Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (Special Report), 97-03-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Εδω και αρκετή ώρα έχει αρχίσει η ψηφοφορία των συνέδρων για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ.

Ετσι λοιπόν οι 3.400 σύνεδροι που έχουν κληθεί για να υποδείξουν τον νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθουν στις 24 κάλπες που έχουν ήδη στηθεί στους χώρους του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Βάσει του προγραμματος στις 16:30 θα κλείσουν οι κάλπες όμως η πρωινή καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας και η υπέρβαση των υποψηφίων αρχηγών στο χρόνο ομιλίας τους, ενδέχεται να αναγκάσουν τους διοργανωτές να παρατείνουν το χρόνο της ψηφοφορίας περίπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά μια ώρα.

Ετσι γύρω στις 8 ή στις οκτώμιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων της πρώτης ψηφοφορίας.

Να πούμε ότι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο αρχηγός της ΝΔ, πράγμα το οποίο είναι το πιο πιθανό, θα ακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία της οποίας τα αποτελέσματα δεν θα τα έχουμε πρίν από τις 2 με δυόμιση τα ξημερώματα.

Πρώτος στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο κ.Εβερτ ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός και σίγουρος, το συνέδριο αυτό, είπε, αποτελεί σταθμό και αφετηρία, και στους οπαδούς μας οι οποίοι μας παρακολουθούν χρωστάμε τα πάντα.

Υπάρχει ενα χρέος ενότητας προσέθεσε το οποίο αποτελεί και την πρώτη μεγάλη αλήθεια αυτού του συνεδρίου.

Το πρώτο θέμα που προέβαλε λοιπόν όπως και οι περισσότεροι εξάλλου ήταν η ενότητα. Το χρέος της ενότητας διευκρίνησε πρέπει να ξεκινήσει από τους υποψηφίους και ζήτησε δέσμευση ότι όποιος και αν βγεί θα πρέπει να στηριχτεί από τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Τα διλήμματα για διάσπαση, είπε, δεν θα περάσουν στην παραταξή μας αφήνοντας έτσι αιχμές για όσους είχαν δηλώσει ότι υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουν σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο υποψήφιος που υποστηρίζουν μια έμμεση αλλά σαφή απάντηση στα όσα είχε πεί τις τελευταίες μέρες ο Σ.Μάνος ο οποίος είχε αφήσει να ενοηθεί με αλλεπάλληλες μάλιστα συνεντεύξεις του ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Γ.Σουφλιάς τότε η ΝΔ κινδυνεύει να μπεί στην τροχιά της διάσπασης.

Η εσωστρέφεια, συνέχισε ο Μιλτιάδης Εβερτ, είναι το σαράκι της παράταξης, πρέπει να μπεί τέλος στις προσωπικές στρατηγικές.

Η παράταξη και η ενότητα ειπε είναι πάνω από όλους, οφείλουμε να καταλάβουμε επίσης ότι τα διαπλεκόμενα μας θέλουν αδύναμους και διαιρεμένους, παραπέμποντας ίσως σε εξωγενείς παράγοντες που επηρέσαν τα τεκτενόμενα στην ΝΔ.

Απαντώντας στις αιχμές που άφησε προχθές ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ πέρι απομάκρυνσης της ΝΔ από την ιδεολογική της πλατφόρμα και προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ σε αυτο το ιδεολογικό πλαίσιο, είπε ότι εμείς η ΝΔ δεν έχει ιδεολογικό πρόβλημα, άλλοι είναι εκείνοι που έχασαν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό τους.

Η ιδεολογία της ΝΔ, είπε, δικαιώθηκε.

Δεν πρόκειται να εκχωρήσει η ΝΔ κανένα ζωτικό τμήμα του ιδεολογικό της χώρου σε άλλον.

Ο μέχρι σήμερα το πρωί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συρρίκνωσης και περιθωριοποίησης σε περίπτωση που η ΝΔ θα είχε απομακρυνθεί από το ιδεολογικό της πλαίσιο, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει και ευελιξία και αποφυγή δογματισμού. έτσι ώστε να μην υπάρχει μονομερής προσήλωση του φιλελευθερισμού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε ότι θα πρέπει να αρθρωθεί αξιόπιστος πολιτικός λόγος και στο κόμμα θα πρέπει να συζητούνται τα πάντα πρός τα έξω όμως θα πρέπει να βγαίνουν οι θέσεις οι οποίες από κοινού έχουν αποφασιστεί.

Ασκησε κριτική δηλαδή στις δημόσιες δηλώσεις όπως χαρακτηρίζονται από τους συναδέλφους του, είπε μάλιστα αφήνοντας αιχμές για το επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ ότι όταν ακούγονται αντιφατικές φωνές τις παραμονές των εκλογών τότε η κοινωνία κλείνει τα αυτιά της.

Αποδίδει εμμέσως πλήν σαφώς στον επίτιμο πρόεδρο ευθύνες για τις εκλογές που έχασε η ΝΔ.

Σχετικώς με την εξουσία την διαχείρηση της εξουσίας και την αποδέσμευση από τα οικονομικά συμφέροντα είπε ότι μια κυβέρνηση που κάνει προεκλογικό συμβιβασμό με κατεστημένα συμφέροντα δεν είναι ωφέλιμη για την πατρίδα.

Η ΝΔ κατέληξε δεν θα γίνει ποτέ κομμα συμφερόντων. αναφερόμενος στον γενικό προσανατολισμό τώρα του κομματος είπε ότι είναι κόμμα Ευρωπαικό αλλά και πατριωτικό.

Είμαστε κόμμα πατριωτικό είπε ο κ.Εβερτ γιατί εντάξαμε την χώρα στην ευρωπαική ένωση αλλά πατριωτικό γιατί θέλουμε μια Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας ειρήνης και κέντρο αναφοράς στην μείζονα περιοχή, επειδή είπε έχουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της πατρίδας με την διασφάλιση ενός αραγούς εσωτερικού μετώπου.

Αναφέρθηκε στην Β.Ηπειρο και στην Κύπρο, αναφέρθηκε στο Σκοπιανό λέγοντας ότι δεν εγκαταλείπουμε το όνομα και δεν υποχωρούμε, τέλος αναφέρθηκε στον οικονομικό προσανατολισμό του κόμματος λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα φιλελεύθερο και λαικό, αλλά και εκσυγχρονιστικό ώστε ο κ.Σημίτης να μην έχει το μονοπώλειο.

Είπε ότι η ΝΔ είναι η ουσιαστική εκσυγχρονιστική δύναμη διότι αυτή θεμελίσωσε στον τόπο τους πιο σύγχρονους και δημοκρατικους θεσμούς.

Ο κ.Εβερτ όπως και οι περισσότεροι υποψήφιοι τάχτηκε υπέρ της ενότητας του κόμματος, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι δεν θα πρέπει την επόμενη μέρα να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι και μάλιστα πρόσθεσε ότι θα πρέπει πια να αρθρωθεί απο πλευράς ΝΔ ένας σύγχρονος αντιπολιτευτικός λόγος.

Δεύτερος στοι συνέδριο μίλησε ο Κώστας Καραμανλής.

Σήμερα είπε είναι γιορτή το σημερινό συνέδριο μου θυμίζει είπε ο κ.Καραμανλής το 1974 θέλοντας συνειρμικά να συνδέσει το νέο ξεκίνημα της παράταξης ένα νέο ξεκίνημα με ηγέτη φυσικά τον ίδιο.

Η χώρα είπε είναι σε παραταταμένη κρίση, σημειώνται φαινόμενα παρακμής και πρέπει να βγούν οι κοινωνικές ομάδες από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχει αναντιστοιχία, προσέθεσε, μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης που οδηγεί σε αναξιοπιστία ολόκληρο τον πολιτικό λόγο.

Χρειάζεται ριζοσπαστική προσπάθεια που δεν θα λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Για τα εθνικά είπε ότι χρειάζεται διεκδίκηση των συμφερόντων όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Για την ευρωπαική ένωση ο κύριος Καραμανλής είπε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης

Τέλος για την διαχείρηση της εξουσίας είπε ότι το πολιτικό κόστος δεν πρέπει να υπολογίζεται, είναι παλαιοκομματικές πρακτικές.

Η ΝΔ κατέλξε, κάτω απο αυτές τις συνθήκες καλείται να παίξει ενα πρωτοποριακό λόγο.

Ο Κώστας Καρμαμανλής είπε ακόμα ότι δέχθηκα επικρίσεις, περί οικογενειοκρατίας που μου αποδώθηκαν από συναδέλφους μου, δεν απαντώ ούτε θα απαντήσω σε επικρίσεις, δεν είναι δουλειά μου να μπαίνω σε εσωκομματικές αντιδικίες, δουλειά μου είναι να αποδείξω ότι σε αυτή την παράταξη είμαστε όλοι συνεργάτες.

Μια τρίτη πρόκληση προσέθεσε θα είναι οι επόμενες εκλογές και σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί αν θα επιβιώσει η ΝΔ σαν κόμμα εξουσιας.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι είναι λίγη απέναντι στα προβλήματα και δέσμια ιδεολογικών αγκυλώσεων και συντεχνιών, απέναντι σε αυτή την ψευτοεκσυγχρονιστική και αποτυχημένη κυβέρνηση, είπε, θα έρθει μια δυναμική υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση απαιτεί ξεκάθαρο αντιπολιτευτικό, ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, επανέλαβε δηλαδή τις κατηγορίες για ιδεολογική σύγχιση στη ΝΔ.

Ο κ.Σουφλιάς απο την πλευρά του είπε ότι δεν είναι ώρα ούτε για μεσιες ούτε για μαγικές συνταγές, είναι ώρα για σοβαρότητα, συλλογικότητα, και δουλειά.

Η ΝΔ οφείλει να αγωνιστεί για την ελεύθερη οικονομία και να έχει και κοινωνική ευαισθησία.

Για την εξωτερική πολιτική είπε οτι πρέπει να εόμαστε προσηλωμένοι στην ειρήνη και την Ευρώπη, αλλά να κάνουμε άσκηση εξωτερικής πολιτικής όχι για εσωτερική κατανάλωση αλλά με αποφασιστικότητα, παράλληλα με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Είπε ακόμα ότι σωφροσύνη και ρεαλισμός χρειάζεται στους διπλωματικούς χειρισμούς με παράλληλη ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση είπε ότι θα πρέπει να γίνει κατάργηση των υπηρεσιών ενώ επιστράτευσε και ώς επιχείρημα για την εκλογή τους τις δημοσκοπίσεις.

Είπε ότι έχετε δεί τις δημοσκοπίσεις, σε όλες ανεξερέτως η λύση Σουφλιά έρχεται πρώτη στο σύνολο της κοινής γνώνης και συνεχίζοντας προσπαθώντας να το συνδέσει με το εσωκομματικό πεδίο είπε στο ίδιο συμπερασμα με τον μέσο έλληνα έχουν καταλήξει και κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο κ.Μάνος και η κ.Μπακογιάννη που απέσυραν τις υποψηφιότητες τους για να στηρίξουν την δική μου υποψηφιότητα.

Από την αποφασή σας είπε πρός τους συνέδρους δεν κρίνεται μόνο η τύχη ενός μεγάλου κόμματος αλλά ολόκληρη η πορεία της πολιτικής ζωής.

Με την βοήθεια του θεού, ο Β.Πολύδωρας, είπε στην ομιλία του, με την βοήθεια του θεού είμαι μπροστά σας, εγώ επικαλούμαι είπε την βοήθεια του θεού, δεν παίρνω μηνύματα από το θεό όπως κάποιοι μικρόψυχοι και κακεντρεχείς θέλησαν να με χλευάσουν.

Θέλησα είπε, να είμαι υποψήφιος για να διαλεχτώ μαζί σας και θέλω να με αναδείξετε στην πρώτη θέση για να διοικήσουμε μαζί το κόμμα και την χώρα.

Αφήνοντας αιχμες για τις πρακτικές που ακολούθησαν οι άλλοι υποψήφιοι ειπε ότι δεν μείωσε τους συνέδρους με τηλεφωνικές επικοινωνίες και ειδικές συνομιλίες, και χειρίστηκε το όλο θέμα με πολιτική διακριτικότητα.

Το όνειρο μιας Ελλάδας είπε που δεν αντιπροσωπεύει ένα γεωγραφικό χώρο αλλά την ουσία της ιστορίας και του πολιτισμού της είναι το όνειρο το δικό μου.

Πρέπει να είμαστε είπε υποψιασμένοι στη δυτικότροπη πολιτική αντίληψη και κοσμοθεωρία.

Η Ελλάδα είπε έχει ώς χώρα να προβάλει αυθεντικές προτάσεις πολιτισμου και πολιτικής.

Δεν κινδυνεύει είπε ο ευρωπαικός προσανατολισμός της χώρας αν ιεραρχιθούν οι προτεραιότητες.

Ερχόμενος τώρα στο διαταύτα και σε όσα λέγονται και μηχανισμούς και οικογενειοκρατία, είπε ότι πέταξα το γάντι στα τζάκια στην ιδιοκτησιακή αντιληψη περί κόμματος και ήμουν είπε η ηχω της φωνής του λαού.

Δεν είναι αντικειμενική καταξίωση συνέχιση ή πρόκριμα η καταγωγή, πρέπει άλλα κριτηρια αντικειμενικά να ισχύσουν και να δίνουν την ευκαιρία στον καθένα να αναδειχθεί στην αρχηγία του κόμματος.

Τελειώνοντας είπε ότι χρωστώ ευγνωμοσύνη στο Κ.Καραμανλή που με συμπεριελαβε στο ψηφοδέλτιο το 1977, ευγνωμοσύνη στον Κ.Μητσοτάκη που τον έκανε υπουργό, όμως είπε εμείς σήμερα δεν ήρθαμε για να εφκράσουμε ευγνωμοσύνη αλλά για να σκεφτούμε για το μέλλον της ΝΔ.

Έναρξη ψηφοφορίας 13:30

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 21 March 1997 - 15:20:32 UTC