Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Ανελαβε και επισημως τα νεα το καθηκοντα ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης.

    Φοβος και τρομος εχουν γινει στην Αλβανια οι ενοπλες συμμοριες και μονον το τελευταιο 24ωρο σκοτωθηκαν 19 ατομα μεταξυ των οποιων και ενας αστυνομικος.

    Σκληρή απάντηση Κίνκελ στις προκλητικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερμπακάν ότι δηλαδή "οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκύψουν με ντροπή το κεφάλι μπροστά στην Τούρκια".

    Σημερα θα γίνει η νεκροτομή της 19χρονης Ελευθερίας Νικολοπούλου ο θάνατος της οποίας χρεώνεται σε αλλεργικό σόκ μετά τη χορήγηση του αντιβιοτικού Σεπτρίν.


Ν.Δ

Ανελαβε και επισημως τα νεα το καθηκοντα ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης.

Ο κ.Καραμανλης ειχε το πρωι συναντηση μισης ωρας με τον Μιλτιάδη Εβερτ με τον οποιο συζητησαν συμφωνα με πληροφοριες την πορεια του κομματος απο δω και περα.

Φευγοντας απο την Ρηγιλλης ο κ.Εβερτ αρνηθηκε να κανει δηλωσεις και απηυθυνε εμμεση προτροπη προς τους βουλευτες λεγοντας οτι εξω απο τη Ρηγιλλης μονον ο προεδρος νομιμοποιειται να κανει δηλωσεις.

Το μεσημερι ο κ.Καραμανλης συναντηθηκε με τον προεδρο της Δημοκρατιας. Ο κ.Στεφανοπουλος του ευχηθηκε καλη επιτυχια και σημειωσε πως ειναι σημαντικο νεοι πολιτικοι να αναλαμβανουν τοσο σημαντικες θεσεις.

Το θεμα δεν ειναι ηλικιακο και εκεινο που αναζητουμε ειναι η ποιοτητα απαντησε ο κ.Καραμανλης. "Επισκέφθηκα τον πρόεδρο της Δημκρατίας ως ώφειλα με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης", δήλωσε αμέσως μετά "Χρέος και έργο μας είναι να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις ώστε η Νέα Δημοκρατία να πρωταγωνιστήσει σε εθνική προσφορά".

Ο κ.Καραμανλης θα έχει τις επομενες ημερες, συναντησεις με κορυφαία στελέχη της ΝΔ,οπως οι πρωην προεδροι κυριοι Μητσοτακης και Ραλλης, καθώς και με τον Γιώργο Σουφλια και την Ντορα Μπακογιαννη.

Η τοξικολογικη εξεταση των σπλαχνων της ατυχης 19χρονης Ελευθερια Νικολοπουλου αναμενεται να δωσει τη λυση για τα αιτια του θανατου της που προηλθε μετα την χρηση του αντιβιοτικου Σεπτριν.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Φοβος και τρομος εχουν γινει στην Αλβανια οι ενοπλες συμμοριες και μονον το τελευταιο 24ωρο σκοτωθηκαν 19 ατομα μεταξυ των οποιων και ενας αστυνομικος.

Το βραδυ ενοπλοι επιτεθηκαν σε τραπεζα στο Μπουρέλ σκοτωσαν τον αστυνομικο φρουρο αλλα συνελληφθησαν μετα απο καταδιωξη.

Στα Τιρανα σκοτωθηκαν τρια ατομα και δυο στον Αυλωνα. Απο τις 28 Φεβρουαριου εχουν χασει την ζωη τους περισσοτερα απο 200 ατομα και 750 εχουν τραυματιστει.

Εντωμεταξυ δεκαμελης αντιπροσωπεια της Ευρωπαικης Ενωσης επισκεπτεται σημερα την Αλβανια για να εξετασει τροπους χορηγησης βοηθειας καθως ορισμενες χωρες εξεταζουν το ενδεχομενο αποστολης στρατευματων για την προστασια των ανθρωπιστικων αποστολων.

Οριστικες αποφασεις θα ληφθουν σημερα στη Βιεννη απο τους μονιμους αντιπροσωπους του ΟΑΣΕ.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα διπλωματικές πηγές μεταδίδουν ότι ο Οργανισμός γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιάς διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που θα εγγυηθεί την ασφαλή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, εφ'όσον δωθεί το πράσινο φως από τον ΟΗΕ.

Στη δύναμη αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα συμμετέχουν πιθανότατα η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και της ειρηνευτικής αποστολής θα ηγηθεί του ΟΑΣΕ στην Αλβανία ο πρώην καγκελλάριος της Αυστρίας Φράντς Βρανίτσκι.

ΚΙΝΚΕΛ

Σκληρή απάντηση Κίνκελ στις προκλητικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερμπακάν ότι δηλαδή "οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκύψουν με ντροπή το κεφάλι μπροστά στην Τούρκια".

"Ουδείς Ευρωπαίος δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι",είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Αγκυρα και επέκρινε τη "διπλωματία των μεγαφώνων" που -όπως υπαινίχθηκε- ακολουθεί ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Επίσης ο κ.Κίνκελ προειδοποίησε την Τουρκία ότι "πριν γίνει μέλος" της Ευρωπαικής Ενωσης θα πρέπει να "βελτιώσει τη στάση της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κουρδικό πρόβλημα και τις σχέσεις της με την Ελλάδα".

Τέλος ο κ.Κίνκελ υπενθύμισε τη θέση της Βόννης, σύμφωνα με την οποία "η Τουρκία ανήκει μεν στην Ευρώπη", δεν είναι όμως δυνατή στο εγγύς μέλλον" η ένταξή της στην Ευρωπαική Ενωση.

ΣΕΠΤΡΙΝ

Η τοξικολογικη εξεταση των σπλαχνων της ατυχης 19χρονης Ελευθερια Νικολοπουλου αναμενεται να δωσει τη λυση για τα αιτια του θανατου της που προηλθε μετα την χρηση του αντιβιοτικου Σεπτριν.

Ο ιατροδικαστης που εκανε την νεκροτομη διαπιστωσε οτι ο θανατος της προηλθε απο πνιγμονη εξαιτιας εισροφησης αναχθεντος υγρου η οποια μπορει να προκληθηκε απο αλλεργικο σοκ αλλα μπορει να οφειλεται και σε αλλα παθολογικα αιτια καθως η κοπελα επασχε απο γαστροραγια.

Ο Υφυπουργος Υγειας Μανωλης Σκουλακης, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάντο της 19χρονης που όπως είπε προήλθε από κεραυνοβόλο αλλεργική αντίδραση την οποία οι γιατροί δεν είχαν το χρόνο να ελέγξουν.

Πάντως ο κ. Σκουλάκης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μόλις ανακοίνωθει το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Παρατείνεται το αδιέξοδο για χιλιάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση Υπουργείου Παιδείας και ΟΛΜΕ για τον τρόπο αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που χάθηκαν από την απεργία.

Ο κύριος Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι καθηγητές θα συμβάλουν με αίσθημα ευθύνης στην κάλυψη των διδακτικών ωρών, αλλά η ΟΛΜΕ εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετη με τις απόψεις του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας των καθηγητών χαρακτήρισαν αντιπαιδαγωγικό το πρόγραμμα αναπλήρωσης που προτείνει το υπουργείο και κάλεσαν τους λειτουργούς Μέσης Εκπαίδευσης να μη το εφαρμόσουν.

Αύριο θα συνεδριάσουν οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών και την Παρασκευή η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Μέσα σ'αυτό το κλίμα, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, το σχέδιο Νόμου με το οποίο ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα της ακαδημαϊκής εξέλιξης των πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για τα ανοικτά Πανεπιστήμια.

ΦΛΩΡΑΚΗΣ

- Στο Λαικο νοσοκομειο εισηχθη σημερα ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χαριλαος Φλωρακης για προγραμματισμενες ιατρικες εξετασεις, οπως δηλωσε ο ιδιος.

Απαντωντας με χιουμορ στις πληροφοριες οτι προκειται να υποβληθει σε επεμβαση ανευρισματος, καλεσε σε αγωνα παλης οποιον αμφιβαλλει για την καλη κατασταση της υγειας του.

Αλλοι να κανουν επεμβαση , να πατε να γραψετε για τα προβληματα του λαου και να μην ασχολειστε με μενα δηλωσε χαρακτηριστικα στους δημοσιογραφους.

ΣΜΙΤΗΣ-ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

*Στο πλαισιο των επισκεψεων του πρωθυπουργου στα υπουργεια ,ο κυριος Σημιτης συνανταται με τον Υπουργο Μεταφορων Χαρη Καστανιδη,

ΥΔΡΑ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριασει στις 6 το απογευμα προκειμενου να αποφασίσει αν τελικα θα χορηγηθει αδεια για την ανέγερση ξενοδοχιακού συγκροτήματος απο την εταιρια Βερτζιν, στην Υδρα, στον παραδοσιακο οικισμο Καμινι.

Στη συνεδριαση θα παραστει ο Δημαρχος της Υδρας, εκπροσωποι της Εταιριας για την Προστασια του Περιβαλλοντος, καθως και αντιπροσωπεια της Συγκλητου απο το Πανεπιστημιο Αθηνων.

Την ιδια ωρα οι κατοικοι της Υδρας , που αντιδρουν στην ανεγερση του ξενοδοχειου θα κανουν συγκεντρωση διαμαρτυριας.

Το Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο Θα αποφασίσει, επισης εάν θα επιτρεψει την οικοπε-δοποίηση νησιδας Δοκού,κοντα στην Υδρα, με αρχαιολογικο ενδιαφερον.

ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ

Την πορτα του διαλογου με την Ελλαδα δηλωσε οτι ανοιγει ο Αρχηγος των Τουρκικων Ενοπλων Δυναμεων με την εντυπωσιακή παρουσία του χθες στη δεξίωση της πρεσβείας μας στην Αγκυρα,με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας επετίου.

Ο Καρανταγί πιστεύει ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα,τονίζοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί που σκέφτονται λογικά και θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναμενουμε αναλογες πολιτικες πρωτοβουλιες στην πραξη που να δειχνουν οτι οι δηλωσεις δεν ειναι χωρις περιεχομενο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημξητρης Ρεππας.

ΕΦΟΡΙΕΣ

Μονον οι μισοι Ελληνες εχουν υποβαλλει μεχρι στιγμης τις φορολογικες τους δηλωσεις και δεν αποκλειεται να δοθει απο το υπουργειο Οικονομικων καποια σιωπηρη παραταση κατι που ζητουν και οι εφοριακοι οι οποιοι διαπιστωνουν σωρεια λαθων η διορθωση των οποιων απαιτει πολυ χρονο.

Ενδεικτικο του κλιματος που υπαρχει ειναι το γεγονος οτι οι επτα στις δεκα δηλωσεις που εχουν μεχρι τωρα παραληφθει ειχαν λαθη στο Ε 9 και το Ε- 8.

Και σημερα στις εφοριες και στα ταχυδρομεία σχηματίστηκαν ατελειωτες ουρες καθως η προθεσμια για την υποβολη των δηλωσεων ληγει επισήμως την Παρασκευη.

Μεχρι τότε οι εφοριες θα ειναι ανοικτες απο το πρωι εως τις 8 το βραδυ.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Αφαντοι οι δυο ενοπλοι ληστες , που αρπαξαν το πρωϊ περιπου 10 εκατομμυρια δρχ.,απο το υποκαταστημα της Τράπεζας Κρήτης,στη λεωφόρο Ηρακλειου ,στη Νέα Ιωνία,

Οι δυο δραστες διεφυγαν με μοτοσυκλέτα μεγαλου κυβισμου που είχε κλαπεί στις 18 Μαρτίου απο την Κυψέλη.

ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΑ

Πορεια αυτοκινητων και δικυκλων στο κεντρο της Αθηνας,με αφετηρια το Καλλιμαρμαρο σταδιο,οργανωνει στις 7 αυριο το απογευμα η Συντονιστικη Επιτροπη Αττικης κατα των Ιδιωτικων Εταιρειων που ελεγχουν την σταθμευση.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Νεα αυξηση απο τα μεσανυχτα στις τιμες διυλιστηριου των υγρων καυσιμων.

Οπως ανακοινωσε η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου η τιμης της βενζινης αυξανεται κατα 20 λεπτα το λιτρο του πετρελαιου θερμανσης κατα 90 λεπτα και του πετρελαιου κινησης κατα 40 λεπτα το λιτρο.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ασκήσεις δημοσιογραφικής φαντασίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα σενάρια των τελευταίων ημερών περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Διεθνή

Δυο εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί σε σιδηροδρομικό σταθμό και αστυνομικό τμήμα της βόρειας Αγγλικής πόλης Ουίνσλοου,λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική προειδοποίηση προς την αστυνομία,ενός ατόμου που ισχυρίστηκε πως εκπροσωπεί τον ΙΡΑ.Από τις εκρήξεις δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ δήλωσε οτι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν άσεμνη και υβριστική χειρονομία προς τη δημοκρατία στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ψυχρή ήταν η απάντηση των Παλαιστινίων στη νέα ειρηνευτική προσπάθεια που όπως ανακοινώθηκε θα καταβάλλει η Ουάσιγκτον για την εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.Ο απεσταλμένος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών,Μπιλ Κλίντον,Ντένις Ρος πρόκειται να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή αύριο το απόγευμα.Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν σήμερα Αμερικανικές σημαίες,ενώ οι Αραβες διαπραγματευτές προειδοποίησαν ότι η προσπάθεια ίσως αποτύχει αν ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν επαναφέρει το Ισραήλ στην τάξη.

Συνάντηση είχαν σήμερα στο Πεκίνο ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ με τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν,με στόχο τη βελτίωση των Σινο- Αμερικανικών σχέσεων.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά του σκάνδάλου για παράνομη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών από το Κινεζικό καθεστώς.

Τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 60 τραυματίστηκαν σήμερα στη βόρειο Ινδία,όταν φορτηγό που μετέφερε προσκυνητές έπεσε σε χαράδρα.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 26 March 1997 - 18:03:23 UTC