Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 08/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Χρυση σελιδα γράφτηκε χθες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
  • Εντεινονται οι πιεσεις προς το Σαλι Μπερισα για την εξευρεση πολιτικης διεξοδου απο την κριση που μαστιζει την Αλβανια.
  • Στην πολιτικη αστάθεια της γειτονικής χωρας , καθώς και στην τραγική οικονομικη κατάσταση των πολιτων της, αποδίδει τα γεγονότα στην Αλβανία, ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνεντευξη που παραχωρησε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
  • Διεκδικησεις στη βιλα της Εκαλης μπορουν να εγειρουν τα 4 παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου.


ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Εντεινονται οι πιεσεις προς το Σαλι Μπερισα για την εξευρεση πολιτικης διεξοδου απο την κριση που μαστιζει την Αλβανια.

Σε λίγη ώρα με τον Αλβανο προεδρο συνανταται στα Τιρανα ο υφυπουργος εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης ο οποιος θα ζητησει απο τον Σαλι Μπερισα να δεσμευθει στη παραταση της προθεσμιας παραδοσης των οπλων απο τους εξεγερθεντες η οποια ληγει αυριο το πρωι και στο σχηματισμο κυβερνησης ευρειας αποδοχης.

Η μεταβατικη κυβερνηση θα προχωρησει σε αλλαγη του Συνταγματος και του εκλογικου νομου πριν απο τη διεξαγωγη προωρων εκλογων. Ακομη,ο κυριος Κρανιδιωτης θα ζητησει τη προστασια της ελληνικης μειονοτητας και των Ελληνικων επενδυσεων στην Αλβανια.

Αναλογες προτασεις θα κανει και ο ειδικος απεσταλμενος του ΟΑΣΕ,πρωην Καγκελαριος της Αυστριας Φραντς Βρανιτσκι ο οποιος βρισκεται σημερα στα Τιρανα.

Παντως,οπως ανεφερε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μιρλο,ο οποιος συναντηθηκε χθες με τον Σαλι Μπερισα,ο Αλβανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμου κυβερνησης ευρειας αποδοχης και διεξαγωγης προωρων εκλογων.Αφησε ομως ανοιχτο το ενδεχομενο τροποποιησης του Συνταγματος και του εκλογικου νομου.

Οι εξεγερθεντες εξαλλου αρνουνται να παραδωσουν τα οπλα και δηλωνουν οτι θα αγωνισθουν μεχρι να παραιτηθει ο Αλβανος προεδρος.

Στην Αυλώνα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων ομάδων.

Μάχη με τρεις τραυματίες έγινε το βράδυ στο εργοστάσιο της οικογένειας Μπεζιάνη στη Φράστανη.

Εννέα ένοπλοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν για να το λεηλατήσουν και συνεπλάκησαν με τη φρουρά.

Πριν από λίγο έφθασε στην Κέρκυρα το πλοίο Καλλιόπη φορτωμένο με δεκάδες Αλβανούς αμάχους από τους Αγίους Σαράντα.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Στην πολιτικη αστάθεια της γειτονικής χωρας , καθώς και στην τραγική οικονομικη κατάσταση των πολιτων της, αποδίδει τα γεγονότα στην Αλβανία, ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνεντευξη που παραχωρησε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αναφερόμενος στην σταση της Ελλάδος, είπε ότι το ενδιαφερον μας εστιάζεται στην προστασία της ελληνικής μειονότητας της Βόρειου Ηπειρου. "Δεν θέλουμε" -πρόσθεσε - "να τη χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο και μέχρι τώρα έχουμε θετική ανταπόκριση από την αλβανική κυβέρνηση"

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, είπε ο κ.Πάγκαλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο Μπερίσα ο οποίος έκανε μια σαφή δήλωση ότι δεν υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα στην κρίση αυτή ή διακρίσεις μεταξύ γλωσσικών ή θρησκευτικών ομάδων στην Αλβανία.

Ο υπουργός εξωτερικων σημειώσε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη 300.000 Αλβανούς στην Ελλάδα,που επιβιώνουν κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες στο περιθώριο της οικονομίας και αυτό είναι μία μεγάλη βοήθεια για την αλβανική οικονομία. "Ωστόσο", διευκρίνισε "εχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής, να τους κρατήσουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε νέα πλημμυρίδα προσφύγων στα σύνορα παίρνοντας ειδικά αστυνομικά μέτρα".

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε την ανάγκη άσκησης διεθνών πιέσεων στην Αγκυρα για να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού, και τόνισε οτι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό είναι δυνατόν να διεξαχθούν εφόσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα πριν το τέλος του έτους στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεκδικησεις στη βιλα της Εκαλης μπορουν να εγειρουν τα 4 παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου.

Η Σοφία Κατσανέβα με τη σύμφωνη γνώμη των αδελφών της δημοσίευσε στο πρωτοδικείο της Αθήνας διαθήκη της γιαγιάς της, Σοφιας Μινέικο - Παπανδρεου, συμφωνα με την οποια τα τεσσερα παιδια κληρονομουσαν το διαμερισμα στο Παλαιο Ψυχικο , που ο Ανδρεας Παπανδρεου πουλησε για να αγορασει τη βιλλα της Εκαλης.

Τα παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου μπορουν να διεκδικησουν δικαστικα απο την κληρονομο του, Δημητρα Λιάνη, το μισο του αντιτίμου του ακινητου, με την προϋποθεση να αποδειξουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε την υπαρξη της διαθηκης της μητερας του.

ΕΞΟΔΟΣ

Χωρις προβλήματα μεχρι στιγμης η έξοδος των εκδρομεων.

Η κίνηση στις εθνικες οδους διεξάγεται ομαλά. Απο το πρωι ισχυουν και παλι τα εκτακτα μετρα της Τροχαιας.

Στην Εθνικη Αθηνων Κορινθου εχει παραχωρηθει μια επιπλεον λωριδα κυκλοφοριας απο το 10ο εως το 26ο χιλιομετρο.

Κυκλοφοριακες παρεμβασεις γινονται και στην εθνικη Αθηνων-Λαμιας.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

- Μέσα στις επομενες εικοσιτέσσερις ώρες αναμενεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση ανέλκυσης της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ από το βυθό της Σάμου,εφοσον βεβαιως συνεχιστουν οι καλες καιρικες συνθηκες.

Ολη τη νυχτα και μεχρι τωρα βρισκεται σε εξελιξη η η επιχειρηση ναέλκυσης, καθως ο μεγαλος γερανος των 1.000 τονων εχει αγκυροβολησει πανω απο το σημειο του ναυαγιου.

Ηδη συμφωνα με πληροφορίες εχουν περαστει γυρω απο το κουφαρι του Κωστακος συρματοσχοινα και οι γαντζοι με τους οποιους θα γινει ανελκυση.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μεγαλυτερη συμμετοχη στα κεντρα ληψης αποφασεων και ενισχυση της θεσης των γυναικων στην παραγωγη ζητουν οι γυναικειες οργανωσεις,με αφορμη τη σημερινη παγκοσσμια ημερα της γυναικας.

Ο γενικος γραμματεας των Ηνωμενων Εθνων Κοφι Αναν ανεφερε οτι η ισοτητα της γυναικας πρεπει να ειναι βασικο συστατικο στην προσπαθεια επιλυσης των κοινωνικων ,οικονομικων και πολιτικων προβληματων , ενω μεθαυριο αρχιζει στη Νεα Υορκη η 41η συναντηση της διακυβερνητικης Επιτροπης για τη θεση των Γυναικων.

Ο σημερινος εορτασμος αποτελει καλεσμα για συνεχιση των αγωνων των γυναικων τονιζει σε μηνυμα του ο πρωθυπουργος,ενω ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ επισημαίνει οτι η ουσιαστικη εξισωση των δυο φυλων δεν επερχεται μονο με νομους.

Αναλογα μηνυματα απηυθυναν ολα τα κομματα.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κρισιμη για την συνεχιση η μη της απεργιας των καθηγητων θεωρειται η συνεδριαση της ΟΛΜΕ την προσεχη Δευτερα.Η ΠΑΣΚ θα επαναλαβει τη θεση της για αναστολη της απεργιας,ενω αναμενεται να διαφοροποιησουν την προταση τους και οι συνδικαλιστες που προσκεινται στη ΝΔ.

Παραλληλα, τεσσερις γονεις κατεθεσαν χθες αγωγη κατα της ΟΛΜΕ και ζητουν να κηρυχθει η απεργια παρανομη και καταχρηστικη.Η αγωγη θα συζητηθει απο το δικαστηριο την Τεταρτη και ειναι πολυ πιθανον η αποφαση να εκδοθει την ιδια ημερα.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Τα ενενηντα χρονια κλεινει σημερα ο πρωην προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Καραμανλης.

Ευχετηριο τηλεγραφημα για τα γενεθλια του απηυθυνε στον κυριο Καραμανλη ο Γερμανος Καγκελαριος Χελμουτ Κολ.

ΑΓΟΡΑ

Μεγάλη η κινηση σημερα στην αγορά λόγω του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας.

Οι τιμές, όποως υποστηρίζουν οι αγοραστές, είναι υψηλές και κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

ΕΦΟΡΙΑ

Προστιμο εως και ενα εκατομμυριο δραχμες προβλεπει νεα εγκυκλιος για το φορο ακινητης περιουσιας σε οσους απο προθεση δεν δηλωσουν ολα τους τα ακινητα.

Εκτος απο το Ε9 ερχεται και το εντυπο Κ με βαση το οποιο θα υπολογιστει ο φορος ακινητης περιουσιας.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ

Χρυση σελιδα γράφτηκε χθες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Μετα τα ευχαριστα νεα απο τη Λωζανη και την προκριση της Αθηνας στις πεντε πολεις που θα διεκδικησουν την Ολυμπιαδα του 2.004, ηρθε και το χρυσο του Χαρη Παπαδια στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα Κλειστου Στιβου στα 60 μετρα με χρονο 6 δευτερα και 50 εκατοστα.

Σημερα η Κατερινα Κοφα μετεχει στον τελικο των 200 μετρων και ο Σπυρος Βασδεκης στον τελικο του μηκους.

Αυριο ο Ολυμπιακος θα αγωνιστει στον τελικο Κυπελλου Κυπελλουχων στο Βολευ.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Saturday, 8 March 1997 - 17:11:26 UTC