Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-31

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 31/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Απροθυμοι εμφανιζονται οι ελληνες στρατιωτικοι να συμετασχουν στο ταγμα που θα συμετασχει στην πολυεθνικη δυναμη που θα μεταβει στην Αλβανια και οπως προκυπτει απο δηλωσεις του υπουργου Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλου απο τη Θεσσαλονικη σε αυτο θα ενταχθουν και στρατευσιμοι.

    Η τουρκική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη της Αλβανίας εκτιμάται ότι θα φθάσει του 300- 500 στρατιώτες, και θά αναπτυχθεί στην Αλβανία "το αργότερο σε δύο εβδομάδες".

    Το λιμάνι της Πάτρας θα αποκλείσουν αύριο οι ναυτεργάτες, που διαμαρτύρονται για τα ελληνόκτητα πλοία με ξένη, όμως, σημαία που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Πάτρας και Ιταλίας.

    Την αναγκη ριζικων αλλαγων στο ασφαλιστικο συστημα επεσημανε ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου μιλωντας σημερα στο Συνεδριο της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Προσωπικου Οργανισμων Κοινωνικης Πολιτικης.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Απροθυμοι εμφανιζονται οι ελληνες στρατιωτικοι να συμετασχουν στο ταγμα που θα συμετασχει στην πολυεθνικη δυναμη που θα μεταβει στην Αλβανια και οπως προκυπτει απο δηλωσεις του υπουργου Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλου απο τη Θεσσαλονικη σε αυτο θα ενταχθουν και στρατευσιμοι.

Η επισημη δικαιολογια ειναι οτι πρεπει η δυναμη που θα μεταβει στην Αλβανια να ειναι συντεταγμενο ταγμα ωστοσο συμφωνα με πληροφοριες δεν εχουν βρεθει εθελοντες που να καλυπτουν τη δυναμη ενος ταγματος.

Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες το ταγμα ειναι ηδη στη Ρεντινα και σε αυτο μετεχουν στρατευσιμοι οι περισσοτεροι απο ταξιαρχια της Μακεδονιας.

Την ηγεσια της στρατιωτικης δυναμης θα εχει η Ιταλια παρα το ναυαγιο που προκαλεσαν οι ιταλοι και δημιουργησε ενταση στοις σχεσεις των δυο χωρων.

Την Τεταρτη φτανει στην Αθηνα για συνομιλιες ο αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο ενω στην Αλβανια η σημερινη ημερα ειναι ημερα πενθους για το ναυαγιο στην Αδριατικη οπου σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές πνιγηκαν 83 ατομα και διασωθηκαν 34.

Σημερα και αυριο επισκεπτεται την Αλβανια ελληνθικη αντιπροσωπεια με επικεφαλης τον γενικο γραμματεα του υπουργειου Εξωτερικων πρεσβυ Αλεξανδρο Φιλωνα και θα εχει συνομιλιες με αλβανους αξιωματουχους για τους τροπους συνδρομης της Ελλαδας σε διαφορους τομεις.

Ερωτηση προς τον πρωθυπουργο κατεθεσε στη Βουλη η Αλεκα Παπαρηγα οπου αναφερει οτι η κυβερνηση δεν πρεπει να συμμετασχει στις μεθοδευσεις στων χωρων του ΝΑΤΟ στην Αλβανια.

Την ιδια ωρα στην βαλκανικη εντεινεται η ενταση καθως στα Σκοπια τα πυραμοειδη συστηματα προκαλουν πολιτικα προβληματα ενω στη Τουρκια οι συνεδριαζει σημερα το πανισχυρο στρατιωτικο Συμβουλιο για να συζητησει την επιχειρηση απο τον πρωθυπουργο Ερμακαν για εξισλαμισμο του κρατους.

Αλβανια/τουρκία

Η τουρκική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη της Αλβανίας εκτιμάται ότι θα φθάσει του 300- 500 στρατιώτες, και θά αναπτυχθεί στην Αλβανία "το αργότερο σε δύο εβδομάδες".

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην ειρηνευτική δύναμη συζητήθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϊμέν στα Τίρανα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι Αλβανοί αξιωματούχοι,ζήτησαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην πολυεθνική δύναμη.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι Αλβανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Τούρκο υφυπουργό, βοήθεια για την ανασυγκρότηση του Αλβανικού στρατού.

ΜΑΤΖΟΥΝΙ

Ιδιαιτερα επικινδυνο για την υγεια ειναι το ματζουνι που διακινουν αγνωστοι τις τελευταιες ημερες στο Αιγιο αλλα και την Πατρα και το ονομάζουν "δάκρυ της Παναγίας".

Συμφωνα με τα αποτελεσματα των μικροβιολογικων εξετασεων προκειται για τον παθογονο μυκητα καντιντα- που προκαλει οπως μυκητιασεις, καρδιοπαθειες, ουρολοιμωξη ακομη και θανατο.

Συμφωνα με πληροφοριες στο θεμα αναμενεται να επεμβει ο εισαγγελεας Αιγειου προκειμενου να εντοπισει τους διακινητες της ουσιας.

Οπως δηλωσαν στο ΑΝΤ1 μικροβιολογοι που εξετασαν την ουσια δεχονται απειλες απο ατομα που ζητουν να σταματησουν οι αναλυσεις, γιατι- οπως τους λενε- θα παθουν μεγαλο κακο.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Το Προεδρικο Διαταγμα , που αναμενεται να εκδοθει σημερα ή αυριο θα βαλει τέλος στην εκκρεμμότητα με τις χαμένες διδακτικες ώρες στα σχολεία.

Το διάταγμα θα καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή της εγκυκλιου του υπουργείου Παιδείας, για την οποία έχει εκφράσει διαφωνία η ΟΛΜΕ.

Για το θέμα της εγκυκλιου και της αναπληρωσης των χαμενων διδακτικων ωρων συνεδριάζουν και οι σύλλογοι των διδασκόντων.

Η ΟΛΜΕ παντως διοργανώνει αύριο στις 7 το απόγευμα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κάνιγγος,

Το συνεχιζομενο αδιεξοδο στα Γυμνασια και Λυκεια πρεπει να τερματισθει τονιζεται σε ανακοινωση της ΟΚΕ ΝΔ. Καταλογιζει ευθυνες στην κυβερνηση, αλλα, οπως υπογραμμιζει,η διδακτεα υλη πρεπει να καλυφθει στο μετρο του εφικτουανα σχολειο και να διεξαχθουν κανονικα οι προαγωγικες και απολυτηριες εξετασεις.

Σήμερα,λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτιων, για τους υποψήφιους στις Γενικές Εξετάσεις.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

- *Την αμεριστη συμπαρασταση της Κυβερνησης ,στις προσπαθειες των της Επιτροπης Διεκδικησης των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004 , υποσχεθηκε ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, στο προεδρειο με το ποιο συναντηθηκε σημερα παρουσια του αναπληρωτη Υπουργου Εξωτερικων και του υφυπουργου Αθλητισμου, κυριων Παπανδρεου και Φουρα.

Σε δηλωσεις μετα τη συναντηση η Προεδρος της Επιτοπης Γιαννα-Δασκαλακη Αγγελοπουλου , αναφερθηκε στην εγρηγορση και το συντονισμο που πρεπει να υπαρξει απο ολους τους φορεις μεχρι το Σεπτεμβριο, ωστε να προβληθουν τα πλεονεκτηματα της Αθηνας εναντι των αλλων πολεων που διεκδικουν τη διοργανωση των Ολυμπιακων.

Ο Πρωθυπουργος ενημερωθηκε για την εξελιξη της ολης προσπαθειας και εγγραφως απο τον υφυπουργο Αθλητισμου και για τη συναντηση με τον προεδρο της Διεθνους Ολυμπιακης Επιτροπης Χουαν Αντονιο Σαμαραγκ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ

- Στις συνεδριασεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ,που θα πραγματοποιηθούν την Τεταρτη, επικεντρωνεται το ενδιαφερον αυτη την εβδομαδα, στα πολιτικο πεδίο.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, θεωρείται βεβαιον ότι τοσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και τα κορυφαία στελεχη θα αναφερθούν στα νεα δεδομένα που δημιούργησε η εκλογη του Κωστα Καραμανλή.

Στις 7 θα συνεδριασει εντωμεταξυ το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχη και του πρωθυπουργου.

Την ίδια ωρα στη ΝΔ,με ενδιαφερον αναμενεται η πρωτη εμφανιση και η πρωτη ομιλία του νεου προεδρου του κόμματος ενωπιον των βουλευτων.

Συμφωνα με πληροφορίες,ο κ.Καραμανλής θα καλεσει σε συστράτευση όλα τα στελεχηκαι θα επισημάνει ότι η ενότητα και η προοπτικη της ΝΔ είναι υπόθεση όλων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

- Την αναγκη ριζικων αλλαγων στο ασφαλιστικο συστημα επεσημανε ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου μιλωντας σημερα στο Συνεδριο της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Προσωπικου Οργανισμων Κοινωνικης Πολιτικης.

ο κοινωνικος διαλογος θα αρχισει στις 9 Απριλιου με την επισκεψη Σημιτη στο υπουργειο Εργασιας και πρωτος στοχος οπως ειπε ο κ.Παπαιωαννου ειναι η συγχωνευση των ομοειδων ταμειων και η καταπολεμηση της φοροδιαφυγης. Επισης μελεταται η συσταση εισπρακτικου μηχανισμου τυπου ΥΠΕΔΑ.

Οι αποφασεις θα ληφθουν μετα απο κοινωνικο διαλογο και εφαρμοστουν μετα απο 7 ετη.

Εντωμεταξυ εντονες κοινωνικες αντιδρασεις προκαλουν οι κυβερνητικες κινησεις για αλλαγη των εργασιακων σεχσεων και του ασφαλιστικου.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εχει κηρυξει για αυριο 24ωρη απεργια για το ασφαλιστικο και την υπογραφη της νεας συλλογικης συμαβσης εργασιας ενω απεργιακο κλιμα επικρατει και στις τραπεζες.

Το μεσημερι εγινε υπο τον Πρωθυπουργο και τη συμμετοχη των κυριων Σκανδαλιδη, Παπαντωνιου και Πρωτοπαπα με κυριο αντικειμενο τον κοινωνικο διαλογο.Επισης το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ συναντηθηκε με τον υφυπουργο Οικονομικων Νικο Χριστοδουλακη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

Το λιμάνι της Πάτρας θα αποκλείσουν αύριο οι ναυτεργάτες, που διαμαρτύρονται για τα ελληνόκτητα πλοία με ξένη, όμως, σημαία που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Πάτρας και Ιταλίας.

Οπως καταγγέλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία οι πλοιοκτήτες αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας εδώ και ένα χρόνο ανέχονται στα πλοία με ξένη σημαία να μην εργάζονται έλληνες ναυτικοί, ή όπου εργάζονται να είναι ανασφάλιστοι.

ΤΕΕ

- Με ποσοστο 29,7 % εναντι 28,9% της Δημοκρατικης Κινησης Μηχανικων, που προσκειται στη ΝΔ , η ΠΑΣΚ ηρθε πρωτη στις εκλογες του Τεχνικου Επιμελητηριου.

Στην Τριτη θεση με 16% η Ενοτητα Μηχανικων του απερχομενου Πορεδρου Κωστα Λιασκα, που προσκειται στον ΣΥΝ.

Τεταρτη, με 5,1% η Πανεπιστημονικη, προσκειμενη στο ΚΚΕ.

Η αποχη απο τις καλπες εφθασε το 43%.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

- Ιδιαιτερα προσεχτικοι θα πρεπει να ειναι οι οδηγοι που θα κινουνται στην οδο Ιπποκρατους απο Αλεξανδρας μεχρι Πανεπιστημιου τις 9 αποψε.

Απο αποψε και για 15 ημερες ,απο τις 9 το βραδυ μεχρι τις 6 το πρωϊ θα γινεται συντηρηση στον ασφαλτο-ταπητα της Ιπποκρατους.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

- *Κηδευονται αυτη την ωρα οι τεσσερις υπαξιωματικοι, θυματα της τραγωδιας της βυθισης της πυραυλακατου Κωστακος τον περασμένο Νοέμβριο.

Απο το Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων κηδευονται οι Αναδρανιστάκης και Ασπρογέρακας,στη Σαλαμίνα ο Κοκκίδης και στα Φάρσαλα του Μαυρογιώργου.

ΩΡΑΡΙΟ

*Απο σημερα ισχυει Θερινο ωραριο στα εμπορικα καταστηματα, τα οποια θα παραμενουν ανοικτα εως τις 9 το βραδυ αντι στις 8, αλλα το Σαββατο- οπως και προηγουμενως- θα κλεινουν στις 6 το απογευμα.

ΝΕΟ ΚΥΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το 70 τοις εκατό των δημοσίων υπαλήλων δεν είναι ευχαριστημένοι με τις αποδοχές τους ενώ το 71 τοις εκατό ζητεί σύνδεση του μισθού με την άνοδο στη βαθμολογική κλίμακα ενώ το 48 τοις εκατό θεωρεί ότι οι προαγωγές στο δημόσιο τομέα γίνονται με πολιτικές παρεμβάσεις.

Αυτό ανάμεσα σε άλλα συμπεράμστα έδειξε έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο Δημόσιας διοίκης και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Τάσος Μαντέλης.

Στο ερωτηματολόγιο της έρευνας απάντησαν 970 δημόσιοι υπάλληλοι από 7 υπουργεία και 3 οργανισμούς.

Η ερευνα έδειξε επίσης ότι το 91 τοςι εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα κακώς κείμενα του δημόσιου τομέα δεν αλλάζουν με τους μηχανισμούς ελέγχων ενώ το 63 τοις εκατό θεωρεί ότι είναι αναγκαία η επιμόρφωση των υπαλλήλων.

Το 88 τοις εκατό απάντησε στην ερωτηση γιατί βρίσκεται στον δημόσιο τομέα με το επιχείρημα ότι είναι σίγουροι στην καταβολή του μισθού τους.

ΔΡΥΣγιαΤΕΛΩΝΕΙΟΕΥΞΩΝΩΝ

Ο κ.Δρυς επισκεφθηκε και το Τελωνειο Ευζωνων και δηλωσε οτι εξετασθηκαν ολα τα προβληματα που αντιμετωπιζει. Το Υπουργειο Οικονομικων τονισε θα παρει ολα τα αναγκαια, για τη συνολικη αναβαθμιση του τελωνειου,μετρα. Να σημειωθει οτι το Τελωνειο Ευζωνων παρουσιαζει ολο και μεγαλυτερο φορτο εργασιων μετα την αποκατασταση σχεσεων με τα Σκοπια.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

Θυμα ληστειας επεσε το πρωϊ ο υπαλληλος Τεχνικης Εταιρειας Παναγιωτης Νικολος.

Μολις ειχε κανει αναληψη ,για λογαριασμο της εταιρειας του ,απο το υποκαταστημα της Εθνικξης τραπεζας στην Καλλιθεα, 6.500.000 δραχμων , του επιτεθηκαν δυο αγνωστοι ,που τον πεταξαν στο πεζοδρομιο και του αρπαξαν τρια εκατομμυρια 600 χιλιαδες δραχμες.

*Νωρις το πρωϊ ο οδηγός ταξί Βασίλειος Χριστοδουλόπουλος δεχθηκε την επιθεση δυο Αλβανων , οι οποιοι επιβιβαστηκαν στο ταξι του σαν πελατες και κοντα στην περιοχη Γλυκα Νερα, κοντα στο Σταυρό Αγίας παρασκευής τον γρονθοκόπησαν τον οδηγό και του άρπαξαν 32 000 δραχμες.

Το ταξί βρέθηκε εγκαταλελλειμμένο σε αγροτική περιοχή στο Μαρκόπουλο ,ενω τον οδηγο μετεφερε συναδελφος του στο Γενικο Κρατικο για Πρωτες Βοηθειες.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

*Ενας 17χρονος μαθητης βρεθηκε το πρωι νεκρος απο ναρκωτικα απο μαθητες του Τεχνικου Επαγγελματικου Λυκειου της Νεας Φιλαδελφειας στο προαυλιο του σχολειου.

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τον Αραβικό Σύνδεσμο για "υπονομευση" της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους παλαιστινίους,επειδή κάλεσε τα κράτη μέλη του να "παγώσουν" τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Στο μεταξύ,άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν σήμερα να κατεδαφίζουν το σπίτι του Παλαιστίνιου βομβιστή,που εξαπέλυσε την επίθεση αυτοκτονίας σε καφενείο του Τελ Αβίβ πριν 10 ημέρες σκοτώνοντας και τρεις Ισραηλινούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επέλεξε τον 52χρονο στρατηγό Γουίσλι Κλάρκ για το αξίωμα του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Εφημερίδα της Ιαπωνιας γράφει σήμερα πως οι 72 όμηροι που κρατούνται από τους αριστερούς αντάρτες Τουπάκ Αμάρου στην κατοικία του Ιάπωνα Πρέσβη στη Λίμα του Περού,θα απελευθερωθούν μέσα στην εβδομάδα σε τρία στάδια.Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του αρχιεπισκοπου Σιπριάνι,ενός από τους μεσολαβητές στις συνομιλίες μεταξύ της περουβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών.

Σε 16 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τη χθεσινή επίθεση με χειροβομβίδες στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης,έξω από τη Βουλή στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης,ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ν'αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες,όπως εκτιμούν οι αρχές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 16,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.338,76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,35 τοις εκατό.

Από τις 251 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 183 παρουσίασαν άνοδο
* 24 παρέμειναν σταθερές και
* 44 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 31 Μαρτίου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΙΜΕΣ FIXING

ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 262,4    268,3    265,0
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,6    160,1    158,2
ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 428,6    438,3    432,9
ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 181,2    185,4    183,1
ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,5     47,5     46,9
100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 212,3    217,8    214,5
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 190,0    194,3    191,9
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..205,8    210,5    207,9
E.C.U............... 304,5    311,4    307,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 31 March 1997 - 17:03:18 UTC