Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 04/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται με την προγραμματισμένη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου- Ονούρ Οϊμέν στο Στρασβούργο, ενώ εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται και ο διορισμός των δύο Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
  • Πραξικοπημα για την ανατροπη της κυβερνησης Καραμανλη ετοιμαζαν οι στρατιωτικοι το 75 με την έγκριση τού τέως Βασιλια Κωνσταντινου,συμφωνα με το αρχειο του Κωνσταντινου Καραμανλη.
  • Θλιβερο ρεκορ θανατων για τη χωρα μας απο τα τροχαια δυστυχηματα κατα την εξοδο του Πασχα και της Πρωτομαγιας που ηταν η μεγαλυτερη των τελευταιων χρονων.
  • Προσπάθεια να εξομαλυνθεί η ένταση που προκλήθηκε με την απόφαση της Χαλυβουργικής να εφαρμόσει ελαστικό ωράριο εργασίας, θα καταβληθεί αύριο σε τριμερή συνάντηση κυβέρνησης, διοίκησης, και εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας.


ΕΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά αρχίζει αύριο.

Η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται με την προγραμματισμένη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου- Ονούρ Οϊμέν στο Στρασβούργο, ενώ εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται και ο διορισμός των δύο Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

Εξελίξεις όμως αναμένονται και στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν εντονότατες αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός που ενημερώνει αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο και την τετάρτη την Κοινοουλευτική Ομάδα του κόμματος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τους 32 που έχουν υπογράψει το γνωστό υπόμνημα για τα ελληνοτουρκικά και ήδη έχουν πάρει θέσεις μάχης.

Ο Μανωλης Δασκαλακης μελος του Εκτελεστικου Γραφειου δήλωσε στον ΑΝΤ1 ειναι υπαρκτος ο κινδυνος να διολισθησει η κυβερνηση σε ουσιαστικο διαλογο με την Τουρκια μεσω της επιτροπης εμπειρογνωμονων και τονισε με εμφαση οτι δεν πρεπει να ανατραπει η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ σε σχεση με την αντιμετωπιση της Τουρκιας που επιβεβαιωθηκε στο Συνεδριο και την Κεντρικη Επιτροπη.

Ο Στελιος Παπαθεμελης μιλωντας επίσης στον ΑΝΤΕΝΝΑ τονισε οτι πρεπει ηβκυβερνηση να μην δωσει μηνυμα δειλιας και υποχωρητικοτητας και εξεφρασε το φοβο του πως θα οδηγηθουμε σε διαλογο με την Τουρκια που σημαινει διαπραγματευση.

Οι βουλευτες ενεργουν οπως ο κ.Σημιτης επι Ανδρεα Παπανδρεου ανεφερε ο Γιαννης Καψης.

Στα Ελληνοτουρκικα παρενεβη σήμερα και ο προεδρος της Νέας Δημοκρατιας Κώστας Καραμανλής, δηλωνοντας απο τη Νάουσα οτι η επιδίωξη εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θεμιτή και ορθή αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να πάρουν οι σχέσεις αυτές χαρακτήρα ετεροβαρή και ανισότιμο όπως επιδιώκεται από κάποιες πλευρές.

Προσπάθεια διαλόγου με την Τουρκία έχουν κάνει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρέσβης επί τιμή Αθανάσιος Σέκερης και υποστήριξε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση θα έπρεπε αντί νομικών να διορίσει διπλωμάτες εμπειρογνώμονες.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

- Πραξικοπημα για την ανατροπη της κυβερνησης Καραμανλη ετοιμαζαν οι στρατιωτικοι το 75 με την έγκριση τού τέως Βασιλια Κωνσταντινου,συμφωνα με το αρχειο του Κωνσταντινου Καραμανλη.

Ο στενος συνεργατης του κ.Καραμανλη Παναγιωτης Λαμπριας μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ τονισε οτι κατα καιρους υπηρχαν πληροφοριες για κινησεις των καταλοιπων της χουντας και ο κ.Καραμανλης πολλες φορες ειχε διανυκτερευσει σε κοτερα και αλλα σημεια για να προστατευθει.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Θλιβερο ρεκορ θανατων για τη χωρα μας απο τα τροχαια δυστυχηματα κατα την εξοδο του Πασχα και της Πρωτομαγιας που ηταν η μεγαλυτερη των τελευταιων χρονων.

Απο την μεγαλη Πεμπτη εως αυτην την ωρα 63 συνανθρωποι μας εχασαν τη ζωη τους και αλλοι 692 τραυματιστηκαν πολλοι απο τους οποιους σοβαρα σε 488 τροχαια δυστυχηματα.

Οι τελευταιοι των εκδρομεων επιστρεφουν σημερα και η κινηση και στα δυο εθνικα οδικα δικτυα ειναι αυξημενη αλλα χωρις προβληματα.Απο τις 3 και μιση η τροχαια εχει παρει εκτακτα μετρα.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

- Εντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα αναμένεται αύριο στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των έργων που αρχίζουν στον κόμβο Κωνστντινουπόλεως-Δυρραχίου-Κηφισσού.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου για ν'αποφασίσει αν θα επιτρέψει την κατεδάφιση της γέφυρας Ροσσινιόλ.

ΕΛΓΙΝΕΙΑ

Ο νέος βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Κρις Σμιθ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο της επιστροφής των Μαρμάρων της Ακρόπολης στην Ελλάδα.

"Αποφασίσαμε ότι αυτό δεν θα ήταν μιά εφικτή και λογική άποψη. Δεν πρόκειται να το κάνουμε", τόνισε ο κ. Σμιθ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Παρά τις ελπίδες της Ελλάδας ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατών, ενδέχεται το θέμα να διευθετηθεί σύντομα, ο κ. Σμιθ, δήλωσε ότι τα Μάρμαρα αποτελούν αναπόσπαστο κόμμάτι της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο επισκέπτονται σε ετήσια βάση χιλιάδες άνθρωποι απ όλο τον κόσμο.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

- Προσπάθεια να εξομαλυνθεί η ένταση που προκλήθηκε με την απόφαση της Χαλυβουργικής να εφαρμόσει ελαστικό ωράριο εργασίας, θα καταβληθεί αύριο σε τριμερή συνάντηση κυβέρνησης, διοίκησης, και εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η απόφαση της Χαλυβουργικής δεν συνδέεται με τον κοινωνικό διάλογο και ότι τέτοιου είδους αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά από συνεννόηση με τους εργαζομένους.

Τετοιες ενεργειες ειναι παρανομες δηλωσε επισης στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πολυζωγοπουλος.

ΔΙΕΘΝΗ

Εφτασε σήμερα στα Τίρανα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την προώθηση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα και την επόπτευση των συνθηκών για τις επικείμενες γενικές εκλογές.

Η κατ αρχήν προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών εκλογών, είναι η 29η Ιουνίου, αλλά οι σοβαρές διαφωνίες που υφίστανται στο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερίσα αλλά και στα άλλα κόμμα, ενδέχεται να οδηγήσουν στην καθυστέρηση διενέργειάς τους.

Ο άρρωστος ζαϊρινός Πρόεδρος, Μομπούτου Σέσε Σέκο επιβιβάστηκε στο νοτιαφρικανικό πλοίο "Outeniqka" στο κονγκολέζικο λιμάνι Πουέντ Νουάρ όπου και θα αρχίσουν οι συνομιλίες του με τον ηγέτη των ανταρτών, Λοράν Ντεζιρέ Καμπίλα.

Ο ηγετης των ανταρτων Καμπίλα δήλωσε πως θεωρεί δεδομένη την παραίτηση Μομπούτου και σημειωσε πως ενημερωσε τον Νελσον Μαντελα πως εαν δεν παραιτηθυει σημερα ο Μομπουτου οι αντάρτες του είναι έτοιμοι και περιμένουν την εντολή του για να εισέλθουν στην Κινσάσα".

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Sunday, 4 May 1997 - 18:03:11 UTC