γυρω στα 6 εκατομμυριρια δραχμες ,μεσημεριατικα ,και εξαφανιστηκαν με κλεμμενο αυτοκινητο, που βρεθηκε λιγο αργοτερα απο την αστυνομια στην ιδια περιοχη

ΗΣΑΠ

- *Σε μιση ωρα ληγει η σταση εργασιας των εργαζομενων στον Ηλεκτρικο και τα πρασινα λεωφρεια.

Οι εργαζομενοι στον ΗΣΑΠ απαιτουν αμεση επιλυση των οικονομικων και θεσμικων προβληματων.

ΔΙΕΘΝΗ

- Πρόταση μομφής κατέθεσαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία στην οποία κατηγορείται ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν και η κυβέρνησή του ότι έχουν διαιρέσει τη χώρα σε ισλαμιστές και υπέρμαχους του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.

Οι 16 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν σήμερα επίσημα την ιστορική συμφωνία με την Ρωσία, που επετεύχθη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα και του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ.

Ο πρόεδρος του Ζαίρ Μομπούτου Σέσε Σέκο αναχώρησε σήμερα από την στρατιωτική βάση Τσάτσι της Κινσάσα με κατεύθυνση το εξοχικό του στο βόρειο Ζαίρ καθώς οι στρατιωτικοί του σύμβουλοι τον προειδοποίησαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα σε ενδεχόμενη επίθεση των ανταρτών.

Δώδεκα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου που σημειώθηκε σε παράνομο ορυχείο στην περιοχή Γκιζού της νότιας Κίνας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το πρωί βάσεις των ανταρτών της φιλο- ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, κοντά στην υπό συριακό έλεγχο κοιλάδα Μπεκάα, σε μια προσπάθεια αντιποίνων για προηγούμενη επίθεση της φανατικής οργάνωσης κατα την οποία τρεις ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτώθεί και επτά είχαν τραυματισθεί.

Επίθεση με βόμβα μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι σήμερα το πρωί εναντίον εβραϊκού σχολείου στο Βιλερμπάν, στα περίχωρα της Λυών χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 34,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1643,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,54 τοις εκατό.

Από τις 255 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 128 παρουσίασαν άνοδο
* 22 παρέμειναν σταθερές και
* 105 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........266,0    274,1    270,0
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......167,0    162,2    159,7
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........437,6    449,6    442,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......187,0    192,1    189,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,8     48,1     47,4
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....231,0    237,4    233,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......192,4    197,7    194,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..207,1    212,8    209,6
    E.C.U................307,8    316,2    311,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 16 May 1997 - 16:03:12 UTC