Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 08/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Πρωτο βημα για την εξομαλυνση των Ελληνοτουρκικων σχεσεων χαρακτηρισε την επιτροπη εμπειρογνωμονων ο Αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο, μετα τη συναντηση που ειχε το πρωι με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων Γιωργο Παπανδρεου.
  • Στα Σκοπια εφθασαν , με τσάρτερ της Ολυμπιακής, Ελληνες επιχειρηματιες και στελεχη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Τράπεζας,στο πλαισιο διεύρυνσης της οικονομικης συνεργασιας με τη γειτονική χώρα.
  • Να καταργηθει η αμυντική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία από το 1999, προτείνει η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.
  • Στο περιεχόμενο του 12ου τομου των αρχειών Καραμανλή εντοπίζεται τωρα το πολιτικο ενδιαφερον , καθως εκει καταγραφονται οι σκεψεις του πρωην προέδρου της Δημοκρατίας για τα γεγονότα του 1985 και του 1990.


Ελληνοτουρκικο

Πρωτο βημα για την εξομαλυνση των Ελληνοτουρκικων σχεσεων χαρακτηρισε την επιτροπη εμπειρογνωμονων ο Αμερικανος αξιωματουχος Κερι Καβανο, μετα τη συναντηση που ειχε το πρωι με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων Γιωργο Παπανδρεου.

Ο διευθυντης του Στεητ Ντηπαρτμεντ για θεματα Νοτιο ανατολικης Ευρωπης προσθεσε οτι εξαρταται απο τις δυο κυβερνησεις που θα καταληξει η συζητηση στην Επιτροπη σοφων και αν υπαρξει απευθειας διαλογος.

Τα Ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο συζητησε επισης ο κυριος Καβανο με τον υφυπουργο Εξωτερικων Γιαννο Κρανιδιωτη και τον προεδρο της ΝΔ Κωστα Καραμανλη με τον οποιο , οπως ειπε,ειχε μια πολυ θετικη συναντηση.

Παραλληλα ο Γιωργος Παπανδρεου συναντηθηκε και με τον υφυπουργο Εξωτερικων της Ολλανδιας Πατεν Προβε,με τον οποιο συζητησε μεταξυ αλλων τις διαφορες που υπαρχουν ως προς τη λειτουργια της.

Οι Πάγκαλος και Ρεππας δηλωσαν χθες πως θα πρόκειται για δύο ομάδες που δεν θα έχουν απευθείας επαφή. Ωστόσο,ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,συμφωνόντας με τα όσα λέει και η Ολλανδική προεδρία, υποστηριξε ότι η επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρωτη συνάντηση της στα μεσα Μαίου στην Ολλανδία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να καταρτίσουν κοινή έκθεση.

Στο Πασοκ,χαμηλους τονους στην επιθεση που δεχθηκε κατα τη χθεσινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας απο τον Θοδωρο Παγκαλο κρατησε σημερα ο Γερασιμος Αρσενης, δηλωνοντας οτι,οι θεσεις του στα εθνικα θεματα χαρακτηριζονται απο συνεπεια και σταθεροτητα.

Ο πρωθυπουγός και ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον των 32 βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή για τα Ελληνοτουρκικά. Οι βουλευτες ωστοσο επεμειναν στις απόψεις τους και απάντησαν σε υψηλούς τονους.

Το απόγευμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Συννασπισμού για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά...

ΣΚΟΠΙΑ

*Στα Σκοπια εφθασαν , με τσάρτερ της Ολυμπιακής, Ελληνες επιχειρηματιες και στελεχη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Τράπεζας,στο πλαισιο διεύρυνσης της οικονομικης συνεργασιας με τη γειτονική χώρα.

Η ελληνική πολιτικο-οικονιμική ομάδα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπιων κ.Τσερβενκόφσκι και αλλους κυβερνητικους παραγοντες.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

*Να καταργηθει η αμυντική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία από το 1999, προτείνει η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Για το 1998 προτείνει τη διατηρηση της αναλογίας 7 προς 10 , αλλα τη μείωση της οικονομικής βοήθειας του ποσου που δοθηκε φετος, κατά 40%.

Προτεινεται ακόμη ,να διατηρηθει η ετήσια οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, υψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΡΧΕΙΑ

Στο περιεχόμενο του 12ου τομου των αρχειών Καραμανλή εντοπίζεται τωρα το πολιτικο ενδιαφερον , καθως εκει καταγραφονται οι σκεψεις του πρωην προέδρου της Δημοκρατίας για τα γεγονότα του 1985 και του 1990.

Ο Κωνσταντινος Καραμανλής αναφερεται εκετενώς στον Ανδρεα Παπανδρέου, όταν πρότεινε τον Χρηστο Σαρτζετακη για την προεδρια της Δημοκρατίας αλλά και στους Κωνσταντινο Μητσοτακη και Αντωνη Σαμαρα, όταν εγιναν οι συσκεψεις των πολιτικων αρχηγών για το Σκοπιανό.

Χθες ο Κωνσταντινος Καραμανλής χαρακτηρισε "αναξία σχολιασμού" τα οσα υποστηριζει ο τεως βασιλιας στη δηλωση του ενω απευθυνομενος στους φιλοβασιλικούς, συνέστησε να συνειδητοποιήσουν ότι το πολιτειακό για την Ελλάδα ελύθη οριστικώς".

ΠΟΕΔΗΝ

24ωρη πανελλαδικη απεργια εξηγγειλε το νοσηλευτικο προσωπικο των νοσοκομειων την ερχομενη Δευτερα με αφορμη την Παγκοσμια ημερα του νοσηλευτη.

Η Πανελληνια Ομοσπονδια εργαζομενων στα δημοσια νοσοκομεια χαρακτηριζει τα προβληματα του κλαδου οξυμενα και αλυτα και τονιζει οτι σε ολη την χωρα υπαρχουν 9.000 κενες θεσεις νοσηλευτων στα δημοσια νοσοκομεια ενω το προβληματα ειναι πιο μεγαλο στα νοσοκομεια της θρακης και των νησιων του Αιγαιου.

ΥΠΟΛ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

- Συγκεντρωση εξω απο τη Βουλη εκαναν το πμεσημερι οι εργαζομενοι στους κρατικους παιδικους σταθμους που ζητουν να μην ενταχθουν στους Οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης.

Νεα Συγκεντρωση εκαναν και οι εργαζομενοι στη ΣΟΦΤΕΞ εξω απο το υπουργειο Αναπτυξης.

Το μεσημερι κατατεθηκε στη Βουλη η τροπολογια για την ΣΟΦΤΕΞ και αλλες προβληματικες επιχειρησεις που προβλεπει την προσωρινη αναστολη για ενα χρονο του δικαιωματος να προσφευγουν σε ασφαλιστικα μετρα οι πιστωτες και απαγορευει την πληρωμη ληξιπροθεσμων χρεων.

Η ρυθμιση αυτη ειχε συμφωνηθει με τους εγαζομενους προκειμενου να διευκολυνθει η πωληση της εταιριας σε ιδιωτες.

ΤΡΟΧΑΙΑ

*Τη συγκροτηση ειδικου τμηματος τροχαιας για τις εθνικες οδους , με ενα περιπολικο ανα 30 χιλιομετρα ωστε να ελεγχονται απολυτως οι οδηγοι, ανακοινωσε ο Υπουργος Δημόσιας Ταξης Γιώργος Ρωμαιος , χθες στη Βουλη, με αφορμη τη δραματικη αυξηση των τροχαιων δυστυχηματων στην ασφαλτο.

Ανεφερε ακομη οτι εξεταζεται το ενδεχομενο να απαγορευθει η κυκλοφορια νταλικών τα Σαββατοκυριακα, οπως προβλεπει αλλωστε και σχετικη κοινοτικη οδηγια.

Για τα τροχαια δυστυχηματα 10 βουλευτες της Ν.Δ κατεθεσαν επερωτηση στη Βουλη.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

- Στην επιπλεον προσληψη 1500 δασκαλων θα προχωρησει τον Σεπτεμβριο το υπουργειο Παιδειας περαν των διορισμων που θα καλυψουν τις τρεχουσες αναγκες της πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης οπως ανακοινωσε ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης μετα την συναντηση του με την Διδασκαλικη Ομοσπονδια.

Οι επιπλεον προσληφθεντες θα καλυψουν τις αναγκες στα πενταθεσια και εξαθεσια σχολεια.

Ζαφειροπουλος

Στη μοναδα εμφραγματων του Ευαγγελισμου νοσηλευεται ο βουλευτης του Πασοκ Ιωαννης Ζαφειροπουλος,ο οποιος αισθανθηκε δυσφορια και μεταφερθηκε εσπευσμενα το πρωι απο τη Βουλη στο νοσοκομειο.

Αγροτες

Αιχμες κατα των μελων της Πανθεσσαλικης επιτροπης αγροτων αφησε ο υπουργος Γεωργιας Στεφανος Τζουμακας αμεσως μετα τη συναντηση που ειχε με τον Πρωθυπουργο.

Αναφερομενος στις αυριανες συναντησεις της Επιτροπης με τους αρχηγους των κομματων ο κυριος Τζουμακας αναρωτηθηκε αν προκειται για στελεχη των κομματων που απασχολουνται στον αγροτικο τομεα.

Η Πανθεσσαλικη Επιτροπη ζητα τη υποστηριξη των κομματων στους αγροτες που διωκονται για τη συμμετοχη τους στις μεγαλες κινητοποιησεις της Θεσσαλιας.

Μικης

Ευτυχης δηλωσε ο Μικης Θεοδωρακης κατα την εξοδο του το μεσημερι απο το Ιατρικο Κεντρο.

Ο ιδιος διευκρινισε οτι ,οπως του συνεστησαν οι γιατροι,για εξι μηνες θα απεχει απο καθε δραστηριοτητα προκειμενου να ανακτησει τις δυναμεις του και να ξεπερασει την υπερκοποση που τον αναγκασε να διακοψει τις συναυλιες του.

Τηλεγράφημα με ευχές για ταχεία ανάρωση, απέστειλε στον συνθέτη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνγκελ.

ΚΤΕΟ

- Αλλαγες στην λειτουργια των ΚΤΕΟ και την χορηγηση διπλωματων προωθει το υπουργειο Μεταφορων προκειμενου να αντιμετωπισθουν τα φαινομενα διαφθορας που εχουν εντοπιστει.

Οπως παραδεχθηκε ο υπουργος Χαρης Καστανιδης κυκλωματα χορηγουν παρανομα αδειες οδηγησης ενω παρατυπιες εχουν διαπιστωθει και στα ΚΤΕΟ οπου 20 υπαλληλοι απολυθηκαν.

Ο προεδρος της Ομοσπονδιας Εργαζομενων στο υπουργειο Μεταφορων Βασιλης Χρονοπουλος μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ανεφερε οτι μεθοδευεται ιδιωτικοποιηση των ΚΤΕΟ.

Μαμανεας

*Στον Εισαγγελέα Πειραιά απολογουνται ο πρώην σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά Βασίλης Μαμανέας, η δικηγορος Αντωνία Βοργιά, δικηγόρος, και τα αδελφια Χρηστος και Βασίλης Βαρελα ,οι οποιοι κατηγορουνται για χρηση και εμπορια ναρκωτικων.

Κατα τη σύλληψή τους χθες βρεθηκαν στην κατοχη τους 215 γραμμαρια ηρωινης, 9 κιλα χασις και σε ερευνα στα σπιτια των αδελφων Βαρελα σε Αθηνα και Καλαματα βρεθηκαν 4 καραμπινες και δυο πιστολια.

ΔΙΕΘΝΗ

- Σβήστηκε γρήγορα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι χωρίς να προκληθεί διαρροή ραδιενέργειας,όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού.

Αεροσκάφος του τουρκικού στρατού συνετρίβη σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη δυτική Τουρκία και οι δύο πιλότοι του σκοτώθηκαν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Στη διαμάχη μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στην Τουρκία άνοιξε σημερα νέα σελίδα.Η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ απείλησε με αποστρατεία ορισμένους στρατηγούς, κατηγορώντας τους για "ανάμειξη στην πολιτική", προσέκρουσε όμως στην αντίδραση του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Ισμαίλ Χακί Καρανταγί.

- Ο Ρώσος προεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε σήμερα στην Ρωσσική τηλεόραση πώς τα σχέδια διεύρυνσης του Νάτο πρός Ανατολάς έχουν δημιουργήσει την πιο σοβαρή διένεξη της χώρας του με τις ΗΠΑ απο την εποχή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το1962. _

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 άτομα μετά τις ταραχές που έγιναν στη Λιλ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση εναντίον της ακροδεξιάς έσπασαν προθήκες καταστημάτων και τζάμια κυβερνητικών κτιρίων.

Η διαδήλωση είχε προγραμματισθεί έτσι ώστε να συμπέσει χρονικά με προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, του Ζαν Μαρί Λεπέν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........270,1    277,5    273,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......156,9    161,2    158,7
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........442,2    454,3    447,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......185,0    190,1    187,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,5     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....215,9    221,8    218,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......195,7    201,0    198,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..209,5    215,3    212,0
    E.C.U................306,0    314,4    309,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 8 May 1997 - 16:03:12 UTC