Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στα δικαστήρια οδηγούν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου την Δημητρα Λιάνη, διεκδικώντας το σπίτι της οδου Γκύζη στο Ψυχικό, σύμφωνα με τη διαθήκη της γιαγιάς τους Σοφίας Μινέικο.

    Εβδομαδα νεων επαφων και συσκέψεων, αρχίζει αυριο για τον Κωστα Καραμανλή με αντικείμενο την τοποθετηση στελεχων στις καίριες θεσεις του κομματικου μηχανισμού.

    Ο Τουρκος Πρωθυπουργος Νεσμετιν Ερμπακάν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στις συζητήσεις γύρω από τους κινδύνους διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας των αξίωσης των στρατιωτικων να αναληφθεί δράση κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

    Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των τεσσαρων υπαξιωματικών της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ και προήλθε απο τη σύγκρουση με το οχηματαγωγο ΣΑΜΑΙΝΑ και όχι απο πνιγμό, συμφωνα με την νεκροψία που έκανε χθες ο ιατροδικαστής κύριος Νόνας, αμέσως μετά των απεγκλωβισμό των πτωμάτων.


ΔΙΑΘΗΚΗ

Στα δικαστήρια οδηγούν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου την Δημητρα Λιάνη, διεκδικώντας το σπίτι της οδου Γκύζη στο Ψυχικό, σύμφωνα με τη διαθήκη της γιαγιάς τους Σοφίας Μινέικο.

Εν τω μεταξύ, νέα διασταση δινει στην υπόθεση της διαθήκης- συμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ- η αυτοκτονία του συντακτη της διαθηκης δικηγόρου Δημήτριου Πιεράκου,ο οποίος βρέθηκε το 1990 κρεμασμένος με τη ζώνη του σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Συμφωνα με το δημοσίευμα, ενα μηνα πριν απο την αυτοκτονία του ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την διαθήκη Μινέϊκο.

Τουρκικο

Ο Τουρκος Πρωθυπουργος Νεσμετιν Ερμπακάν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στις συζητήσεις γύρω από τους κινδύνους διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας των αξίωσης των στρατιωτικων να αναληφθεί δράση κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

Μιλωντας σε στελεχη του κομματος του -και αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας- ο Ερμπακαν τονισε οτι "η χώρα ανήκει σε όλους'' και οτι δεν υπαρχει αναγκη για '' ψεύτικες ημερήσιες διατάξεις και άχρηστες εντάσεις".

Αλβανικο

Θεμα ημερων ειναι η αποστολη στην Αλβανια της πολυεθνικης δυναμης,μετα την αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ.

Ο υφυπουργος Εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης, μιλωντας στον ΑΝΤ-1 εκτιμησε οτι η στρατιωτικη αποστολη θα ειναι ετοιμη σε ενα 10ημερο.

Το μεσημερι το Αλβανικο Κοινοβουλιο επικυρωσε και τυπικα την αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλειας για την πολυεθνικη δυναμη,στην οποια η Ελλαδα θα συμμετασχει με ενα Ταγμα,που θα αποτελείται από 800 εθελοντες αξιωματικους και υπαξιωματικους και των τριών όπλων.

Οπως δηλωσε στον ΑΝΤ-1 ο υφυπουργός Αμυνας Δημητρης Αποστολάκης η ελληνικη αποστολή θα εγκατασταθεί κατά πάσα πιθανοτητα στην περιοχή των Τιράνων, συμφωνα και με την ελληνικη επιθυμια,αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί απο τους ιταλούς,υπο την διοικηση των οποίων θα τεθεί.

Πολυ πιθανο χαρακτηρισε το ενδεχομενο συμμετοχης και της Τουρκιας στην πολυεθνικη δυναμη,ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φινο θα ερθει την Τεταρτη στην Αθηνα για συνομιλίες με την ελληνικη πολιτικη ηγεσια,ενω τριβες στο εσωτερικο της Αλβανικης κυβερνησης προκαλεσε η συμμετοχη ολων των κομματων πλην του Δημοκρατικου στη συσκεψη των εκπροσωπων των εξεγερμενων.

Η δραση, εν τω μεταξυ,των ενοπλων συμμοριων παραμενει ανεξελεγκτη.

Τελευταιο θυμα των συμμοριων 39χρονη Βορειοηπειρωτισσα η οποια σκοτωθηκε σημερα απο κουκουλοφορους,μεσα στο αυτοκινητο της,12 χιλιομετρα απο το μεθοριακο σταθμο της Κακαβιας.

Τρια ακομη ατομα εχασαν σημερα τη ζωη τους σε συγκρουσεις της Αστυνομιας με κουκουλοφορους στις πολεις Αυλωνα και Μπαλς.

ΝΔ

Εβδομαδα επαφων και συσκεψεων για τη στελεχωση του κομματος θα ειναι και η προσεχης για τον Κωστα Καραμανλη, ενω την Τεταρτη θα συνελθει για πρωτη φορα μετα την εκλογη του νεου αρχηγου η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της ΝΔ.

Σε συνεντευξη του στην Απογευματινη της Κυριακής,ο Βαγγέλης Μειμαρακης επισημαίνει ότι πρέπει να αρχισει αμεσως ο διάλογος για την κεντροδεξία και να γίνει σε νομαρχιακο και περιφερειακο επίπεδο.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των τεσσαρων υπαξιωματικών της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ και προήλθε απο τη σύγκρουση με το οχηματαγωγο ΣΑΜΑΙΝΑ και όχι απο πνιγμό.

Αυτό διαπίστωσε ο ιατροδικαστής κ. Νόνας που έκανε χθες νεκροψια μετά τον απεγκλωβισμο των πτωμάτων.

Ασφαλιστικο

Σκληρη κοντρα μεταξυ κυβερνησης και συνδικατων για το ασφαλιστικο,μετα την διαροη πορισματος εμπειρογνωμονων οτι ερχονται δραστικές μεταβολές στο καθεστως απολύσεων και αυξησεων στους μισθους.

Ηδη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατερχεται σε απεργιακη κινητοποιηση στις 2 Απριλιου, ενω αυριο η ΑΔΕΔΥ θα συναντηθει με τον Υφυπουργο οικονομικων Νικο Χριστοδουλακη για να ζητησει διευκρινησεις με το μισθολογικο που εχει αμεση σχεση με το συνταξιοδοτικο των Δημοσιων υπαλληλων.

Εργασιακα

Εξαλλου,ριζικες αλλαγες στο χώρο της εργασίας προαναγγελει σε δηλωσεις του στον Αντ-1 ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δινοντας συνεχεια στο θεμα που ανοιξε ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με την ομιλια του στους συνδικαλιστες του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το ασφαλιστικο,ο κ.Παπαϊωάννου διευκρινισε οτι δεν θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης αλλά θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των Ταμειων.Επισης,θα τεθεί το θέμα της ενοποίησης ομοειδών ταμείων και το θέμα της καταπολέμισης της εισφοροδιαφυγής τόσο με την μηχανοργάνωση όσο και με κοινό εισπρακτικό μηχανισμό.

Παραλληλα,για διαρθρωτικες παρεμβάσεις στην οικονομία μέσα στο 1997 που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή ώθηση,κανει λογο με δηλωση του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Με δηλωσή του στην ίδια εφημερίδα,ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλης, τονίζει ότι δεν πρεπει να ληφθουν αλλα μετρα, θα αντιταχθει σε κάθε φοροεισπρακτικό κύμα, θα στηρίξει όμως τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

ΚΑΨΟΝΙ

Απεβλήθησαν οριστικά οι 4 δόκιμοι υπαξιωματικοί, οι οποίοι ξυλοκόπησαν και βασάνισαν πρωτοετή συνάδελφό τους στη σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας στο Τατόι, όπως αποκάλυψε χθες το Αντέννα.

Με εντολή του υπουργου Αμυνας και παρά τις πιέσεις απο πολιτικούς, επιβλήθηκαν οι ποινές, ενω την υπόθεση ανέλαβε και ο εισαγγελέας του Αεροδικείου.

Ωστόσο,ο ένας εκ των τεσσάρων είναι τωρα σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων.

ΤΕΕ

Στις επτά το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες για την την ανάδειξη νέας Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και 16 περιφερειακών τμημάτων από τους πτυχιουχους μηχανικούς όλης της χώρας.

Παιδεια

Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, για τους υποψήφιους στις Γενικές Εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, το αδιέξοδο στην Παιδεία παραμένει, καθώς η ΟΛΜΕ αρνείται να εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου για τις χαμένες διδακτικές ώρες ενώ ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, δηλώνει ότι τα μέτρα του υπουργείου θα εφαρμοστούν με κάθε μέσο.

ΠΛΟΙΑ

Κανονικά εκτελούνται από τις 5 το απόγευμα, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Ομως, οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούσαν από το πρωί στα πελάγη, στάθηκαν αιτία για την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου "Ενάλιος Πρωτέας" λίγο έξω από το λιμάνι του Λαυρίου.

Κανείς από τους 19 ναυτικούς δεν κινδύνευσε και το πλοίο αποκολλήθηκε το απόγευμα μετά από επιχείρηση που συντόνισε το Λιμεναρχείο της περιοχής.

Στις εννέα το βράδυ, ωστόσο, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, το επιβατηγό πλοίο "Αγιος Ραφαήλ", με βλάβη στη μία κύρια μηχανή του. Στο πλοίο επιβαίνουν 40 ταξιδιώτες, από τη Λήμνο, που είχαν ως προορισμό τους τη Ραφήνα. Ομως, λόγο της βλάβης το πλοίο θα δέσει στον Πειραιά.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Υλικες ζημιές στη σχολή Πετρά, και σε έξι αυτοκίνητα, προκάλεσε τη νύχτα ομάδα νεαρών γύρω από τον χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι νεαροί, 18 από τους οποίους προσήχθησαν στην Ασφάλεια αλλά αφέθησαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία, επετέθησαν με μολότωφ σε δυνάμεις των ΜΑΤ.

ΚΑΙΡΙΚΟ

Θερινή ώρα από σήμερα, αλλά ο καιρός παραμένει χειμωνιάτικος και τις επόμενες μέρες.

Πριν από λίγο επετράπη ο απόπλους των πλοίων από Ραφήνα και Πειραιά για τα νησιά, που είχε απαγορευθεί λογω θυελλωδών ανέμων.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Sunday, 30 March 1997 - 19:03:14 UTC