Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 20/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για το χειρισμό της κρίσης στα Ιμια εξαπέλυσε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης στο βιβλίο του με τίτλο "Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων" που παρουσίασε σήμερα.

    Επαναλειτούργησε μετά από μία εβδομάδα το διεθνές αεροδρόμιο των Τιρανων , ενω η ζωη στην Αλβανια επιστρεφει σταδιακα στους κανονικους για τη χωρα ρυθμους.

    - Περισσοτεροι κατα περίπου 10 τοις εκατό θα είναι οι εισακτέοι φετος στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 8,2 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.268,67 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,33 τοις εκατό.


ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για το χειρισμό της κρίσης στα Ιμια εξαπέλυσε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης στο βιβλίο του με τίτλο "Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων" που παρουσίασε σήμερα.

Ο κ.Λυμπέρης υποστηρίζει ότι η στρατιωτική ηγεσία ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ακόμη και την κατάληψη της βραχονησίδας από τους Τούρκους και οι κυβερνήτες των πλοίων πού έπλεαν γύρω από τα Ιμια είχαν σαφείς εντολές.

Ομως -κατά τον κ. Λυμπέρη- η πολιτική ηγεσία δεν επέτρεψε την υλοποίηση αυτών των εντολών.

Για την απόσυρση της σημαίας ο κ. Λυμπέρης υποστηρίζει ότι όταν ο ίδιος επέμεινε ότι δεν πρέπει να φύγει από τα Ιμια, ο πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε ευαίσθητο και υπερβολικό.

Ο πρέσβης κ. Στοφορόπουλος παρουσιάζοντας το βιβλίο του ναυάρχου τόνισε ότι η απόσυρση σημαίας από ακριτική περιοχή είναι ενέργεια που αντίκειται στο Σύνταγμα και ισοδυναμεί με μετατόπιση των συνόρων μας.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν δύο επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι κυριοι Παντελής Οικονόμου και Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Επαναλειτούργησε μετά από μία εβδομάδα το διεθνές αεροδρόμιο των Τιρανων , ενω η ζωη στην Αλβανια επιστρεφει σταδιακα στους κανονικους για τη χωρα ρυθμους.

Αεροπλάνο των Αλβανικών αερογραμμών με 3Ο επιβάτες απογειώθηκε το μεσημέρι με προορισμό τη Σόφια, ενώ σύμφωνα με το διευθυντή του αεροδρομίου αύριο θα διεξαχθουν και άλλα δρομολόγια.

Το πρωί οι Αλπινιστες πλοιου του Ιταλικου Πολεμικου Ναυτικου βοηθησαν να αποβιβαστουν με ασφαλεια κοντα στο λιμανι του Δυρραχιου 400 Αλβανοι,οταν το πλοιο στο οποιο επεβαιναν κινδυνεψε να βυθιστει λογω θαλασοταραχης.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν προβλέπεται ιταλική στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία.

Στον αλβανικό νότο τωρα ο ηγετης των εξεγερμενων Τσεβατ Γκοτσίου υπαναχωρει απο τις απειλες του για χρηση βιας και δηλωνει σε διεθνη δημοσιογραφικα πρακτορεια ,οτι οι εξεγερμενοι εξακολουθουν να επιδιωκουν την απομακρυνση του Μπερισα απο την εξουσια ,σκοπευουν ομως να προωθησουν την πολιτικη αυτη ''με δημοκρατικο τροπο''.

Αυριο συναντωνται στο Τεπελενι, οι ηγετες των 12 εξεγερμενων πολεων του Νοτου , για να σχεδιασουν τις επομενες κινησεις τους.

Ο πρωθυπουργος Μασκιν Φίνο ταχθηκε υπερ του διαλογου και απηύθηνε έκκληση για εθνική συμφιλίωση και αποκατάσταση της τάξης ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Επίσης προειδοποιησε τις συμμοριες οτι η κυβερνηση θα παταξει το οργανωμενο εγκλημα.

Στην Αθήνα η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της δηλωνει οτι θα στηρίξει την προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να ελέγξει πλήρως την κατάσταση.

ΠΑΙΔΕΙΑ

- Περισσοτεροι κατα περίπου 10 τοις εκατό θα είναι οι εισακτέοι φετος στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Συμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημερι ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, θα εισαχθούν φέτος 54. 503 φοιτητές και σπουδαστές.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι από το νέο ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των εισακτέων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα αρχίσουν να λειτουργούν και ορισμενοι ελευθεροι κύκλοι σπουδών.

Από σήμερα έως και τις 31 Μαρτίου υποψηφιοι θα πρεπει να υποβαλλουν τα μηχανογραφικα τους δελτια.

Αυτή την ώρα επαναλαμβανεται η συνάντηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Ιωάννη Ανθόπουλο, για τη διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν από την απεργία των καθηγητών.

Την ίδια ώρα, το μεταρρυθμιστικο προγραμμα για την Τριτοβαθμια Εκπαίδευσης τίθενται επί τάπητος στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡ ΑΤΙΑ

Tις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα γινει γνωστό το όνομα του νέου αρχηγού της ΝΔ , μετα την ολοκληρωση των εργασιων του Συνεδριου

Στοχος των τεσσαρων υποψηφιων πού έχουν και σήμερα σειρά συναντησεων,αλλά και τηλεοπτικών εμφανίσεων , ειναι οι μεχρι στιγμης αναποφασιστοι εκλεκτορες.

Ο κ. Σουφλιάς αναφερόμενος στον ενωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματισει δήλωσε ότι όλοι δέχονται πως έχει την απαραίτητη συνθετική ικανότητα.

Ο Κώστας Καραμανλής παραθετει απόψε δεξίωση όλους τους συνέδρους.

Βέβαιος για την εκλογή του δηλώνει ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποιος επισημαινει οτι την επομενη του συνεδριου θα παραμερισει ,ως αρχηγος τις οποιες πικρίες.

Επαφές με συνέδρους έχει σήμερα και ο Βύρων Πολύδωρας.

Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 υπεραμυνθηκε της εκλογης του Γιωργου Σουφλια , υποστηριζοντας οτι ειναι ο μονος απο τους διεκδικητές που μπορει να δωσει προοπτικη νικης στη ΝΔ.

Στις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται -είπε- για αγώνα επικράτησης ενός προσώπου.Πρώτα ομως εξασφαλίζεις το καράβι και μετά τον καπετάνιο.

Το ραδιοφωνο του ΑΝΤ1 θα παρακολουθησει και θα μεταδίδει απο νωρίς το πρωι αυριο ολες τις εξελιξεις για τη μαχη του αρχηγου στο συνεδριο της ΝΔ στο Σταδιο Ειρηνης καί Φιλιας.

ΕΥΗΝΟΣ

Προειδοποιηση οτι η Ευρωπαϊκη Ενωση θα παγωσει τα κονδυλια για το φράγμα του Ευήνου εαν δεν κατατεθουν συμπληρωματικές μελέτες για το πρόβλημα των κατολισθήσεων, απευθυνει ο διευθυντης του Ταμειου Συνοχης.

Σημερα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής και ο κύριος Βεστρίγγε,επροκειτο να επισκεφθουν με ελικοπτερο το εργο, αλλά η πτηση δεν ηταν δυνατη λογω των ισχυρών ανέμων.

ΛΕΝΤΑΚΗΣ

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και την ΠΟΛΑΝ χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς τον θάνατο του Ανδρέα Λεντάκη.

Τη συντριβη του εξεφρασε συσσωμος ο πολιτικος κοσμος καθως καί ανθρωποι του πνευματος

Ο εκλιπων, πρωην βουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης, υπεστη καρδιακο επεισοδιο και στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ οπου μεταφερθηκε το μεσημερι , διαπιστωθηκε ο θανατος του.

Ο Λεντακης ηταν 64 χρονων και πατερας 2 αγοριων. Ανεπτυξε πλουσια αντιδικτατορικη δραση ενω εξελεγη τρεις φορες δημαρχος Υμηττου το 78 το 82 και το 1986.

Το 1989 και το 1990 εξελεγη βουλευτης με τον Συνασπισμο ενω το 1993 εξελεγη βουλευτης με την Πολιτικη Ανοιξη, της οποίας υπήρξε κορυφαίο στέλεχος μέχρις τέλους. Επισης διετελεσε και προεδρος της ΕΔΑ απο οπου αποχωρησε οταν πολιτευθηκε με την Πολιτικη Ανοιξη.

ΦΛΟΓΑ

Μεγαλες ελλείψεις που εγκυμονούν κινδύνους για την ζωή των παιδιών που πάσχουν απο καρκίνο, παρουσιάζουν τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαια Κυριακού.

Τις καταγγελίες αυτες εκανε ο Συλλογος" ΦΛΟΓΑ"Γονεων με παιδιά που πάσχουν απο καρκινο, με την συμπαράσταση γιατρων των δυο νοσοκομείων.

Οπως υποστηριζει ο Συλλογος στο Αγλαία Κυριακού, ο χώρος των εξωτερικών ιατρείων δεν επαρκεί και τα δωμάτια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών. Στο Αγία Σοφία, η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών υπολειτουργεί, λόγω ελλείψεως προσωπικού και η καινούργια ογκολογική μονάδα δεν έχει ανοίξει κάν, λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΡΕΝΤΗ

Χωρις άδεια λειτουργούσε η αποθήκη τεχνιτής ωρίμανσης φρούτων που τινάχτηκε στον αέρα και στοίχησε τη ζωή δύο ανθρώπων και των τραυματισμό αλλων πέντε, χθες βράδυ στη Λαχαναγορά του Ρέντη.

Οπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Ρέντη Δημήτρης Ιωακειμίδης, ο ιδιοκτήτης της αποθήκης, Νίκος Χριστακέας είχε άδεια που του χορήγησε η αστυνομία από το 1967 η οποία, όμως, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη λειτουργία αποθήκης χονδρικού εμπορίου μπανάνας.

Συμφωνα με τα μεχρι στιγμης στοιχεια η εκρηξη προκλήθηκε από φιαλες αστυλινης καί υγραεριου πού χρησιμοποιουνται για την ωριμανση μπανανων.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο Μάριος Καρατζάς και στο ΚΑΤ,ο ιδιοκτήτης της αποθήκης Νικος Χρηστακέας.

ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ

Δύο αδέλφια σεσημασμενοι για κλοπές αυτοκινήτων και εκβιασμούς των ιδιοκτητών τους, συνελήφθησαν από την Ασφαλεια.

Πρόκειται για τους Ιωάννη και Ελευθέριο Λαμπροπουλο που έβρισκαν τα θύματά τους από αγγελίες σε εφημεριδες, αναζητωντας τα κλεμένα τους αυτοκίνητα.

Οι δράστες τηλεφωνούσαν και τους ζητούσαν χρήματα για τους πούν πού βρίσκονται τα κλεμένα αυτοκίνητά τους. Συμφωνα με την αστυνομία,τα θύματα πρέπει να είναι πάνω από 200, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν καταγγείλει τον εκβιασμο.

ΔΙΕΘΝΗ

Το θέμα της διευρηνσης του ΝΑΤΟ πρός Ανατολάς είναι το κύριο ζητημα που θα απασχολήσει τους Προεδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κατα την συναντηση κορυφης που αρχίζει σε λίγες ώρες . Οι δύο Πρόεδροι θα εχουν σημερα ανεπίσημη συναντηση κατα την διαρκεια του γευματος που διοργανώνει προς τιμήν τους η Φιλανδική κυβέρνση ενω οι επίσημες συνομιλίες αρχίζουν αυριο.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια πορείας των Παλαιστινίων που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να κατασκευάσει 6500 νέα σπίτια στην Αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο μεταξύ,πέντε οικογένειες Εβραίων εποίκων μετακόμισαν μυστικά το βράδυ σε σπίτι Αραβικής γειτονιάς στο Σίλουαν της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί επιδρομή σε περιοχές του βορειοανατολικού Λιβάνου,πολύ κοντά στη Συρία,με στόχο βάσεις μουσουλμάνων ανταρτών.

Απεργοί εργάτες της Ρενώ συγκρούστηκαν σήμερα με τη γαλλική αστυνομία έξω από συγκρότημα όπου βρίσκονται σταθμευμένα χιλιάδες αυτοκίνητα της εταιρείας, στο Βεβρέν της βόρειας Γαλλίας.

Νεα στοιχεια για την βλαβερη επιδραση που εχει το καπνισμα στις εγγυες μητερες και τα μωρά τους ανακοινωσαν Βελγοι ερευνητες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 8,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.268,67 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,33 τοις εκατό.

Από τις 237 μετοχές που διακινήθηκαν.
* 44 παρουσίασαν άνοδο
* 25 παρέμειναν σταθερές και
* 168 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 21 Μαρτίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 262,2    268,1    264,8
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,3    159,8    157,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 417,6    427,1    421,8
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 182,7    186,8    184,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,3     47,3     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 213,3    218,8    215,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 190,2    194,5    192,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,2    210,9    208,3
    E.C.U............... 302,4    309,3    305,5

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 20 March 1997 - 17:03:20 UTC