Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 22/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στις πρωτες αντιδρασεις , αλλα και στις πρωτες κινησεις του Κωστα Καραμανλη επικεντρωνεται τωρα το ενδιαφερον στο συνεδριο της ΝΔ.

    Τους τροπους με τους οποιους η Ελλαδα μπορει να συνδραμει τον Αλβανικο Στρατο ωστε να αναδιοργανωθει , εξεταζει ο Ελληνκκος Στρ5ατος , μετα απο αιτημα της Αλβανικης Κυβερνησης στο υπουργειο εθνικης Αμυνας.

    Να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο και να επιτραπεί η ελέυθερη διακίνηση των πολιτών κάθε Παρασκευή βράδυ, προτείνει ο Θεοδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης που έδωσε στην Τουρκική εφημερίδα ''Γενί Γιουζγίλ".

    Σε ξενοδοχεια γυρω απο το αεροδρομιο του Λονδινου παραμενουν 130 Ελληνες φοιτητες , που επροκειτο να ταξιδευσουν για Αθηνα στη μια τα ξημερωματα με αεροπλανο της Μοναρκ Αιρ.


ΚΩΣΤΑΣ ΝΔ

Στις πρωτες αντιδρασεις , αλλα και στις πρωτες κινησεις του Κωστα Καραμανλη επικεντρωνεται τωρα το ενδιαφερον στο συνεδριο της ΝΔ.

Οι εργασιες του συνεδριου θα συνεχιστουν εντος ολιγου , ενω οπως δηλωσε ο κ.Μητσοτακης δεν θα μιλησει σημερα , καθως οπως ειπε δεν βρεθηκε χρονος να μιλησει και χθες.

Ο κ.Καραμανλης εξελεγη χθες νεος προεδρος ,ο εκτος κατα σειρα, της ΝΔ. στο δευτερο γυρο , με συντριπτικη διαφορα απο τον δευτερο Γιωργο Σουφλια. Τον υπερψηφισαν 2.350 συνεδροι, ενω 1048 ταχθηκαν υπερ του Γιωργου Σουφλια.

Ειναι μεγαλη η στιγμη , μεγαλη η τιμη και η ευθυνη δηλωσε αμεσως μετα ο Κωστας Καραμανλης. Δεν υπαρχουν τονισε ουτε νικητες ουτε ηττημενοι, η νικητρια ειναι μια η ΝΔ.Και ολοι μαζι την επομενη του συνεδριου επισημανε θα προχωρησουμε , στην πορεια αναγεννησης.

Κατα τον πρωτο γυρο,ο Κώστας Καραμανλής συγκέντρωσε ποσοστό 40,7% ο Γιώργος Σουφλιάς 30,4,ο Μιλιτάδης Εβερτ 25,3 και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4 τοις εκατό. Ο κ. Καραμανλης ειχε κατα την ψηφοφορια του δευτερου γυρου την υποστηριξη του Μιλτιαδη ΕΒΕΡΤ.

Κοινος παρανομαστης παντως ολων των δηλωσεων βουλευτων και στελεχων που μιλησαν το πρωι στον Αντ1 ειναι η αναγκη ανασυγκροτησης του κομματος.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

- Τους τροπους με τους οποιους η Ελλαδα μπορει να συνδραμει τον Αλβανικο Στρατο ωστε να αναδιοργανωθει , εξεταζει ο Ελληνκκος Στρ5ατος , μετα απο αιτημα της Αλβανικης Κυβερνησης στο υπουργειο εθνικης Αμυνας.

Χθες σε τηλεφωνικη τους επικοινωνια ο Ελληνας υφυπουργος Εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης και ο Αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο διελυσαν τη παρεξηγηση που δημιουργηθηκε σχετικά με τη συναντηση του κ. Κρανιδιωτη με τους εξεγερμενους του Νοτου.

Ο ηγετης του σοσιαλιστικου κομματος της Αλβανιας Φατος Νανο, που χθες μετεβη στη Θεσσαλονικη, ενδεχεται σημερα να συναντηθει στην Αθηνα με τον Ακη Τσοχατζοπουλο, το Θοδωρο Παγκαλο ή ακομη καιμε τον Κωστα Σημιτη.

Στην Αλβανία τωρα, επικρατεί κλίμα αβεβαιότητος και ενοπλες συμμορίες επιτιθενται και λεηλατούν.

Οι αρχηγοι των επιτροπων λαικης σωτηριας απο 14 περιοχες του νοτου, που συνατηθηκαν χθες στο Τεπελενι, ζητησαν και παλι την απομακρυνηση Μπερισα και τον σχηματισμο απο την κυβερνηση Φινο μιας πολυκομματικης επιτροπης , η οποια να ασκει τα καθηκοντα του Προεδρου μεχρι τις εκλογες τον Ιουνιο δεν απειλησαν παντως και παλι να αποσυρουν την

Πρωτοβουλία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο Αλβανικό λαό ανέλαβε και η ΓΣΕΕ που άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα στο κατάστημα της Κάνιγγος. Ο αριθμός του λογαριασμού στον οποίο μπορούν να καταθέτουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν, είναι 129-296137-71.

Ακομη ιατροφαρμακευτικο υλικο συγκεντρωνεται στα νοσοκομεια της Θεσσαλονικης, με κοινη αποφαση των διοικησεων τους και του υπουργειου μακεδονιας Θρακης.

Η Ιταλία,συμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται για την αποστολη επέιγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, μετά απο αιτημα του αλβανού πρωθυπουργού.

Τα εφόδια θα μεταφερθούν στην Αλβανία μεχρι την Κυριακή με πολεμικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα και θα παραδοθούν στο αλβανικό υπουργείο Υγείας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αγκαθι στις σχεσεις κυβερνησης -καθηγητων, ειναι τωρα ο τροπος αναπληρωσης των χαμενων ωρων διδασκαλιας.

Η ΟΛΜΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των μέτρων του υπουργείου τα οποία χαρακτηρίζει μέτρα βιτρίνας και ζητα την απόσυρσή τους.

Καλει επισης τους συλλογους γονεων και τα μαθητικα συμβουλια να διαμορφωσουν με τα διοικητικα συμβουλια των ΕΛΜΕ, κοινο πλαισιο αντιμετωπισης του προβληματος.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο και να επιτραπεί η ελέυθερη διακίνηση των πολιτών κάθε Παρασκευή βράδυ, προτείνει ο Θεοδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης που έδωσε στην Τουρκική εφημερίδα ''Γενί Γιουζγίλ".

Ο κ. Πάγκαλος τονίζει πως αν η Τουρκία εγκαταλείψει τακτικές και ελιγμούς που θέτουν σε αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, η Ελλάδα θα κάνει κάθε προσπάθεια να ενισχυθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΠΑΙΔΑΚΙ

Αλλο ενα παιδι,θυμα της παραλογης οργης των ενηλίκων.

Με την κατηγορια της κακοποιησης ενος αγοριου ηλικιας τριων ετων, συνεληφθησαν χθες απο την ασφαλεια η μητερα του παιδιου Σμαραγδα Θαλασσινού 29 ετων και ο 39χρονος φιλος της Γεωργιος Αλαφούζος.

Οπως ανακοινωσε η αστυνομια,οι δυο συλληφθεντες προκαλεσαν σωματικες βλαβες στο κεφαλι και το σωμα του παιδιου μετα απο καυγά μεταξυ τους στο σπιτι στο οποιο συζούν στην οδο Αγιου Γεωργιου 5 στο Περιστερι.

Το παιδακι μεταφερθηκε στο παιδιατρικο τμημα του Γενικου κρατικου νοσοκομειου Νικαιας οπου οι γιατροι διαπιστωσαν μώλωπες,εκδορές και αιματωματα στην κοιλιακη και μετωπικη χωρα.

Επισης διαπιστωθηκαν σε διαφορα σημεια του σώματός του παλαιες τραυματικες κακωσεις.

Συμφωνα με την γνωματευση των γιατρων το παιδι δεν διατρεχει κινδυνο αλλα θα παραμεινει για νοσηλεια και παρακολουθηση επειδη διαπιστωθηκαν σοβαρα ψυχολογικα προβληματα.

Οι δραστες θα οδηγηθουν σημερα στον εισαγγελεα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σε ξενοδοχεια γυρω απο το αεροδρομιο του Λονδινου παραμενουν 130 Ελληνες φοιτητες , που επροκειτο να ταξιδευσουν για Αθηνα στη μια τα ξημερωματα με αεροπλανο της Μοναρκ Αιρ.

Απο αμελεια ειτε του πρακτορειου , που εξεδωσε τα εισητηρια ειτε της αεροπορικης εταιριας,η πτηση δεν πραγματοποιηθηκε.

ΕΥΔΑΠ

Πτωση της πιεσης ή και πληρης διακοπη της παροχης νερου θα σημειωθει απο τις 7 το βραδυ εως αυριο στις 12 το μεσημερι,στις περιοχες Καλλιπολη, Χατζηκυριακειο,Μικρολιμανο,Καστελλα,καθως και στους υψηλους οροφους των κτιριων στο κεντρο του Πειραια,λογω εργασιων σε κεντρικο αγωγο υδρευσης.

ΜΟΛΟΤΩΦ

Αγνωστοι πυρπολησαν με βομβα μολοτωφ στις 3 παρα δεκα τα ξημερωματα τα γραφεια των ΕΛΤΑ στην γωνια των οδων Δεριγνύ και Πατησιων.

Απο την φωτια προκληθηκαν υλικες ζημιες υψους 7 εκατομμυριων δραχμων.

ΤΕΒΕ

Αυξάνονται αναδρομικά κατά 8 τοις εκατό οι συντάξεις του ΤΕΒΕ.

Τα κατώτατα όρια λοιπον των συντάξεων του ΤΕΒΕ καθορίζονται σε 86.770 δραχμές το μήνα για τις συντάξεις γήρατος-αναπηρίας και σε 72.886 δραχμές το μήνα για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Στις συντάξεις που είναι πάνω από 280.000 δραχμές δεν θα δοθει αύξηση.

ΕΞΟΔΟΣ

Σε επιφυλακη η τροχαια απο το πρωι για την εξοδο των εκδρομέων του τετραημέρου.

Τροχονομοι ρυθμιζουν την κινηση σε κομβικα σημεια και στις δυο εθνικες οδους.

Παντως μεχρι αυτην την ωρα η κυκλοφορια των αυτοκινητων διεξαγεται ομαλα.

(Στην νεα εθνικη οδο Αθηνων-Κορινθου,τροχονομοι ρυθμιζουν την κινηση στους κομβους Διυλιστηριων, Ασπροπύργου και Μαγούλας εως τη μια το μεσημερι.

Κυκλοφοριακες παρεμβασεις θα γινονται και στην Εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας στους κομβους Απομάχων, Νεας Κηφισιας,στην Γεφυρα Βαρυμπομπης και στην Γεφυρα Κρυονεριου.)

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα πέτυχε μια καλή συμφωνία στην Διάσκεψη Κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ρωσία δηλωσε σημερα απο το Ελσινκι ο ρωσος υπουργος Εξωτερικων Γεβγενι Πριμακόφ και αρνήθηκε ότι η χώρα του παραπλανήθηκε ή εξαγοράστηκε από την Δύση για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο κ. Πριμακόφ τόνισε ότι η χώρα του εμμένει στην αρνητική της θέση απέναντι στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: "Η συμφωνία που θέλουμε να υπογράψουμε με την Ατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να μας εξαγοράσει ώστε να απαρνηθούμε τη θέση μας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Βαλτικής "θα καταστρέψει όλο το οικοδόμημα των σχεσεων ανάμεσα στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ".

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Express", εκφραζει την ικανοποίησή του για την "πρόοδο" που σημειώθηκε στην Διάσκεψη Κορυφής του Ελσίνκι.

Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν χρήση του δικαιώματος του βέτο εναντίον ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε τη διακοπή των εργασιών για την ανέγερση νέου εβραικού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξυ,οι παλαιστινιακές δυναμεις ασφαλείας συνέλαβαν και πάλι έναν από τους ηγέτες της Χαμάς, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν πηγές της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο Ιμπραήμ αλ-Μακάντμε, ο οποίος παρέμεινε σε φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής επί ένα χρόνο, δήλωσε χθες σε συγκέντρωση της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, ότι μόνο οι βόμβες μπορούν να σταματήσουν την οικοδόμηση εβραικού οικισμού στην αραβική Ιερουσαλήμ.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Saturday, 22 March 1997 - 15:42:48 UTC