Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 18/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Σκληρή απάντηση στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, εδωσαν Γερμανοί διπλωμάτες για τις δηλώσεις με τις οποίες ο Ελληνας υπουργός επέκρινε τη γερμανική εξωτερική πολιτική ότι καθορίζει την συμπεριφορά της με βάση τις συμμαχίες της Γερμανίας στο Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Υπερ της δυνατοτητας της Τουρκιας να ενταχθει στην Ευρωπαικη Ενωση, ταχθηκε σημερα ο κ.Παγκαλος.

    Το δρομο της μεγαλης φυγης παιρνουν χιλιαδες απελπισμενοι Αλβανοι ,πού προσπαθουν με καθε μεσο εγκαταλειψουν τη χωρα τους.

    Κορυφώνονται οι διαβουλευσεις των υποψηφιων για την προεδρια στη Νεα Δημοκρατια καθως απομενουν μονον τρεις ημερες για το Συνεδριο.


ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Σκληρή απάντηση στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, εδωσαν Γερμανοί διπλωμάτες για τις δηλώσεις με τις οποίες ο Ελληνας υπουργός επέκρινε τη γερμανική εξωτερική πολιτική ότι καθορίζει την συμπεριφορά της με βάση τις συμμαχίες της Γερμανίας στο Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν δήλωσε: οτι "Ελπίζουμε να είναι καλά στην υγεία του και του ευχόμαστε να συνεχίσει να χειρίζεται επιτυχώς την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής..."

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Υπερ της δυνατοτητας της Τουρκιας να ενταχθει στην Ευρωπαικη Ενωση, ταχθηκε σημερα ο κ.Παγκαλος.

Στην ομιλια του, στη Θεσσαλονικη, στο συνεδριο Ελλαδα -Βαλκανια, οικονομικη συνεργασια,υπογραμμισε οτι η Τουρκια εχει τα πολιτιστικα δεδομενα για να ενταχθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Υπουργος των Εξωτερικων διευκρινησε οτι η Τουρκια εχει να επιλεξει μεταξυ δυο δρομων.

Το δρομο που οδηγει στην Ευρωπη και αυτο σημαινει δημοκρατια, κοινωνικη δικαιοσυνη και εξωτερικη πολιτικη που θα στηριζεται στο διεθνες δικαιο και αλλο δρομο που θα την απομακρυνει εντελως απο την Ευρωπη .Ο δρομος αυτος - είπε- ειναι ο μυθος της στρατιωτικης υπεροχης και των απειλων που εκτοξευει κατα καιρους η Τουρκια προς την Ελλαδα.

Χθες ο θεόδωρος Πάγκαλος,μιλώντας σε ομογενείς δημοσιογράφους,αποκάλυψε τουρκικά σχέδια για διαμελισμό του Αιγαίου,είτε με κατάληψη ελληνικών νησιών,είτε των εγκλωβισμό των νησιών σε τουρκική θάλασσα.

Η Τανσου Τσιλερ παντως εμφανίζεται ικανοποιημένη απο τα αποτελεσματα του προσφατου συμβουλιου Υπουργων εξωτερικων και απο τη σταση της Ελλαδα, καθως το Συμβουλιο συμφωνησε οτι η αιτηση της Τουρκιας για ενταξη θα πρεπει να κριθει βασει των ιδιων κριτηριων που κρινονται και οι αλλες χωρες.

Ο κ.Παγκαλος στη Θεσσαλονικη, εκανε λογο και για το μεγαλειωδες, όπως το χαρακτήρισε, πειραμα Ομοσπονδιακου κρατους στην Κυπρο, που σημαινει ειρηνικη συμβιωση και συνεργασια Ελληνων και Τουρκων στο ιδιο κρατος.

Ο Κυπριος Υπουργος εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης, απεφυγε στην ουσια να σχολιασει τις θεσεις Παγκαλου ειπε ομως οτι υπαρχει συνεχης επαφη και συνεργασια με την ελληνικη κυβερνηση για το Κυπριακο.

ΑΛΒΑΝΙΑ

- Το δρομο της μεγαλης φυγης παιρνουν χιλιαδες απελπισμενοι Αλβανοι ,πού προσπαθουν με καθε μεσο εγκαταλειψουν τη χωρα τους.

Περισσσοτεροι απο 1300 αλβανοι προσφυγες αποβιβαστηκαν κατα τη διαρκεια της νυχτας στα λιμανια του Μπριντιζι και του Μπαρι.

Οι εξεγερμενοι του νοτου εστειλαν τελεσιγραφο στον Μπερισα να παραιτηθει εως αυριο διαφορετικααπειλουν να κινηθουν προς τα Τιρανα ενω συμφωνα με την αλβανικη τηλεοραση εχουν παραδοθει περισσοτερα απο 2000 καλαζνικωφ, 4000 αλλα ειδη οπλων και τρια εκατομμυρια σφαιρες.

Ο πρωθυπουργος Κωστα Σημιτης δηλωσε οτι η Ελλαδα εχει αποφασισει ν αντιμετωπίσει την Αλβανικη κριση με πολιτικα ειρηνικα μεσα ,σε συνεργασια με την αλβανικη κυβερνηση και τις πολιτικες δυναμεις καθως καί με διεθνεις πρωτοβουλιες στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης και του ΟΑΣΕ.

Αυτος -προσθεσε- ειναι και ο πιο αποτελεσματικος τροπος να προστατευθει η ελληνικη μειονοτητα και στον ίδιο στόχο πρέπει να κατατείνουν οι επαφές όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Συμπτωση αποψεων για τους τροπους αντιμετωπισης της κρισης στην Αλβανια διαπιστωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ που ενημερωσε τον κ.Σημιτη για το ταξιδι του στον αλβανικο νοτο.

Στο Αργυροκαστρο φθανει σε λίγη ωρα ο Γιαννος Κρανιδιωτης,ο οποίος θα έχει επαφές με τις τοπικές αρχές, με παράγοντες της Ομόνοιας και ενδεχομένως με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.

Ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος που συναντηθηκε με τον Γιαννο Κρανιδιωτη εμφανιστηκε θετικος οσον αφορα το αιτημα του Αλβανου ομολογου του για αναληψη από την χωρα μας της αναδιοργανωσης του αλβανικου στρατου.

Δανειο υψους 20 δις δραχμων προτιθεται να χορηγησει η Ελλαδα στην Αλβανια με εγγυητη την Εθνικη Τραπεζα της Ελλαδος ανακοίνωσε ο Υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνεδριο στη Θεσσαλονικη για την Οικονομικη Συνεργασια στη Νοτιοανατολικη Ευρωπη.

Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου το δάνειο θα χορηγηθεί μόλις ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Αλβανια.

Ο Αμερικανός πρεβευτής στην Ελλάδα Τόμας Νάιλς μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής σχεδίου τύπου Μάρσαλ στην Αλβανία

Μηνυμα προς τον Σοσιαλιστη Αλβανο ηγετη Φατος Νανο εστειλε ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος στο οποιο επισημαινει την αλληλεγγυη καί συμπαρασταση του ελληνικου λαου αλλα και κομματος του στον αγωνα του Αλβανικου λαου.

Για κυβερνηση πού ειναι απουσα από τις εξελίξεις της επόμενης ημερας στην Αλβανια κανει λόγο ο Προεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντωνης Σαμαρας.

ΝΔ

Κορυφώνονται οι διαβουλευσεις των υποψηφιων για την προεδρια στη Νεα Δημοκρατια καθως απομενουν μονον τρεις ημερες για το Συνεδριο.

Αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, έχει προκαλέσει η συνέντευξη του Στέφανου Μάνου στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, στην οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απο τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που δεν γίνουν πράξη όσα προτείνει.

Ο Σταυρος Δημας μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ επανελαβε την προταση του να εκλεγει παμψηφει στον δευτερο γυρο αυτος ,ο οποιος , στον πρωτο γυρο θα συγκεντρωσει πανω απο το 40% των ψηφων. Ο Προκοπης Παυλοπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα σημειωσε οτι δεν υπααρχει κινδυνος διασπασης ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι κανένας στη ΝΔ δεν επιθυμεί τη διάσπαση.

Αύριο, ο Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στο Ηράκλειο όπου θα εχει επαφές με συνέδρους, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς, θα μιλήσει στη Νομική Σχολή σε εκδήλωση της ΔΑΠ.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ψηφοφορία της Παρασκευής για τον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί από τη μία το μεσημέρι ως τις πέντε και μισή το απόγευμα, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται μετά τις οκτώ και μισή το βράδυ.

ΚΕΝΤΡΑ

Πέντε ιατρικά διαγωνιστικά κέντρα πρόκειται να δημιουργηθούν σε ισάριθμες πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών, με τη συνεργασία του Ομίλου Επιχειρήσεων Γιωργου Αποστολόπουλου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ομίλου Λάτση. Συγκεκριμένα τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα θα δημιουργηθούν στο Βουκουρέστι, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στα Σκόπια, στη Σόφια και στο Βελιγράδι. Του εγχειρήματος- λόγω των εθνικών του προεκτάσεων- θα ηγηθεί με την ιδιότητα του προέδρου, ο αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κύριος Ιάκωβος.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Πρόταση έξι σημείων ανακοίνωσε σήμερα η ΟΛΜΕ για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών.

Οι καθηγητές ζητούν να ματαιωθούν για φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετασεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, να περικοπεί η ύλη των Γενικών Εξετάσεων, να λήξει το διδακτικό έτος όχι στις 6 Ιουνίου - όπως δηλαδή αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας - αλλά στις 20 Ιουνίου και ν'αρχίσει το επόμενο διδακτικό έτος στις 11 Ιουνίου.

Οι καθηγητές που δεν θέλουν να κάνουν μαθήματα το Σάββατο ούτε όμως να υπολογιστούν οι απουσίες των μαθητών κατά τη διάρκεια της απεργίας, έχουν προγραμματίσει για αύριο τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος.

Ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι οι Γενικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 25 Ιουνίου, αλλα δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποφασίσει την περικοπή της ύλης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γενικών Εξετάσεων Νίκος Σπυρέλης, είπε ότι άν η αναπλήρωση της ύλης δεν γίνει σωστά οι φετινές εξετάσεις θα προκαλέσουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ των υποψηφίων.

ΣΧ.ΝΟΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Σημαντικές αλλαγές στο συστημα Υγειας προβλέπονται με το σχεδιο νομου για ανασυσταση του ΕΣΥ πού δοθηκε σημερα στη δημοσιοτητα.

Οι αλλαγες αφορουν στην παροχή νοσοκομειακής φροντίδας στους ασθενείς , αρχης γενομενης από το θεσμο του οικογενειακου γιατρου, τον οποίο θα επιλεγουν οι ασφαλισμένοι από ειδικές λίστες του δικτύου της περιοχής τους.

Επίσης,προβλέπεται λειτουργία εξωτερικών ιατρείων εργαστηρίων ,χειρουργείων καθώς και υπηρεσιών κατ'οικον νοσηλείας.

Στον τομέα της πρωτοβάθμιας εξω-νοσοκομειακής φροντίδας δημιουργείται ενιαιο πλαίσιο υπηρεσιών για κάλυψη όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα,στον οποιο υπάγονται.

Μετα από υπογραφη σχετικων συμβάσεων ,τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων,τα κέντρα υγείας και οι υπηρεσίες που διαθέτουν σε ορισμένες περιοχές οι δήμοι, οργανώνονται πλέον σε δίκτυα και διασυνδέονται επιστημονικά και λειτουργικά με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σ'αυτά τα δίκτυα, στα αστικά και ημιαστικά κέντρα, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι οικογενειακοί γιατροί με ειδικότητες γενικής ιατρικης , παθολογίας και παιδιατρικής.

Σε καθε νομό της χωρας δημιουργουνται ειδικα εργαστήρια για προληψη επιδημιων,αλλά και υπηρεσιες σχολικής υγείας για το συντονισμο του εργου των σχολιατρων.

Ειδικότερα δημιουργούνται υπηρεσίες σχολικής υγείας με παιδιάτρους , οδοντιάτρους ,ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργους και οι μαθητες σταδιακα θα αποκτησουν ατομικη καρτα υγειας.

Με το νεο σχεδιο νομου χαρασσεται νεα πολιτικη καί στο θεμα της πολιτικής του φαρμάκου.

Καθιερώνεται νοσοκομειακό συνταγολόγιο με κατάλογο χορηγουμένων φαρμάκων που θα αναθεωρείται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού υγείας. Επισης ενισχύεται η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης που υποχρεώνει πλεον τους νοσηλευτες ,γιατρους η τους υπευθυνους νοσηλευτηριων να ενημερώνουν άμεσα τον ΕΟΦ για κάθε περιστατικό οσον αφορα τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τέλος επιβάλλεται στε ινστιτούτα και κέντρα αδυνατίσματος να παίρνουν άδεια από το υπουργείο προκειμένου να προβαίνουν σε αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις.

ΠΕΡΑΜΑ

Νεα συγκεντρωση διαμαρτυριας για το δυστυχημα στο Περαμα διοργανωνουν σε λιγο στην κεντρικη πλατεια της Δραπετσωνας οι εργαζομενοι στην ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

- Σε παρωδία εξελίσσεται η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης με δηλώσεις του στη Βουλή επικροτεί το έργο της κατεδάφισης αυθαιρέτων ενω συνεργεία της Νομαρχίας κατεδαφίζουν περιφράξεις.

Σήμερα κοντά στις εργατικές πολυκατοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας τα συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών κατεδάφισαν την περίφραξη σε δύο μάντρες αυτοκινήτων. Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ευάγγελος Κουλουμπής, τάχθηκε εναντίον των κατασταλτικών μέτρων.

ΓΕΝΟΠ ΟΤΟΕ

Σε απεγιακες κινητοποιησεις προχωρουν οι εργαζομενοι στη ΔΕΗ με κυριο αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης συλογικης συμβασης εργασιας. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα προχωρησει σε 24ωρη απεργια στο τελος Μαρτιου και 48ωρη, το πρωτο δεκαημερο Απριλιου ζητωντας επισης την εξαιρεση τους απο τον κοινωνικο διαλογο.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

Νές τουρκικές προκλήσεις το μεσημέρι στο ελληνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή του Αιγαίου. Είκοσι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το εθνικό ενάεριο χώρο μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και Λέσβου-Χίου. Σε δέκα περιπτώσεις σημειώθηκαν και εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη, καθώς οι Τούρκοι πιλότοι ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 9,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.300,76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,73 τοις εκατό.

Από τις 241 μετοχές που διακινήθηκαν.
* 87 παρουσίασαν άνοδο
* 26 παρέμειναν σταθερές και
* 128 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 19 Μαρτίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 263,6    269,6    266,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,2    159,8    157,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 418,3    427,8    422,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 181,4    185,5    183,3
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,3     47,3     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 214,8    220,3    216,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 191,8    196,2    193,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..207,4    212,2    209,5
    E.C.U............... 302,3    309,1    305,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 18 March 1997 - 19:28:45 UTC